سه شنبه 12/نوامبر/2024

نتانیاهو در آمریکای جنوبی دنبال چیست؟

یکشنبه 24-سپتامبر-2017

بنیامیننتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیوینستی در راس هیاتی نظامی و سیاسی سفر دوره‌ای خودرا به امریکای جنوبی با ورود به آرژانتین آغاز کرد.

نتانیاهواولین نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی است که به آمریکا جنوبی سفر کرده است. اوهمچنین قرار است به کلمبیا و مکزیک سفر داشته باشد؛ پیش از این که به نشست مجمععمومی سازمان ملل متحد در نیویورک برسد.‏

نتانیاهودر حالی به آمریکای جنوبی سفر کرده است که قرار است پس از این سفر رهسپار نیویورک،مقر سازمان ملل برای شرکت و سخنرانی در مجمع عمومی و سالانه سازمان ملل متحد شود.

با این حالسفر نتانیاهو به آمریکای جنوبی چگونه و با چه اهدافی ارزیابی می‌شود.

کسب حمایتسیاسی

بدون تردیدیکی از مهمترین اهداف بینامین نتانیاهو در سفر به آمریکای جنوبی کسب حمایت سیاسی وگسترش روابط صهیونیست‌ها با آمریکای جنوبی است. در شرایطی که اسرائیل همچنانمهمترین هدف خود را کسب مشروعیت سیاسی و افزایش حامی بین‌المللی در جامعه بین‌المللتعریف می‌کند، گسترش روابط با کشورهای آمریکای جنوبی به منظور کسباطمینان خاطر از سوی رهبران امریکای جنوبی موضوعی طبیعی به نظر میرسد. این موضوع هم می‌تواند موقعیتصهیونیست‌ها را در مجامع جهانی از جمله سازمان ملل تقویت کند و هم از طرف دیگرآرای منفی و مخالف علیه تل‌آویو را در سازمان‌های بین‌المللی کاهش دهد. آرای منفیکه در سازمان‌های جهانی از جمله یونسکو به عنوان سازمان علمی و فرهنگی ملل متحد بهتازگی افزایش داشته و حال اسرائیلی‌ها را به تقویت دیپلماسی خود در دیگر مناطقمجبور ساخته است.

تجربه نهچندان مطلوب دوران اوباما

علی‌رغم آن‌کهایالات متحده همواره مهمترین حامی سیاسی و مالی اسرائیل به شمار می‌رود، اما صهیونیست‌هاتجریه چندان مطلوبی از روابط خود با آمریکایی‌ها در دوران اوباما بویژه در دورانچند سال آخر او ندارند و این نگرانی‌ بابت بازگشت سردی روابط تل‌آویو- واشنگتنهمیشه در صهیونیست‌ها باقی خواهد ماند. اختلافات در دو سال آخر ریاست جمهوریاوباما به اختلاف نظر در مورد مبلغ کمک مالی سالانه واشنگتن به تل آویو کشیده شد،هرچند در نهایت در شهریور 1395 یعنی چهارماه پیش از پایان کار اوباما، دو طرف ، برمبلغ کمک ۳۸ میلیارد دلاری آمریکا در ۱۰ سال آینده به توافق رسیدند. برایناساس با وجود روابط فعلی گرم دولت ترامپ و نتانیاهو، اما تل‌آویو ترجیح می‌دهد باتوجه به تجربه روابط سرد پیشین با واشنگتن، روابط و دیپلماسی خود را در حوزهآمریکا متنوع ساخته و تنها بر آمریکای شمالی و بویژه ایالات متحده متمرکز و وابستهنباشد.

تنوع بخشیدیپلماسی در حوزه‌های جهانی

از طرفدیگر وقتی سفر نتانیاهو به آمریکای جنوبی را که از چند کشور این منطقهانجام خواهد شد، با سفر نتانیاهو در آفریقا مقایسه می‌کنیم، بصورت کلی‌تری می‌توانگفت که تل‌آویو بدنبال تنوع بخشیدن به حوزه‌های دیپلماسی خود برآمده است. سفر هیاتدیپلماتیک صهیونیست‌ها به آفریقا در تیرماه 1395 و حال مشابه‌سازی همان سفر باهیات سیاسی برای بازدید از سه کشور امریکای جنوبی نشان می‌دهد، طی یک سالگذشته به این سو صهیونیست‌ها در تلاشند تا حوزه‌های دیپلماسی خود را گسترش داده وبه آن تنوع بخشند.

شاید ازنگاه رهبران تل‌آویو تکیه صرف به غرب برای آن ها چندان کار ساز نبوده و حال آن‌هادر تلاشند علاوه بر غرب حمایت‌های مورد نیاز خود را از آفریقا و حال ازآمریکای جنوبی جذب کنند. لذا نگاه جدید صهیونیست‌ها به دیگر حوزه‌ها ازجمله آمریکای جنوبی می‌تواند به ایجاد یک موازنه مورد نیاز در روابط یکسویه و تک بعدی تل آویو با غرب منجر شود. رژیم صهیونیستی گاه بدلیل شهرک‌سازی‌ها وبرخی اقدامات غیرانسانی خود هدف انتقادات بسیار محدود و مقطعی کشورهای اروپایی ازجمله اسپانیا و حتی فرانسه قرار می‌گیرد و حال گسترش روابط تل‌اویو با کشورهایغیرغربی از جمله در امریکای جنوبی می‌تواند به منزله یک اطمینان خاطربرای صهیونیست‌ها در شرایط انتقادات مقطعی اتحادیه اروپا از جمله در جریان تحریمکالاهای اسرائیلی در برخی کشورهای اروپایی باشد.

همچنیننتانیاهو به شدت در معرض انتقادات داخلی بویژه از جانب گروه‌های چپ قرار دارد کهمعتقدند که اسرائیل در دوره نتانیاهو به شدت منزوی شده است. براین اساس سفرهایخارجی نتانیاهو به آفریقا و بعد از ان به چین و حال به کشورهایآمریکای جنوبی می‌تواند به کاهش فشارهای داخلی در مورد انتقاد نسبت بهمنزوی شدن اسرائیل بیانجامد.

کسببازارهای قتصادی

در اینمیان باید اهداف اقتصادی سفر نتانیاهو به آمریکای جنوبی را نیز در نظرگرفت که این اهداف اقتصادی بطور عمده در فروش اسلحه و تسلیحات نظامی به عنوانمهمترین صادرات رژیم صهیونیستی خلاصه می‌شود. بنا به گزارش بی بی سی، نیروی هواییکلمبیا و آرژانتین از هواپیماهای کفیر اسرائیلی استفاده می کنند و یکی از مهمترینبازارهای خرید تسلیحات اسرائیلی، کشورهای امریکای جنوبی هستند. در حالحاضر برزیل یکی از بزرگترین خریداران پهپادهای اسرائیلی به شمار می‌رود و انتظاراست که دیگر کشورهای منطقه نیز از جمله آرژانتین و کلمبیا در این سفر سفارش خریدهایگسترده تسلیحاتی و نظامی خود را ارائه دهند. بطور طبیعی یکی از دلایل خریدارینظامی کشورهای امریکای جنوبی از اسرائیل وجود لابی‌ها و سرمایه‌گذارانقدرتمند یهودی می‌باشد. یهودیانی که از قضا یکی از افراطی‌ترین جوامع یهود وصهیونیستی‌ترین یهودیان به شمار می‌‍روند. در حال حاضر براساس آمار رسمی حداقل 200هزار یهودی در آرژانتین و 100 هزار یهودی دیگر در برزیل سکونت دارند و وجود همینجمعیت عمده به لابی‌گری برای خرید تسلیحاتی این کشورها از اسرائیل بسیار کمک می‌کند.

منبع: الوقت ، 21/06/1396

لینک کوتاه:

کپی شد