13 سپتامبر مصادف است با 25 امین سالروز امضای معاهده شوم اسلو با نام رسمی “بیانیه اعلام اصول اولویتهای موقت دولت خودگردان” میان سازمان آزادی بخش و رژیم صهیونیستی در واشنگتن.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، به موجب این معاهده قرار بود اشغالگری رژیم صهیونیستی ظرف مدت 5 سال از تاریخ 13 سپتامبر 1993 برداشته شود، یعنی تا سال 1999 اشغالگری باید پایان می یافت اما نه تنها این امر انجام نشد، بلکه خبری نیز از توقف شهرک سازی نشد و در این معاهده اشاره ای هم به تشکیل کشور مستقل فلسطین نشد و با این وجود تشکیلات خودگردان تا به امروز به این توافق پایبند مانده است!
به دنبال این معاهده، توافقنامه های فاجعه بار دیگری نیز به امضا رسید که دایره امور مذاکرات آن ها را به شرح زیر اعلام کرده است: معاهده اسلو 2 در قاهره در چهارم می 1994، توافق طابا در 28 سپتامبر 1995، توافقنامه وادی ریفر در 23 اکتبر 1998، یادداشت تفاهم شرم الشیخ در چهارم سپتامبر 1999، توافقنامه تردد و عبور در 15 نوامبر 2005، یادداشت تفاهم مشترک پیرامون مذاکرات: آناپولیس/مریلند در 27 نوامبر 2007.
در جریان معاهده اسلو، بحث و بررسی مسائل نهایی همچون مرزها، مسئله آوارگان، شهرک سازی، قدس و آب ها به آینده موکول شد که هرگز هم مذاکراتی پیرامونی این مسائل انجام نشد و طی 25 سال گذشته این پرونده ها از طریق یهودی سازی هدفمند قدس، گسترش دامنه شهرک سازی، سیطره رژیم صهیونیستی بر تمامی منابع آبی زیرزمینی، ساخت دیوار نژادپرستانه و احداث شهرک های جدید عملا حذف شدند.
دولت آمریکا به ریاست جمهوری دونالد ترامپ از طریق شناسایی قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی و انتقال سفارت خود به این شهر و تلاش برای حذف مسئله آوارگان از میز مذاکرات سازش با توقف کامل کمک به آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی “آنروا” و مشروعیت بخشی به شهرک سازی در اراضی اشغالی فلسطین، ضربات سختی به پرونده های نهایی وارد کرد تا جایی که صائب عریقات مذاکره کننده ارشد تشکیلات خودگردان پس از گذشت 25 سال از امضای معاهده شوم اسلو اذعان کرد که “فلسطین به دولتی بدون قدرت و حاکمیت و یک اشغالگری بدون هزینه تبدیل شده است.”
هانی مصری نویسنده و تحلیلگر سیاسی در مقاله ای عنوان کرد که پس از گذشت 25 سال از امضای معاهده اسلو، اعمال با نتایج آن سنجیده می شود و کاملا روشن است که نتیجه این معاهده فاجعه بار بوده است و ما اکنون در آستانه تشکیل اسرائیل بزرگ در خاک فلسطین قرار داریم.
مصری تصریح کرد که اسلو یک توافق انتقالی و اشتباهی تاریخی بود که رهبران سازمان آزادی بخش در دام آن گرفتار شدند و هیچ راه حلی جز با خروج کلی از آن وجود ندارد.
طی 25 سال گذشته، رژیم صهیونیستی 10 نخست وزیر داشته است، در حالیکه فلسطینیان از آن زمان تاکنون تنها دو رئیس داشته اند، نخست یاسر عرفات که در سال 2004 به شهادت رسید و پس از او نیز محمود عباس که حاکمیت را در انحصار خود گرفته است.
خلیل تفکجی مدیر دایره نقشه ها در بیت الشرق اظهار داشت که رژیم صهیونیستی طی 25 سال گذشته یعنی از زمان امضای معاهده اسلو توانسته است تغییراتی اساسی در بافت جغرافیایی و جمعیتی کرانه باختری از جمله قدس صورت دهد و اینگونه رویای تشکیل کشور مستقل فلسطین را نابود کرده است.
تفکجی خاطر نشان کرد که جمعیت شهرک نشینان صهیونیست در کرانه باختری در سال 1992 کمتر از 200 هزار نفر بود در حالیکه امروز به بیش از 450 هزار نفر رسیده است و این تنها مربوط به کرانه باختری است و قدس شرقی را نیز شامل نمی شود.