جمعه 02/می/2025

روزی سرنوشت ساز برای غزه/ تکلیف آتش بس چه خواهد شد

یکشنبه 5-آگوست-2018

امروز یکشنبه روزی سرنوشت ساز برای نوار غزه خواهد بود و پس از تلاش های گسترده طرف های منطقه ای و بین المللی برای برقراری آتش بس و جلوگیری از وقوع جنگی دیگر، تکلیف این باریکه مشخص خواهد شد.

به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، صالح نعامی نویسنده و تحلیلگر سرشناس فلسطینی در مقاله ای که در سایت “العربی الجدید” منتشر شده است، عنوان کرد که امروز یکشنبه مهم ترین روز در رابطه با توافق آتش بس طولانی مدت در غزه خواهد بود.

طرف های زیادی از جمله مصر و سازمان ملل از مدت ها قبل در تلاش برای میانجی گری میان حماس و رژیم صهیونیستی هستند و راه حل هایی را برای برقراری آتش بس در باریکه غزه ارائه داده اند که قرار است کابینه دولت رژیم صهیونیستی در جلسه امروز موضع نهایی خود در مورد آن را اعلام کند.

البته این در حالی است که تاکنون تضمین هایی در مورد اینکه رژیم صهیونیستی به چنین توافقی ـ در صورت حاصل شدن ـ پایبند باشد یا نه، داده نشده است. بر کسی هم پوشیده نیست که این رژیم به نقض توافقات آتش بس با مقاومت فلسطین در غزه عادت دارد.

طرح ارائه شده برای توافق آتش بس در غزه شامل 3 بعد است که با آتش بس نظامی متبادل آغاز شده و به موجب آن فلسطینیان دست از ارسال بادبادک های آتش زا به سمت اراضی اشغالی کشیده و رژیم صهیونیستی نیز متعهد به توقف حملات و تجاوزات علیه فلسطینیان در غزه خواهد شد.

در دومین مرحله، محاصره تحمیلی مصر و رژیم صهیونیستی بر نوار غزه تا حدودی برداشته خواهد شد و طرح هایی نیز برای توسعه این باریکه اجرا می شود تا ساکنان غزه از آن بهره مند شوند و در سومین مرحله که حساس ترین مرحله است، مذاکرات برای تبادل اسرای دو طرف آغاز خواهد شد.

هیئت رهبران حماس در خارج به ریاست صالح عاروری نائب رئیس دفتر سیاسی حماس نیز برای همین منظور راهی غزه شده است تا مشورت هایی با حضور تمامی اعضای دفتر سیاسی و رهبران این جنبش در غزه انجام گیرد هرچند تاکنون موضع نهایی رهبران حماس در این زمینه اعلام نشده است.

نکته قابل توجه این است که برخی منابع اعلام کرده اند دولت مصر درخواست داده تا بجای قبرس، از بندر پورسعید به عنوان محل صادرات و واردات کالا به نوار غزه استفاده شود.

گویا حماس نیز با این پیشنهاد موافقت کرده است هرچند نگرانی هایی نیز وجود دارد که این اقدام به افزایش قدرت دولت عبدالفتاح سیسی برای سیطره هرچه بیشتر بر غزه منجر شود.

به گفته برخی منابع، طرح ارائه شده برای آتش بس متضمن راه حل هایی برای کارمندان غزه نیز هست و قرار است کشورهای حاشیه خلیج فارس، آمریکا و اروپا مبالغی را برای حل این مشکل اختصاص دهند.

هرچند تاکنون جنبش فتح طرح پیشنهادی مصر برای تحقق آشتی ملی را نپذیرفته است، اما مصر و نیکولای ملادینوف فرستاده ویژه صلح سازمان ملل به خاورمیانه اصرار دارند که این جنبش به مسیر تحقق آشتی ملی بازگردد تا فتح هم در توافق آتش بس در غزه سهمی داشته باشد و در نهایت نوار غزه به تشکیلات خودگردان واگذار شود.

دولت رژیم صهیونیستی امروز جلسه مهمی را برای رسیدگی به وضعیت غزه و توافق آتش بس ارائه شده برگزار می کند، هرچند برخی وزرای صهیونیستی  اصرار دارند که “اسرائیل” نباید هیچ طرح و پیشنهادی را مادامی که مسئله نظامیان اسیر اسرائیلی را شامل نشود، بپذیرد.

در همین حال، یک منبع نزدیک به بنیامین نتانیاهو گفته است که تفاهمات حاصل شده شامل اجرای مذاکراتی فوری بین طرفین فلسطینی و صهیونیستی برای دست یابی به توافقی برای مبادله اسرا خواهد بود.

شبکه 10 تلویزیون رژیم صهیونیستی نیز جمعه شب اعلام کرد که هدف از مذاکرات، دست یابی به توافقی برای آزادی نظامیان اسیر اسرائیلی در مقابل اسرای فلسطینی در زندان های رژیم صهیونیستی خواهد بود.

رژیم صهیونیستی اصرار دارد که هرگونه طرح پیشنهادی برای آتش بس در غزه، مسئله نظامیان اسیر اسرائیلی را نیز شامل شود. البته طرف صهیونیستی این مسئله را به بعد از ارائه تسهیلات اقتصادی به غزه مشروط کرده است.

منابع فلسطینی هشدار داده اند که یکی از خطرناک ترین حلقه های گم شده طرح آتش بس ارائه شده، نبود ضمانت های بین المللی و منطقه ای تا این لحظه است، زیرا وجود چنین ضمانت هایی ضروری است تا رژیم صهیونیستی نتواند به راحتی از تعهدات خود شانه خالی کند و این توافق را نقض کند؛ به ویژه اینکه قبلا نیز سابقه داشته که این رژیم بارها توافقات حاصل شده با مقاومت فلسطین در غزه را نقض کند.

در حالیکه بسیاری از وزرا و اعضای کابینه دولت رژیم صهیونیستی قبلا مخالف آتش بس در غزه بودند، اکنون مواضع این طرف ها به تدریج به سمت موافقت با چنین توافقی متمایل شده است.

ژنرال یواو گالانت وزیر مسکن و عضو کابینه دولت صهیونیستی عنوان کرد که دست یابی به چنین توافقی به نفع این رژیم است، البته به شرطی که حملات مقاومت فلسطین علیه اراضی اشغالی متوقف شود. وی تاکید کرد که رژیم صهیونیستی باید از سقف توقعات و انتظارات حماس در مورد توافق آتش بس بکاهد.

گلعاد اردان وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی نیز گفت که باید نسبت به توافق آتش بس در غزه خوش بین بود، زیرا چنین توافقی ضربه ای به امنیت این رژیم نخواهد زد، بنابراین باید هرچه سریع تر در تلاش برای تحقق آن بود.

از طرف دیگر، ایهود یعاری تحلیلگر اسرائیلی در گفتگو با شبکه 13 تلویزیون رژیم صهیونیستی اظهار داشت که یک شخصیت بلندپایه اسرائیلی به قطر سفر کرده است و مذاکراتی پیرامون تامین منابع مالی توافق آتش بس بین غزه و تل آویو داده است هرچند از جزئیات کامل این مذاکرات فعلا خبری منتشر نشده است.

وی تصریح کرد که طرح آتش بس میان مقاومت فلسطین و رژیم صهیونیستی شامل چندین مرحله خواهد بود، از جمله بازگشایی  دائمی گذرگاه رفح، ارائه تسهیلات بیشتر به دو گذرگاه کرم ابو سالم و ایرز، نظارت بر توافق آشتی ملی بین فتح و حماس به منظور پرداخت مجدد حقوق کارکنان تشکیلات خودگردان در غزه، تلاش برای واگذاری اداره نوار غزه به تشکیلات خودگردان و زمینه سازی برای انتخابات ظرف 6 ماه آینده.

وی گفت که مرحله سوم شامل سرمایه گذاری بیشتر در نوار غزه به منظور کاهش نرخ بیکاری و مرتبط ساختن بندر غزه به بندر پورسعید در مصر به منظور واردات کالا از این بندر به غزه خواهد بود و مرحله چهارم هم شامل امضای توافق 10 الی 15 ساله آتش بس در غزه خواهد بود که مسئله مبادله نظامیان اسیر را نیز دربرخواهد گرفت.

 

 

لینک کوتاه:

کپی شد