روزنامه “وال استریت ژورنال” آمریکا امروز سه شنبه فاش کرد که ماجرای قتل “جمال قاشقچی” روزنامه نگار معروف عربستانی، باعث تضعیف طرح محرمانه آمریکا برای برقراری روابط قویتر میان اسرائیل و عربستان سعودی شد.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، این روزنامه به نقل از منابع آگاه آورده است که عملیات تقویت روابط طرفین صهیونیستی و سعودی که پس از برکناری دو مشاور نزدیک به بن سلمان؛ “سعود قحطانی” مشاور سابق دفتر پادشاهی عربستان و مشاور ولیعهد این کشور و “احمد عسیری” نایب رئیس سابق سازمان اطلاعات عربستان که نقش اساسی در روابط محرمانه با اسرائیل داشتند، اما به خاطر ارتباط شان با ماجرای قتل قاشقچی از سمت خود برکنار شده اند، به شدت تضعیف شده است.
در همین راستا، یک مسئول دولتی عربستان در گفتگو با این روزنامه خاطر نشان کرد که جنجال گسترده در عرصه بین المللی در پی ماجرای قتل قاشقچی عامل دیگری بود که باعث سردتر شدن روند ارتباط میان ریاض و تل آویو شد و حتی عربستان به این وضعیت نیز راضی نیست و قصد دارد روابط محرمانه خود با اسرائیل را در حال حاضر علنی کند که شاید این مساله نیز جنجال دیگری به پا کند.
نقش قحطانی و عسیری در نزدیکی روابط طرفین
وال استریت ژورنال در ادامه این گزارش خود آورده است که سعود قحطانی که به رسانه های سعودی دستور تبلیغات مثبت به نفع رژیم صهیونیستی و بهبود وجهه آن پس از چندین دهه توصیف آن به عنوان “دشمن صهیونیستی” را داده بود، در ماجرای خرید فناوری های اسرائیلی برای مراقبت و کنترل اماکن که از آنها در تعقیب و پیگرد مخالفان نیز استفاده شد، نقش داشته است.
این روزنامه همچنین خاطر نشان کرده است که احمد عسیری بارها به صورت محرمانه به فلسطین اشغالی سفر کرده بود تا با نحوه استفاده عربستان از همین فناوری های مراقبتی اسرائیلی آگاه شود و همین مساله باعث شده است که وی به عنوان یک مسئول رسمی سعودی، بیش از مسئولان دیگر این کشور سفرهای مشابه را انجام دهد.
شاید برکناری این دو مقام رسمی سعودی معانی بزرگتری هم برای بن سلمان داشته باشد؛ به طوری که این مساله نشانگر کاهش نقش سیاسی وی در عربستان و افزایش سلطه پدرش در عرصه قدرت است؛ به ویژه که گفته می شود وی علاقه کمتری برای مذاکرات محرمانه با رژیم صهیونیستی که پسرش تاکنون مسئول اصلی این ماموریت بود، دارد.
با این وجود، روزنامه آمریکایی تاکید کرده است که احتمال می رود روابط عربستان و رژیم صهیونیستی به خاطر منافع تجاری و امنیتی مشترک طرفین ادامه داشته باشد.
ارتباط اقتصادی آمیخته با فناوری
شرکت های صهیونیستی بازار عربستان را فروشگاه خوبی برای محصولات مرتبط با عرصه جاسوسی و سایبری خود می دانند و در همین حال، ریاض سعی در سرمایه گذاری دست کم 100 میلیون دلاری در شرکت های فناوری مختلف رژیم صهیونیستی دارد. هر چند که این مذاکرات پس از ماجرای قتل قاشقچی تا اندازه ای کند شده است، اما همچنان ادامه دارد.
وال استریت همچنین تاکید کرده است که مقامات عربستان روابط محرمانه خود با اسرائیل را حفظ کرده اند، اما نگران هزینه سیاسی این مساله در صورت اعلام و افشای این “روابط گسترده” هستند و این مساله تا حد زیادی متاثر از موضع جهان عرب در قبال مسئله فلسطین و مخالفت با برقراری روابط با رژیم صهیونیستی است.
اما عربستان عملا روند صدور اسناد ویژه برای بازرگانان صهیونیست به منظور ورود به اراضی این کشور بدون نیاز به ارائه گذرنامه را آغاز کرده است.
نقش رئیس موساد
این روزنامه در بخش دیگری از گزارش خود به نقل از منابع آگاه آورده است که “یوسی کوهین” رئیس سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی “موساد” بارها طی سال جاری میلادی با مسئولان عربستان دیدار کرده است که از جمله آنها می توان به نشست ویژه ماه ژوئن گذشته وی با مسئولان این کشور اشاره کرد که با میانجیگری آمریکا برگزار شد و افسران اطلاعاتی مصر، اردن و تشکیلات خودگردان فلسطین هم در آن حضور داشتند.
این روابط محرمانه میان رژیم صهیونیستی و عربستان پس از به قدرت رسیدن دونالد ترامپ در آمریکا تقویت شده است و وی به نوبه خودش سعی در شکل گیری روابط مستحکمتر میان دو طرف به بهانه تضعیف سلطه ایران بر منطقه خاورمیانه را دارد.
در همین راستا، اشاره به این نکته نیز خالی از لطف نیست که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی یکی از معدود مقامات بین المللی بود که در ماجرای قتل قاشقچی از بن سلمان حمایت کرد و نسبت به تضعیف ثبات و آرامش عربستان و تاثیر آن بر “به خطر افتادن کل منطقه و جهان” هشدار داد.