پنج شنبه 01/می/2025

بررسی طرح جامع اقتصادی، اجتماعی و حقوقی ۴۰ صفحه ای « معامله قرن»

جمعه 28-ژوئن-2019

در آستانه نشست منامه که به کنفرانس بحرین معروف شده است، کاخسفید در وبسایت خود طرحی ۴۰ صفحه ای منتشر کرد. کاخ سفید این طرح را فرصتیاقتصادی برای صلح پایدار معرفی کرده و قرار است مبنای نشست بحرین باشد.

این طرح ۵۰ میلیارد دلاری در حقیقت بخشی از معامله قرن است که برای نخستین بار به صورت رسمی رونمایی شده است.

پیش از این کاخ سفید روز یک‌شنبه ۲۹ اردیبهشت  اعلام کرده بوددولت دونالد ترامپ قصد دارد با همکاری بحرین یک کنفرانس اقتصادی برگزارکند که هدف آن جذب سرمایه‌گذاری در مناطق فلسطینی‌نشین است. کاخ سفید بااعلام این خبر، کنفرانس بحرین را بخشی از طرح آمریکا برای برقراری «صلح درخاورمیانه» و خاتمه دادن به مناقشه در این منطقه عنوان کرد.

به نظر می‌رسد اجلاس پیش رو با هدف تامین هزینه پیش‌بینی‌شدهبرای تحقق معامله قرن است. شروع معامله قرن با اجلاس اقتصادی را می‌توان باروحیه تجارت منشانه ترامپ و تلاش وی برای دوشیدن بیشتر گاوهای شیرده برایاهداف آمریکا و صهیونیسم مرتبط دانست.

نقش‌آفرینی دولت‌ها و شرکت‌های عربی برای تامین هزینه معاملهقرن و شریک شدن آنان در سود یا زیان این طرح، خود بخشی از فرآیندحساسیت‌زدایی اجتماعی در عادی‌سازی روابط رژیم صهیونیستی با کشورهای عربیاست.

در این یادداشت سعی شده است طرح اقتصادی معامله قرنبه صورت کلی مورد بررسی قرار گیرد. این طرح برخلاف آنچه نامیده می شودبسیار وسیع تر از طرح و کمک اقتصادی است و شاید بیهوده نباشد آن را یک پیشمتن از ساختار اقتصادی-حقوقی دولت فلسطینی ادعایی دانست.

این طرح از سه بخش مختلف تشکیل شده است:

1.توانمند سازی و توسعه اقتصادی

2. توسعه انسانی و توانمندسازی جامعه فلسطین

3. توانمند سازی و تقویت دولت فلسطینی

 

توانمند سازی اقتصادی

در بخش اول به موضوعات اقتصادی پرداخته است. در طرح این گونهآمده است که برای تحقق صلح پایدار اقتصادی ایجاد شده که ۴ هسته مرکزی دارد.

  • برنامه اول با هدف برداشتن محدودیت های اقتصادی برای رشد مناطق کرانه باختری و نوارغزه و اتصال آنان به بازارهای جهانی است. سرمایه گذاری های عمده در حمل و نقل و زیرساخت های اقتصادی به این مناطق فلسطینی کمک میکند تا در اقتصادهای همسایه ادغام شوند. درد این بخش بر نقش آفرینی اسرائیل، اردن و مصر بات هدف کاهش موانع قانونی صادرات و واردات و عوارض حمل و نقل تاکید شده است.
     
  • در برنامه دوم بر ساخت تاسیسات مهم اقتصادی و رونق کسب و کار فلسطینیان تاکید دارد. در این بخش میلیاردها دلار در بخش های آب، برق، مخابرات و رونق تولید سرمایه گذاری خواهد شد.
     
  •  برنامه سوم رشد بخش خصوصی با هدف کاهش نرخ بیکاری و ایجاد یک میلیون شغل جدید است! در این برنامه تاکید شده بعد از تصویب اصلاحات اقتصادی و ایجاد زیرساخت های ضروری با سرمایه گذاری بخش خصوصی در کسب و کارهای کوچک، گردشگری، کشاورزی، مسکن، تولید و منابع طبیعی فلسطین به سوی رفاه و صلح حرکت خواهد کرد.
     
  • برنامه چهارم بر تقویت توسعه و همکاری های منطقه ای، ایجاد فرصت های تجاری جدید برای فلسطینیان و افزایش رابطه تجاری با همسایگان تاکید دارد. آمده است که این برنامه با هدف تقویت اقتصاد رژیم صهیونیستی و کشورهای مصر، اردن و لبنان دنبال می شود. این برنامه موجب افزایش نقش آفرینی و همکاری های شرکت های تجاری بین المللی در نوارغزه و کرانه باختری خواهد شد و بخش خصوصی فلسطین تقویت خواهد شد.

 

  • اهداف نهایی توانمند سازی اقتصادی

در ادامه طرح چند هدف نهایی مطرح شده است که عبارت اند از:

افزایش سهم صادرات فلسطین از تولید ناخالص داخلی(GDP) از ۱۷ درصد به ۴۰ درصد

اطمیان از دسترسی مداوم به برق در کرانه باختری در نوارغزه

افزایش دو برابری سرانه دسترسی به آب آشامیدنی در درسترس برای فلسطینیان

راه اندازی خدمات ارتباطی(اینترنتی) پر سرعت برای فلسطینیان

افزایش سهم سرمایه گذاری خارجی در تولید ناخالص داخلی(GDP) از ۱.۴ درصد به ۸ درصد

 

  • استراتژی صلح اقتصادی با الگوی تایوان، سنگاپور، ژاپن و کره جنوبی

در صفحه دهم طرح ارائه برای تحول و اصلاحات اقتصادی به منظورجذب سرمایه گذاری و رشد آن در بخش خصوصی از کشورهای کره جنوبی، سنگاپور،تایوان و ژاپن به عنوان الگو نام می برد.

از توسعه زیرساخت های صادرات، حقوق مالکیت، استقلال مالی،تدابیر ساختاری مبارزبه با فساد به عنوان اصول حیاتی استراتژی تحقق چشمانداز رشد اقتصادی فلسطین نام برده شده است.

 

  • آلمان و سوئد: الگوی توسعه شاخص های انسانی

در ادامه بر توسعه شاخص انسانی و توانمندی نیروی انسانی بهعنوان زیربنای رشد اقتصادی تاکید بر مولفه هایی چون آموزش و پرورش، افزایشنقش زنان و تربیت میدیران تجاری و مدنی، تقویت آموزش های فنی و حرفه ای ومهارت های شغلی اشاره شده است.

تاکید شده است این استراتژی بر پایه مدل کشورهای سوئد و آلمان خواهد بود.

 

  • جاده و راه آهن

در صفحه ۱۲ این طرح تاکید شدهاست که عدم وجود زیرساخت های حمل و نقل و نبود اتصال کرانه باختری ونوارغزه از موانع رشد اقتصادی است. لذا تاکید شده این طرح بر ساخت کریدورحمل و نقل مستقیم بین کرانه باختری به نوارغزه از طریق جاده و راه آهنپیشرفته تاکید دارد.

 

  • گذرگاه های مرزی

در بخش دیگری بر گسترش و پیشرفته شدن گذرگاه های مرزی و ساختبنادر جدید و گمرک های مرزی به منظور تسهیل در رفت و آمد فلسطینیان باکشورهای همسایه تاکید شده است. این طرح با هدف افزایش سرمایه گذاری خارجیدر کرانه باختری و نوارغزه از سوی همسایگان به ویژه مصر، اسرائیل و اردندنبال خواهد شد.

 

  • آب و برق

در صفه ۱۳ این طرح به مسئله انرژی و آب پرداخته شده است. دراین بخش تاکید شده که امروزه کمبود برق تاثیرات عمیقی بر رفاه مردم فلسطینداشته است. در طول یک سال به دنبال تامین ۱۶ ساعت برق برای اهالی غزه و حلاین مشکل طی ۵ سال از طریق سرمایه گذاری بر نیروگاه های برق غزه و تاسیسنیروگاه های تولید انرژی های تجدیدپذیر است.

هم چنین تاکید شده چالش دسترسی به آب آشامیدنی یکی دیگر ازمسائل مهم برای گسترش رفاه در فلسطین است. این جا هم تاکید شده طی طرحی ۵ساله سرانه دسترسی آب آشامیدنی دو برابر و تاسیسات جدید تصفیه فاضلاب درنوارغزه و کرانه باختری ایجاد خواهد شد تا خطر سلامت عمومی ناشی از مصرف آبتصفیه نشده برطرف شود.

 

  • خدمات دیجیتال

در بخش با تاکید بر اینکه جهان در یک انقلاب تکنولوژی به سر می برد گفته شده این پروژه کمک خواهد کرد فلسطینیان به اینترنت پر سرعت4G LTE  و  5G دسترسی پیدا کنند. این طرح معتقد است سرمایه گذاری در این بخش در کرانته باختری تحول ایجاد خواهد کرد.

 

  • توسعه گردشگری؛ شهرهای الگو: بیروت، ریو، هنگ کنگ و تل آویو

در صفحه ۱۵ این طرح بر توسعه توریسم و فرصت تبدیل شدن کرانهباختری و نوارغزه به یک مقصد توریستی تاکید شده است. وجود مکان های تاریخیمذهبی و سواحل ۴۰ کیلومتری نوارغزه از فرصت های توریستی یاد شده است.

سرمایه گذاری بر غذاهای سنتی، سرمایه گذاری در هتل ها،رستوران ها و سایر صنایع مربوط به توریسم از برنامه های این طرح نام بردهشده است.

 

  • کشاورزی

در این بخش عنوان شده با آنکه تنها ۸ درصد اشتغال فلسطینان رابخش کشاورزی تشکیل می دهد اما با برداشتن موانعی چون دسترسی محدود بهزمین، آب و فناوری می توان این بخش از اقتصاد فلسطین را پویا کرد.

توسعه گلخانه ها، سیستم های آبیاری و زیرساخت ها نیاز به سرمایه گذاری دارد که می تواند در کنار آموزش موجب پیشرفت این بخش شود.

 

  • تولید
  • منابع طبیعی

در کرانه باختری و نوارغزه امکانات فراوانی چون معادن، سنگمرمر، هیدروکربن ها و … وجود دارد. این پروژه کمک میکند میدان های ذخایرنفتی و گازی در دریای مدیرانه و میدان های مشترک مرزی توسعه یابد.

این پتانسیل موجب درآمد میلیاردها دلار و ایجاد هزاران کارخواهد شد. به نظر می رسد بخش زیادی از این پروژه بر نفت و گاز تکیه دارد وبه دنبال بهره گیری از این منابع است.

 

توسعه اقتصادی منطقه ای

در فصلی از این پروژه بر تاثیر این طرح بر اقتصاد منطقه ای وتاثیر متقابل آنبر فلسطین بحث شده است. در صفحه ۱۸ تاکید شده است که اینطرح بر اقتصادهای پر چالش مصر، اردن و لبنان تاثیر خواهد گذاشت. بازارفلسطین و برنامه های ریخته مانند تلاش ها و سرمایه گذاری در تامین برق،تقویت کسب و کارهای خصوصی، آب و … ریسک سرمایه گذاری های منطقه ای راکاهش خواهد داد. این موضوعات موجب ایجاد یک فرصت مناسب برای فلسطینیان وکشورهای همسایه به منظور افزایش صادرات، سرمایه گذاری خارجی و ایجاد یمهمکاری تجاری منطقه ای می شود.

 

  • تجارت منطقه ای با الگو برداری از دبی و سنگاپور

در این طرح تاکید شده یک فرصت اقتصادی برای فلسطینیان خواهدبا تا همانطور که مردم دبی و سنگاپور از موقعیت استراتژیکی خود بهره مندشوند و به عنوان یک مرکز تجاری منطقه ای رونق یابند. ادعا شده کرانه باختریو نوارغزه می توانند در نهایت به یک مرکز مالی تجاری منطقه ای تبدیل شوند.

ایجاد زیرساخت های تسهیل تجارت و حمل و نقل در سراسر کرانهباختری و غزه، اردن، مصر، لبنان و اسرائیل در کنار توسعه بنادر و فرودگاههای کشورهای همسایه فرصت های تجاری جدیدی را برای بخش خصوصی فسلطین بازمیکند.

لازم به ذکر است که برخلاف آنچه ادعا شده است امروزه حمل ونقل و رفت و آمد اقتصادی و غیر اقتصادی در کرانه باختری و میان نوارغزه وکرانه و این دو منطقه با بیرون با چالش های زیادی اعم از شهرک سازی ها،دیوار حایل و گذرگاه ها و … وربروست و مسئله صرفا اقتصادی نیست.

 

  • سرمایه گذاری منطقه ای اردن و لبنان : فرصتی برای فلسطین

در بخش تاکید شده تجربه لهستان در سال ۱۹۹۰ و تحولات مصر وتونس پس از بهار عربی(بیداری اسلامی) در سال ۲۰۱۱ نشان میدهد که صندوق هایسرمایه گذاری عمومی نقش خود را در رشد بخش خصوصی اثبات کرده اند. اینجاعنوان شده اردن و لبنان می توانند با سرمایه گذاری در بخش خصوصی خود ومنطقه ای ده ها هزار شغل جدید و غیر مستقیم برای مردم خودشان و منطقه ایجادنمایند و مشارکت آنان را در منطقه تسهیل نمایند. سرمایه گذاری منطقه ای میتواند مبنایی بر صندوق های سرمایه گذاری کشورها در فلسطین باشد.

 

  • ایجاد گردشگری منطقه ای یکپارچه

فلسطین، اردن، مصر و لبنان فرصت ایجاد یک استراتژی مشترکگردشگری اعم از تبلیغات، سرمایه گذاری، هتل های یک پارچه و تورهای منطقه ایرا داشته باشند. این استراتژی موجب شکل گیری یک گردشگری منطقه ای می شودکه به همگی کمک خواهد کرد.

به نظر می رسد این طرح های مشترک منطقه ای به منظور عادی سازیروابط میان کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی هم خواهد بود. حضور صهیوینست هادر این طرح ها و افزودن مناطق گردشگری در سرزمین های اشغالی در این طرحمنطقه ای به این سناریو کمک زیادی خواهد کرد.

 

توسعه انسانی و توانمندسازی جامعه فلسطین

در بخش دوم این طرح به توانمند سازی مردم فلسطین پرداخته است. در این بخشهم ۴ برنامه تدوین شده است

  • برنامه اول افزایش کیفیت آموزشی در نوارغزه و کرانه باختری است. این طرح تضمین می کند هیچ کسی از آموزش جا نخواهد ماند و مربیان فلسطینی آموزش خواهند دید.توسعه استانداردهای آموزشی، استفاده از فناوری کمک خواهد کرد نوارغزه و کرانه باختری به یک مرکز تعالی آموزشی تبدیل شوند.
  • برنامه دوم با پشتیبانی از دوره های کارآموزی و مشاوره های شغلی نیروی کار افزایش و نرخ بیکاری را  کاهش خواهد داد. این طرح به دنبال اطمیان از آمادگی جوانان برای ورود به بازار کار است.
  • برنامه سوم مشوق های جدیدی در بخش پزشکی و بهداشت اعم از افزایش ظرفیت های بیمارستان ها، تجهیزات پزشکی، داروها و … دنبال خواهد کرد تا وضعیت بهداشت و آگاهی های دزشکی در فسلطین بهبود یابد.
  • برنامه چهارم از پروژه هایی حمایت خواهد کرد که کیفیت زندگی مردم فلسطین را بهبود ببخشد. سرمایه گذاری در موسسات فرهنگی، حمایت از خوانندگان و بازیگران و پرورش استعداد در این حوزه از اهداف ذکر شده در این برنامه است. همچنین توسعه خدمات شهری و تبدیل کرانه و نوارغزه به یک مرکز فرهنگی هنری برای کمک به فلسطینیان از اهداف این طرح است.

 

  • اهداف نهایی توسعه انسانی

تقویت رشد سرمایه های انسانی و رساندن شاخص توسعه انسانی(Human Capital Index) به ۰.۷ که از سوی سازمان ملل ارائه می شود.

حداقل یک دانشگاه فلسطینی جزو ۱۵۰ دانشگاه نخست جهانی باشد

افزایش مشارکت زنان در کار از ۲۰ درصد به ۳۵ درصد

رساندن نرخ مرگ و میر کودکان از ۱۸ در هزار به ۹ در هزار نوزاد

رساندن سن امید به زندگی از ۷۴ به ۸۰ سال

 

  • کیفیت آموزشی

در این پروژه با تمرکز بر کیفیت آموزشی از سطوح پیش دبستانی وآموزش معلم و جوایز مالی برای آنان به دنبال رساندن سطح آنان به معیارهایجهانی است.

 

  • دسترسی به آموزش؛ استفاده از مدل قطر و امارات

در این بخش عنوان شده فلسطینیان بیش ترین میزان فارغالتحصیلان دانشگاهی را در منطقه دارد اما کمبود مدارس باعث شده آنان بیش ازحد ظرفیت دانش آموز بپذیرند. این طرح به دنبال اطمینان از دسترسی همهفلسطینیان به آموزش از سطوح ابتدایی است. برای بهبود آموزش عالی یک دانشگاهجدید در کرانه باختری ایجاد خواهد کرد. در این پروژه بر مدل موفق تحصیل ازراه دور قطر و امارات تکیه شده است.

 

  • ایجاد فرصت و حمایت مالی در تحصیل با هدف تربیت نسل آینده رهبران فلسطینی

در این بخش از پروژه های دانشجویان فلسطینی، تحصیل در خارج و بورسیه شدن در دیگر دانشگاه های جهان حمایت مالی و فنی خواهد کرد.

عنوان شده هدف از حمایت از تحصیل این طیف تبدیل آنان به عناصر اصلی شکل دهنده نسل آینده رهبران فلسطینی است.

 

  • جوانان و زنان

در این بخش عنوان شده نرخ بیکاری جوانان فلسطینی در جهان دررتبه نخست قرار دارد و زنان هم بخش کمی از نیروی کار را تشکیل می دهند.تشویق بخش خصوصی و ترویچ استراتژی جامع برای توانمند سازی جوانان و زنان ازمهم ترین اهداف این پروژه باری حل مشکل اشتغال در فلسطینیان عنوان شدهاست.

 

  • علم، فناوری و مهندسی و ریاضیات

در این بخش آمده برای صدها سال جهان عرب مرکز جهانی علم وریاضیات بوده است. صلح و رفاه به جامعه علمی فلسطین کمک میکند تا فرصتانجام کارهای تحقیقاتی داشته باشند. این طرح از سوی موسسات تحقیقاتی جهانیحمایت خواهد شد و فلسطینیان را به تحقیقات علمی تشویق خواهد کرد.

 

  • آموزش فنی و حرفه ای؛ با الگو برداری از سوئد و آلمان

با استفاده از مدل های موفق در آلمان و سوئد آموزشگاه هایآموزش های فنی و حرفه ای جامع و آموزش های از راه دور در کرانه باختری وغزه ایجاد خواهد شد تا به آموزش مهارت جوانان و دانش آموزان آماده کارشوند.

 

  • دسترسی به بهداشت عمومی

در صفحه ۲۶ این طرح عنوان شده امروزه کمبود دارو و نیرویانسانی و تجهیزات موجب سفر بسیاری از فسلطینیان برای اقدامات پزشکی شدهاست. این طرح از استقرار کلینیک و بیمارستان در محل های فلسطینی حمایتخواهد کرد.

این در حالی است که اکنون یکی از عوامل اصلی مشکلات پزشکی فلسطینیان محاصره ظالمانه نوارغزه است.

 

  • هنر و فرهنگ؛ ورزش

در این بخش بر هنرمندان و شعرای فلسطینی تاکید شده و اینپروژه به دنبال آن است که با کار کردن با موسسات فرهنگی نسل بعدینوازندگان، هنرمندان و نویسندگان فلسطینی را تربیت کند.

ضمن آنکه با کمک و ایجاد مراکز فرهنگی و موزه هایی در سراسرفلسطین فرهنگ و تاریخ فلسطین را برای بازدیدکنندگان داخلی و بین المللی بهنمایش بگذارد.

همچنین در بخشی دیگر به دنبال تعریف پروژه های برای حمایت از فلسطینیان و ورزش جوانان در سطح جهانی است.

به نظر می رسد بسیاری از مفاد مطرح شده در طرح با هدف بزرگنمایی مباحث انسانی به منظور جلب افکار عمومی است.

 

تقویت و توانمند سازی دولت فلسطینی

در بخش سوم از از این طرح به تقویت دولت پرداخته است. این بخش از سه برنامه تشکیل شده است.

برنامه اول مربوط به بخش عمومی فسلطین وخدمات عمومی دولت است. حمایت از مالکیت خصوصی، مبارزه با فساد، سیاست وقوانین حمایت از بازار و سرمایه و اطمینان سرمایه گذاران از رشد اقتصادی،ایجاد شغل، افزایش صادرات و … مولفه های این بخش است. در این برنامه ازدولت های ژاپن، کره جنوبی و سنگاپور در به عنوان الگو که توانستند از بحرانهای داخلی خود عبور کنند مثال زده شده است.

برنامه دوم به پروژه هایی خواهد پرداخت کهاعتماد عمومی به دولت افزایش یابد. هم چنین استقلال نهاد قضایی از دولت وداشتن دادگاه های قوی تر برای حمایت از حقوق مردم و شفافیت دولت از اهدافاینت برنامه ذکر شده است.

برنامه سوم کارآمدی دولت را هدف دارد. در این بخش طراحی یک بودجه قوی، ارایه خدمات به مردم و حرکت به سمت خصوصی سازی مطرح است.

 

  • اهداف نهایی توانمند سازی دولت فلسطینی

بهبود شفافیت دولت و شاخص جهانی فساد و رساندن آن به رتبه ۶۰ یا بالاتر(۶۰ کشور برتر در مبارزه با فساد)

پیاده سازی یک سیستم دولت الکترونیک، دستیابی به شاخص ۰.۷۵ توسعه شاخص انسانی از سوی سازمان ملل

تامین یک بودجه عمومی پایدار

بهبود فضای کسب و کار و رسیدن به رتبه ۷۵ و بهتر از آن بانک جهانی

 

  • حق مالکیت

در این بخش عنوان شدن حقوق مالکیت پیش نیاز توسعه پایداراقتصادی است. این طرح به دولت برای بهبود چارچوب قانون در این راستا کمکخواهد کرد. این طرح پیشنهاداتی از قانون های تجاری، ورشکستگی و قرار دادهاارائه خواهد کرد.

در این بخش تاکید شده مالکیت زمین در یک پایگاه داده ملی ثبت خواهد شد که یک تحول عظیم در مسئله فلسطین خواهد بود.

به نظر می رسد چالش ثبت زمین بسیار زیرکانه و چالش برانگیزباشد. در حال کنونی مسئله زمین ها و مصادره آنان از سوی رژیم صهیونیستی باتصویب قوانین جنجالی بالاخص در شهرک های کرانه باختری بسیار بحث برانگیزبوده است.

 

  • سیستم قضایی و مالی

در این قسمت تاکید شده رشد اقتصادی بلند مدت به یک چارچوبقوانین اقتصادی و مالیاتی نیاز دارد که از بخش خصوصی حمایت و سرمایه گذارانرا جذب کند.

در این بخش پروژه به دولت فلسطینی کمک فنی و مالی خواهد کردتا به سمت رشد اقتصادی سوق پیدا کند. ساختار مالیاتی، مقررات و نظارت،مالکیت معنوی و حمایت از طرح ها، حقوق قراردادها و…. مولفه هایی است کهدر این بخش به آن ها و اهمیتشان اشاره شده است.

در پایان ذکر شده ثبت نام تجاری «فلسطین» می تواند به طورچشمگیری هزینه و زمان برای یک شرکت فلسطینی و حتی کمپانی های بزرگ برایفعالیت در فلسطین را کاهش دهد.

 

  • تجارت بین المللی و سرمایه گذاری خارجی

در این بخش تاکید شده علاوه بر گسترش زیر ساخت ها، افزایشصادرات نیازمند سیاست های تجاری جدید است. در پروژه عنوان شده پشتیبانی فنیقوی از دولت فلسطینی به منظور یک رژیم حقوقی تجاری یکپارچه و نظارت برصادرات ایجاد نماید.

اما آنچه جالب است در ادامه خواسته شده در قبال آن پروژه هاییبه شرکت های بزرگ برای انجام کار اقتصادی در نوارغزه و کرانه باختری تحویلداده خواهد شد و تجارت آزاد در فلسطین برقرار شود.

 

  • قوه قضائیه مستقل

برای قدرت و استقلال قوه قضائیه باید این نهاد ارزیابی وتقویت شود. قوه قضائیه مستقل شرطی برای حفاظت از سرمایه گذاری و جذب سرمایهبخش خصوصی و خارجی است. در این طرح کمک خواهد شد که قوه قضائیه مستقل دردولت فلسطینی ایجاد شود.

 

  • شفافیت و جامعه مدنی

شفافیت و پاسه گویی دولت به مردم یکی دیگر از مفاد این پروژهاست. در این بند آمده است ایجاد و وجود موسسات مدنی و مطبوعات آزاد بخشمهمی برای تحقق دموکراسی خوب است و این پروژه به تحقق آن کمک میکند!

این ادعای عجیب درحالی است نبود دموکراسی و آزادی مطبوعات درسرزمین های 1948 و کرانه باختری چنان عیان و مورد اعتراض هست که نیاز بهذکر در این مطلب نیست. تنها می توان بطور نمونه به تصویب قانون دولت-ملتیهود در سال گذشته از سوی کنست برای نقض دموکراسی و وجود یک رژیم نژادپرستاشاره کرد.

 

جمع بندی

در کل از پروژه آمریکایی معامله قرن در حوزه اقتصادی نکات زیر می توان برداشت کرد:

  • پروژه ای که در این متون آمده بر مبنا و پایه توسعه اقتصادی با محوریت اقتصاد آزاد، سرمایه گذاری خارجی، ایجاد وابستگی متقابل منطقه ای و کمپانی های بزرگ طرح ریزی شده است.
  • لذا در این مسئله بر تغییر و ایجاد ساختارهای سیاسی و حقوقی جدید، آموزش منطبق بر طرح و همچنین ایجاد زیرساخت های اقتصادی چون انرژی و حمل و نقل تاکید شده است.
  • این طرح بسیار فراتر از تجارت است و سعی شده وارد حوزه های آموزشی، فرهنگی و هویتی هم بشود. تاکید بر توریسم آزاد و … نمونه هایی از این رویکرد است.
  • در طرح سعی شده نمونه هایی عینی آورده شود و کشور و شهرهایی مشخص برای اهداف ذکر شده مثال زده شود.
  • بخشی از طرح به توسعه اقتصادی اردن، مصر و لبنان و نقش آنان اختصاص یافته است.
  • در پایان باید گفت طرحی پیشنهاد شده گویا یک سند توسعه بلند مدت با جاذبه های اقصادی است تا بتواند نظر فلسطینیان را به خود جلب نماید.

منبع: نسیم آنلاین

لینک کوتاه:

کپی شد