سفیررژیم صهیونیستی پس از غیبت ۹ ماهه به قاهره بازگشت در حالی که تحلیلگران سیاسی اینبازگشت وی را مرتبط با ۳ پرونده مهم ارزیابی میکنند.
دسامبر2016 تلآویو سفیر خود را از قاهره بنا به آنچه «دلایل امنیتی» خواندهشد، فراخواند و سپتامبر جاری رسانههای رژیم صهیونیستی از بازگشت سفیر این رژیم وهیأت دیپلماتیک آن به قاهره برای ازسرگیری فعالیتهای خود خبر دادند.
در حالیکهمحافل صهیونیستی بازگشت «دیوید جوفرین» سفیر رژیم صهیونیستی به قاهره را با موضوعبهبود اوضاع امنیتی مصر مرتبط میدانند اما تحلیلگران سیاسی این بازگشت وی پس از ۹ماه غیبت را مرتبط با ۳ پرونده مهم ارزیابی میکنند.
نخست:نزدیکی روابط بین مصر و حماس
طی ماههایاخیر روابط بین قاهره و حماس به شکل محسوسی بهبود یافته و نُمود آن را در فوایداقتصادی مصر از طریق صادرات کالا به غزه، نظارت قاهره بر پرونده فلسطین و تأمینامنیت نقاط مرزی در مقابل تلاش حماس برای بهبود وضعیت معیشتی نوار غزه در پرتوکاهش منابع مالی آن و تخریب تونلهای مرزی توسط مصر، میتوان مشاهده کرد.
یکی ازنشانههای این بهبود روابط نیز این است که اخیرا جنبش حماس نشست دفتر سیاسی جدیدخود را در قاهره برگزار کرد که این نشست تحولی چشمگیر در روابط دو طرف بود.
«حسن نافعه» استاد علوم سیاسی دانشگاهقاهره در این باره از دیدگاه اسرائیل بهتر آن است که در سایه نزدیکی روابط مصر،حماس و فتح، در قاهره حضور داشته باشد تا هر چه دقیقتر این مسائل را پیگیری نمایدبه خصوص اینکه روابط مصر و اسرائیل یک روابط متمایز بوده و هرگز تحت تأثیر بهبودروابط قاهره و حماس نخواهد بود.
«جواد الحمد» کارشناس اردنی و مدیرمرکز مطالعات خاورمیانه در اردن نیز میگوید که بازگشت سفیر اسرائیل به قاهره درراستای توافق بین قاهره و حماس است.
دوم:احیای قضیه فلسطین
جواد الحمدبازگشت سفیر اسرائیل به قاهره را بیارتباط با تمایل مصر برای ایفای نقش خود درقضیه فلسطین و احیای روند سازش و مذاکرات بین تشکیلات خودگردان فلسطین و رژیمصهیونیستی نمیداند.
الحمدمعتقد است که بازگشت سفیر اسرائیل به قاهره به نفع ایفای نقش مصر در قضیه فلسطیناست و این امر نیز مستلزم روابط صمیمانه با اسرائیل است.
الحمدهمچنین اشاره کرد که سفیر اسرائیل در قاهره پرونده مهم دیگری دارد که بایستی ازنزدیک آن را بررسی کند که همان تبادل اسرا بین اسرائیل و جنبش حماس است.
سوم:بحرانهای منطقهای
منطقه عربیشاهد چندین بحران بارز است که به حد درگیری نظامی به خصوص در سوریه، لیبی و یمنرسیده است و رژیم صهیونیستی نیز به دقت آن را پیگیری میکند.
از دیدگاه«حسن نافعه» این کارشناس سیاسی، وضعیت پریشان منطقه انگیزهای برای اسرائیل درخصوص ضرورت بازگشت سفیر این رژیم به قاهره است.
به گفتهنافعه، وضعیت سوریه تغییرات ریشهای پیدا کرده است که همین امر باعث نگرانیاسرائیل شده است، هیچ کس از آینده منطقه عربی خبر ندارد و همین امر عاملی است کهضرورت بازگشت سفیر اسرائیل به قاهره را ایجاب میکند.
اینکارشناس سیاسی معتقد است که اسرائیل از داشتن روابط با کشورهای عربی به خصوص بامصر و تعدادی از کشورهای حاشیه خلیجفارس و اردن احساس رضایت و خرسندی دارد و تنهاعاملی که باعث شده سفیر این رژیم تا کنون به قاهره بازنگردد ملاحظات دستگاه امنیتیاسرائیل است.
منبع :خبرگزاری آناتولی، ، 27/06/1396