مصر در نظر دارد هیئتی از جنبش مقاومت اسلامی حماس را برای ادامه گفتگوها در مورد پرونده آشتی ملی به قاهره دعوت کند. همچنین هیئتی از جنبش فتح نیز به همین منظور قرار است به مصر سفر کند.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین به نقل از روزنامه “الشرق الاوسط”، مصر اکنون تمام تلاش خود را بر تحقق نهایی آشتی ملی متمرکز کرده است، زیرا آن را گامی بسیار ضروری پس از تثبیت آرام سازی اوضاع در غزه و پیش زمینه ای برای تحقق آتش بس طولانی مدت در این باریکه از طریق سازمان آزادی بخش می داند، مانند توافقی که به پایان جنگ 51 روزه در غزه در تابستان سال 2014 منجر شد.
منابع آگاه به “الشرق الاوسط” ابلاغ کردند که مصر درصدد ارائه طرحی جدید برای نزدیک کردن دیدگاه های گروه های فلسطینی به یکدیگر است، به گونه ای که طی آن خواسته های هر دو طرف (فتح و حماس) مرحله به مرحله برآورده شود.
به گفته این منابع، مصر قرار است مسئله واگذاری کامل اداره نوار غزه به دولت وفاق ملی طبق یک جدول زمانی مورد توافق را مطرح کند و پس از آن مشورت ها و رایزنی ها برای تشکیل دولت وحدت ملی آغاز خواهد شد و بر این اساس، محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان پس از تحویل اداره امور در غزه، ضمن لغو تمامی مجازات های قبلی بر این باریکه، تدابیر و اقدامات دیگری را نیز علیه آن اتخاذ نخواهد کرد.
جنبش فتح قبلا بر تحویل کامل اداره غزه بدون هیچ پیش شرطی اصرار داشت و حماس نیز متقابلا قبل از موافقت با تعویق زمان تشکیل دولت وحدت ملی، بر لغو مجازات های تحمیل شده بر این باریکه در مقابل واگذاری غزه به دولت وفاق ملی اصرار داشت.
مصر معتقد است که پرداخت حقوق کارمندان حماس در غزه از طریق قطر طی 6 ماه آینده مانع بزرگی را از مقابل دو طرف کنار خواهد زد، زیرا حماس خواستار توافق بر سر پرداخت حقوق کارمندانش در چند مرحله بود نه ادغام کامل کارمندان و پرداخت حقوق آنان به طور کامل و یکجا اما جنبش فتح با این مسئله مخالفت می کرد و آن را وظیفه کمیته ای متخصص و ویژه می دانست.
به گفته منبع مذکور، مصر در طرح جدید خود خواستار موکول کردن رسیدگی به موضوع سلاح گروه های مقاومت فلسطین در غزه به بعد از بازسازی ساختار سازمان آزادی بخش و برگزاری انتخابات سراسری با مشارکت حماس شده است.
همچنین قرار است حماس یک جدول زمانی توافقی 2 ماهه یا بیشتر را برای واگذاری اداره گذرگاه ها، امنیت، امور مالی و قضایی و بخش اراضی ارائه دهد.
از سوی دیگر، مصر برخی پرونده ها همچون پرونده اراضی، قضایی و امنیت را به کمیته های مشترک و متخصص ارجاع خواهد داد و ممکن است خود نیز عضوی از این کمیته ها باشد.
قاهره امیدوار است که بتواند دو طرف فلسطینی را به تحقق آشتی ملی مجاب کند تا اینگونه زمینه برای دست یابی به توافق آتش بس در غزه فراهم شود و از حماس و فتح نیز خواهد خواست برای گذر از بحران و مشکلات کنونی از خود نرمش نشان دهند.
این تحرکات در حالی صورت می گیرد که عبدالفتاح سیسی رئیس جمهور مصر اخیرا توانست محمود عباس را مجاب کند فعلا مجازات های دیگری را علیه باریکه غزه اتخاذ نکند و فرصت دهد تا تلاش ها برای تحقق آشتی ملی به نتیجه برسد.
سیسی در آخرین دیدار خود با عباس حدود چند هفته پیش به عباس اطمینان خاطر داد که هر آنچه اکنون در جریان است، با هدف دست یابی به تفاهماتی به منظور جلوگیری از تشدید تنش در غزه صورت می گیرد و توافق آتش بس نهایی تنها از طریق تشکیلات خودگردان پس از تحقق آشتی ملی به امضا خواهد رسید.
عباس بر تحویل کامل نوار غزه از حماس اصرار دارد و مخالف هرگونه توافق آرام سازی اوضاع است که متضمن ورود اموال و کمک های مالی قطر به این باریکه باشد.