شنبه 03/می/2025

سیاستی عین وقاحت!

سه‌شنبه 28-ژانویه-2020

 سقوط فاجعه بار هواپیمای خطوط هوایی اوکراین در نزدیکی تهران بازتابهای وسیعی در ایران و جهان داشت.

1. متاسفانه مسافرت در ایران، درزمین و هوا، فاقد امنیت و استانداردی مطلوب است و از این حیث ما سزاوارسرزنش هستیم. بسیاری نیز، در داخل و خارج کشور، ما را به دلیل ایناستاندارد پائین، که در این حادثه به متلاشی شدن زندگی های بسیاری انجامید،مورد ملامت قرار دادند. انصاف حکم می کند مسئولین در برابر این گونه نقد ونظرها سر پوزش فرود آورده، تجربه موفقتر کشورهای امن تر را ارج نهاده و باآموختن از آنان آینده ای بهتر برای سفرهای هوایی و زمینی فراهم نمایند.

2.  همه نقد ها و نظرها، اما، از این جنس نبود و در این میان یکی واقعا پدیده ای استثنایی و درخور توجه بود:بلافاصله پس از اعلام و اعتراف فرماندهان مسئول در خصوص هدف قرار گرفتهشدن اشتباهی هواپیمای مسافربری، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر إسرائیل درجلوی دوربین ها ظاهر شد و گفت: ایران دروغ گفت. همانطور که درباره برنامههسته ای سرّی خود دروغ گفتند، حالا دارند در خصوص سرنگون کردن هواپیمایاوکراینی دروغ میگویند. از اول میدانستند که خودشان آن را سرنگون کرده اند.میدانستند که ناعامدانه آنرا سرنگون کرده اند، اما عامدانه دروغ گفتند.تمام جهان را فریب دادند». نتانیاهو گفت «این دقیقا مغایر آن شیوه ای استکه یک کشور متمدن می بایست عمل کند، و ما مراتب تسلیت خود را به قربانیانفریب و اهمال ایران ابراز می‌کنیم».

.  اگر در دنیای سیاستوقاحت وجود نداشت إسرائیل باید آخرین کشوری می بود که چنین موضعی می گرفت.نتانیاهو نماینده رژیمی است که مرتکب یکی از بدترین انواع جنایت و دروغپردازی در حق هواپیماهای مسافربری شده که تاکنون در جهان ثبت شده است.

4.  این رژیم (در ۲۱فوریه سال ۱۹۷۳) پرواز شماره ۱۱۴ خطوط هوایی لیبی را – که توسط ایرفرانساداره می شد – بر فراز صحرای سینا هدف قرار داد. إسرائیل – همان کشور متمدنمورد اشاره نتانیاهو – ابتدا مسئولیت خود در این فاجعه را انکار کرد. امااطلاعات جعبه سیاه این هواپیما، زنده ماندن معجزه آسای کمک خلبان اینهواپیما و تحقیقات بعدی نشان داد تصمیماتی جنایتکارانه، و نه اشتباه و خطا،این فاجعه انسانی را رقم زده است. بعدها روشن شد إسرائیل می دانست اینهواپیما مسافربری و مملو از مسافر است. إسرائیل می دانست این هواپیما درحال خروج از صحرای سینا است و نمی تواند خطری، از هر نوع، برای إسرائیل بهحساب آید. با این وجود مقامات اسرائیلی در عالی ترین سطح، رئیس ستاد ارتشإسرائیل (دیوید العازار)، دستور شلیک به هواپیما را صادر کردند و دو فروندفانتوم نیروی هوایی إسرائیل پس از تعقیب این هواپیما آن را در روز روشن(حوالی ساعت دو بعد از ظهر) به رگبار بستند و سرنگون نمودند. در این جنایت۱۰۸ نفر از جمله وزیرخارجه وقت لیبی، کادر فرانسوی پرواز و خانم سلوی حجازیمجری مشهور و محبوب مصری (و مادر چهار فرزند) کشته شدند. پس از روشن شدنحقیقت إسرائیل در ۲۴ فوریه (سه روز پس از وقوع حادثه) به این جنایت اعترافنمود و آن را محصول قضاوتی خطاآلود نامید اما در عین حال مسئولیت این حادثهرا نپذیرفت و خلبان فرانسوی هواپیما (ی بوئینگ ۷۲۷) را مقصر واقعی ماجرادانست.

5.  بنیامین نتانیاهو، که درحادثه هواپیمای اوکراینی زبان به ملامت مسئولین ایرانی گشوده است، نه تنهانماینده رژیمی با این سابقه وحشتناک در کشتن مسافران هواپیمای مسافربری استبلکه خود شخصا نیز در عملیاتی شرکت نموده (عملیات هدیه) که طی آنکماندوهای اسرائیلی سیزده هواپیمای مسافربری مستقر در فرودگاه بین المللیبیروت را منهدم نمودند. این حادثه نیز در نوع خود جرمی بی سابقه در تاریخهوانوردی جهان تلقی می شود.

6.  دولت جمهوری اسلامی ایران ودستگاههای مسئول معصوم و مصون از خطا و اشتباه نیستند و در حوادث بسیاری،از جمله سقوط هواپیمای اوکراینی، شایسته سرزنش و ملامت هستند اما واقعاإسرائیل، با آن پرونده سنگین در ارتکاب أنواع جنایت، بی رحمی، قتل و غارت ودروغگویی واجد کمترین شایستگی برای انتقاد از این اوضاع و ایراد خطابه درمورد تمدن و انسانیت است. با این وجود، إسرائیل در دوره زمامداری نتانیاهوبه رژیمی تبدیل شده که پیشقراول و سردمدار انتقاد و اعتراض به سیاستها وعملکرد جمهوری اسلامی است. این مهم جز از طریق سیاستی که عین وقاحت استامکان پذیر نیست.

منبع: سید هادی برهانی، خبر آنلاین

لینک کوتاه:

کپی شد