«بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی دوشنبه در سفری غیرمنتظره و کوتاه به پایتخت اردن با «عبدالله دوم» شاه آن کشور دیدار کرد. اما در این سفر و دیدار چه گذشت و هدف از آن چه بود.
دیدار ناگهانی نتانیاهو از اردن و شاه آن کشور، در آستانه سفر این هفته «جرد کوشنر» فرستاده ویژه آمریکا به منطقه، به همراه «جیسون گرینبلات» فرستاده صلح «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا برای بررسی راهکار موسوم به صلح کاخ سفید، انجام شد.
رسانهها گزارش دادند که نتانیاهو و عبدالله در این دیدار پیرامون روند به اصطلاح صلح میان فلسطین و رژیم صهیونیستی، روابط دوجانبه و تحولات منطقهای به گفتوگو نشستند.دفتر شاه اردن در بیانیهای اعلام کرد که دو طرف در این دیدار تاکید کردند که «تلاش برای حل مناقشه میان فلسطین و اسرائیل برپایه راه حل دو دولت مستقل ضروری است».
براساس این بیانیه، عبدالله دوم با تاکید بر جایگاه قدس نزد مسلمانان، مسیحیان و همچنین یهودیان، آن را کلید صلح در منطقه توصیف کرد و حل مساله این شهر تنها راه ایجاد صلح در منطقه است.
وی علاوه بر این «راه حل دو کشور» را باعث تشکیل کشور فلسطین در مرزهای 1967 به مرکزیت قدس عنوان کرد تا از نظر او فلسطینیان با امنیت و آرامش در کنار اسرائیلیها زندگی کنند.
همچنین در این دیدار پیرامون موانع تجارت اردن با کرانه باختری در فلسطین اشغالی نیز بررسی شد تا حرکت تجاری میان اردن و فلسطین تقویت شود.
سفر نتانیاهو به اردن، نخستین دیدار پس از حادثه سفارت رژیم صهیونیستی در امان پایتخت این کشور است که در تابستان سال 2017 رخ داد و منجر به کشته شدن دو شهروند اردنی توسط نگهبان اسرائیلی شد.در پی آن حادثه، مردم اردن دست به تظاهرات اعتراض آمیز ضد صهیونیستی زدند و سفیر رژیم صهیونیستی در اردن به همراه کارکنان سفارت و نگهبان ضارب، اردن را ترک کردند. نتانیاهو نیز پس از آن از ضارب تقدیر و تشکر کرد.
اما با گذشت شش ماه از کاهش چشمگیر روابط میان رژیم صهیونیستی و اردن، تلآویو در بیانیهای از امان به خاطر کشته شدن دو شهروندش رسما عذرخواهی کرد و متعهد شد که به خانوادههای کشتهشدگان غرامت مالی بپردازد و همچنین بررسیهای قضایی لازم را در مورد آن انجام دهد.
اردن، پس از مصر دومین کشور عربی بود که در سال 1994 میلادی(1373) با رژیم صهیونیستی، پیمان سازش امضا کرد.رسانههای صهیونیستی این سفر را با سفر کوشنر و گرینبلات، بیارتباط ندانستند. سفری که قرار است فرستادگان رئیس جمهوری آمریکا به فلسطین اشغالی، اردن، عربستان، قطر و مصر عزیمت کنند و پیرامون طرح موسوم به “معامله قرن” با سران این کشورها رایزنی داشته باشند.
به گزارش ایرنا، کانال دهم تلویزیون رژیم صهیونیستی، خبر داد که «یوسی کوهین» رئیس سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی (موساد) در این سفر همراه نتانیاهو بوده است، ولی «عمیر فایسبورد» سفیر این رژیم در اَمان حضور نداشته است.
رادیو رژیم صهیونیستی نیز گزارش داد که در این دیدار دو طرف پیرامون تحولات منطقه و راههای تحرک بخشی به روند صلح در منطقه را بررسی کردند و در کنار آن در مورد چگونگی تقویت روابط اقتصادی دو کشور گفتوگو کردند.
روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» نیز با اشاره به اینکه این دیدار در آستانه سفر هیات آمریکایی انجام میشود، به نقل از منابع بلند پایه رژیم اشغالگر نوشت: این دیدار تاکیدی دوباره بر ثبات روابط پس از بحران دیپلماتیک اخیر در پی تیراندازی نگهبان سفارت اسرائیل در اَمان در سال 2017 بود.
این روزنامه این را هم نوشت که آخرین دیدار میان نتانیاهو و عبدالله در شهر «العقبه» اردن انجام پذیرفت و در آن «جان کری» وزیر خارجه وقت آمریکا و «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهوری مصر نیز حضور داشتند.
«یدیعوت آحارنوت» دیگر روزنامه صهیونیستی خبر داد: نتانیاهو در این دیدار بر پایبندی خود بر «وضع موجود» (ستاتیکو) در مسجد الاقصی تاکید داشت.
روزنامه «اسرائیل امروز» نیز این دیدار را نشانهای برای ورود طرح صلح آمریکایی به مرحلهای سرنوشت ساز توصیف کرد.
روزنامه صهیونیستی «معاریو» نیز گزارش داد که دو طرف در این دیدار به گفتوگو درباره روند صلح نشستند.
این روزنامه همچنین اشارهای نیز به تظاهرات گسترده اخیر به دلایل مشکلات معیشتی در اردن کرده و نوشت: این دیدار در پس اوضاع بحرانی اردن صورت گرفته که به دلیل اعتراض دهها هزار نفری به خاطر گرانیهای سرسام آور در کشورشان وجود داشت.
فرستاده صلح ترامپ یعنی گرینبلات، سه شنبه در توئیتی، از دیدار شاه اردن و نخستوزیر رژیم صهیونیستی استقبال و ابراز خرسندی کرد که آنها را در کنار هم میبیند تا درباره مسائل مهمی گفتوگو کنند.
روزنامه «رای الیوم» که مدیر مسئول آن «عبدالباری عطوان» روزنامه نگار مشهور عرب است نیز دیدار نتانیاهو و عبدالله را در چارچوب سفر قریب الوقوع هیات آمریکایی با هدف اجرای معامله قرن عنوان کرد و نوشت: هدف کوشنر و گرینبلات، تامین صدها میلیون دلار از طرف کشورهای خلیج فارس برای بازسازی غزه است.
اشاره این روزنامه، به اجرای یکی از بندهای معامله قرن در تشکیل کشور فلسطین در باریکه غزه است.
منبع : جمهوری اسلامی ، 31/03/1397