پنج شنبه 14/نوامبر/2024

آیا رژیم صهیونیستی مناطق «الباقوره» و «الغمر» را به اردن پس می‌دهد؟

یکشنبه 20-اکتبر-2019

 توافق 25 ساله اردن و رژیم صهیونیستی یک ماه دیگر به پایان می‌رسد و این رژیم باید کنترل دو منطقه «الباقوره» و «الفغم» را به اردن بازگرداند؛ اما تا چه میزان می‌توان در این باره خوشبین بود؟
اردنی‌ها این روزها چشم‌ انتظار بازگشت مناطق«الباقوره» و «الغَمَر» به خاک اردن هستند. دو منطقه‌ای که از ۲۵ سال گذشتهدر اختیار رژیم صهیونیستی قرار گرفته است.

«الباقوره»در شمال اردن و «الغمر» در جنوب این کشور واقع شده و طبق یکی از بندهایتوافقنامه «وادی عربه» که در سال ۱۹۹۴ میان اردن و رژیم صهیونیستی امضاءشد، این دو منطقه به مدت ۲۵ سال به این رژیم واگذار شد.

۲۶اکتبر آتی (چهارم آبان) مدت اجاره این دو منطقه به پایان می‌رسد. طبق یکیاز بندهای توافق، اجاره دو منطقه می‌تواند برای ۲۵ سال دیگر نیز تمدید شود؛مگر اینکه یکی از طرفین از یک سال قبل اعلام کند که حاضر به تمدید نیست.دولت اردن سال گذشته این تصمیم خود را صراحتا به رژیم صهیونیستی اعلام کردکه باید دو منطقه مذبور را به اردن باز گرداند.

طبق نظر کارشناسان حقوقی از لحاظ نظری نباید مانعی بر سر راه بازگشت دو منطقه به اردن وجود داشته باشد.

به گفته «صالح العرموطی» مسئول سابق اتحادیه وکلای اردن، به شبکه الجزیره،در ۱۰ نوامبر آتی دو منطقه مذکور باید تحویل حاکمیت اردن شود. چرا که اینتاریخی است که اجرای توافقنامه در آن شروع و در جراید آن زمان اعلام شد.

اوگفت که «ایمن الصفدی» نخست‌وزیر اردن به نمایندگان پارلمان گفته است کهدولت به طور رسمی درخواست عدم تمدید توافقنامه را به اسرائیل اعلام کرده وتل آویو باید در دهم نوامبر دو منطقه را به اردن برگرداند.

 

«لیثنصراوین» استاد قانون اساسی دانشگاه اردن نیز بر این عقیده است که اگراسرائیل بخواهد بهانه‌تراشی کرده و «الباقوره» و «الغمر» را به اردن پسندهد، امان می‌تواند به دادگاه بین‌المللی شکایت کند.

ایناستاد دانشگاه البته به بی توجهی‌های رژیم صهیونیستی به قوانین بین‌المللیو دیگر توافقنامه‌ها اشاره‌ای نکرد. با این حال باید منتظر ماند و دید کهآیا اسرائیل طبق قولی که داده دو منطقه را به اردن باز می‌گرداند یا نه.

درمیان اینگونه خوشبینی‌های کارشناسان اردنی باید به سخنان «بنیامیننتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در تاریخ بیستم شهریور گذشته در خصوصمنطقه «غور» اردن اشاره کرد که جزو خاک اردن و تحت اشغال رژیم صهیونیستیقرار دارد. نتانیاهو در آن تاریخ در یک مصاحبه تلویزیونی گفت که در صورترأی آوردن در انتخابات حاکمیت رژیم صهیونیستی بر منطقه «غور» را به طوررسمی اعلام خواهد کرد.

رژیم صهیونیستی پیش ازاین ثابت کرده که به مفاد توافق صلح (سازش) ۱۹۹۴ به نام «وادی عربه» بااردن وفادار نیست. یکی از مهم‌ترین بندهای این توافق به تولیت مسجدالاقصیبه دست اردن مربوط می‌شود. طبق این بند، دولت اردن مسئول اداره اماکن مقدسفلسطینی است اما رژیم اشغالگر قدس هر زمان که خواسته با نادیده گرفتن حقدولت اردن و تمسک به تفاسیر خود از توافقنامه «وادی عربه» در مدیریت ایناماکن دخالت کرده است.

این دخالت‌ها تا جاییاست که در برخی مواقع این رژیم صهیونیستی است که مسجدالاقصی را ادارهمی‌کند نه اردن. در این باره  «سفیان القضاة» سخنگوی وزارت خارجه اردن درپنجم اسفند ماه سال ۹۷ تصریح کرد که اداره اوقاف قدس به موجب حقوقبین‌الملل، تنها نهاد صاحب اختیار در اداره امور مسجدالأقصی است و تمامیاقدامات یکجانبه رژیم صهیونیستی در خصوص اداره حرم قدس شریف باطل وغیرقانونی است. شاه اردن نیز بارها هشدار داده است که نقض حق قانونی اینکشور در اداره اماکن مقدس قدس شریف «خط قرمز» محسوب می‌شود.

منبع : فارس ، 23/07/1398

لینک کوتاه:

کپی شد