حماس اتاق فکر قدرتمندی دارد ، پویا و به روز است.
برحسب شرایط زمانی و مکانی و با صبر راهبردی تصمیم گیری می کند.
مکانیزم های تصمیم ساز نسبتا منعطف و کارآمد در ساختار سیاسی آن معلوم است.
مطرح کردن مساله “محیط راهبردی مقاومت” در منظومه فکری حماس قریب به 2 سال پیش و سپس انتشار “سند جدید سیاسی حماس” در سال گذشته آغاز ماجرا بود.
گام به گام و هدفمند و با سنجیدن شرایط زمانی و مکانی منطقه ای و بین المللی و نیز احساس مسئولیت نسبت به مردم غزه تا مرحله آشتی ملی و تشکیل دولت وفاق ملی پیش آمد.
بعنوان فصل مشترکی جهت اتحاد با فتح، تشکیل کشور فلسطین در مرزهای 1967م را پذیرفت اما هوشیارانه و در جهت حفظ هویت مقاومتی، اسرائیل را به رسمیت نشناخت و سلاح خود را بر زمین نگذاشت.
همواره حماس دارای شاخه سیاسی و شاخه نظامی(گردان های شهید عزالدین قسام) بوده است.
اکنون با روی کار آمدن و انتخاب هدفمند اعضای برجسته شاخه نظامی در مناصب سیاسی حماس و نیز انتقال مرکز اصلی فرماندهی حماس، از قطر به درون فلسطین و نوارغزه، فرصتی مناسب جهت انسجام بیشتر حماس و تقویت هویت مبارزاتی و مقاومتی حماس مهیا شده است.
لازم به ذکر است که افرادی چون “صالح العاروری” نائب رئیس دفتر سیاسی حماس ، “یحیی سنوار” رئیس دفتر سیاسی حماس در غزه و غیره همگی از اعضای برجسته شاخه نظامی حماس نیز هستند.
اکنون فرایند بسیار مهم و تعیین کننده گذار غزه به نظم جدید در قالب اداره غزه توسط دولت وفاق ملی فلسطین آغاز شده است.
حماس فعالانه در شکل گیری این تحول شرکت و سهم اساسی داشته است لذا باید در این فرایند نو به نو شدن و انطباق حماس با شرایط جدید، از حماس پشتیبانی کرد و نقد آسیب شناسانه را از آن دریغ نکرد.
حماس شایسته حمایت هدفمند است.
دکتر علیرضاعرب، روزنامه نگار و کارشناس منطقه غرب آسیا