احمد بخشایش اردستانی در گفت و گو با دیپلماسی ایرانی پیرامون تبعات حضور اسرائیل در ائتلاف نظامی تنگه هرمز تصریح کرد: هرگونه حضور عملیاتی رژیم غاصب صهیونیستی در ائتلاف نظامی تنگه هرمز به معنای فروپاشی و عدم شکل گیری آن خواهد بود چرا که این مسئله ضریب حساسیت تهران را به شدت افزایش خواهد داد، آن هم در شرایطی که اکنون انگلستان به دنبال ایجاد آرامش در شرایط کنونی است. به گونهای که حتی اخباری در خصوص آزادسازی احتمالی نفتکش گریس ۱ با معمولی نفتی ایران در تنگه جبل الطارق مطرح شده است. لذا واشنگتن و لندن نمیخواهند با چنین اقداماتی حساسیتها را افزایش دهند.
طی روزهای اخیر سران و مقامات اسرائیل سخن از حضورتلآویو در ائتلاف دریایی نظامی تحت رهبری ایالات متحده آمریکا به منظوراسکورت کشتی های تجاری و نفتکش ها در تنگه هرمز گفتند. اما این مسئله تا چهاندازه می تواند دایره حساسیت ها و تنش ها را در تنگه هرمز و منطقه خلیجفارس افزایش دهد؟ دیپلماسی ایرانی بررسی مسئله را در گفت وگویی با احمدبخشایش اردستانی، دکترای علوم سیاسی دانشگاه “نیو ساوت ولز” استرالیا،نماینده مجلس نهم و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و کارشناسمسائل بین الملل و پژوهشگر حوزه امنیت پی گرفته است که در ادامه میخوانید:
طی چند روز اخیر اخباری دال بر احتمال حضور اسرائیل در ائتلافبینالمللی نظامی مدنظر ایالات متحده آمریکا در تنگه هرمز بهمنظور اسکورتکشتی های تجاری و نفتکش ها مطرح شده است. آیا تلآویو به منظور موازنه قوادر سایه حضور ایران در نزدیکی مرزهای فلسطین اشغالی اکنون قصد حضور در تنگههرمز را دارد و یا اینکه دلایل و یا اهداف دیگری را می توان برای اینمسئله متصور بود؟
خیر، من اساساً تصور نمی کنم که رژیم صهیونیستی بخواهد برای موازنه قوابا جمهوری اسلامی ایران وارد تنگه هرمز شود. چون مسئله حضور صهیونیست ها درائتلاف بین المللی مد نظر ایالات متحده آمریکا برای اسکورت نفتکشهانمیتواند تحقق پیدا کند. لذا این دست سخنان و مواضع بیشتر در حوزه جنگروانی است. به عبارت دیگر اکنون اسرائیل و ایالات متحده آمریکا درصددند بااین دست اخبار تعداد بازیگران شرکت کننده در ائتلاف نظامی را افزایش دهندتا بدین وسیله مشروعیت آن را برای دیگر کشور ها پررنگ تر کنند و گرنهاساساً رژیم صهیونیستی به دنبال حضور در تنگه هرمز نیست. چرا که تل آویوبه خوبی می داند نقطه به شدت حساس و خط قرمز جمهوری اسلامی ایران، حضوراسرائیل در نزدیکی مرزهای خود است.
از این رو اگر چنین مسئله روی دهد یقیناً میزان اصطکاک این نیروها با ایرانو به تبع آن افزایش ناامنی ها در تنگه هرمز و خلیج فارس شکل خواهد گرفت واین در راستای منافع آمریکا و به وپژه شخص دونالد ترامپ، آن هم در آستانهانتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ نیست. بر فرض محال هم اگر اسرائیل درائتلاف مد نظر ایالات متحده آمریکا شرکت کند، حضور صهیونیست ها بیشتر حضورسمبولیک خواهد بود و نقش آنها مشاوره های امنیتی خواهد بود، نه چیزی بیش ازآن. چون هرگونه حضور عملیاتی رژیم غاصب صهیونیستی در ائتلاف نظامی تنگههرمز به معنای فروپاشی و عدم شکل گیری آن خواهد بود چرا که این مسئله ضریبحساسیت تهران را به شدت افزایش خواهد داد، آن هم در شرایطی که اکنونانگلستان به دنبال ایجاد آرامش در شرایط کنونی است. به گونهای که حتیاخباری در خصوص آزادسازی احتمالی نفتکش گریس 1 با محموله نفتی ایران درتنگه جبل الطارق مطرح شده است. لذا واشنگتن و لندن نمیخواهند با چنیناقداماتی حساسیتها را افزایش دهند.
پیرونکات شما اسرائیل کاتص، وزیر امور خارجه اسرائیل اخیرا عنوان کرده است کهحضور تلآویو در ائتلاف نظامی بین المللی مد نظر آمریکا در تنگه هرمز بیشتریک حضور امنیتی خواهد بود. در سایه این گفته ها آیا به واقع تل آویو علیرغم تمام اخبار و شنیده ها به دنبال حضور در تنگه هرمز نیست؟
چنان که گفتم، هم خود اسرائیلیها و هم خود ایالات متحده آمریکا بر حساسبودن حضور تلآویو در تنگه هرمز واقف هستند. یعنی به محض اینکه پایاسرائیل به خلیج فارس و تنگه هرمز باز شود، دایره و آستانه تحمل جمهوریاسلامی ایران به پایان خواهد رسید. چون این مسئله چیزی نیست که ازجانب تهران مورد مماشات قرار بگیرد. اما در سایه نکته مهم شما من هم معتقدمکه اگرچه حضور اسرائیل در این ائتلاف بین المللی، یا تحقق پیدا نخواهد کردو یا در صورت تحقق، حضور صهیونیست ها سمبولیک و در حد مشاوره های امنیتیخواهد بود، اما این مشاوره ها بسیار مهم، موثر و کارساز خواهد بود. چرا کههیچ بازیگری در منطقه و جهان به اندازه اسرائیل بر ایران تمرکز ندارد و بهتبع آن به دنبال جمع آوری اطلاعات علیه جمهوری اسلامی نیست. پیرو این مسئلهنیز تل آویو بیشترین اطلاعات را در خصوص ما دارد و این همان چیزی است کهایالات متحده آمریکا و دیگر اعضای ائتلاف بین المللی نظامی به آن نیاز داردتا بتوانند با اشراف بیشتری در برابر ایران عمل کنند.
با این وصف نقش مهم استراتژیکی برعهده اسرائیل در این ائتلاف است؟
بله چون هدف ایجاد ائتلاف نظامی برای اسکورت کشتی ها و نفتکش ها در تنگههرمز و خلیج فارس خلع صلاحیت و زمامداری ایران بر این آبراه مهم است تا ازاین طریق بتوانند ایران را در مرزهای خود محدود و محاصره کنند. با اینتفاسیر یقیناً اسرائیل با اطلاعاتی که در اختیار دارد سعی می کند تاکتیک هاو شیوه های موثر تقابل با جمهوری اسلامی ایران را در اختیار این ائتلافنظامی قرار دهد. اما نکته مهم اینجا است که جمهوری اسلامی ایران بارها بهصراحت اعلام کرده به هیچ وجه به دنبال ایجاد ناامنی در این تنگه و آبراهنیست و در این راستا اتفاقا ایران در طول تمام این سال ها نشان داده و ثابتکرده که یگانه بازیگر ایجاد امنیت و ثبات در تنگه هرمز و خلیج فارس برایصادرات انرژی و واردات کالا بوده است. اما اگر ایالات متحده آمریکا و دیگرکشورها مانع از صادرات و فروش نفت ایران از طریق این تنگه (هرمز) شوند،ایران هم اجازه نقل و انتقال انرژی و کالا را به هیچ یک از کشورهای همسو باسیاست های کاخسفید برای فشار بر ایران را نخواهد داد. چون اگر امنیتیوجود داشته باشد باید برای همه باشد و اگر ناامنی وجود داشته باشد، آن همبرای همه است. نمی توان ایران را در تنگه هرمز و خلیج فارس محدود کرد.
به اهمیت اطلاعات اسرائیل اشاره کردید. آیا برنامه ای برایتقابل با جمهوری اسلامی ایران در تنگه هرمز در سایه تشکیل و حضور اینائتلاف بینالمللی نظامی با این اطلاعات تل آویو وجود دارد؟
اساسا این مسئله تشکیل و حضور ائتلاف نظامی بین المللی در تنگه هرمز بهمنظور کشتیهای اسکورت کشتی های نظامی و تجاری و نفتکش ها یک نمایشتبلیغاتی است. یعنی این ائتلاف فقط به دنبال حضور تو خالی و نمایشی در اینتنگه است. چرا که از یک سو ایالات متحده آمریکا به هیچ وجه به دنبال درگیریبا جمهوری اسلامی ایران نیست، چون این درگیری هزینههای سیاسی، دیپلماتیک،نظامی، امنیتی و اقتصادی را برای دونالد ترامپ در آستانه انتخابات افزایشخواهد داشت.
علاوه بر آن هرگونه ناامنی باعث افزایش و جهش قیمت نفت در بازارهای جهانیخواهد شد و این تمام رشتههای دونالد ترامپ را پنبه خواهد کرد. نکته سوماین است که اساساً مسئله درگیری به سود ایران خواهد بود چون می تواند چالشهای کنونی داخلی را به حاشیه بکشاند و به موازات آن یک اتحاد و انسجامداخلی را شکل دهد. مسئله مهمتر به این واقعیت باز می گردد که حتی اگر اینائتلاف در تنگه هرمز حضور پیدا کند، باز قیمت صادرات انرژی افزایش پیداخواهد کرد و این به معنای بالا رفتن قیمت جهانی نفت خواهد بود. چون اگر هرنفتکشی که بخواهد از جانب برخی کشورهای عربی از تنگه هرمز خارج شود باید یکیا چند ناو جنگی آن را اسکورت کنند و این اسکورت هزینههای زیادی برایبازیگران این ائتلاف خواهد داشت. پس این مسئله به معنای بالا رفتن قیمتصادرات و انتقال انرژی است و این همان چیزی است که مطلوب ایران است. لذابرنامه ای برای تقابل با جمهوری اسلامی را از طریق این ائتلاف نظامیبینالمللی وجود ندارد. چون خود ائتلاف یک نمایش توخالی است.
منبع : دیپلماسی ایرانی ؛ 23/05/1398