پژوهشکده امنیت قومی دانشگاه تل آویو به تازگی تحقیقی را با مشارکت تعدادی از پژوهشگران ارشد رژیم صهیونیستی انجام داد که در آن آمده است که مناسبات میان رژیم اشغالگر قدس و چین حکایت از وجود یک دریچه مهم برای بررسی و خوانش فرصت ها و چالش های فراروی این مناسبات دارد و با گذشت چندین دهه از شکل گیری مناسبات دیپلماتیک میان طرفین، ولی این مناسبات همچنان با چالش های مهمی مواجه است.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، این تحقیق که ژنرال “اساو اوریون” مسئول بخش چینی این پژوهشکده و رئیس سابق دایره برنامه ریزی راهبری ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی بر تدوین آن نظارت کرد و سایت “عربی 21” کار برگردان آن را به سامان رساند، افزود: عمده ترین چالش فراروی رژیم اشغالگر قدس در نحوه بهره برداری از روابطش با چین در برهه آتی و همچنین در نحوه مدیریت مناسبات پیچیده فیما بین از رهگذر کاهش حدت و شدت خطرات پنهان و نهفته نمود می باید، این اقدام در حالی صورت می گیرد که روابط میان طرفین یک الگوی نادر در زمینه مناسبات سیاسی به شمار می رود.
در این پژوهش آمده است که حوزه اقتصادی عمده ترین محور مناسبات طرفین و مشخصا برای اسرائیل در سایه گسترش دامنه بازارهای چینی به شمار می رود، حال آنکه پاره ای شکاف ها فراروی رژیم اشغالگر قدس وجود دارد که از جمله آنها مشکل زبان و فرهنگ و ماهیت بازار به لحاظ تجارت می باشد.
طبق این جستار، چالش های دیگری در این میان وجود دارد که از جمله آنها سیاست خارجی چین و تاثیرگذاری آن بر بازاریابی محصولات صهیونیستی می باشد و این در حالی است که چندین کشور که با چین روابط تجاری دارند با اینگونه چالش ها مواجه هستند، لذا اسرائیل می بایست از تجریه این کشورها الگوبرداری کند و از تجربیات آنها در این زمینه استفاده کند.
این اقدام در حالی صورت می گیرد که چین همچنان اهرم ها و برگه های برنده راهبردی و حیاتی خود را که همان افزایش تاثیرگذاری بر سیاست خارجی است، حفظ کرده است.
اوریون که پیشتر در یگان امنیتی 8200 و سرویس های اطلاعات نظامی فعالیت می کرد می گوید که مهم تر از آنچه که گفته شد این است که اسرائیل نسبت به روابط با ابرقدرت ها حساسیت دارد؛ به ویژه اینکه اسرائیل با آمریکا یک همپیمانی بی سابقه دارد و با چین همکاری اقتصادی فزاینده دارد.
در این پژوهش می خوانیم که چالش دیگر فراروی تصمیم سازان تل آویو نحوه بهره گیری حداکثری از مناسبات تجاری و اقتصادی با چین است، بی آنکه اندکی به روابط با آمریکا لطمه بزند و به آن خدشه وارد کند که این امر ارائه طرح و برنامه کاری به نهادهای دولتی و وزارتخانه های ذیربط اسرائیل را می طلبد، از جمله این وزارت خانه وزارت جنگ، امور خارجه، اقتصاد، است که این امر زمینه ساز توسعه سیاست روشن اسرائیل در قبال چین می شود.
بر پایه این پژوهش، در دوره اخیر روابط چین و اسرائیل باشتاب فزاینده ای توسعه یافت، ولی به لحاظ تاریخی ما همچنان با یک رابطه بسیار سطح پایین در قیاس با مناسبات میان اسرائیل با آمریکا حتی با اروپا مواجه هستیم.
در پایان این جستار آمده است که توسعه و گسترش روابط میان رژیم صهیونیستی و چین در این شرایط تاریخی به رغم وجود شکاف های فرهنگی و زبانی یک امر بی سابقه به شمار می رود که این امر زمینه ساز گسترش همکاری ها میان طرفین در حوزه های علمی، اقتصادی، تجاری، گردشگری و دیپلماسی می شود.
