نوزده سال پیش در چنین روزی (۲۸ سپتامبر سال ۲۰۰۰) و در پی ورود «آریل شارون» نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی به مسجد الاقصی به همراه تعداد زیادی از نظامیان رژیم، شرارههای انتفاضه دوم فلسطین موسوم به انتفاضه اقصی شعلهور شد.
روز 28 سپتامبر یادآور روزی است که آریل شارون با ورود به مسجد الاقصی وگشت زنی در صحن های آن باعث تحریک احساسات فلسطینیان و بروز درگیری میاننمازگزاران مسلمان و نظامیان صهیونیستی شد و در پی این درگیری ها 7 فلسطینیشهید و بیش از 250 نفر دیگر زخمی شدند و در عین حال 13 نظامی صهیونیست هممجروح شدند.
در آن زمان درگیری های شدیدی در شهر اشغالی قدس درگرفتکه منجر به زخمی شدن دهها فلسطینی شد و این درگیری ها خیلی زود به تمامیشهرهای کرانه باختری و باریکه غزه نیز سرایت پیدا کرد و نام «انتفاضهالاقصی» به خود گرفت.
«محمد الدره» کودک شهید فلسطینی که در دومینروز انتفاضه اقصی به شهادت رسید، نماد انتفاضه دوم فلسطین به شمار می رود وفایل ویدئویی ضبط شده توسط شبکه تلویزیونی فرانسه در تاریخ 30 سپتامبر2000 به خوبی صحنه های ترور این کودک را که در کنار پدرش در پشت یک مانعبتنی در خیابان صلاح الدین در جنوب شهر غزه پناه گرفته بود، به تصویر کشیدهاست.
ترور این کودک فلسطینی توسط ارتش صهیونیستی احساسات خشم ملتفلسطین را در نقاط مختلف برانگیخت و باعث راه اندازی تظاهرات خشم و وقوعدرگیری میان نظامیان ارتش صهیونیست و شهروندان فلسطینی شد که در پی آن دههانفر از آنها شهید و یا زخمی شدند.
انتفاضهدوم فلسطین در مقایسه با انتفاضه نخست شاهد درگیری های بیشتر و افزایشعملیات های نظامی و درگیری ها میان مقاومت فلسطین و ارتش صهیونیستی بود وبر اساس آمارهای رسمی دو طرف منجر به شهادت 4412 فلسطینی و زخمی شدن 48هزار 322 نفر شد و در طرف مقابل نیز 1069 صهیونیست به هلاکت رسیده و 4500نفر دیگر زخمی شدند.
در جریان این انتفاضه مناطق مختلف کرانه باختری ونوار غزه در معرض تجاوزات نظامی ارتش صهیونیستی قرار گرفت و هزاران بابمنزل ویران و هزاران دونم از اراضی کشاورزی تخریب گشت.
از جملهمهمترین حوادثی که در زمان انتفاضه اقصی روی داد ترور «رحبعام زئیفی» وزیرگردشگری وقت رژیم صهیونیستی به دست مبارزان جبهه خلق برای آزادی فلسطینبود.
شاروندر آن زمان سعی در ترور شمار زیادی از رهبران درجه یک احزاب سیاسی و گروههای نظامی مقاومت فلسطین را داشت تا شعله های انتفاضه اقصی را خاموش کرده وگروه های مقاومت و در راس آنها مجموعه شهید ابو علی مصطفی دبیر کل جبههخلق را تضعیف کند و از سوی دیگر، شیخ احمد یاسین بنیانگذار جنبش مقاومتاسلامی(حماس) را ترور کند.
انتفاضه دوم فلسطین در مقایسه با انتفاضهنخست شاهد پیشرفت در ابزارهای مورد استفاده مقاومت بود که مهمترین وسایلمورد استفاده در آن سنگ و بطری های آتش زا بود.
گروه های مقاومتفلسطین در جریان انتفاضه دوم درصدد توسعه شاخه های نظامی خود برآمدند وگردان های شهید عزالدین قسام شاخه نظامی جنبش حماس سلاح های مورد استفادهخود را توسعه داد و توانست موشک هایی تولید کند که با استفاده از آنهاشهرها و شهرک های صهیونیست نشین را هدف قرار می داد.
شهرکاسدوت در جنوب فلسطین اشغالی آماج نخستین موشک بومی گردان های قسام قرارگرفت و یک سال پس از آغاز انتفاضه اقصی و در تاریخ 26 اکتبر سال 2001نخستین موشک بومی این گردان ها به سمت این شهرک شلیک شد و پس از آن قدرتموشکی این گردان ها خیلی زود توسعه پیدا کرد و مبارزان قسام توانستندبزرگترین شهرهای صهیونیست نشین را هدف قرار دهند.
انتفاضه دوم فلسطینبالاخره در تاریخ 8 فوریه سال 2005 و با توافق آتش بسی که میان طرفینفلسطینی و صهیونیستی در اجلاس شرم الشیخ امضا شد، خاموش شد، اما ناظران براین باورند که با توجه به عدم دستیابی طرفین به هیچ گونه راه حل سیاسی وتداوم درگیری ها در شهرهای کرانه باختری، این انتفاضه همچنان ادامه دارد.
انتفاضهنخست فلسطین یا همان انتفاضه سنگ نیز در تاریخ 8 دسامبر سال 1987 دراردوگاه آوارگان فلسطینی جبالیا در شمال نوار غزه آغاز شد و سپس به تمامشهرها و روستاها و اردوگاه های فلسطینی گسترش یافت.
جرقه این انتفاضهبا زیر گرفته شدن تعدادی از کارگران فلسطینی توسط راننده یک کامیونصهیونیستی در ایست بازرسی بیت حانون واقع در شمال نوار غزه زده شد وبالاخره شعله های آن در سال 1991 فروکش کرد و با امضای توافقنامه اسلو میانرژیم اشغالگر قدس و سازمان آزادی بخش فلسطین در سال 1993 به طور کاملمتوقف شد.
منبع : تسنیم ، 06/07/1398