این انزوا پیامد ناخوشایند پیروی و همسویی ترامپ با لابی های صهیونیسم و سعودی و دوری از منافع ملی آمریکا محسوب می شود.
شعار اصلی کمپین انتخاباتی دونالد ترامپ2016م “آمریکا را دوباره عالی کن” ” make america great again” بود.
این شعار از راهبرد سنتی”اول آمریکا” “first america” الهام گرفته بود.
ترامپ بر احیاء عظمت آمریکا و رونق و شکوه اقتصادی مردم تاکید می کرد.
در راهبرد امنیت ملی جدید آمریکا 2017م که اخیرا منتشر شده نیز بر شعار«ایالات متحده در وهله نخست» و «احیای عظمت ایالات متحده» مجددا تاکید شدهاست.
در این راهبرد جدید بر 6 اصل تاکید شده است:
حفظ صلح از مسیر اقتدار
حفاظت از ملت آمریکا
حفاظت از سبک زندگی آمریکایی
ارتقاء رفاه مردم آمریکا
حفاظت از مردم آمریکا
افزایش نفوذ آمریکا
اما آنچه از زمان روی کار آمدن ترامپ در عرصه سیاست خارجی مشاهده می شودعمدتا در راستای شعارهای انتخاباتی او و حتی راهبرد جدید امنیت ملی آمریکاکه اخیرا (دسامبر 2017م) منتشر شده نبوده است.
اقدامات ترامپ و تیم او در حوزه سیاست خارجی طی این مدت هزینه هایدیپلماتیک و امنیتی ریادی به ملت و کشور آمریکا تحمیل کرده و به نوعی زمینهانزوای روز افزون آمریکا را فراهم کرده است.
اختلاف میان شعارها و راهبرد های اعلام شده ترامپ و عملکرد واقعی دولت آمریکا طی 1سال گذشته دلایل متعددی دارد:
1-اغتشاش در تیم سیاست خارجی آمریکا که عمدتا به ناهماهنگی میان کاخ سفید و وزارت امورخارجه باز می گردد.
2- عملکرد ضعیف وزیر امور خارجه “رکس تیلرسون”
3- دخالت های بی حد و اندازه جارد کوشنر داماد ترامپ در مسائل خاورمیانه بویژه درمورد فلسطین و سعودی.
4- حضور قدرتمند لابی های گوناگون بویژه لابی یهودی و لابی سعودی و اثراتمستقیم و غیر مستقیم آنها بر نخبگان کلیدی عرصه سیاست خارجی آمریکا
آخرین مورد این اختلاف بنیادین میان شعار اصلی ترامپ و راهبرد نوینامنیت ملی آمریکا 2017م با عملکرد واقعی دولت آمریکا ، اقدام و بیانیهترامپ در خصوص بیت المقدس است.
ترامپ طی بیانیه ای بدون گرفتن هرگونه امتیاز از اسرائیل، بیتالمقدس(اورشلیم) را بصورت یکپارچه پایتخت رژیم صهیونیستی اعلام کرد و اذعانداشت که بزودی سفارت امریکا از تل آویو به بیت المقدس منتقل خواهد شد.
به این ترتیب مشخص شد که ترامپ تاجر خوبی هم نیست چون بدون گرفتن کوچکترین امتیازی از طرف مقابل بزرگترین امتیاز را به اسرائیل داد.
در مقابل سازمان همکاری های اسلامی اجلاس فوری در استانبول تشکیل دادهو برای مقابله با اقدام ترامپ، تقاضای نشست فوری شورای امنیت سازمان ملل وبررسی وضعیت قدس را داد.
طی بیانیه پایانی اجلاس استانبول سازمان از شورای امنیت خواسته شد تاوضعیت قانونی و بیطرف شهر قدس را مجددا اعلام کند و جامعه جهانی نیز بایدبرای پایان اشغالگری و حفاظت از حقوق فلسطینیان تلاش کند.
در شورای امنیت 14عضو به لغو تصمیم ترامپ و عدم تغییر وضعیت فعلی بیتالمقدس رای دادند و تنها آمریکا مخالف کرده و پیش نویس ارائه شده توسط مصررا که بر لغو اقدام ترامپ و عدم تغییر وضعیت بیت المقدس تاکید می کرد راوتو کرد.
این پیش نویس قطعنامه ارائه شده توسط مصر ، خواستار تجدیدنظر آمریکا درتصمیم دونالد ترامپ مبنی بر به رسمیت شناختن بیتالمقدس به عنوان پایتختاسرائیل میشد که بصورت ناعادلانه توسط آمریکا در شورای امنیت وتو شد.
به این ترتیب آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل کاملا منزوی شد ومتاسفانه از حق وتوی خود بصورت ناعادلانه و به نفع اسرائیل سوء استفاده کرد.
لذا کشورهای اسلامی تصمیم به طرح پیش نویس مزبور در چهارچوب قطعنامه ” اتحاد برای صلح” در مجمع عمومی سازمان ملل گرفتند.
مجمع عمومی سازمان ملل در 21دسامبر 2017 تشکیل شد و با اکثریت قاطع علیه اقدام ترامپ درباره بیتالمقدس رای داد.
پیشنویس قطعنامه مذکور را ترکیه و یمن به مجمع عمومی سازمان ملل ارائه کردند.
۱۲۸ کشور علیه تغییر وضعیت بیت المقدس رای دادند.
مخالفین فقط 8 کشور بعلاوه رژیم صهیونیستی بودند : آمریکا، اسرائیل،توگو، پالائو، نائورو، میکرونزی، جزایر مارشال، هندوراس و گواتمالا هم بهپیشنویس قطعنامه ارائه شده رای منفی دادند.
در قطعنامه مجمع عمومی سازمان عمومی ملل بیان شده است که هر تصمیمی کهبه تغییر در هویت، وضعیت یا ترکیب جمعیتی قدس منجر شود، ملغی محسوب شده وکشورهای عضو سازمان ملل باید مطابق قطعنامههای شورای امنیت رفتار کرده واز گشایش نمایندگیهای دیپلماتیک در بیت المقدس خودداری کنند.
این مصوبه مجمع عمومی در چهارچوب قطعنامه “اتحاد برای صلح” مصوب 1950م تصویب شد.
این مصوب اخیر مجمع عمومی با بیش از 2/3 آرای اعضا مجمع عمومی تصویب شد واین امر بیانگر انزوای حقوقی، سیاسی، منطقه ای و بین المللی آمریکا است.
این انزوای سیاسی ، حقوقی و بین المللی آمریکا خلاف شعار تبلیغاتی اصلی ترامپ (first america)(اول آمریکا) محسوب می شود
زیرا با تصویب قاطع بیش از دو سوم کشورها آمریکا حتی از طرف متحدین اروپایی و عرب خودش نیز منزوی شده است.
متحدینی چون سعودی، ترکیه، بحرین و مصر در منطقه و فرانسه در سطح بینالملل هم به نفع این قطعنامه پیشنهادی رای مثبت داده و سبب انزوای بیشترآمریکای تحت زعامت ترامپ شدند.
و این درحالی است که شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز اخیرا پیش نویسقطعنامه مزبور را با آرای قاطع اکثریت 14عضو موافق و تنها 1عضو مخالف ، خودآمریکا، که وتو کرد، مواجه شد .
و این نیز نشانگر انزوای بیش از پیش ایالات متحده آمریکا در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ است.
لازم به ذکر است اقدام اخیر ترامپ درخصوص اعلام بین المقدس بعنوان پایتخترژیم صهیونیستی و انتقال سفارت آمریکا به آن سبب تعمیق و استمرار مناقشات وبحران ها در خاورمیانه خواهد شد و تنش ها را به میزان زیادی خواهد افزودکه این امر نیز با راهبرد جدید امنیت ملی آمریکا2017م که بر حفظ و گسترشصلح تاکید می کند تضاد آشکار دارد.
این انزوا بین المللی و این بحران سازی های پیوسته ، پیامد ناخوشایندپیروی و همسویی ترامپ با لابی های صهیونیسم و سعودی و دوری از منافع ملیآمریکا محسوب می شود.
منبع:خبرگزاری بین المللی قدس (قدسنا)