گزارش سالانه موسسه بین المللی قدس به 64 مورد حفاری و احداث تونل در بخش های4 گانه مسجد مبارک الاقصی اشاره شده است که نیمی از آنها؛ یعنی 32 مورد حفاری دربخش غربی این مسجد قرار دارند و این مساله مسجد الاقصی را در آستانه تخریب قرارداده است.
در این گزارش که عنوان آن “نگاهی به مسجد الاقصی” است و نسخه ای ازآن در اختیار مرکز اطلاع رسانی فلسطین قرار گرفته است، از برگزاری نشست هیات دولتصهیونیستی در یکی از این تونل ها که تنها چند متر با غرب مسجد الاقصی فاصله دارد،پیام آشکاری داشت؛ مبنی بر اینکه این حفاری ها به تصمیم راس هرم سیاسی رژیمصهیونیستی صورت می گیرد تا از آنها به عنوان ابزاری برای ترویج تاریخ جعلی یهودیاستفاده شود. نشست مذکور در تاریخ 28/5/2017 به مناسبت پنجاهیمن سال اشغال کاملقدس برگزار شد.
در این گزارش آمده است که ساخت و سازهای یهودی در اطراف مسجد الاقصی متوقفنشده است و رژیم صهیونیستی عملا در آستانه آغاز عملی روند احداث پروژه “بیتهلیپا” (خانه جواهر) در فاصله 20 متری دیوار براق و احداث معبد یهودی بر رویجبل المکبر واقع در جنوب غرب بخش قدیمی قدس قرار گرفته است و تحولات بزرگی هم درزمینه اجرای طرح منوریل در اطراف مسجد الاقصی به وقوع پیوسته است.
این گزارش همچنین به تصمیم رژیم صهیونیستی برای یهودی سازی دامنه های کوهالزیتون و نیز برخی دروازه های مسجد الاقصی و بخش قدیمی قدس اشاره کرده و آوردهاست که حتی قبرستان های مجاور مسجد الاقصی مانند الرحمه و یوسفیه هم از این حملاتدر امان نمانده اند و برخی بخش های آنها مصادره شده اند تا در آینده تبدیل به باغهای تلمودی شوند و به همین منظور قبرهای ساختگی خیالی در آنها احداث می شود.
موجودیت یهودیان در مسجد الاقصی
در این گزارش همچنین به توسعه تفکر موجودیت یهودیان در مجد الاقصی در عرصه هایسیاسی، امنیتی، دینی و قانونی اشاره کرده و آورده است که رژیم صهیونیستی در بازهزمانی تهیه این گزارش بیش از هر زمان دیگری سعی در سیطره کامل بر مسجد الاقصی راداشت؛ به طوری که این رژیم در حال تبدیل شدن به تنها طرف حاکم بر سرنوشت این مسجداست.
در ادامه این گزارش آمده است که شهرک نشینان تندروی صهیونیست از نقش پلیسصهیونیستی تقدیر و تشکر می کنند و گلعاد اردان وزیر امنیت داخلی و یورام هالیویفرمانده پلیس رژیم صهیونیستی در قدس را مکمل طلایی روند ورودهای خود به مسجدالاقصی می دانند.
بر اساس این گزارش، رژیم صهیونیستی در کنار تلاش های سیاسی و امنیتی برایسیطره بر مسجد الاقصی، به تلاش های قانونی هم برای مشروعیت بخشی به اقدامات خودعلیه مسجد الاقصی ادامه می دهد و کنست صهیونیستی قانون موسوم به “قانونموذن” را در شور اول تصویب کرده است.
کنست صهیونیستی اخیرا پیش نویس قانون “قدس یکپارچه” را در شور اولبه تصویب رساند که به موجب آن، حاکمیت بر قدس تنها مختص طرف اسرائیلی است و موافقتبا عقب نشینی از هر بخش آن؛ به ویژه مسجد مبارک الاقصی نیازمند موافقت 80 عضو کنستاست.
دادگاه رژیم صهیونیستی هم در حکمی اعلام کرد که کارمندان سازمان اوقاف اسلامیهیچ حق اعمال حاکمیتی بر یهودیانی که از “جبل المعبد” (کوه معبد) بازدیدمی کنند، ندارند و هر کارمندی که رفتار ناشایستی با یهودیان در مسجد الاقصی داشتهباشد، تبعید خواهد شد.
اما در سطح دینی، در این گزارش آمده است که سازمان های معبد موهوم به فراخوانها و دعوت خود از شهرک نشینان صهیونیست برای صعود به کوه معبد ادامه می دهند و بهآرامش حاکم بر مسجد الاقصی در نتیجه محدودیت های ایجاد شده برای تحصن فلسطینیان درآن افتخار می کنند.
تعرضات به مسجد الاقصی
یکی از فصل های این گزارش به کنترل تلاش های رژیم صهیونیستی برای تحقق موجودیتدائمی و مستقیم یهودیان در مسجد الاقصی از طریق ورود یهودیان آن و سخنرانی های تنشزا و خصمانه علیه این مسجد و نیز مداخلهمستقیم در اداره آن اشاره شده است.
این گزارش با ثبت تلاش های برخی سیاستمداران اسرائیلی برای ورود به مسجدالاقصی با وجود صدور دستور بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی مبنی برممانعت از ورود سیاستمداران و به ویژه “یهودا گلیک” خاخام تندروی یهودیبه مسجد الاقصی به بهانه اقامه آیین های تلمودی در مقابل باب القطانین، آورده استکه ورود شهرک نشینان یهودی به مسجد الاقصی افزایش یافته است و تعداد افرادی کهوارد این مسجد شده اند به 23661 نفر رسیده است که نشانگر افزایش 58 درصدی ورودشهرک نشینان یهودی به مسجد الاقصی در مقایسه با آمارهای سال گذشته است؛ به طوری کهدر آن زمان، آمار افرادی که وارد مسجد الاقصی شده بودند، تنها 13733 نفر بود و میتوان گفت که بر اساس این گزارش، شمار افرادی که وارد مسجد الاقصی شده اند، از زمانآغاز اشغال قدس و مسجد الاقصی در سال 1967 بی سابقه بوده است.
این گزارش در زمینه مداخله مستقیم در امور مسجد الاقصی نیز آورده است که رژیمصهیونیستی مانع از اجرای نزدیک به 30 پروژه سازمان اوقاف اسلامی در زمینه نگهدار یاز مسجد الاقصی شده است.
گزارش مذکور درباره تجاوزات رژیم صهیونیستی به مسجد الاقصی آورده است که پس از حمله تاریخ 14/7/2017 و تلاشاین رژیم برای اعمال برخی قوانین، مهمترین اقدام صورت گرفته نصب گیت های الکترونیکیو دوربین های مراقبتی هوشمند در دروازه های مسجد الاقصی بود.
واکنش ها و مواضع
این گزارش در یکی از فصل های خود نیز به واکنش ها و مواضع در قبال تحولات صورتگرفته در مسجد الاقصی اشاره کرده و آورده است که تحصن کنندگان و مدافعان الاقصی پساز تاریخ 14/7/2017 تحولی تاریخی را در زمینه شکستن مقابله با تصمیمات ظالمانهرژیم صهیونیستی رقم زدند و این در حالی بود که مراجع رسمی همچنان به مواضع ضعیفخود ادامه می دادند و کار به جایی رسیده بود که مساله الاقصی سر از بازار معاملاتو تفاهمات و امتیازدهی ها درآورده بود.
در عرصه مواضع بین الملی نیز یک سری قطعنامه هایی از سوی سازمان علمی، فرهنگیو آموزشی سازمان ملل “یونسکو” صادر شد که مهمترین آنها رد اسامی یهودیاطلاق شده بر روری مسجد الاقصی و به رسمیت شناختن اسامی صرفا اسلامی آن بود. اینقطعنامه ها حاوی این پیام برای رژیم صهیونیستی بود که یونسکو ارتباط یهودیان بااین مکان را رد و تمامی تجاوزات این رژیم به قدس و مسجد الاقصی و نیز حملات وحفاری ها و تلاش های آن برای تغییر وضعیت موجود در مسجد الاقصی را محکوم می کند.
توصیه ها
این گزارش توصیه کرده است که از پیروزی ناشی از انتفاضه الاقصی برای حمایت ازرهبران مردمی و دینی در قدس و تشویق اهالی قدس و اراضی اشغالی فلسطین به ایستادگی دربرابر تصمیمات رژیم صهیونیستی و حضور در قدس استفاده شود.
گزارش موسسه الاقصی همچنین از اهالی باریکه غزه خواسته است که تحرک مردمی بیوقفه ای را در اشکال مختلف انجام داده و از قدرت خود برای بسیج مردمی و ساماندهیبه آنها استفاده کنند.
این گزارش از اهالی کرانه باختری هم خواسته است که در برابر طرح هایی که سعیدر دور کردن آنها از این منازعه را دارند، تسلیم نشوند، بلکه دایره درگیری ها بارژیم صهیونیستی را گسترش دهند. گزارش این موسسه از فلسطینیان خارج هم خواسته استکه از حضور خود در کشورهای مختلف برای اطلاع رسانی درباره تجاوزات صورت گرفته علیهمسجد الاقصی استفاده کنند.
در این گزارش آمده است که امیدواریم تشکیلات خودگردان دست مقاومت را در کرانهباختری باز بگذارد و تمامی انواع حمایت های لازم را از قدس و مسجد مبارک الاقصی بهعمل بیاورد و به طرح های مشکوک آمریکا برای از سر گیری مذاکرات سازش دل نبندد.
این گزارش همچنین از گروه های عضو سازمان آزادی بخش فلسطین “ساف”خواسته است که تمام تلاش خود را برای پر کردن خلأ موجود در داخل فلسطین انجامدهند. گزارش مذکور همچنین از گروه های مقاومت و دیگر احزاب و گروه های فلسطینیخواسته است که تلاش جدی برای پایان دادن به شکاف داخلی و دو دستگی انجام دهند.
موسسه قدس در گزارش خود از اردن خواسته است که تمام امکانات خود را برای حفظامانت مسجد الاقصی به کار گیرد. این موسسه همچنین از خبرنگاران و اصحاب رسانهخواسته است که مساله قدس و مسجد الاقصی را در کانون توجه خود قرار دهند.