یک رهبر جنبشمقاومت اسلامی “حماس” اعلام کرد که آغاز مذاکرات مبادله اسرای جدید بارژیم صهیونیستی، در درجه اول منوط به آزادی آن دسته از اسرایی است که در جریانمبادله وفاداری به آزادگان از زندان های صهیونیستی آزاد شده بودند، اما رژیمصهیونیستی دوباره آنها را بازداشت کرده است.
به گزارش مرکزاطلاع رسانی فلسطین، حسن یوسف از رهبران حماس و نماینده پارلمان فلسطین که پس از22 ماه بازداشت اداری به تازگی از زندان های رژیم صهیونیستی آزاد شده است، درگفتگو با مرکز اطلاع رسانی فلسطین خاطر نشان کرد که به محض آزادی این گروه ازاسرای فلسطینی که تعداد آنها 54 نفر است، انتقال فوری اطلاعات میان جنبش حماس ورژیم صهیونیستی صورت خواهد گرفت و این جنبش درباره سرنوشت نظامیان صهیونیست اسیردر نوار غزه اطلاع رسانی خواهد کرد.
وی افزود:«پیروز مبادله آتی اسرا مقاومت خواهد بود؛ چرا که رژیم صهیونیستی مجبور به پرداغختتاوان است و مقاومت طرف قویتر در این نبرد است و این رژیم چاره ای جز تسلیم دربرابر شروط مقاومت و پذیرش آنها ندارد.
حسن یوسف دراین گفتگو همچنین به تشریح وضعیت آشتی ملی و راهکارهای موجود برای پایان شکافداخلی و جزئیات شروط حماس برای آغاز مذاکرات مبادله اسرا پرداخت.
لازم به ذکراست که جنبش حماس 4 نظامی صهیونیستی را در باریکه غزه به اسارت گرفته است و ارائههر گونه اطلاعات درباره آنها و نیز آغاز مذاکرات مبادله اسرای جدید را منوط بهآزادی آن دسته از اسرایی دانسته است که در جریان مبادله وفاداری به آزادگان اززندان های صهیونیستی آزاد شده بودند، اما رژیم صهیونیستی دوباره آنها را بازداشتکرده است.
گردان هایقسام در اکتبر سال 2011 توانسته بود بیش از 1000 اسیر فلسطینی محکوم به حبس هایطولانی مدت و اسرای قدیمی را از طریق مذاکرات غیرمستقیم 5 ساله با رژیم صهیونیستیکه با میانجیگری مصر صورت گرفت، در قبال آزادی “گلعاد شالیت” نظامیصهیونیست اسیر این جنبش در نوار غزه که در تابستان سال 2006 بازداشت شده بود، اززندان های صهیونیستی آزاد کند، اما رژیم صهیونیستی در سال 2014 دهها نفر از ایناسرای آزاده را در کرانه باختری دوباره بازداشت و روانه زندان کرد که حماس ایناقدام را نقض توافق مبادله اسرا می داند.
متن کامل اینگفتگو از نظر خوانندگان محترم می گذرد:
ـ شما 22 ماهدر زندان های صهیونیستی اسیر بودید. آیا رژیم صهیونیستی به صورت مستقیم یاغیرمستقیم سعی در باز کردن پرونده مبادله اسرا و بررسی آن با رهبران جنبش اسیر درداخل زندان های صهیونیستی را داشت تا پس از ارزیابی مواضع آنها، این مساله را بهصورت عملی آغاز کند؟
تا جایی که منمی دانم بر خلاف مبادله وفاداری به آزادگان، هیچ تماس یا گفتگویی با هیچ کدام ازرهبران جنبش اسیر درباره به جریان انداختن مساله مبادله اسرا صورت نگرفته بود، اماوزیر جنگ رژیم صهیونیستی قبل از بازداشت من، نماینده ای را برای بررسی این مسالهنزد من ارسال کرده بود و ما در آن زمان این مساله را به برادران مان در باریکه غزهاعلام کردیم، اما نمی دانم پس از بازداشتم چه اتفاقی افتاد.
موضع جنبشحماس در این زمینه مشخص است و از نظر این جنبش آغاز مذاکرات مبادله اسرای جدید بارژیم صهیونیستی، در درجه اول منوط به آزادی آن دسته از اسرایی است که در جریانمبادله وفاداری به آزادگان از زندان های صهیونیستی آزاد شده بودند، اما رژیمصهیونیستی دوباره آنها را بازداشت کرده است. حماس اعلام کرده است که به محض آزادیاین گروه از اسرای فلسطینی که تعداد آنها 54 نفر است، انتقال فوری اطلاعات میانجنبش حماس و رژیم صهیونیستی صورت خواهد گرفت و این جنبش درباره سرنوشت نظامیانصهیونیست اسیر در نوار غزه اطلاع رسانی خواهد کرد.
ـ وقتی شما اززندان های صهیونیستی آزاد شدید، (خطاب به رژیم صهیونیستی) اعلام کردید که «اسراییرا که در جریان مبادله وفاداری به آزادگان از زندان خارج شده بودند، اما دوبارهبازداشت شده اند، آزاد کنید تا ما طی 24 الی 48 ساعت نامه ای را درباره سرنوشتنظامیان ناپدید شده تحویل دهیم.» آیا رژیم صهیونیستی از این فرصت استفاده کرد؛ بهویژه که ما اخیرا شاهد دیدار رئیس سازمان صلیب سرخ با یحیی سنوار رئیس دفتر سیاسیجنبش حماس در غزه پس از دیدارش با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستیبودیم؟
بی شک، اینمساله بر روی رژیم صهیونیستی و به ویژه خانواده های نظامیان صهیونیست اسیر جنبشحماس تاثیر گذاشت و باعث به جریان افتادن این مساله شد و همه آرزو دارند که اینامر به زودی محقق شود. نامه برادر اسیرمان “حسن سلامه” هم نشانه واضحیاز این مساله است و هر کسی هم که با اسرای داخل زندان ها و به ویژه اسرای قدیمی ومحکوم به حبس ابد و یا حبس های طولانی مدت دیدار می کند، متوجه می شود که آنها بابی صبری تمام منتظر تحقق مبادله وفاداری به آزادگان جدید در نزدیک ترین زمان ممکنهستند.
ـ رژیمصهیونیستی سعی در تعلل و وقت کشی در انجام مبادله اسرا را دارد. به نظر شما چه کسیدر این نبرد سخت و نفس گیر میان رژیم صهیونیستی و مقاومت پیروز خواهد شد؟
پیروز مبادلهآتی اسرا مقاومت خواهد بود؛ چرا که رژیم صهیونیستی مجبور به پرداغخت تاوان است ومقاومت طرف قویتر در این نبرد است و این رژیم چاره ای جز تسلیم در برابر شروطمقاومت و پذیرش آنها ندارد.
گذشت زمان نیزثابت کرده است که رژیم صهیونیستی در مبادله وفاداری به آزادگان اول هم در بسیاریاز مسائل مانند آزادی اسرای قدس و اراضی اشغالی سال 1948 و برخی رهبران و شخصیتهای برجسته سرسختی به خرج می داد، اما در نهایت تسلیم خواسته های مقاومت شد و بهنظر من، مقاومت این بار هم می تواند با برگ های برنده ای که در دست دارد این رژیمرا به زانو درآورد و تمامی پیروزی های مبادله وفاداری به آزادگان نخست را این بارهم در مبادله دوم تکرار کند؛ چرا که همان طوری که برادرمان ابو عبیده (سخنگویگردان های قسام) و دیگر رهبران مقاومت اشاره کردند، آنچه مقاومت در اختیار دارد، بهحول و قوه الهی ضامن آزادی اسرا از زندان های صهیونیستی است.
ـ 10 سال ازآغاز شکاف داخلی گذشته است و آشتی ملی هنوز به جایی نرسیده است… آیا شما برنامهای برای به جریان انداختن این پرونده با همکاری برادران تان در جایگاه رهبر جنبشحماس و یا نمایندگان فراکسیون پارلمانی تغییر و اصلاح (وابسته به حماس) دارید وآیا طرح های مشابهی ارائه خواهد شد؟
آشتی ملی یکهدف راهبردی برای جنبش حماس است و هیچ گزینه جایگزینی برای آن وجود ندارد و ما باتمام قدرت برای تحقق آن تلاش می کنیم. تشکیلات خودگردان بر لزوم انحلال کمیتهاداری تشکیل شده در غزه تاکید دارد و حماس هم آماده انحلال آن در هر لحظه ای است،اما مشروط به اینکه دولت رام الله به مسئولیت ها و وظایف خود در قبال نوار غزه عملکند و مشکلات این منطقه و در راس آنها مشکلات کارمندانی را که جنگ های متعدد راتجربه کرده اند و در جریان این جنگ ها آب و خوراک مردم و داروهای مورد نیاز آنهارا تامین می کردند و همه نیازهای زندگی در سایه حملات رژیم صهیونیستی را فراهم مینمودند، حل کند.
این منطقی وقابل قبول نیست که این تعداد از کارمندان و فداکاری های آنها برای اداره امور مردمدر طول دوره شکاف داخلی طولانی مدت نادیده گرفته شود. علاوه بر این، باید برایاجرای توافقات صورت گرفته در قالب توافقنامه شاطئ در غزه و نیز توافقنامه های دوحهو قاهره تلاش شود تا به یاری خداوند زمینه پایان شکاف داخلی فراهم گردد.
ـ یکی ازراهکارهای ارائه شده برای آشتی ملی، بازگشت به صندوق های رای است و این مساله ایاست که حماس و رهبران فتح بارها بر آن تاکید کرده اند. چه مانعی بر سر راه برگزاریانتخابات وجود دارد و حلقه گمشده این زنجیره چیست؟
انتخابات بخشی از همان مجموعه اقداماتی است کهقرار بود در راستای آشتی ملی محقق شود و در توافقات آشتی ملی از آن به عنوانانتخابات سراسری و فراگیر؛ یعنی هم انتخابات ریاست تشکیلات خودگردان، هم انتخاباتشورای ملی فلسطین و هم انتخابات پارلمان یاد شده بود که پس از آن باید سازمانآزادی بخش فلسطین بر اساس اصول دموکراتیک بازسازی می شد و حتی انتخابات شهرداری هاهم مشمول این بند می شود؛ چرا که جنبش های حماس و جهاد اسلامی و جبهه خلق انتخاباتشهرداری های اخیر را تحریم کرده بودند.
من بار دیگرتاکید می کنم که تمامی این راهکارها در قالب یک بسته ارائه شده بود و نباید باآنها به صورت گزینشی رفتار شود. لذا، باید زمینه برگزاری چنین انتخاباتی فراهمگردد، اما در سایه بازداشت ها و احضارهای سیاسی و تعقیب و پیگردهای امنیتی روزمرهعلیه اعضای حماس در سراسر کرانه باختری، نمی توان انتخابات آزاد و سالمی برگزارکرد و اگر برخی طرف ها با جدیت خواهان برگزاری انتخابات در حال حاضر هستند، بایددر مرحله اول پارلمان فلسطین فعالیت خود را از سر بگیرد. درباره انتخابات هم ماهمین امروز آماده برگزاری آن هستیم و از پایگاه مردمی گسترده ای برخورداریم که درکنار مقاومت قرار گرفته است و از برنامه جنبش حماس حمایت می کند و این چیزی است کهما و دیگر دوستان و رهبران حماس در جایگاه ها و مناطق مختلف آنرا لمس می کنیم.
ما هیچ ترسیاز انتخابات نداریم و نتایج صندوق های رای و انتخاب مردم را هم قبول داریم، اماباید شرایط طبیعی و سالم برای برگزاری انتخابات فراهم گردد.
ـ نظر شمادرباره وضعیت آزادی ها در کرانه باختری چیست؛ به ویژه که اخیرا قانونی به نامجرایم اینترنتی خارج از تشکیلات پارلمان فلسطین تصویب شده است و دهها نفر هم بر اساساین قانون بازداشت شده اند؟
ما اخبارمربوط به سلب آزادی ها و تلاش برای سرکوب آزادی بیان وتعقیب و پیگرد شهروندانفلسطینی را از طریق رسانه های در دسترس خود در زندان و یا شبکه های اجتماعی و غیرهدنبال می کردیم و این اعمال محدودیت ها و فشارها نمی تواند به تحقق پروژه ملی ماکمک کند.
قبل از هر چیزباید آزادی بیان و تعبیر تضمین شود و کرامت انسان حفظ گردد. شهروندان فلسطینی کهدرد و رنج های زیادی را از سوی رژیم صهیونیستی متحمل شده اند، شایسته سرکوب آزادیبیان و اندیشه و سلب آزادی نیستند و باید بتوانند خواسته های خودشان را بیان کنند.البته این بدین معنا نیست که نباید قوانین و مقرراتی وجود داشته باشد، بلکه مامخالف بازداشت شهروندان به خاطر مواضع و آرایشان هستیم و هر کس می خواهد جامعه درتمامی ابعاد زندگی رشد و توسعه پیدا کند، باید کرامت انسان ها را حفظ کند و بهآزادی اندیشه و بیان در چارچوب قانون احترام بگذارد.
ـ شورای ملیفلسطین، هویت آرمان فلسطین به شمار می رود. در صورتی که از شما برای مشارکت درجلسات آن در کرانه باختری دعوت به عمل آید، آیا در این جلسات شرکت می کنید؟ شروطحماس برای موافقت با مشارکت در جلسات این شورا چیست؟
من به عنوانعضو مجلس قانونگذاری (پارلمان) فلسطین، عضو شورای ملی هم هستم و می گویم که طرفهای فلسطینی راضی به برگزاری نشست شورای ملی فلسطین در داخل وطن نیستند. اگر امکانتردد آزادانه در داخل وطن وجود داشت، برگزاری جلسات این شورا در داخل مشکلی نداشت،اما در سایه عدم امکان آزادی تحرک در داخل و سیطره رژیم صهیونیستی بر روند ترددشهروندان؛ از رئیس تشکیلات گرفته تا کوچکترین شهروند فلسطینی، شورای ملی چطور میتواند نشستی برگزار کرده و سیاست های کلی فلسطین را مشخص کند و به بررسی راهبردهایملت فلسطین و ارزیابی مراحل قبلی؛ به ویژه درباره روند سازش و مسائل مرتبط با آنبپردازد.
وقتی شمارقابل توجهی از شهروندان و رهبران ملت فلسطین اجازه ورود به اراضی فلسطینی برایمشارکت در نشست شورای ملی را ندارند، چطور می توان نشست این شورا را برگزار کرد؟
علاوه بر این،اصرار بر برگزاری این نشست در این شرایط و با وضعیت موجود، در رام الله و نه هیچمکان دیگری در خارج، نسخه ای برای تشدید شکاف داخلی و فاصله گرفتن بیشتر از مسیرآشتی ملی است و پافشاری بر این مساله در کنار تمامی اقدامات اتخاذ شده علیه باریکهغزه در دوره اخیر، نوعی تلاش برای سلب مشروعیت بیشتر از جنبش حماس است که اینمشروعیت را از عقاید و موضع ملی و انسانی خود و از طریق صندوق های رای و بافداکاری اعضای خود کسب کرده است.
من خواستارتحریم هر گونه نشستی از سوی شورای ملی فلسطین در کرانه باختری هستم که منجر بهتشدید شکاف داخلی خواهد شد و هیچ کمکی به پروژه ملی و وحدت بخش فلسطین نخواهد کرد؛به ویژه که مساله فلسطین در مسیر باد قرار گرفته است و دولت آمریکا نمی خواهد هیچچیزی به ملت فلسطین ارائه دهد و هیچ فشاری بر رژیم صهیونیستی اعمال نمی کند؛ بلکه همیشه؛چه در سازمان ملل و چه در محافل دیگر در تمامی زمینه ها و به ویژه روند سازش ازمواضع این رژیم حمایت می کند و این نیازمند اتخاذ موضعی قاطعانه از سوی تمامیفلسطینیان است؛ یعنی باید نشست شورای ملی در خارج از وطن برگزار شود تا همه امکانحضور در آنرا داشته باشند و به حل و فصل مسائل فلسطین کمک کنند.
ـ مسالهفلسطین در نتیجه یکجانبه گرایی و انحصار طلبی برخی طرف ها ضربات زیادی را متحملشده است. نظر شما در این باره چیست؟
این مساله ذهنتمامی فلسطینیان را به خود مشغول کرده است و نمی توان در این زمینه هیچ استثنائیقائل شد و هر طرفی سعی می کند اختیار تصمیم گیری را در انحصار خود قرار دهد؛ همانطوری که اخیرا شنیده ایم که هیات آمرکیایی که به منطقه سفر کرده و با ابو مازنرئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و مقامات صهیونیستی دیدار کرده بود، معتقد به اینبود که تنها باید یک نظام اداری جامع وجود داشته باشد و دیگر درباره مسائل اصلیملت فلسطین مانند قدس، آوارگان، آبها، مرزها و حاکمیت و غیره هیچ بحثی نشده بود.
من معتقدم وقتیوضعیت مساله فلسطین به اینجا رسیده است، همه فلسطینیان باید در روند تصمیم گیریمشارکت کنند و هیچ کس نباید اختیار تصمیم گیری را در انحصار خود قرار دهد. ما بههیچ طرفی اجازه نمی دهیم که مساله فلسطین را در انحصار خود قرار دهد و هر طوری میخواهد با آن مانند یک شرکت خصوصی رفتار کند.
ـ دولت دونالدترامپ سعی در جلب حمایت از راه حلی منطقه ای و ارائه آن به عباس و نتانیاهو درجریان دیدار احتمالی دو هفته بعد میان آنها را دارد… نظر شما درباره این مسالهچیست؟ و معیارهای پذیرش هر گونه قراردادی در آینده چیست؟
هر گونه راهحلی که حقوق ملت فلسطین را نادیده بگیرد و با حقوق و اصول ملت فلسطین که برای حفظآنها صدها هزار شهید و اسیر و مجروح داده است، مغایرت داشته باشد، نه تنها برایحماس، بلکه برای بسیاری از احزاب و گروه ها و طرف های فلسطینی غیور و پایبند بهاصول غیر قابل قبول است.
ـ بر کسیپوشیده نیست که رهبران حماس در کشورهای مختلف حضور دارند…. آیا اختلاف نظری میانرهبران این جنبش در کرانه باختری و غزه و خارج وجود دارد و آیا امکان شکل گیریاحزاب سیاسی جدید توسط برخی رهبران این جنبش یا با مشارکت آنها وجود دارد؟
هسته اصلیجنبش حماس را قشر فرهیخته تشکیل می دهد و به همین خاطر، هیچ مساله ای بدون بررسی وتبادل نظر از سوی آنها وجود ندارد. طبیعی است که در جنبشی با این حجم و کیفیتو با این تعداد اعضا، اختلاف نظر وجودداشته باشد. ما جنبش بزرگی هستیم و اختلاف نظر مساله ای طبیعی و امکانپذیر است،اما این اختلافات در داخل یک تفکر است که ما به تعدد گرایی در چارچوب همان تفکراعتقاد داریم، ولی ـ خدای نکرده ـ این اختلاف نظرها تحت هیچ شرایطی منجر به جداییطلبی نمی شود و هر صاحب نظری به یک مساله از زاویه دید و نگاه خاص خودش نگاه میکند و این به نفع جنبش حماس و آرمان فلسطین است که ما سعی در حل مسائل و مشکلاتمربوط به آنرا داریم و همین مساله هم عامل نظم دهی و سامان بخشی به تعدد آراست وهیچ کس چنین رویایی در سر ندارد که از تشکیلات حماس جدا شود.
درباره تشکیلحزب جدید از سوی جنبش حماس باید بگویم که ما مخالف هیچ گونه تفکری در داخل یکتشکیلات نیستیم، اما من با پیگیری های خودم در داخل زندان و پس از خروج از زنداندرباره این مساله، متوجه شدم که خود افرادی که برخی طرف ها مدعی جدایی طلبی وتصمیم آنها برای تشکیل حزب سیاسی با مشارکت اعضای حماس بودند، به این شایعات میخندند و ما هنوز به این نتیجه نرسیده ایم که برخی طرف ها یا شخصیت ها و رهبران سعیدر تاسیس حزب جدید را دارند که بیانگر نظر و موضع یکی از برادران باشد و افرادی همکه اسامی شان در این زمینه مطرح شده بود، هر گونه تلاشی در این زمینه را تکذیبکردند.
ـ برخی طرف هاسعی در کشاندن پای جنبش حماس به بحران جاری میان کشور قطر و 3 کشور عربی حاشیهخلیج فارس؛ یعنی عربستان، امارات و بحرین به همراه مصر را دارند؛ چرا که برخیرهبران حماس در قطر اقامت دارند… موضع حماس در قبال این بحران و اختلافات چیست؟
عدم دخالت درسیاست ها و امور داخلی طرف های دیگر، یکی از اصول اساسی ماست و نبرد ما تنها بااشغالگرانی است که اراضی فلسطین را اشغال کرده اند و حتی زمانی هم که رژیمصهیونیستی دست به ترور در خارج از اراضی فلسطین می زند، باز حماس با انتقال منازعهبه خارج از فلسطین مخالفت می کند و نبرد ما با رژیم صهیونیستی تنها محدود به داخلاراضی فلسطینی است، اما واقعیت تاسفبار این است که ما شنیدیم برخی وزرای خارجه یاسفرای کشورهای عربی مقاومت فلسطین را متهم به “تروریسم” کرده اند. آیاعاقلانه است که مقاومت ملت فلسطین که به دفاع از حقوق کل امت و مقدسات آن می پردازد،به تروریسم متهم شود. چرا باید معیارها تا این اندازه برعکس باشد؟!!
وقتی ما ازحقوق خود و ملت فلسطین دفاع می کنیم، این حق را بر گردن امت داریم که از ما حمایتکنند و هر کاری از دستشان برمی آید در زمینه ایستادگی و پایداری در برابراشغالگران صهیونیست انجام دهند و هر مانعی هم که در برابر این وظیفه اعتقادی قرارداده شود، نمی تواند به گرفتن حقوق امت در سرزمین فلسطین کمک کند، بلکه برعکس منجربه گسترش پروژه صهیونیستی در سرزمین فلسطین و اراضی دیگر خواهد شد و روزی فراخواهد رسید که صاحبان این سرزمین ها خواهند گفت کاش این کار را نمی کردیم.
واقعیت ایناست که بیشترین حضور ما در فلسطین است و حضور ما در کشورهای عربی از سطح وجود یکدفتر فراتر نمی رود و اگر این دفترمان از کشوری به کشور دیگر منتقل شود، ضرری بهما نمی رساند و به پروژه مقاومت که سعی در رهایی از یوغ اشغالگری دارد، ضربه اینمی زند. در این میان، طرف بازنده آنهایی هستند که افتخار دفاع از سرزمین فلسطین ومقدسات اسلامی را نداشته اند.
ما به قطر وکشورهای عرب حاشیه خلیج فارس و دیگر کشورهای عربی درود می فرستیم و امیدواریم کهتمامی این اختلافات میان اعضای امت عربی و اسلامی پایان یابد؛ چرا که قدرت و وحدتآنها باعث قدرت و صلابت بیشتر ما می شود و در نتیجه ـ به حول و قوه الهی ـ ما رابه پیروزی نزدیک تر می کند.