رژیم صهیونیستی با برخی از کشورهای عربی هم اکنون نیز مراودات سیاسی و اقتصادی دارد که نمونه بارز آن اردن است، اما عمان در میان کشورهای عربی اهمیتی مضاعف دارد. هم اکنون سخت افزاری بر دنیای عرب حاکم است که عمان میتواند آن را تا حدود زیادی تعدیل کند. دو سال قبل آماری منتشر شد که نشان میداد، نزدیک به 160 شرکت یهودی در عربستان سعودی با اسم عربی مشغول به کار هستند که شاید در عمان نیز هم اکنون این وضعیت وجود داشته باشد.
بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی در سفری غیرمنتظره به عمان سفر و با پادشاه این کشور دیدار کرد. هر چند گفته میشود که این سفر پس از بازگشت نتانیاهو به اسرائیل رسانهای شده و وی با سلطان قابوس روز پنجشنبه دیدار داشته است، اما اهمیت این ماجرا زمانی آشکار میشود که عمان سالهاست که با تل آویو روابطی رسمی ندارد و آخرین بار در سال 2000 میلادی دفتر تجاری اسرائیل به دلیل اختلاف بر سر مساله فلسطین در مسقط تعطیل شده بود.
در همین رابطه و در حالی که رسانههای غربی به نقل از یوسف بن علوی وزیر خارجه عمان خبر دادند که او طی کنفرانس امنیتی در بحرین گفته شاید وقت آن رسیده باشد که با اسرائیل هم مانند سایر دولتها برخورد کرد و همزمان تعهداتی نیز به آنها اعمال کنیم، بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه کشورمان شامگاه جمعه در واکنش به سفر نخست وزیر اسرائیل به عمان، اظهار داشت: کشورهای اسلامی منطقه نباید تحت فشار کاخ سفید به رژیم غاصب صهیونیستی فضای تحرک برای ایجاد مصائب و مشکلات جدید در منطقه دهند. بیشک این رژیم در پی ایجاد اختلاف میان کشورهای مسلمان و سر پوش نهادن بر ۷۰ سال غصب و تجاوز و کشتار مردم مظلوم فلسطین است. به نظر میرسد از آغاز دوران ریاست جمهوری آقای ترامپ لابی صهیونیستی در کاخ سفید و دولت آمریکا بیش از پیش در جهت منافع غیر مشروع رژیم صهیونیستی و فشار بر کشورهای اسلامی برای عادی سازی مناسبات دیپلماتیک با غاصبان قبله اول مسلمین فعال شدهاند. به همین دلیل تجربه نشان داده، عقبنشینی و تن دادن به خواستههای نامشروع آمریکا و رژیم غاصب صهیونیستی، آنها را برای فشار و پیشروی بیشتر در منطقه و نادیده گرفتن حقوق مسلم و بحق ملت فلسطین جسورتر میکند.
استفاده از جایگاه بینالمللی عمان
در همین راستا دکتر علی بیگدلی استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بینالملل طی گفت و گو با «ابتکار» در پاسخ به این سوال که سفر غیر منتظره نتانیاهو به عمان و دیدارش با پادشاه این کشور به چه دلیل صورت گرفته، اظهار داشت: این سفر را میتوان از چند بعد مورد بررسی قرار داد که مهمترین جنبه آن به جایگاه و نحوه کنشگری عمان در نظام بینالمللی باز میگردد. همانطور که میدانید عمان با تمام کشورها رابطهای نزدیک دارد و این رابطه با ایران نیز علیرغم شیخنشینهای خلیج فارس بسیار مطلوب است. لذا سفر نتانیاهو به عمان به عنوان یک کشور بیطرف و میانجیگر، استفاده از شرایط مسقط برای به رسمیت شناختن اسرائیل در جهان عرب است. البته این مساله امری بسیار دشوار است، چرا که اکنون در خاورمیانه معادلات پیچیدهای مانند سوریه، یمن و حتی همین بحران اخیر در عربستان سعودی جریان دارد که به راحتی فضای چنین کاری را برای رژیم صهیونیستی فراهم نمیکند. هر چند ساختار اسرائیل به گونهای است که دولت نتانیاهو بدون مقدمه و هماهنگی با آمریکا اقدامی صورت نمیدهد، اما در این مساله خاص بیشتر به نظر میرسد که تلآویو قصد دارد از عمان به عنوان یک کشور کمتر تحت نفوذ بازیگران منطقهای استفاده کرده و برای نخستین بار با این کشور در حد سفیر رابطه برقرار کند.
عمان راه کوتاه عادیسازی روابط با جهان عرب
این کارشناس مسائل بینالملل همچنین اظهار کرد: رژیم صهیونیستی با برخی از کشورهای عربی هم اکنون نیز مراودات سیاسی و اقتصادی دارد که نمونه بارز آن اردن است، اما عمان در میان کشورهای عربی اهمیتی مضاعف دارد. هم اکنون سخت افزاری بر دنیای عرب حاکم است که عمان میتواند آن را تا حدود زیادی تعدیل کند. دو سال قبل آماری منتشر شد که نشان میداد، نزدیک به 160 شرکت یهودی در عربستان سعودی با اسم عربی مشغول به کار هستند که شاید در عمان نیز هم اکنون این وضعیت وجود داشته باشد. هر چند باید تصریح کرد که برقراری مناسبات رسمی همچنان با دشواریهایی همراه است، اما اگر اسرائیلیها با این قصد به عمان سفر کرده باشند، میتوان گفت که کاری حرفهای و برنامهریزی شده را تدارک دیدهاند. زیرا با انتخاب عمان، راه کوتاهتری برای عادیسازی روابط با جهان عرب انتخاب شده است.
منبع : ابتکار ، محمدرضا ستاری ، 05/08/1397