دوشنبه 11/نوامبر/2024

چرخش اسرائیل به سمت آمریکای لاتین

پنج‌شنبه 12-اکتبر-2017

پس از اینکه”توگو” خواهان لغو نشست سران آفریقا و اسرائیل شد که قرار بود در ماهآتی برگزار شود، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی که برای احیای نقش این رژیم در آفریقاتلاش می‌کند با تنگنای سیاسی بزرگی مواجه شد.
به گزارش ایسنا، روزنامه الحیاه در تحلیلی آورده است، استراتژیاسرائیل برای چرخش به سمت آمریکای لاتین به سرعت در حال انجام است و شخص بنیامیننتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل پرچمدار این استراتژی است. آمریکای لاتین صحنه نبرد دیپلماتیک گسترده‌ای میان اسرائیل، و ایراناست؛ به ویژه پس از آنکه ایران موفق شد به این قاره که حیاط خلوت واشنگتن به حسابمی‌آید، نفوذ کرده و روابط خود را با بسیاری از کشورهای آن عادی سازی کند و دست بهنفوذهای ریشه‌ای در برخی از جوامع کشورهای آمریکای لاتین از طریق طرح‌های سرمایه‌گذاریدر زمینه نفت، نیرو و کشاورزی و همچنین اعطای وام‌ها و کمک‌هایی با سود پایین یابدون سود بزند.
نخست وزیر رژیم صهیونیستی اخیرا سفری به آرژانتین،‌ کلمبیا و مکزیکداشت. وی پیش از این سفر گفته بود، “ما در حال حاضر روابط خود را با آمریکایلاتین توسعه می‌دهیم که در این قاره کشورهای بسیار مهمی حضور دارند. ما وارد عرصهجدیدی می‌شویم”. این سفر همزمان با هفتادمین سالگرد قطعنامه 181 مجمع عمومیسازمان ملل پیرامون پایان دادن به قیمومت انگلیس بر فلسطین و اجازه تشکیل دولتیهودی بود. کشورهای آمریکای لاتین در آن هنگام نقش غیرقابل انکاری را در دادنجایگاه به رژیم صهیونیستی در سازمان ملل ایفا کردند، چراکه حمایت این کشورها ازقطعنامه تقسیم فلسطین برای پذیرش عضویت اسرائیل در سازمان ملل به منزله یک اقدامتعیین‌کننده بود. به ویژه اینکه این کشورها بیش از یک سوم اعضای سازمان ملل راتشکیل می‌دادند. این سفر همچنین مصادف با بیست و پنجمین سالگرد حمله به سفارتاسرائیل در پایتخت آرژانتین بود.
مساله‌ای که احتمال آن بیشتر می‌رود، این است که این سفر چندین هدفدارد که اولین آنها ایجاد یک جهش کیفی در روابط با این قاره جنوبی پس از سال‌هاقطع رابطه و سستی در روابط است؛ چراکه پس از این که کشورهای لاتین چند سال قبلکشور واحد فلسطین را به پایتختی قدس شرقی به رسمیت شناختند، روابط میان رژیمصهیونیستی با بخش وسیعی از کشورهای لاتینی دچار تنش شد که در راس این کشورهابرزیل، آرژانتین، بولیوی، اکوادور، اروگوئه، شیلی و مکزیک قرار داشتند و اینکشورها فلسطین را به عنوان یک دولت آزاد مستقل به رسمیت شناختند.
مساله فلسطین در هیچ زمانی از توجه کشورهای آمریکای جنوبی نه تنها دورنبوده است، بلکه مورد تایید بسیار کشورهای این قاره به استثنای مکزیک، کلمبیا وپاناما بوده که روابط اقتصادی و نظامی مستحکمی با آمریکا و اسرائیل دارند. همچنینچندین کشور در این قاره قبل از عملیات موسوم به صخره سخت” که توسط اسرائیل علیه نوار غزه در تیر 1393 صورت گرفت،سفارت اسرائیل را در کشورهای خود بستند. علاوه بر آن نشست دوره‌ای سران کشورهایعربی و آمریکای لاتین (اسپا) از موضع فلسطین حمایت کرده و مخالفت خود را با شهرکسازی‌ها اعلام کرد.
هدف دوم این سفر به تلاش نتانیاهو برای بهبود وجهه خود در افکار عمومیاسرائیلی برمی‌گردد. وی می‌خواهد از بحران‌های خود در داخل اسرائیل به ویژه ازپرونده‌های فساد و رشوه‌گیری عبور کند و اینها اتهاماتی است که وی در کمپین خودظرف چند ماه قبل نتوانست آنها را از خود دور سازد یا خود و همسرش را از آنها مبریکند.
در حالی که براساس یک نظرسنجی، حدود 62 درصد از اسرائیلی‌ها معتقدندکه اسرائیل یک دولت فاسد است، نتانیاهو از طریق سفر به کشورهای لاتین و مناطق دیگرمی‌خواهد یک تصویر متفاوتی از عملکرد سیاسی خود در سطح خارجی ارائه دهد.
سفر اخیر نتانیاهو با هدف نفوذ به کشورهای لاتین است که حامی مسالهفلسطین هستند و رژیم صهیونیستی می‌خواهد تایید آنها را به نفع خود برای عضویت درسازمان‌های بین‌المللی جلب کند. به همین دلیل نتانیاهو در جریان سفر به آرژانتینکه اعتراضات گسترده‌ای قبل از ورود وی برگزار شد کوشید مسئله بمب‌گذاری در سفارتاسرائیل در سال 1370 و یک مرکز یهودی در بوئنوس‌آیرس در سال 1373 احیا و از آنبهره برداری کند.
هدف چهارم این سفر نیز گشودن چشم اندازهای اقتصادی و نظامی گسترده‌تریبا قاره لاتین است که این مساله در امضای تعداد قابل توجهی از توافقنامه‌هایاقتصادی و تجاری نمود پیدا می‌کند. به عنوان مثال اسرائیل بزرگترین شریک تجاریمکزیک در سطح خاورمیانه و دومین سرمایه گذار خارجی بزرگ در مکزیک پس از آمریکا بهشمار می‌آید چراکه میانگین تبادلات تجاری میان دو طرف در سال 2016 به 700 میلیوندلار افزایش پیدا کرد. همچنین میانگین تبادلات تجاری با برزیل افزایش یافته استچرا که در سال 1393 حجم صادرات اسرائیل به برزیل به حدود 464 میلیون دلار رسید واین همکاری در زمینه‌های متعددی به ویژه کشاورزی و تجارت توسعه پیدا کرد. از سویدیگر تجربه‌های اسرائیل یک نقطه اتکای مهمی برای آمریکای جنوبی در زمینه‌هایتکنولوژی آب و کشاورزی به حساب می‌آید. علاوه بر آن نیز همکاری نظامی و امنیتیمیان دو طرف در دامنه وسیعی قرار دارد چراکه نتانیاهو تلاش می‌کند تا برای صادراتسلاح اسرائیل به کشورهای این قاره بازاریابی کند.
ظرف ماه‌های اخیر دولت نتانیاهو دست به تحرکاتی برای عادی سازی روابطبا قاره لاتین زد و در این کار از به قدرت رسیدن جریان راست‌گرا در چندین کشورآمریکای لاتین به ویژه برزیل و آرژانتین بهره برد که این امر نقطه عطفی در موضعکشورهای لاتین در روابط با اسرائیل است؛ به گونه‌ای که به قدرت رسیدن راست‌گراهادر افزایش ارتباطات کشورهای این قاره با واشنگتن نقش داشته است.
در این راستا دولت‌های راست‌گرا روابط خود را با اسرائیل که هم‌پیمانآمریکا است مجددا ارزیابی کردند. تل‌آویو تلاش گسترده‌ای برای مشخص کردن ماهیت روابطبا آمریکای جنوبی از جمله اتباع یهود به ویژه در آرژانتین دارد که در آن بیشتریناتباع یهود زندگی می‌کنند و تعداد آنها به حدود 300 هزار تن می‌رسد. علاوه بر آنرژیم صهیونیستی بازیگر اصلی در صادرات سلاح به کشورهای این قاره است و صادراتنظامی آن به آمریکای لاتین در سال گذشته به 550 میلیون دلار رسید و علاوه بر آنتجربه‌های اسرائیل در زمینه‌هایی همچون تکنولوژی پیشرفته و تکنولوژی آب و کشاورزیاز اهمیت برخوردار است.
سفر اخیر نتانیاهو که تلاشی دوباره برای بازگشت اسرائیل به قاره لاتیناست و نتانیاهو آن را سفری تاریخی خواند، پیش‌بینی نمی‌شود که به موفقیت‌های سریعیبرای اسرائیل در زمینه چرخش مواضع کشورهای این قاره به سمت حمایت از تل‌آویو درسازمان‌های بین‌المللی بینجامد چرا که یک جریان سیاسی مخالف با تل آویو به ویژهسازمان‌های چپ‌گرا وجود دارند که با وجود اینکه قدرتشان کم شده اما همچنان موتورمهمی برای رویکردهای خارجی این قاره به حساب می‌آیند و معتقدند که رفتار رژیمصهیونیستی علیه فلسطینیان یک تجاوز و تعدی است که در راس این کشورها کوبا،ونزوئلا، اکوادور و بولیوی قرار دارند.

*آمریکای لاتین صحنه نبرد دیپلماتیک گسترده‌ایمیان اسرائیل، و ایران است؛ به ویژه پس از آنکه ایران موفق شد به این قاره که حیاطخلوت واشنگتن به حساب می‌آید، نفوذ کرده و روابط خود را با بسیاری از کشورهای آنعادی سازی کند
*
پس از این که کشورهای لاتین چند سال قبلکشور واحد فلسطین را به پایتختی قدس شرقی به رسمیت شناختند، روابط میان رژیمصهیونیستی با بخش وسیعی از کشورهای لاتینی دچار تنش شد که در راس این کشورهابرزیل، آرژانتین، بولیوی، اکوادور، اروگوئه، شیلی و مکزیک قرار داشتند و اینکشورها فلسطین را به عنوان یک دولت آزاد مستقل به رسمیت شناختند
*
سفر اخیر نتانیاهو با هدف نفوذ به کشورهایلاتین است که حامی مساله فلسطین هستند و رژیم صهیونیستی می‌خواهد تایید آنها را بهنفع خود برای عضویت در سازمان‌های بین‌المللی جلب کند. به همین دلیل نتانیاهو درجریان سفر به آرژانتین که اعتراضات گسترده‌ای قبل از ورود وی برگزار شد کوشیدمسئله بمب‌گذاری در سفارت اسرائیل در سال 1370 و یک مرکز یهودی در بوئنوس‌آیرس درسال 1373 احیا و از آن بهره برداری کند

 

 

 

منبع :جمهوری اسلامی ، 11/07/1396

لینک کوتاه:

کپی شد