پنج شنبه 01/می/2025

شوراي امنيت عليه ترامپ

شنبه 9-دسامبر-2017

«امروز من به اين نتيجهرسيده‌ام وقت آن است اورشليم (نام جعلي قدس) را به عنوان پايتخت اسراييلبه رسميت بشناسم.» جملاتي براي افروختن بر آتش موجود در منطقه و افزودن گرهبركلاف هزارسري كه بيش از نيم قرن است هر تلاشي براي به ثمر رساندن آن بهبن بست برخورد كرده است. جهان ٧٢ ساعت آغشته به خشم، اعتراض، تلاش برايتدبيري تازه يافتن و سوگ بر بدن نيمه جان مذاكرات صلح را پشت سرگذاشته است.دونالد ترامپ، چهل و پنجمين رييس‌جمهور ايالات متحده با اين جملات تنهاغزه و كرانه باختري را گرفتار ناآرامي، راهپيمايي خشم و اعتراض نكرد بلكهموجي از اعتراض‌هاي خياباني را در پايتخت كشورهاي عربي و اسلامي به راهانداخت. البته اين اعتراض هم تنها به كشورهاي جهان اسلام محدود نشد و اقداميك جانبه، تهي از تدبير و عاري از تعهد رييس‌جمهور امريكا صدايهم‌پيمانانش در اروپا و ساير مناطق را هم بلند كرد. نماز جمعه در سرتاسركشورهاي اسلامي به مبدا زماني براي ازسرگيري اعتراض‌ها به ماهيت رژيمصهيونيستي و حمايت‌هاي لايتناهي و بي‌قيد و شرط امريكا از اين رژيم تبديلشد، فلسطيني‌ها ورود به روزهاي خشم را اعلام كردند و اسماعيل هنيه، رييسدفتر سياسي جنبش حماس از آغاز انتفاضه چهارم با عنوان انتفاضه آزادي قدس وكرانه باختري (انتفاضه حريه القدس والضفه) خبر داد. شوراي امنيت برايرسيدگي به جديدترين دردسري كه ايالات متحده جهان را گرفتار آن كرده استتشكيل جلسه داد و سازمان همكاري اسلامي اعلام كرد كه نشست وزراي خارجه وسران در روزهاي ٢١ و ٢٢ آذر تشكيل خواهد شد.
جهان مي‌گويد تصميم ترامپ به ضرر روند نيمه جان صلح در خاورميانه و رويايهرچند دور براي تشكيل دو كشور مستقل در كنار هم است اما براي رييس‌جمهورايالات متحده مانند تمام قريب به يك سال گذشته بر پاشنه‌اي متفاوت مي‌چرخد.تحليل رفتارهاي تاجر قديمي كه از قضا عنوان رييس‌جمهور ايالات متحده را بهخود اختصاص داده ديگر به هيچ‌وجه آسان نيست. برخي مي‌گويند تنها هدف ترامپبرهم زدن نظم موجود به اميد تصاحب دستاوردي جديد در سايه تحت فشار قراردادن فلسطيني‌هاست. اعتقاد عده‌اي ديگر اين است كه رييس‌جمهور جديد ايالاتمتحده تشنه ديده شدن است و براي آنكه از صدر اخبار پايين نيايد دست به هرابتكار عاري از تدبير مي‌زند. برخي او را رييس‌جمهوري مي‌دانند كه همچنانيك سال پس از راهيابي به كاخ سفيد به دنبال اثبات خود و وعده‌هايش بهراي‌دهندگان است و براين اساس يك به يك وعده‌هاي داده شده را بدون توجه بهتبعات و عواقبت آن اجرايي مي‌كند؛ از وعده عدم تاييد پايبندي ايران بهتوافق هسته‌اي با وجود گزارش‌هاي مكرر آژانس بين‌المللي انرژي اتمي تااعلام بيت‌المقدس به عنوان پايتخت اسراييل. تحليلگران امريكايي مانند توماسفريدمن نيز رييس‌جمهور خود را به توريستي تشبيه مي‌كنند كه اتوبوس خود راگم كرده است اما انگيزه ترامپ در نتيجه آشوبي كه به دل جامعه جهاني انداخت،بي‌تاثير است. دونالد ترامپ تلاش مي‌كند جهان را به تكيه دادن رييس‌جمهوريجديد در كاخ سفيد عادت بدهد اما براي بالا بردن پذيرش عمومي دست بهانتخاب‌هاي خطرناكي زده است. هرچند كه بنيامين نتانياهو، نخست وزير رژيمصهيونيستي ترامپ را به دليل اعلام بيت‌المقدس به عنوان پايتخت اسراييل،تاريخ‌ساز مي‌خواند اما امنيت و آرامش نسبي نخستين مستاجراني بودند كه بااعلام تصميم ترامپ از تل‌آويو و مناطق تحت اشغال اسراييل بارسفر بست.نيروهاي امنيتي اسراييل از ساعت‌ها پيش از اعلام تصميم رييس‌جمهور امريكابه حالت آماده باش درآمده بودند و اين وضعيت تا پايان روز جمعه و احتمالاتا مدت زمان نامعلومي نيز همچنان ادامه خواهد داشت.
زني فلسطيني در گفت‌وگو با واشنگتن پست درباره حال و هواي فلسطيني‌ها نسبتبه تصميم ترامپ مي‌گويد: از اين سياست‌ها به ستوه آمده‌ايم. سخت است كهعده‌اي براي زندگي ات بدون فكر كردن به عواقب آن تصميم بگيرند.
احمد ٦٠ ساله در اين باره مي‌گويد: سخنان ترامپ اهميتي ندارد. سرنوشتبيت‌المقدس در دستان دونالد ترامپ، محمود عباس يا بنيامين نتانياهو نيست.سرنوشت اين سرزمين را خدا تعيين مي‌كند. كرانه باختري، بيت اللحم، رام‌اللهو نوار غره ٧٢ ساعت شلوغ و مملو به اعتراض را پشت سر گذاشته‌اند. درحاليكه نماز جمعه در مسجدالاقصي به سبك و سياق هميشه و البته با تدابير امنيتيجدي‌تري برگزار شد اما سطح اصطكاك ميان دو طرف افزايش يافته و نيروهاي رژيمصهيونيستي تا لحظه تنظيم اين خبر دو تن را به شهادت رسانده و بيش از صدهاتن را زخمي كردند. گردان قسام كه شاخه نظامي حماس به حساب مي‌آيد بعد ازنماز جمعه اقدام به برگزاري رژه‌هاي نظامي با حضور مردان و زنان يونيفورمپوشي كرد كه اسلحه به دست داشتند و چهره‌هاي خود را با ماسك پوشانده بودند.آزادي قدس و پايان اشغالگري دو سوژه‌اي بودند كه شعارهاي معترضان در غزه وكرانه باختري را به خود اختصاص دادند.
 ايالات متحده در چند سال گذشته خوب يا بد، درست يا نادرست خود را به عنوانميانجي براي صلح ميان اسراييل و فلسطين معرفي كرده بود اما اكنون جهانيكصدا مي‌گويد كه با اين تصميم رييس‌جمهور امريكا، واشنگتن عملا به جدايياز روند صلح راي داد. ايالات متحده هر چند كه در همه ٧٠ سال گذشته دركوچك‌ترين جزييات نيز جانب تل‌آويو را در قبال فلسطين رها نكرده است اما ازشكستن اين ويترين بين‌المللي كه صحنه تلاش نافرجام براي رسيدن به صلح بودهمواره ابا داشت. از ژانويه ٢٠١٧ اما مردي بر اريكه قدرت در كاخ سفيد نشستهاست كه با بنيامين نتانياهو هم عقيده است و مي‌گويد فلسطيني‌ها اگر صلحمي‌خواهند پيش شرط نخست ما كه پذيرش بيت‌المقدس به عنوان پايتخت اسراييلاست را بپذيرند. ترامپ به سهولت نقاب امريكا را كنار مي‌زند و همصدا باتل‌آويو مي‌گويد: بيت‌المقدس پايتخت ما است.
 فلسطيني‌ها پس از به تصوير كشيدن سه انتفاضه در ١٩٨٧، ٢٠٠٠ و ٢٠١٥ اكنوندوباره براي دفاع از قدس قد علم كرده‌اند. يك عضو هيات سياسي حماس درتظاهرات روز گذشته در شمال غزه گفت: از هر انسان آزاده‌اي در جهانمي‌خواهيم كه انزواي امريكا و اسراييل را كليد بزند. از كشورهاي اسلامي وعربي مي‌خواهيم كه مواضع جدي عليه اين اقدام مشترك تل‌آويو – واشنگتنبگيرند و از مردم ما حمايت كنند. فرياد هل من ناصر ينصرني فلسطيني‌ها دردعواهاي ميان كشورهاي اسلامي و عربي در چندسال اخير رنگ باخته است بهگونه‌اي كه در چند هفته اخير مقام‌هاي اسراييلي و امريكايي به صراحت ازرابطه مخفيانه ميان رياض و تل‌آويو خبرداده‌اند و در اين ميان عادل الجبير،وزير خارجه سعودي با تكذيب بود و نبودهاي موجود ادعا مي‌كند كه رياضرابطه‌اي با تل‌آويو ندارد مگر زماني كه مذاكرات صلح به نتيجه برسد.مذاكرات صلحي كه شايد اكنون مي‌توان از پايان آن سخن گفت. كشورهاي عربي واسلامي شمشيرها را از جانب دشمن مشترك يعني اسراييل دور و به سمت يكديگرنشانه رفته‌اند و برنده اين نزاع نيز تل‌آويو و واشنگتن در منطقه هستند وقربانيان آن ملت‌هاي سوريه، يمن، بحرين، عراق، لبنان و بيش از همه آنهافلسطين. بيعت‌هاي پنهاني با تل‌آويو و رابطه عاشقانه نفت در برابر خريدامنيت و متحد از واشنگتن، بيت‌المقدس را به متاعي قابل معامله براياسراييلي‌ها بدل كرد. برخي بازيگران عربي مدعي قدرت در منطقه چنان سرگرمپرورش گروه‌هاي ترويستي براي مهار بشار اسد رييس‌جمهور سوريه و بمباران زن وكودكان يمني بودند كه نجواهاي پشت‌پرده درباره چوب حراج زدن به بيت‌المقدسرا نشنيدند. رقص شمشير با تاجر امريكايي چنان براي آل‌سعود فريبا بود كهقصه پرغصه مردم فلسطين به سهولت به تاريخ پيوست.
 در سه روز گذشته از عمر تصميم دونالد ترامپ اين سوال بيش از همه پررنگ استكه كشورهاي عربي – اسلامي براي مقابله با اين زياده‌خواهي تاريخي واشنگتنچه در چنته و مشت مشترك دارند؟ مشت اين كشورها اما براي جامعه جهاني بازاست و شايد در بهترين حالت تنها ماحصل نشست اضطراري سازمان همكاري‌هاياسلامي بيانيه‌اي باشد در محكوميت سخنان ترامپ و به رسميت نشناختن نسخه وي.سيدحسن نصرالله دبيركل حزب‌الله لبنان در سخنراني روز پنجشنبه خود درواكنش به تصميم خطرناك ترامپ به درستي درباره تبعات تداوم سكوت جامعه جهانيبالاخص كشورهاي اسلامي و عربي هشدار داد و گفت: «تحليلگران ارشد صهيونيستمي‌گويند كه واكنش‌ها به تصميم ترامپ ارزشي ندارد و در جهان عرب و اسلامهيچ اتفاقي نخواهد افتاد. كشورهاي عربي و اسلامي بايد سفراي امريكا رااحضار كرده و رسما به اين تصميم ترامپ اعتراض كنند.» سيدحسن نصرالله درادامه بدون ذكر نام كشور خاصي تاكيد كرد كه هر گونه گامي براي عادي‌سازيروابط با رژيم اشغالگر بزرگ‌ترين خيانت به قدس است و خاطرنشان كرد: كشورهاياسلامي و عربي بايد به روابط و تماس‌هاي پيدا و پنهان خود با رژيم اسراييلپايان دهند.
اشاره به بي‌تفاوتي عملي برخي كشورهاي عربي و اسلامي به مساله فلسطين درفضاي مجازي نيز مورد بحث قرار گرفت و به عنوان يكي از چراغ‌هاي سبز بهترامپ و نتانياهو براي پيشبرد پروژه شوم مشترك‌شان مطرح شد. برخي ازتحليلگران ايراني حاضر در فضاي مجازي به مصداق‌هاي تاريخي از سكوت اعراباشاره كردند و نوشتند: «سال ١٣٤٨ زماني كه صهيونيست‌ها مسجدالاقصي را آتشزدند، گلدا ماير، چهارمين نخست وزير رژيم صهيونيستي گفت: «گمان مي‌كردم صبحفرداي اين حادثه مسلمانان و اعراب به سمت مسجدالاقصي حركت مي‌كنند اماظاهرا هنوز خوابند.» با اين وجود برخي نيز به نوشته سركيس نعموم در سال٢٠١٤ در نشريه النهار اشاره و تاكيد كردند كه شايد مسلمان‌ها و اعرابفلسطين را فراموش كرده باشند اما نمي‌توانند قدس و مسجدالاقصي را فراموشكنند.
اعلام به رسميت شناختن بيت‌المقدس به عنوان پايتخت اسراييل از سوي دونالدترامپ، عملا به چند دهه سياست امريكا براي امتناع از اين واگذاري پايانداد. هنوز در مورد بازه زماني مورد نياز براي اين نقل و انتقال و البتهچگونگي اجرايي شدن آن در ميدان عمل ابهام‌ها و سوال‌هاي بسياري وجود دارداما پيش‌بيني واحد اين است كه هرگونه تغيير در وضعيت فعلي بيت‌المقدس كهشهر متعلق به مسلمانان، مسيحي‌ها و يهودي‌ها است مي‌تواند به تنشي منتهيشود كه بسيار فراتر از مناقشه ميان اسراييل و فلسطين خواهد بود. در ساعاتيكه رژيم اسراييل سرخوش از خبر انتقال سفارتخانه امريكا از تل‌آويو بهبيت‌المقدس بود، معترضان مقابل سفارتخانه‌ها و نمايندگي‌هاي ايالات متحدهدر استانبول، اردن و… جمع شدند و فرياد كشيدند: نه به تصميم ترامپ.همزمان رجب طيب اردوغان، رييس‌جمهور تركيه نيز پيش‌بيني كرد كه اين تصميممنطقه را گرفتار حلقه‌اي از آتش كند.
«امروز خدا اشك ريخت»، اين عبارتي بود كه اسقف اعظم دزموند مپيلو توتو ازفعالان صلح و رهبران جنبش ضد آپارتايد آفريقاي‌جنوبي كه صلح نوبل را هم بهخود اختصاص داده است درباره تصميم ترامپ به كار برد و همزمان رهبرانكشورهاي اروپايي نيز اعلام كردند كه از اين تصميم رييس‌جمهور ايالات متحدهحمايت نمي‌كنند. تصاوير دونالد ترامپ و بنيامين نتانياهو به اضافه پرچم‌هاياسراييل و امريكا در پايتخت‌هاي متفاوت كشورهاي اسلامي به آتش زده شد والبته هنوز مشخص نيست كه اين اعتراض‌ها و راهپيمايي‌ها كه حماس آنها راجرقه آغاز انتفاضه چهارم مي‌داند تا كجا ادامه پيدا كنند. مجموعه‌اي ازاتفاق‌هاي رخ داده در سه روز گذشته از اعلام تصميم نابخردانه دونالد ترامپ،اعضاي كابينه در امريكا را به جنب و جوش انداخته است. نه فقط ركس تيلرسوندر جامه وزير امور خارجه ايالات متحده كه ساير چهره‌هاي حقوقي و سياسي دروزارت امور خارجه اين كشور نيز تلاش براي ارايه تعبيرهاي كم دردسر‌تر ازتصميم ترامپ را آغاز كرده‌اند. با اين وجود رسانه‌اي مانند لس‌آنجلس تايمزمي‌نويسد كه اين تلاش‌ها براي كاستن از تنش‌ها بر ابهام‌هاي موجودمي‌افزايد. ديويد ساترفيلد كه معاونت وزير خارجه ايالات متحده در امور شرقدور را برعهده دارد در اين باره مي‌گويد: هرچند كه ايالات متحده،بيت‌المقدس را به عنوان پايتخت شناخته است اما هيچ گونه موضع‌گيري رسمي درمورد مرزهاي پرمناقشه در اين منطقه نكرده است. اين باز گذاشتن سرفصل بحث‌هامي‌تواند به اين معنا باشد كه بخش‌هايي از بيت‌المقدس مي‌تواند در آيندهبه عنوان پايتخت فلسطيني‌ها انتخاب شود. تصميم ترامپ هيچ تاثيري بر سرنوشتصدها هزارنفر فلسطيني نخواهد گذاشت كه در شرق بيت‌المقدس زندگي مي‌كنند.قرار هم نيست كه ما نقشه‌هايي با عنوان بيت‌المقدس، پايتخت اسراييل ياپاسپورت‌هايي با اين عبارات منتشر كنيم. در اسناد امريكايي همچنانبيت‌المقدس بدون نام كشوري به پيوست آن منتشر خواهد شد.
اين مقام امريكايي در پاسخ به سوال‌هاي مكرر درباره اينكه آيا مي‌تواندبگويد بيت‌المقدس در كشور اسراييل قرار دارد يا خير، سكوت كرد. ترامپ درسخنان خود از بيت‌المقدس با عنوان پايتخت غيرقابل تقسيم اسراييل ياد نكرد واين در حالي است كه يهودي‌هاي اسراييل به اين مساله حساسيت بسياري دارند.به گواه برخي حقوقدان‌ها اين اظهارنظر مبهم ترامپ فضا را براي مانور‌هاي بهنفع فلسطين در آينده بازنگاه مي‌دارد.

 

شعله سوزاننده آتش قدس حسين   اميرعبداللهيان

انتقال سفارت امريكا به قدس شريف بازي با آتشي است كه بي‌ترديد ترامپقدرت تحمل آن را ندارد و نتانياهو در آتش آن خواهد سوخت. قدس قبله اولمسلمين جهان است و سرزمين تاريخي و مادري فلسطينيان صرفا متعلق به مردمفلسطين است. بحران فلسطين تنها با پايان بخشيدن به اشغال رژيم نامشروعاسراييل خاتمه خواهد يافت. بحث تشكيل دو كشور فلسطين و اسراييل كاملا مردوداست. جمهوري‌اسلامي ايران از مقاومت و وحدت همه گروه‌هاي فلسطيني با قدرتحمايت مي‌كند. حماقت ترامپ در انتقال سفارت امريكا به قدس، منجر به شعله‌ورشدن آتش خشم انتفاضه جديد مسجدالاقصي مي‌شود. تداوم شهرك‌سازيصهيونيست‌ها، تلاش براي عادي‌سازي روابط سعودي، امارات و بحرين با رژيمصهيونيستي و يهودي‌سازي قدس شريف سه عنصري است كه صهيونيست‌ها براي تداومبحران‌سازي در منطقه به‌كار گرفته‌اند.
دبيركل كنفرانس بين‌المللي
حمايت از انتفاضه فلسطين

منبع:روزنامه اعتماد

«امروز من به اين نتيجهرسيده‌ام وقت آن است اورشليم (نام جعلي قدس) را به عنوان پايتخت اسراييلبه رسميت بشناسم.» جملاتي براي افروختن بر آتش موجود در منطقه و افزودن گرهبركلاف هزارسري كه بيش از نيم قرن است هر تلاشي براي به ثمر رساندن آن بهبن بست برخورد كرده است. جهان ٧٢ ساعت آغشته به خشم، اعتراض، تلاش برايتدبيري تازه يافتن و سوگ بر بدن نيمه جان مذاكرات صلح را پشت سرگذاشته است.دونالد ترامپ، چهل و پنجمين رييس‌جمهور ايالات متحده با اين جملات تنهاغزه و كرانه باختري را گرفتار ناآرامي، راهپيمايي خشم و اعتراض نكرد بلكهموجي از اعتراض‌هاي خياباني را در پايتخت كشورهاي عربي و اسلامي به راهانداخت. البته اين اعتراض هم تنها به كشورهاي جهان اسلام محدود نشد و اقداميك جانبه، تهي از تدبير و عاري از تعهد رييس‌جمهور امريكا صدايهم‌پيمانانش در اروپا و ساير مناطق را هم بلند كرد. نماز جمعه در سرتاسركشورهاي اسلامي به مبدا زماني براي ازسرگيري اعتراض‌ها به ماهيت رژيمصهيونيستي و حمايت‌هاي لايتناهي و بي‌قيد و شرط امريكا از اين رژيم تبديلشد، فلسطيني‌ها ورود به روزهاي خشم را اعلام كردند و اسماعيل هنيه، رييسدفتر سياسي جنبش حماس از آغاز انتفاضه چهارم با عنوان انتفاضه آزادي قدس وكرانه باختري (انتفاضه حريه القدس والضفه) خبر داد. شوراي امنيت برايرسيدگي به جديدترين دردسري كه ايالات متحده جهان را گرفتار آن كرده استتشكيل جلسه داد و سازمان همكاري اسلامي اعلام كرد كه نشست وزراي خارجه وسران در روزهاي ٢١ و ٢٢ آذر تشكيل خواهد شد.
جهان مي‌گويد تصميم ترامپ به ضرر روند نيمه جان صلح در خاورميانه و رويايهرچند دور براي تشكيل دو كشور مستقل در كنار هم است اما براي رييس‌جمهورايالات متحده مانند تمام قريب به يك سال گذشته بر پاشنه‌اي متفاوت مي‌چرخد.تحليل رفتارهاي تاجر قديمي كه از قضا عنوان رييس‌جمهور ايالات متحده را بهخود اختصاص داده ديگر به هيچ‌وجه آسان نيست. برخي مي‌گويند تنها هدف ترامپبرهم زدن نظم موجود به اميد تصاحب دستاوردي جديد در سايه تحت فشار قراردادن فلسطيني‌هاست. اعتقاد عده‌اي ديگر اين است كه رييس‌جمهور جديد ايالاتمتحده تشنه ديده شدن است و براي آنكه از صدر اخبار پايين نيايد دست به هرابتكار عاري از تدبير مي‌زند. برخي او را رييس‌جمهوري مي‌دانند كه همچنانيك سال پس از راهيابي به كاخ سفيد به دنبال اثبات خود و وعده‌هايش بهراي‌دهندگان است و براين اساس يك به يك وعده‌هاي داده شده را بدون توجه بهتبعات و عواقبت آن اجرايي مي‌كند؛ از وعده عدم تاييد پايبندي ايران بهتوافق هسته‌اي با وجود گزارش‌هاي مكرر آژانس بين‌المللي انرژي اتمي تااعلام بيت‌المقدس به عنوان پايتخت اسراييل. تحليلگران امريكايي مانند توماسفريدمن نيز رييس‌جمهور خود را به توريستي تشبيه مي‌كنند كه اتوبوس خود راگم كرده است اما انگيزه ترامپ در نتيجه آشوبي كه به دل جامعه جهاني انداخت،بي‌تاثير است. دونالد ترامپ تلاش مي‌كند جهان را به تكيه دادن رييس‌جمهوريجديد در كاخ سفيد عادت بدهد اما براي بالا بردن پذيرش عمومي دست بهانتخاب‌هاي خطرناكي زده است. هرچند كه بنيامين نتانياهو، نخست وزير رژيمصهيونيستي ترامپ را به دليل اعلام بيت‌المقدس به عنوان پايتخت اسراييل،تاريخ‌ساز مي‌خواند اما امنيت و آرامش نسبي نخستين مستاجراني بودند كه بااعلام تصميم ترامپ از تل‌آويو و مناطق تحت اشغال اسراييل بارسفر بست.نيروهاي امنيتي اسراييل از ساعت‌ها پيش از اعلام تصميم رييس‌جمهور امريكابه حالت آماده باش درآمده بودند و اين وضعيت تا پايان روز جمعه و احتمالاتا مدت زمان نامعلومي نيز همچنان ادامه خواهد داشت.
زني فلسطيني در گفت‌وگو با واشنگتن پست درباره حال و هواي فلسطيني‌ها نسبتبه تصميم ترامپ مي‌گويد: از اين سياست‌ها به ستوه آمده‌ايم. سخت است كهعده‌اي براي زندگي ات بدون فكر كردن به عواقب آن تصميم بگيرند.
احمد ٦٠ ساله در اين باره مي‌گويد: سخنان ترامپ اهميتي ندارد. سرنوشتبيت‌المقدس در دستان دونالد ترامپ، محمود عباس يا بنيامين نتانياهو نيست.سرنوشت اين سرزمين را خدا تعيين مي‌كند. كرانه باختري، بيت اللحم، رام‌اللهو نوار غره ٧٢ ساعت شلوغ و مملو به اعتراض را پشت سر گذاشته‌اند. درحاليكه نماز جمعه در مسجدالاقصي به سبك و سياق هميشه و البته با تدابير امنيتيجدي‌تري برگزار شد اما سطح اصطكاك ميان دو طرف افزايش يافته و نيروهاي رژيمصهيونيستي تا لحظه تنظيم اين خبر دو تن را به شهادت رسانده و بيش از صدهاتن را زخمي كردند. گردان قسام كه شاخه نظامي حماس به حساب مي‌آيد بعد ازنماز جمعه اقدام به برگزاري رژه‌هاي نظامي با حضور مردان و زنان يونيفورمپوشي كرد كه اسلحه به دست داشتند و چهره‌هاي خود را با ماسك پوشانده بودند.آزادي قدس و پايان اشغالگري دو سوژه‌اي بودند كه شعارهاي معترضان در غزه وكرانه باختري را به خود اختصاص دادند.
 ايالات متحده در چند سال گذشته خوب يا بد، درست يا نادرست خود را به عنوانميانجي براي صلح ميان اسراييل و فلسطين معرفي كرده بود اما اكنون جهانيكصدا مي‌گويد كه با اين تصميم رييس‌جمهور امريكا، واشنگتن عملا به جدايياز روند صلح راي داد. ايالات متحده هر چند كه در همه ٧٠ سال گذشته دركوچك‌ترين جزييات نيز جانب تل‌آويو را در قبال فلسطين رها نكرده است اما ازشكستن اين ويترين بين‌المللي كه صحنه تلاش نافرجام براي رسيدن به صلح بودهمواره ابا داشت. از ژانويه ٢٠١٧ اما مردي بر اريكه قدرت در كاخ سفيد نشستهاست كه با بنيامين نتانياهو هم عقيده است و مي‌گويد فلسطيني‌ها اگر صلحمي‌خواهند پيش شرط نخست ما كه پذيرش بيت‌المقدس به عنوان پايتخت اسراييلاست را بپذيرند. ترامپ به سهولت نقاب امريكا را كنار مي‌زند و همصدا باتل‌آويو مي‌گويد: بيت‌المقدس پايتخت ما است.
 فلسطيني‌ها پس از به تصوير كشيدن سه انتفاضه در ١٩٨٧، ٢٠٠٠ و ٢٠١٥ اكنوندوباره براي دفاع از قدس قد علم كرده‌اند. يك عضو هيات سياسي حماس درتظاهرات روز گذشته در شمال غزه گفت: از هر انسان آزاده‌اي در جهانمي‌خواهيم كه انزواي امريكا و اسراييل را كليد بزند. از كشورهاي اسلامي وعربي مي‌خواهيم كه مواضع جدي عليه اين اقدام مشترك تل‌آويو – واشنگتنبگيرند و از مردم ما حمايت كنند. فرياد هل من ناصر ينصرني فلسطيني‌ها دردعواهاي ميان كشورهاي اسلامي و عربي در چندسال اخير رنگ باخته است بهگونه‌اي كه در چند هفته اخير مقام‌هاي اسراييلي و امريكايي به صراحت ازرابطه مخفيانه ميان رياض و تل‌آويو خبرداده‌اند و در اين ميان عادل الجبير،وزير خارجه سعودي با تكذيب بود و نبودهاي موجود ادعا مي‌كند كه رياضرابطه‌اي با تل‌آويو ندارد مگر زماني كه مذاكرات صلح به نتيجه برسد.مذاكرات صلحي كه شايد اكنون مي‌توان از پايان آن سخن گفت. كشورهاي عربي واسلامي شمشيرها را از جانب دشمن مشترك يعني اسراييل دور و به سمت يكديگرنشانه رفته‌اند و برنده اين نزاع نيز تل‌آويو و واشنگتن در منطقه هستند وقربانيان آن ملت‌هاي سوريه، يمن، بحرين، عراق، لبنان و بيش از همه آنهافلسطين. بيعت‌هاي پنهاني با تل‌آويو و رابطه عاشقانه نفت در برابر خريدامنيت و متحد از واشنگتن، بيت‌المقدس را به متاعي قابل معامله براياسراييلي‌ها بدل كرد. برخي بازيگران عربي مدعي قدرت در منطقه چنان سرگرمپرورش گروه‌هاي ترويستي براي مهار بشار اسد رييس‌جمهور سوريه و بمباران زن وكودكان يمني بودند كه نجواهاي پشت‌پرده درباره چوب حراج زدن به بيت‌المقدسرا نشنيدند. رقص شمشير با تاجر امريكايي چنان براي آل‌سعود فريبا بود كهقصه پرغصه مردم فلسطين به سهولت به تاريخ پيوست.
 در سه روز گذشته از عمر تصميم دونالد ترامپ اين سوال بيش از همه پررنگ استكه كشورهاي عربي – اسلامي براي مقابله با اين زياده‌خواهي تاريخي واشنگتنچه در چنته و مشت مشترك دارند؟ مشت اين كشورها اما براي جامعه جهاني بازاست و شايد در بهترين حالت تنها ماحصل نشست اضطراري سازمان همكاري‌هاياسلامي بيانيه‌اي باشد در محكوميت سخنان ترامپ و به رسميت نشناختن نسخه وي.سيدحسن نصرالله دبيركل حزب‌الله لبنان در سخنراني روز پنجشنبه خود درواكنش به تصميم خطرناك ترامپ به درستي درباره تبعات تداوم سكوت جامعه جهانيبالاخص كشورهاي اسلامي و عربي هشدار داد و گفت: «تحليلگران ارشد صهيونيستمي‌گويند كه واكنش‌ها به تصميم ترامپ ارزشي ندارد و در جهان عرب و اسلامهيچ اتفاقي نخواهد افتاد. كشورهاي عربي و اسلامي بايد سفراي امريكا رااحضار كرده و رسما به اين تصميم ترامپ اعتراض كنند.» سيدحسن نصرالله درادامه بدون ذكر نام كشور خاصي تاكيد كرد كه هر گونه گامي براي عادي‌سازيروابط با رژيم اشغالگر بزرگ‌ترين خيانت به قدس است و خاطرنشان كرد: كشورهاياسلامي و عربي بايد به روابط و تماس‌هاي پيدا و پنهان خود با رژيم اسراييلپايان دهند.
اشاره به بي‌تفاوتي عملي برخي كشورهاي عربي و اسلامي به مساله فلسطين درفضاي مجازي نيز مورد بحث قرار گرفت و به عنوان يكي از چراغ‌هاي سبز بهترامپ و نتانياهو براي پيشبرد پروژه شوم مشترك‌شان مطرح شد. برخي ازتحليلگران ايراني حاضر در فضاي مجازي به مصداق‌هاي تاريخي از سكوت اعراباشاره كردند و نوشتند: «سال ١٣٤٨ زماني كه صهيونيست‌ها مسجدالاقصي را آتشزدند، گلدا ماير، چهارمين نخست وزير رژيم صهيونيستي گفت: «گمان مي‌كردم صبحفرداي اين حادثه مسلمانان و اعراب به سمت مسجدالاقصي حركت مي‌كنند اماظاهرا هنوز خوابند.» با اين وجود برخي نيز به نوشته سركيس نعموم در سال٢٠١٤ در نشريه النهار اشاره و تاكيد كردند كه شايد مسلمان‌ها و اعرابفلسطين را فراموش كرده باشند اما نمي‌توانند قدس و مسجدالاقصي را فراموشكنند.
اعلام به رسميت شناختن بيت‌المقدس به عنوان پايتخت اسراييل از سوي دونالدترامپ، عملا به چند دهه سياست امريكا براي امتناع از اين واگذاري پايانداد. هنوز در مورد بازه زماني مورد نياز براي اين نقل و انتقال و البتهچگونگي اجرايي شدن آن در ميدان عمل ابهام‌ها و سوال‌هاي بسياري وجود دارداما پيش‌بيني واحد اين است كه هرگونه تغيير در وضعيت فعلي بيت‌المقدس كهشهر متعلق به مسلمانان، مسيحي‌ها و يهودي‌ها است مي‌تواند به تنشي منتهيشود كه بسيار فراتر از مناقشه ميان اسراييل و فلسطين خواهد بود. در ساعاتيكه رژيم اسراييل سرخوش از خبر انتقال سفارتخانه امريكا از تل‌آويو بهبيت‌المقدس بود، معترضان مقابل سفارتخانه‌ها و نمايندگي‌هاي ايالات متحدهدر استانبول، اردن و… جمع شدند و فرياد كشيدند: نه به تصميم ترامپ.همزمان رجب طيب اردوغان، رييس‌جمهور تركيه نيز پيش‌بيني كرد كه اين تصميممنطقه را گرفتار حلقه‌اي از آتش كند.
«امروز خدا اشك ريخت»، اين عبارتي بود كه اسقف اعظم دزموند مپيلو توتو ازفعالان صلح و رهبران جنبش ضد آپارتايد آفريقاي‌جنوبي كه صلح نوبل را هم بهخود اختصاص داده است درباره تصميم ترامپ به كار برد و همزمان رهبرانكشورهاي اروپايي نيز اعلام كردند كه از اين تصميم رييس‌جمهور ايالات متحدهحمايت نمي‌كنند. تصاوير دونالد ترامپ و بنيامين نتانياهو به اضافه پرچم‌هاياسراييل و امريكا در پايتخت‌هاي متفاوت كشورهاي اسلامي به آتش زده شد والبته هنوز مشخص نيست كه اين اعتراض‌ها و راهپيمايي‌ها كه حماس آنها راجرقه آغاز انتفاضه چهارم مي‌داند تا كجا ادامه پيدا كنند. مجموعه‌اي ازاتفاق‌هاي رخ داده در سه روز گذشته از اعلام تصميم نابخردانه دونالد ترامپ،اعضاي كابينه در امريكا را به جنب و جوش انداخته است. نه فقط ركس تيلرسوندر جامه وزير امور خارجه ايالات متحده كه ساير چهره‌هاي حقوقي و سياسي دروزارت امور خارجه اين كشور نيز تلاش براي ارايه تعبيرهاي كم دردسر‌تر ازتصميم ترامپ را آغاز كرده‌اند. با اين وجود رسانه‌اي مانند لس‌آنجلس تايمزمي‌نويسد كه اين تلاش‌ها براي كاستن از تنش‌ها بر ابهام‌هاي موجودمي‌افزايد. ديويد ساترفيلد كه معاونت وزير خارجه ايالات متحده در امور شرقدور را برعهده دارد در اين باره مي‌گويد: هرچند كه ايالات متحده،بيت‌المقدس را به عنوان پايتخت شناخته است اما هيچ گونه موضع‌گيري رسمي درمورد مرزهاي پرمناقشه در اين منطقه نكرده است. اين باز گذاشتن سرفصل بحث‌هامي‌تواند به اين معنا باشد كه بخش‌هايي از بيت‌المقدس مي‌تواند در آيندهبه عنوان پايتخت فلسطيني‌ها انتخاب شود. تصميم ترامپ هيچ تاثيري بر سرنوشتصدها هزارنفر فلسطيني نخواهد گذاشت كه در شرق بيت‌المقدس زندگي مي‌كنند.قرار هم نيست كه ما نقشه‌هايي با عنوان بيت‌المقدس، پايتخت اسراييل ياپاسپورت‌هايي با اين عبارات منتشر كنيم. در اسناد امريكايي همچنانبيت‌المقدس بدون نام كشوري به پيوست آن منتشر خواهد شد.
اين مقام امريكايي در پاسخ به سوال‌هاي مكرر درباره اينكه آيا مي‌تواندبگويد بيت‌المقدس در كشور اسراييل قرار دارد يا خير، سكوت كرد. ترامپ درسخنان خود از بيت‌المقدس با عنوان پايتخت غيرقابل تقسيم اسراييل ياد نكرد واين در حالي است كه يهودي‌هاي اسراييل به اين مساله حساسيت بسياري دارند.به گواه برخي حقوقدان‌ها اين اظهارنظر مبهم ترامپ فضا را براي مانور‌هاي بهنفع فلسطين در آينده بازنگاه مي‌دارد.

 

شعله سوزاننده آتش قدس حسين   اميرعبداللهيان

انتقال سفارت امريكا به قدس شريف بازي با آتشي است كه بي‌ترديد ترامپقدرت تحمل آن را ندارد و نتانياهو در آتش آن خواهد سوخت. قدس قبله اولمسلمين جهان است و سرزمين تاريخي و مادري فلسطينيان صرفا متعلق به مردمفلسطين است. بحران فلسطين تنها با پايان بخشيدن به اشغال رژيم نامشروعاسراييل خاتمه خواهد يافت. بحث تشكيل دو كشور فلسطين و اسراييل كاملا مردوداست. جمهوري‌اسلامي ايران از مقاومت و وحدت همه گروه‌هاي فلسطيني با قدرتحمايت مي‌كند. حماقت ترامپ در انتقال سفارت امريكا به قدس، منجر به شعله‌ورشدن آتش خشم انتفاضه جديد مسجدالاقصي مي‌شود. تداوم شهرك‌سازيصهيونيست‌ها، تلاش براي عادي‌سازي روابط سعودي، امارات و بحرين با رژيمصهيونيستي و يهودي‌سازي قدس شريف سه عنصري است كه صهيونيست‌ها براي تداومبحران‌سازي در منطقه به‌كار گرفته‌اند.
دبيركل كنفرانس بين‌المللي
حمايت از انتفاضه فلسطين

منبع: روزنامه اعتماد 96/9/18

لینک کوتاه:

کپی شد