همزمان با تلاش های مصر برای امضای توافق آرام سازی اوضاع در نوار غزه، تحرکاتی مخفیانه نیز در یک کشور عرب دیگر برای تغییر ماهیت مسئله فلسطین به درخواست مستقیم دولت آمریکا در جریان است.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، منابع دیپلماتیک بلندپایه مصری در گفتگو با خبرنگار “الخلیج آنلاین” تاکید کردند که شماری از مسئولان آمریکایی و شخصیت های فلسطینی در خارج که اختلافاتی شدید با محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان دارند، در این تحرکات و دیدارهای مخفیانه در ابوظبی ـ پایتخت امارات ـ شرکت کرده اند.
این منابع که با توجه به حساسیت موضوع نخواستند نامشان فاش شود، تاکید کردند که ابوظبی تاکنون میزبان سه نشست بوده است که مسئولان اماراتی، عربستانی و مصری همراه با شماری از شخصیت های فلسطینی (مخالفان عباس) نیز در آن مشارکت داشته اند و تمامی این نشست ها تحت نظارت دولت آمریکا برگزار شده است.
پرونده های مهم و حساس
به گفته این منابع، هیچ مقام رسمی تشکیلات خودگردان فلسطین یا حتی جنبش فتح در این دیدارها شرکت نکرده است و این یعنی اینکه این دیدارها و تحرکات مغایر با موضع رسمی فلسطینیان است که با مسائل سیاسی مطرح شده و در راس آن معامله قرن اعلام مخالفت کرده اند.
این منابع دیپلماتیک در گفتگو با الخلیج آنلاین در رابطه با پرونده های حساس مطرح شده در این نشست ها نیز بیان کردند که سفر جرد کوشنر و جیسون گرینبلات دو فرستاده ویژه دونالد ترامپ به منطقه طی ماه ژوئن گذشته چندان موفقیت آمیز نبوده است و آن ها نتوانستند سران برخی کشورهای عربی و در راس آن اردن را برای پذیرش طرح صلح آمریکا موسوم به معامله قرن به قناعت برسانند.
به گفته این منابع، دولت آمریکا راهکارهای جدیدی را برای همکاری با برخی کشورهای عرب همپیمان خود و حامیان معامله قرن از جملع عربستان سعودی و امارات به منظور ایجاد یک پایگاه عربی حامی این طرح در پیش گرفته است، ولو این تلاش ها به تغییر ماهیت کلی مسئله فلسطین منجر شود و این اساس و محور این دیدارها بوده است.
منابع مذکور اشاره کردند که هیچکدام از تصمیمات اخیر دونالد ترامپ در رابطه با قدس، مسئله آوارگان، تعطیلی دفتر سازمان آزادی بخش و دیگر تصمیمات با کوچکترین مخالفتی از سوی کشورهای عربی مواجه نشده است و همین مسئله موجب شده است تا ترامپ 70 درصد از بندهای معامله قرن را بدون اعلام رسمی پیش ببرد.
صائب عریقات دبیر کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطین 16 ماه جاری در گفتگویی تلویزیونی تاکید کرد که دولت دونالد ترامپ عملا 70 درصد از بندهای معامله قرن را از طریق شناسایی قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی، انتقال سفارت آمریکا به این شهر و قطع کمک های مالی به آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی “آنروا” عملی کرده است.
ترامپ از زمان ورود به کاخ سفید، تصمیمات زیادی را در راستای تضعیف مسئله فلسطین در پیش گرفته است که نخستین اقدام شناسایی قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی و توقف کمک مالی به آژانس آنروا بود.
در دوره اخیر، اصطلاح معامله قرن که طرح جدید دونالد ترامپ برای حل منازعه فلسطین است، به طور گسترده بر زبان ها افتاده است اما هنوز ابهامات زیادی در مورد بندها و جزئیات این طرح وجود دارد.
مانع عادی سازی روابط
منابع دیپلماتیک مصری در گفتگو با الخلیج آنلاین تاکید کردند که برخی کشورهای عربی موضع فلسطینیان در مخالفت با معامله قرن و بازگشت به میز مذاکرات سازش با رژیم صهیونیستی را مانعی بر سر راه عادی سازی روابط با این رژیم می دانند، هرچند دیدارها و نشست هایی مخفیانه میان مسئولان این کشورها و مسئولان رژیم صهیونیستی در جریان است و روز به روز نیز روابط بین آن ها گسترده تر می شود.
به گفته آن ها، شماری از مسئولان کشورهای عربی ماه گذشته به رام الله سفر کرده و با محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان دیدار و بر ضرورت کوتاه آمدن وی از شروطش برای بازگشت به میز مذاکرات سازش با رژیم صهیونیستی ـ که از سال 2014 متوقف شده است ـ و ازسرگیری روابط با آمریکا و اعطای فرصتی دیگر به آن برای میانجی گری برای تحقق صلح تاکید کرده اند اما این مسئله با مخالفت عباس همراه بوده است و این کشورها مخالفت طرف فلسطینی را مانعی بر سر راه پیشبرد طرح ها و پروژه های سیاسی، اقتصادی و امنیتی با رژیم صهیونیستی دانسته اند، به همین خاطر در پی راهکارهایی جایگزین برای کنار گذاشتن کامل فلسطینیان و مسئله آنان هستند.
این منابع دیپلماتیک بیان کردند که محور اصلی دیدارها و نشست های برگزار شده در ابوظبی، چگونگی اعمال فشار بر فلسطینیان برای تغییر مواضع سیاسی خود در قبال رژیم صهیونیستی و آمریکا و ایجاد تغییراتی در ماهیت مسئله فلسطین بوده است به گونه ای که متناسب با طرح های عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی باشد که خود به دنبال آن هستند. این منابع پیش بینی کردند که این دیدارها در مرحله آتی به طور گسترده تری انجام شود و مسئولان اسرائیلی نیز در آن مشارکت کنند.