حمایت آشکار ولیعهد سعودی از اشغالگری صهیونیست ها در مصاحبهاخیر وی با نشریه ای آمریکایی یکی از مهمترین نکاتی است که مورد توجه رسانه ها وناظران قرار گرفته و نمودی از دگردیسی ریاض در زمینه های گوناگون از جمله سیاستخارجی است.
به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهشهای خبری ایرنا، یکی از ویژگی های «محمد بن سلمان» ولیعهدسعودی تمایل فراوان وی به بیان اظهارات چالش برانگیز و به تصویر کشیدن افکاریماجراجویانه است تا برای مدتی کانون توجه قرار گیرد. درهمین جهت وی مصاحبه های پرشمار با رسانه ها به ویژه رسانه های غربی را برگزیده کهاین در میان زمامداران پیشین آل سعود کم سابقه است.
بن سلمان در گفت وگوی اخیر با نشریهآمریکایی «آتلانتیک» بهموازات تکرار حملات و اتهامات خود علیه جمهوری اسلامی ایران، از «حق اسرائیلی ها برای زندگی صلح جویانهدر کشورشان»سخن گفته و آن را هم ردیف حق مردمفلسطین در اراضی اشغالی دانسته است.
برخی این اظهارات بن سلمان را تاییدتلویحی موجودیت رژیم صهیونیستی و به منزله به رسمیت شناختن آن به صورت غیرمستقیمدانسته اند.همین برداشت ها سبب شد تا «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان در گفت وگوی تلفنیدوشنبه شب (سیزدهم فروردین ماه) با «دونالدترامپ»از حق فلسطینی ها برای تشکیل کشوریمستقل با مرکزیت قدس سخن به میان آورد.
با این حال و از نگاه بسیاری ازتحلیلگران، ارابه تحول در روابط ریاض و تل آویو مدت ها است به راه افتاده و زیرچرخ های خود تاریخ تقابل سعودی ها با صهیونیست ها را خرد و محو می کند.
عربستان سعودی کشوری بود که از ابتدایپایه گذاری رژیم اشغالگر قدس به صف مخالفان این رژیم پیوست و حتی کوشید نقش رهبریرا در مبارزات اعراب و اسراییل بر عهده گیرد.
سعودی ها حتی در جنگ های اعراب و اسراییلحد فاصل سال های 1967تا 1973 میلادی با اعزام یگان های نظامی وارد منازعه و برخورد نظامی باصهیونیست ها شدند و از این رو همچنان در فرهنگ و ادبیات سیاسی آنان از عربستان بهعنوان دشمن رژیم اشغالگر قدس یاد می شود.
در این میان، به آتش کشیدن قدس از سویتندروهای صهیونیست (در اوت 1969) سبب شد تا سعودی ها بر حجم تلاش های دیپلماتیک خود علیهاشغالگران افزوده و در زمره بنیانگذاران سازمان کنفرانس اسلامی (سازمان همکاری اسلامی کنونی) قرار گیرند.
اقدام دیگر سعودی ها در این سال هاحضور فعال در فرایند تحریم نفتی رژیم صهیونیستی بود که با همراهی برخی دیگر ازکشورهای عربی تنگناهای اقتصادی تل آویو را تشدید کرد.
یکی از نقاط عطف تقابل عربستان باصهیونیست ها مربوط به دوره سازش «محمد انور سادات» رییسجمهوری وقت مصر با صهیونیست ها در سال 1978و امضای پیمان «کمپدیوید»به منظور پایان وضعیت جنگی میان دوطرف بود؛ اقدامی که مصر را از جایگاه رهبر جبهه عربی ضدصهیونیستی به وضعیت کشوریسازشکار تنزل داد و سبب شد تا رییس جمهوری وقت مصر از سوی برخی سران کشورهای عربیبه ویژه سعودی ها خائن لقب گیرد.
سعودی ها پس از سازش مصر کوشیدند بهشکلی بی رقیب در جایگاه رهبری جهان عرب قرار گیرند. ریاضاما در ابتدای دهه 80میلادی و در زمان ولیعهدی «فهد بن عبدالعزیز» (دوره پادشاهی ملک خالد در عربستان) طرحی را با عنوان «طرح فهد» ارایهداد تا شاید از حجم تقابل میان اعراب و اسراییل کاسته شود اما این طرح با مخالفتصهیونیست ها راه به جایی نبرد.
بسیاری از تحلیلگران با وجود تداوممواضع ضدصهیونیستی سعودی ها، از این مقطع به عنوان مقدمه سازش آنان با تل آویو وشروع تلاش برای رهایی از هزینه های تقابل با صهیونیست ها یاد می کنند تا جایی کهسال ها بعد به دلیل چالش های پابرجایی حکومت انقلابی در ایران و تهدید قدرت طلبیچهره ای چون «صدام حسین» دیکتاتوروقت عراق در منطقه، توجیهاتی برای همکاری های پشت پرده ریاض و تل آویو پدید آمد.
به نوشته برخی رسانه ها، روابط پنهاندو طرف به ویژه در عرصه همکاری های اطلاعاتی با کارگزاری چهره های امنیتی سعودیچون «بندر بن سلطان» و«ترکی الفیصل» بهپیش رفت تا جایی که اکنون ولیعهد ماجراجوی سعودی از اشغالگری صهیونیست ها به عنوانحق سخن می گوید.
چند هفته پیش (اواسطاسفندماه)بود که آسمان عربستان پس از دهه ها بهروی هواپیماهای رژیم صهیونیستی گشایش یافت تا شاید مقدمه ای بر اظهارات تاملبرانگیز اخیر ولیعهد سعودی و تایید وی بر موجودیت رژیم اشغالگر قدس باشد و رونددگردیسی سعودی ها به سمت همراهی با سیاست های صهیونیست ها را تسریع و تسهیل کند.
منبع : ایرنا ، 16/01/1397