چهارشنبه 30/آوریل/2025

نشست منامه؛ واپسین تقلا برای دمیدن روح در کالبد بی جان معامله قرن

سه‌شنبه 2-جولای-2019

علاوه بر گروه های فلسطینی مخالفت های بسیار گسترده ای در سطح منطقه ای و کشورهای اسلامی با این نشست صورت گرفت که فضای خوشبینانه مورد ادعای مقامات آمریکایی را به چالش کشیده است

 

به گزارش الوقت رونمایی از طرح معامله قرن که امروز -سه‌شنبه- در منامه پایتخت یمن اتفاق می‌افتد، طی روزهای گذشته حجمی وسیع از واکنش‌ها و مخالفت‌ها را در پی داشته است. معامله قرن، طرح اقتصادی دونالد ترامپ برای حل مساله فلسطین از طریق سرمایه‌گذاری 50 میلیارد دلاری اولیه در اراضی فلسطین، مصر، اردن و لبنان می‌باشد. این طرح که با مدیریت و مهندسی جرد کوشنر، داماد رئیس‌جمهور آمریکا تنظیم و برنامه‌ریزی شده، بر خلاف روند تمامی مذاکرات سابق میان رژیم صهیونیستی با فلسطینی، تحت نظارات بین‌المللی، اساس سیاسی و هویتی بودن مساله سرزمین‌های اشغالی را نادیده می‌گیرد و حتی در سطحی گسترده‌تر طرح تشکیل دو دولت را کنار می‌گذارد.

در شرایطی که این نشست بعد از حدود دو سال انتظار در مرحله رونمایی قرار گرفته، خیانت برخی دولت‌های عربی همانند عربستان، امارات، بحرین و… به آرمان‌های فلسطین، همراهی آن‌ها با طرح از پیش شکست‌خورده واشنگتن را به همراه داشته است. در واقع، این کشورها در چرخشی تاریخی برای جلب حمایت و رضایت دونالد ترامپ مسیر سازش با صهیونیست‌ها و نادیده‌گرفتن خواست و اراده ملت فلسطین را در دستور کار قرار داده‌اند اما این مساله را به هیچ عنوان نمی‌توان عاملی برای موفقیت نشست منامه دانست. مخالفت بخش اعظم گروههای فلسطینی و مخالفت مردمی در بسیاری از کشورهای اسلامی با این طرح و به طور خاص خود شهروندان فلسطینی، نشان‌گر آن هستند که این طرح نیز همانند دیگر طرح‌های صهیونیستی – آمریکایی طی دهه‌های گذشته به تاریخ خواهد پیوست و درعرصه میدانی با شکست مواجه می‌شود.

 

آقای ترامپ، مساله فلسطین سیاسی است و نه اقتصادی

بُعد اقتصادی و طرح موضوع «صلح اقتصادی» را نمی‌توان به هیچ عنوان موضوعی جدید ارزیابی کرد که آمریکا بتواند از طریق آن فلسطینیان را به فروش سرزمین خود اقناع کند. پیشتر نیز از سوی نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی و حتی آمریکا این طرح در چند مرحله مطرح شده بود که از سوی فلسطینی‌ها بدون تامل رد شده بود.

همزمان با برگزاری نشست منامه، شاهد مهم‌ترین سطح مخالفت، یعنی مخالفت گروههای فلسطینی با طرح اقتصادی ترامپ هستیم. در محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در گفت‌وگویی با مطبوعات خارجی اظهار کرد: پول و اقتصاد مهم هستند اما راه حل سیاسی از آن دو مهمتر است. زمانی که راه حل سیاسی مطابق با قوانین بین‌المللی و طرح تشکیل دو کشور حاصل شود، آن زمان ما از هر کسی که بخواهد به ما کمک کند، استقبال می‌کنیم. رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در ادامه مخالفت قاطع خود با اینکه آمریکا مساله فلسطین را از موضوع سیاسی به موضوع اقتصادی تغییر دهد، اعلام کرد.

علاوه بر عباس، محمد اشتیه، نخست‌وزیر تشکیلات خودگردان فلسطین در مطلبی که برای واشنگتن پست نوشته است، تاکید می‌کند: «طرحی که جارد کوشنر، مشاور ارشد کاخ سفید و دیگر مقام‌های دولت ترامپ ارائه کردند، عملاً بازطراحی مفهوم کهنه و بی‌اعتباری موسوم به «صلح اقتصادی» است که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل که از دوستان قدیمی خانواده کوشنر است، همواره از آن حمایت می‌کرد. این طرح فاقد مشخصات و فاقد مولفه‌های سیاسی، خواستار سرمایه‌گذاری ۵۰ میلیارد دلاری در اقتصاد فلسطین و کشورهای عرب همسایه آن و پنج میلیارد دلار در کریدور حمل و نقل میان کرانه باختری اشغالی و غزه شده است. به نظر می‌رسد آنچه کوشنر و همکارانش درک نمی‌کنند، این است که فلسطینیان اعانه نیازی ندارند و نمی‌خواهند. ما به آزادی و حق و حقوقمان نیاز داریم و اینکه اسرائیل به سلطه بر حیات و اقتصاد ما خاتمه دهد.» همچنین، او در ادامه می‌نویسد: «آنچه به نظر می‌رسد کوشنر و دیگر نویسندگان این طرح درکی از آن ندارند، این است که نمی‌توان فلسطینیان را خرید یا به آنها رشوه داد تا به چیزی کمتر از آزادی و حقوق کامل راضی شوند. این قفس طلایی که کوشنر و نتانیاهو برای ما در ذهنشان دارند، همچنان یک قفس است.»

در سطحی دیگر، «خلیل الحیه» عضو دفتر سیاسی جنبش حماس، طی سخنانی تاکید کرد: «معامله قرن را نمی‌پذیریم؛ چرا که این طرح حقوق آوارگان فلسطینی را از بین می‌برد و به زیان قدس هم هست.» این عضو حنبش حماس درخصوص کنفرانس اقتصادی بحرین اظهار داشت: «کنفرانس بحرین با هدف از بین بردن مسئله فلسطین، فروش فلسطین در مزایده علنی و پرداخت اموال در قبال فروش حقوق و مقدسات است. در رویارویی با کنفرانس بحرین و معامله قرن ترامپ، با هم متحد هستیم. کنفرانس بحرین یکی از نمادهای عادی سازی روابط با رژیم اشغالگر اسرائیل است.»

بااین حال جراد کوشنر داماد و مشاور ارشد ترامپ که یکی از چهره‌های اصلی طرح ریزی معامله قرن می باشد برای کم اهمیت نشان دادن عدم حضور گروه های فلسطینی در روند کنفرانس منامه، با اشاره به حضور برخی کشورهای منطقه و سرمایه گزاران در نشست نسبت به نتایج این آن ابراز خوشبینی کرد. موضوعی که از سوی جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز صورت گرفت. این در حالی است که واشنگتن طی ماه های اخیر فشارهای شدیدی بر رهبران فلسطینی بویژه از جنبش فتح وارد کرده بود تا در نشست منامه حضور یابند که نهایتاً این موضوع تحقق نیافت.

 

مخالفت کویت و یمن با معامله قرن

اما علاوه بر گروه های فلسطینی مخالفت های بسیار گسترده ای در سطح منطقه ای و کشورهای اسلامی با این نشست صورت گرفت که فضای خوشبینانه مورد ادعای مقامات آمریکایی را به چالش کشیده است.

نمایندگان پارلمان کویت در آستانه برگزاری کنفرانس بحرین که قرار است از امروز سه‌شنبه در منامه پایتخت این کشور برگزار شود، بیانیه‌ای را در این رابطه صادر و از دولت کویت خواستند تا موضع قاطعی برای تحریم این کنفرانس اتخاذ کند. در این بیانیه که دیروز دوشنبه در جلسه‌ای ویژه از سوی مرزوق الغانم رئیس مجلس قرائت شد، آمده است که «ما نمایندگان این نشست و یا هر نشست دیگری را که سبب تضییع حقوق عربی، اسلامی و تاریخی فلسطین شود، رد می‌کنیم».متعاقب ان تصمیم پارلمان، برخی منابع عالی‌رتبه کویت امروز اطلاع دادند که این کشور با توجه به موضع اصولی کویت در حمایت از فلسطینیان، در نشست منامه شرکت نمی‌کند.

علاوه بر کویت، شورای عالی سیاسی یمن با صدور بیانیه‌ای تمامی «اقدامات  مشکوک» از جمله «معامله قرن» که به عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی برای نابودی مسأله فلسطین و لغو حق بازگشت فرا می‌خواند، را محکوم کرد. بر اساس گزارش وبگاه‌ «انصارالله»، در این بیانیه بر مرکزیت مسأله فلسطین، حمایت یمن از ملت فلسطین، آزادسازی سرزمین و مقدسات، اخراج اشغالگر و ایجاد دولت مستقل فلسطینی تأکید شد.

 

همچنین شیخ حسن عزالدین، مسئول روابط عربی حزب الله لبنان آنچه را که در نشست منامه مطرح می‌شود برخلاف خواست ملت بحرین قلمداد کرد.

شیخ حسن عزالدین گفت: «آنچه رژیم بحرین انجام می‌دهد فقط برای شرکت کنندگان در نشست منامه الزام آور است و سخن ملت بحرین نیست. فلسطین آزاد و پرچمدار استقلال باقی خواهد ماند

 

مخالفت شهروندان کشورهای اسلامی به نشست منامه

علاوه بر سطح دولت‌ها و رهبران سیاسی، برگزاری نشست منامه با مخالفت شدید شهروندان مسلمان در کشورهای مختلف نیز همراه شده است. در این میان مهم‌ترین سطح مخالفت را می‌توان در ارتباط با مخالفت‌های مردمی در کشور بحرین و ممانعت حکومت با حضور اعتراضی شهروندان ارزیابی کرد. در واقع، بحرینی‌ها در شبکه‌های اجتماعی به طور گسترده  مخالفت خود را با برگزاری کنفرانس معامله قرن اعلام کرده‌اند اما رژیم حاکم بحرین مانع برگزاری فعالیت‌های مردمی این کشور جهت نشان دادن مخالفت خود با معامله قرن در منامه شده است.

بسیاری از نمایندگان سابق مجلس، روزنامه نگاران و شهروندان بحرینی در پاسخ به دعوت انجمن بحرینی “مقاومت در برابر عادی سازی” پرچم‌های فلسطین و بحرین بر سر خانه‌های خود افراشتند. همچنین بسیاری از این شخصیت‌های برجسته، تصاویر فلسطین و مسجدالاقصی را به عنوان عکس معرفی خود در شبکه های اجتماعی انتخاب کردند.

در همین راستا “ناصر الفضاله” نماینده سابق پارلمان با هشتک #نه_به_نشست_عادی_سازی توئیت کرد: راه موضوع فلسطین اقتصادی نیست بلکه سیاسی است و قبل از هر چیز بر اساس آزاد سازی اراضی فلسطینی، بیرون راندن اشغالگران و پاکسازی مقدسات است. شکوفایی فلسطین با نبود اهالی آن و حضور اشغالگران ممکن نیست.

ابراهیم الشیخ” دانشگاهی و نویسنده بحرینی نیز توئیت کرد: به شما خوش آمد نمی‌گوییم. فلسطین برای عادی سازی نیست و عربی باقی می‌ماند.

تشکل “پیشرفت” بحرین نیز با صدور بیانیه ای بر مواضع خود در رد نشست بحرین و حمایت از قضیه فلسطین تاکید کرد.

در مقابل طنز ماجرا این است که مقامات بحرین در حالی مانع برگزاری فعالیت‌های محلی مختلف اعتراضی و حضور خبرنگاران داخلی برای پوشش این کنفرانس شدند، به 20 خبرنگار اسرائیلی از رسانه‌های مختلف رژیم صهیونیستی بدون هیچ‌گونه ممانعتی یا تاخیری و با استقبال رسمی اجازه پوشش نشست را داده‌اند.

علاوه بر داخل بحرین، بر اساس گزارس شبکه خبری الجزیره تظاهرات در مناطق فلسطینی(نوار غزه و کرانه باختری) و اردن در اعتراض به برگزاری کنفرانس بحرین و محکومیت آن در شهرهای کرانه باختری از جمله الخلیل و بیت لحم در حال برگزاری است.  همچنین، اردوگاه‌های آوارگان فلسطینی در لبنان هم امروز در اعتراض به این کنفرانس شاهد اعتصاب عمومی است.

همچنین، گروه از شهروندان مغربی در حمایت از فلسطین، مشارکت رباط در نشست اقتصادی معامله قرن خالفت و اعلام کردند: حضور مغرب در این نشست برخلاف اراده وخواست مردم این کشور است و با اصولی که مغرب بدان پایبند است، مغایرت دارد.

 

مخالفت رهبر شیعیان بحرین با توطئه صهیونیستی – آمریکایی

علاوه بر شهروندان و رهبران سیاسی کشورهای مختلف،آیت‌الله عیسی قاسم، رهبر شیعیان بحرین در جریان سخنرانی خود در شهر مقدس قم با حضور ۵۰ کشور جهان خاطرنشان کرد: معامله قرن و  کارگاه بحرین دو جنایت به شمار  می‌آیند. وی ادامه داد: معامله قرن می‌خواهد وجدان امت‌ را آزمایش کند و امت باید میان آزادگی یا بندگی برای معامله قرن یکی را انتخاب کند. رهبر شیعیان بحرین همچنین تصریح کرد: هیچ گزینه‌ای به جز مقاومت برای حفظ هر ذره از خاک سرزمین جهان اسلامی وجود ندارد. آیت‌الله عیسی قاسم تاکید کرد که معامله قرن به معنای فروش عزت و دین است.

 

 

 

 

 

منبع : الوقت ، 04/04/1398


 

لینک کوتاه:

کپی شد