چهارشنبه 30/آوریل/2025

خروج از یونسکو، بن‌بست راهبرد مشروعیت سازی جعلی رژیم صهیونیستی

شنبه 6-ژانویه-2018

اینبن‌بست و رفتارهای دوگانه رژیم صهیونیستی در قبال مجامع بین‌المللی مانند عدمتبعیت از قطعنامه‌های سازمان و شورای امنیت و خروج از یونسکو فرصت رسانه‌ای وحقوقی خوبی در اختیار جبهه ضد صهیونیستی در جهان قرار می‌دهد.

 در روزهای اخیر تیتر یک برخی رسانه‌هابه خروج رژیم صهیونیستی از یونسکو اشاره داشت. این تصمیم سیاسی تل‌آویو پیش از اینو تحت تأثیر تصمیم آمریکا گرفته شده بود که در ادامه به آن پرداخته خواهد شد.

رژیمصهیونیستی در سال‌های اخیر با توجه به محکوم شدن در مجامع بین‌المللی و حقوق بشریبه دلیل جنایت‌های جنگی و انسانی متوالی، مشروعیت خود را بالاخص در جوامع اروپاییبیش از پیش از دست داده است. در نشست سال 2015 هرتزلیا یکی از موضوعاتی که به آنپرداخته شد، نگرانی تل‌آویو از ناحیه گسترش تحریم‌ها و فضای افکار عمومی ضد اینرژیم در غرب بود. پرفسور «اتفان کرانسر» رئیس سابق طرح‌ریزی سیاسی در وزارت خارجهآمریکا در این نشست هشدار داد: «اسرائیل در حال از دست دادن قدرت استدلال خود وحمایت دیگران در بسیاری از زمینه‌هاست و لذا باید چاره‌ای اندیشیددربخشی دیگر از این کنفرانس «گلعاد» مدیر امور سیاسی- نظامی وزارت جنگ رژیمصهیونیستی معتقد است: «تنها خطر یا تهدیدی که از ناحیه فلسطین متوجه ماست، افزایشتنش‌های بین‌المللی ما است که فلسطینی‌ها تلاش می‌کنند با استفاده از آن مشروعیتاسرائیل را زیر سؤال ببرند.[1

تل‌آویوبرای رهایی از چالش فشارهای بین‌المللی و ضعیف‌تر شدن مشروعیتش، سعی کرده به جایبی‌اعتنایی یا تحریم مجامع بین‌المللی، در آنان نقش آفرینی نماید. در سال‌های اخیراز سوی تل‌آویو حضور فعال‌تر در مجامع بین‌المللی چه سیاسی و حقوقی به صورت بسیارجدی در حال پیگیری است.

ریاست رژیمصهیونیستی در کمیته ششم سازمان ملل

در اینراستا و راهبرد به طور نمونه می‌توان به ریاست رژیم در کمیته ششم سازمان ملل اشارهکرد. 25 خرداد 95 دانی دانون نماینده رژیم صهیونیستی به‌عنوان رئیس کمیته حقوقیسازمان ملل که به کمیته ششم مشهور است، برگزیده شد. اتفاقی که با واکنش بسیاری ازکشورها و دیگر جنبش‌های اسلامی همراه بود. تصمیم کشورهای اروپای غربی نشان‌دهندهاقدامی برنامه‌ریزی شده و هدفمند به‌منظور رساندن رژیم اشغالگر قدس بر کرسی یکی ازکمیته‌های اصلی سازمان ملل است. با آنکه رژیم صهیونیستی بدون رقیب از سوی گروهکشورهای اروپای غربی به‌عنوان نامزد معرفی شده بود، اما با اصرار برخی کشورهایاسلامی، رای گیری برای انتخاب ریاست کمیته ششم انجام شد. رژیم صهیونیستی با 109رای از 193 رای توانست برای نخستین بار ریاست یک کمیته اصلی در سازمان ملل را دراختیار بگیرد. در جلسه رای گیری سازمان همکاری اسلامی، اتحادیه عرب، سوریه وجمهوری اسلامی ایران در مخالفت با نامزدی رژیم صهیونیستی سخنرانی کردند. با آنکهرای گیری به‌صورت مخفی انجام شد اما روزنامه القدس العربی چاپ لندن فاش نمود دست‌کم4 کشور عربی به ریاست رژیم صهیونیستی رای مثبت داده‌اند.[2]

تلاش برایعضویت در شورای امنیت

یکی دیگراز تلاش‌های جدی تل‌آویو به دست گرفتن کرسی غیر دائم شورای امنیت است. رژیمصهیونیستی از سال 2000 در گروه غرب اروپا و کشورهای دیگر قرار گرفته دارد. با توجهبه معرفی رژیم صهیونیستی برای ریاست کمیته ششم مجمع عمومی از سوی گروه کشورهای غرباروپا در انتخابات مجمع عمومی، به نظر می‌رسد تکرار این موضوع دور از انتظار نباشدهرچند انتخابات در شورای امنیت حساسیت بالاتری دارد. طبق طرح دوری گلد آنچه برایرژیم صهیونیستی به‌منظور رسیدن به کرسی شورای امنیت اهمیت دارد، جلب آرای بیش ازدوسوم اعضای مجمع عمومی است که رأی کشورهای آفریقایی، هدف وزارت خارجه رژیمصهیونیستی است. طرح دوری گلد معتقد است عضویت این رژیم در شورای امنیت ضمنتأثیرگذاری در قطعنامه‌ها، این امکان را به رژیم صهیونیستی می‌دهد تا موضوعات مورداهمیت خود را به بحث بگذارد.[3]

خروج ازیونسکو؛ فرار از رسوایی و بن‌بستی جدید

اما علی‌رغماقدامات این رژیم در مجامع بین‌المللی و سازمان ملل که بخشی از آن در بالا آمد،یونسکو بن‌بستی برای رژیم بود.بنیامین نتانیاهو 20 مهر 1396، بهوزارت خارجه این رژیم دستور داد مقدمات خروج اسرائیل از سازمان یونسکو را فراهمکند. این تصمیم بعد از آن اعلام شده که وزارت خارجه آمریکا روز پنج‌شنبه با صدوربیانیه‌ای رسماً اعلام کرد که تصمیم خود برای خروج از سازمان علمی، فرهنگی وتربیتی ملل متحد (یونسکو) را به اطلاع این سازمان رساندهاست. وزارت خارجه آمریکا در بیانیه خود اعلام کرد: «وزارت خارجه آمریکا، مدیرکلیونسکو را از تصمیم واشنگتن برای خروج از این سازمان مطلع می‌کند و به دنبال تعیینیک هیئت ناظر دائمی برای این یونسکو است…این تصمیم به راحتی گرفته نشده است ونمایانگر نگرانی آمریکا از افزایش بازداشت‌ها در یونسکو، نیاز به اصلاحات اساسی دراین سازمان و ادامه تبعیض ضداسرائیلی در یونسکو است.[4

دلیل اینخروج تصمیم یونسکو در مورد الخلیل بود.کمیته میراث جهانی یونسکو طی قطعنامه‌ایباستانی الخلیل را دارای ارزش جهانی فوق‌العاده خواند و آن را در فهرست میراثجهانی گنجاند و ضمناً این شهر را که در سرزمین‌های اشغالی فلسطین قرار دارد درفهرست «میراث باستانی در معرض خطر» هم قرارداد.

همان‌گونهکه گفته شد تل‌آویو برای رهایی از بحران مشروعیت و فشارهای حقوقی مجامع بین‌المللدر دهه اخیر تلاش‌های زیادی برای نقش‌آفرینی و عضویت در کمیته‌های ویژه داشته استاما اقدام اخیر رژیم صهیونیستی و خروج از یونسکو به‌نوعی بن‌بستی در راهبرد عمومیتل‌آویو در مجامع بین‌المللی و سازمان ملل بوده است.

این بن‌بستو رفتارهای دوگانه رژیم صهیونیستی در قبال مجامع بین‌المللی مانند عدم تبعیت ازقطعنامه‌های سازمان و شورای امنیت و خروج از یونسکو فرصت رسانه‌ای و حقوقی خوبی دراختیار جبهه ضد صهیونیستی در جهان قرار می‌دهد. بهره‌گیری از این تناقض و بن‌بستسیاسی رژیم صهیونیستی نیاز به درک مسئله و فرصت‌طلبی رسانه‌ای در فضای ضد اسرائیلیکنونی است.

تحریم‌هایاقتصادی مشهور به بی دی اس، تحریم‌های هنری و فرهنگی با پشتوانه حقوقی قطعنامه‌هاو اقدامات ضد حقوق بشری رژیم صهیونیستی از سوی اروپایی‌ها توانسته ضربات تأثیرگذارو قابل‌توجهی به رژیم اشغالگر قدس وارد سازد. خروج از یونسکو توسط آمریکا و رژیمصهیونیستی، این فرصت را ایجاد می‌نماید که ضمن زیر سؤال بردن حضور تل‌آویو در دیگرمجامع بین‌المللی بالاخص کمیته ششم سازمان ملل، تحریم‌هایی از نوع جنس تحریم‌هایبی دی اس در اروپا را گسترش داد. استفاده از این فرصت ملزم داشتن یک دیپلماسیبسیار فعال، کنش گرایانه و منسجم با دیگر کشورهاست.

تل‌آویو وکاخ سفید ترجیح دادند برای فرار از رسوایی حقوق بشری در یونسکو این سازمان را بهبهانه عدم رعایت عدالت و انصاف به نشانه اعتراض ترک کنند؛ اما در مقابل این تصمیممی‌تواند به شکست راهبرد مشروعیت سازی جعلی از طریق حضور مجامع بین‌المللی برایاسرائیل منجر شود. فرصتی که به‌سادگی نباید نادیده گرفتهشود.

 

 

 

منبع : فارس ، علی محقق ، 07/10/1396

لینک کوتاه:

کپی شد