حماس و مقاومت فلسطین از روزهای ابتدایی فروردین امسال با ابتکار «راهپیمایی بازگشت» و «بادبادکهای آتشین» به منظور کاهش محاصره، معادلات نوارغزه را برای اسرائیل کاملاً دگرگون کردند. تداوم و گسترده شدن استفاده فلسطینیان از بادبادکهای آتشین کاملاً امنیت شهرکهای اطراف نوارغزه را با چالش روبرو کرد.
در دو ماه گذشته مرزهای نوار غزه بارها شاهد تنش و درگیریهای متنوعمیان نیروهای مقاومت فلسطین و رژیم صهیونیستی بود. در آخرین تبادل آتش کهدر هفته سوم مردادماه شاهد بودیم 180 راکت و خمپاره توسط حماس به سویسرزمینهای اشغالی شد که براثر آن 7 غیرنظامی زخمی شدند و 173 بار آژیر خطرحمله موشکی به صدا درآمد. این در حالی است که به ادعای رسانههایصهیونیستی سامانه گنبد آهنین تنها و فقط 30 راکت را سرنگون کرد؛ اتفاقی کهباری دیگر مرگ کارآمدی گنبد آهنین را به رخ کشید.
تردید در اذهان کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی
کابینه امنیتی تلآویودر هفته گذشته برای تصمیمگیری در خصوص وضعیت نوارغزه حداقل سه جلسه برگزار کرده است اما هنوز به راهبردی مشخص دست نیافتهاست. دلیل این مسئله چالش پیش روی تلآویو برای تقابل با نوار غزه است.
حماس و مقاومت فلسطین از روزهای ابتدایی فروردین امسال با ابتکار«راهپیمایی بازگشت» و «بادبادکهای آتشین» به منظور کاهش محاصره، معادلاتنوارغزه را برای اسرائیل کاملاً دگرگون کردند. تداوم و گسترده شدن استفادهفلسطینیان از بادبادکهای آتشین کاملاً امنیت شهرکهای اطراف نوارغزه را باچالش روبرو کرد. نفتالی بنت وزیر تندرو کابینه نتانیاهو در خصوص موفقیتحماس در استفاده از بادبادکهای آتشین اعتراف میکند: «…اگر ما همانزمانی که بادبادکهای آتشزا یک یا دو عدد بود، سیاست شلیک را در پیشمیگرفتیم، به هزاران عدد نمیرسیدیم. راهاندازان این بادبادکها در هرصورت تروریست هستند و ما باید این کانونها را به شیوه کانونهای تروریستی،نابود کنیم.»
تلآویو برای تهدید مقاومت دور جدیدی از حملات به غزه را از دو ماهگذشته آغاز کرد؛ اما واکنش مقاومت به این حملات دور از انتظارِ سران ارتشاسرائیل روبرو شد. حماس با واکنشهای جدی و گسترده در هر نوبت از حملهجنگندههای اسرائیلی، معادلات را کاملاً به همریخت. حال با گذشت دو ماه ازحملات مختلف و مقطعی تلآویو به نوارغزه و پایگاههای مقاومت، نه تنهابادبادکهای آتشین و راهپیماییهای بازگشت متوقف نشده بلکه یکی از اهرمهایبازدارندگی تلآویو که حملات مقطعی بود هم کاملاً خنثی و بیاثر شده ونوارغزه در آستانه جنگی جدید قرارگرفته است.
۲ گزاره رژیم صهیونیستی برای مقابله با راهکارهای ابتکاری مقاومت
گزینه نخست آن است که وضعیت کنونی و ابتکارات حماس را بپذیرد و با طرحآتشبس، کاهش محاصره غزه را با سلاح جدید حماس یعنی بادبادکهای آتشینمعامله نماید.
گزینه دوم پیش روی صهیونیستها، تداوم حملات و آغاز جنگی تمامعیارمانند جنگ 51 روزه به امید تغییر رفتار حماس و عقبنشینی مقاومت فلسطین ازابتکارات جدیدش برای کاهش محاصره نوارغزه است.
به نظر میرسد حماس تاکنون در تحقق خواسته خود یعنی تحمیل شرایط جدید بهتلآویو موفق بوده است؛ اما تلآویو برای آنکه مجبور به پذیرش خواستههایحماس نشود تاکنون سعی کرده زمان بخرد تا مجبور به پذیرش آتشبسی جدید وکاهش محاصره نشود. در دو ماه گذشته دو بار رسانهها از تحقق آتشبسی بامیانجیگری مصر میان غزه و تلآویو خبر دادهاند که هیچکدام از سویصهیونیستها تکذیب نشد. هرچند این آتشبسها در کنار تداوم رفتارهایماجراجویانه اسرائیل نشان میدهد ارتش این رژیم در انتخاب دو گزینه پیش روبسیار مردد است.
این تردید و عدم موفقیت ارتش تلآویو در کنترل بادبادکهای آتشین وراکتهای حماس در میان افکار عمومی هم کاملاً نمایان است. نتایج تازهتریننظرسنجی بهعملآمده در پایگاه اینترنتی روزنامه عبری زبان معاریو نشانمیدهد که 64 درصد صهیونیستها از عملکرد دولت بنیامین نتانیاهو در مقابلحماس در دور جدید درگیریها در نوار غزه ناراضی هستند. بر اساس نتایج ایننظرسنجی، تنها 29 درصد از شرکت کنندگان سیاستهای نتانیاهو در قبال حماس راموافقتآمیز دانستهاند و 48 درصد گفتهاند موافق آغاز جنگی جدید علیه غزههستند و 41 درصد نیز با این مسئله اعلام مخالفت کردهاند.[1]
جمعبندی
بر اساس نظرسنجیای که در بالا اشاره شد، تقریباً نیمی از جمعیت خواهانجنگ چهارم و نیمی دیگر به نوعی خواهان آتش بش و مخالف ماجراجویی جدید علیهغزهاند؛ این مسئله نشان میدهد که مسئولین صهیونیست نه تنها در عملکرددچار تردیدند، بلکه این تردید موجب شده نتوانند خط رسانهای مناسب وهدفمندی را برای توجیه و اقناع افکار عمومی خود دنبال کنند.
با این وضعیت به نظر میرسد تنش میان نوارغزه و رژیم صهیونیستی با حملاتمقطعی جنگندههای تلآویو و پاسخهای قاطعانه راکتی مقاومت فلسطین تداومبرای روزهای آتی ادامه خواهد داشت؛ تداوم این وضعیت تلآویو را دچار چالش وبحران مضاعفی ناشی از فشار افکار عمومی و از دست دادن اهرم بازدارندگیاشخواهد نمود. باید دید مسئولین تلآویو جنگ چهارم را برای این وضعیت انتخابخواهند کرد یا با آتشبسی جدید به برخی از خواستههای حماس برای کاهشمحاصره نوارغزه تن خواهند داد؟ هر کدام از انتخابها برای حماس در مقطعکنونی یک پیروزی است. زیرا آغاز جنگ جدید هم بسیار زود به آتش بس ختمخواهد شد و حماس مانند جنگ های پیشین با رو کردن جدیدترین ابتکارات و سلاحهای جدیدش به فضل الهی پیروز خواهد بود.
منبع: نسیم آنلاین