چهارشنبه 30/آوریل/2025

6 حاشیه مهم‌تر از متن در رونمایی «معامله قرن»

چهارشنبه 29-ژانویه-2020

 رئیس‌جمهور آمریکا روز سه‌شنبه در حالی که «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی را در کنار خود داشت، از طرح سازش تحمیلی موسوم به «معامله قرن» رونمایی کرد.

این رونمایی با حاشیه‌هایی مهم‌تر از متن هم همراه بود که برخی از آنان می‌پردازیم:

  1. رونمایی در میانه استیضاح و تابستان سخت ترامپ و کنست سرنوشت‌ساز نتانیاهو

چرایی رونمایی از این طرح در این برهه زمانی یکی از حاشیه‌هایمهم است. در حالی که تلاش‌های زیادی حول معامله قرن شده و اقداماتی از سویآمریکایی هم انجام‌شده بود اما وضعیت خاص سیاسی نتانیاهو و ترامپ درانتخاب این برهه برای رونمایی هم قطعاً بی‌تأثیر نیست.

در این 2 سال بارها گفته ‌شد طرح رونمایی می‌شود، اما بهتأخیر می‌افتاد. شاید بی‌راه نباشد که گفته شود اصلی‌ترین و بیشترینتأثیرپذیر در کوتاه‌مدت از تجدید شدن انتخابات کنست برای دومرتبه، معاملهقرن است. اسرائیل تاکنون دو انتخابات در فروردین و شهریورماه امسال انجامداده است و با توجه به ناکامی احزاب در ائتلاف‌سازی قرار است سومینانتخابات برای تعیین کابینه اسرائیل در اسفندماه برگزار شود.

اما با کشیده شدن تکلیف به انتخابات سوم که نظرسنجی‌ها تغییرجدی‌ای را برای عبور از بن‌بست پیش‌آمده نوید نمی‌دهند، ترامپ را به ایننتیجه رسانده از طرح رونمایی نماید. در این خصوص 2 عامل را می‌توان فرضگرفت. نخست آنکه فرآیند تشکیل دولت و مذاکره احزاب با هم برای تشکیل دولت،دو یا سه ماه به طول بیانجامد. این تأخیر، فرصت زمانی برای رونمایی از طرحرا برای ترامپ تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از دستش خواهد گرفت واین رونمایی را به اهرم امتیازی برای همراه کردن صهیونیست‌ها در مقابلاستیضاحش دانست. دومین عامل را می‌توان حمایت سیاسی و هدیه انتخاباتی براینتانیاهو دانست. پس از آنکه اعلام شد قرار است طرح در این هفته رونماییشود، اصلی‌ترین مخالفان رونمایی در این برهه رقیبان انتخاباتی نتانیاهوبودند. به‌ گونه‌ای که گانتز رهبر حزب آبی-سفید و رقیب نخست نتانیاهوعلی‌رغم دعوت ترامپ برای حضور در کاخ سفید در زمان رونمایی از طرح با تأخیربه این درخواست پاسخ داد.

  1. اشاره ترامپ به ترور سردار شهید سلیمانی و شعار «آزادی قدس»

ترامپ در کنفرانس خبری‌اش در رونمایی از معامله قرن اظهاراتینیز در مورد ایران مطرح کرد و مدعی شد که واشنگتن ایران را «به شدت منزوی»کرده است. ترامپ با دفاع از ترور سردار «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدسسپاه پاسداران انقلاب اسلامی، مدعی شد که او و «ابومهدی المهندس» معاونالحشد الشعبی در عراق «به دنبال چیز خوبی» نبوده‌اند.

ترامپ در ادامه سخنان خود گفت: «سلیمانی یادش رفته بود کهبرای آزادی اورشلیم (قدس) باید با اسرائیل وارد جنگ شود؛ او بلند می‌گفت کهاسرائیل باید از بین برود؛ و برای اختلاف‌افکنی این حرف‌ها را می‌زد؛ امااورشلیم آزاد شده است؛ و اکنون یک شهر دموکرات است که به (پیروان همهادیان) خوشامد می‌گوید.»

  1. غیبت آیت‌الله مایک

یکی از حاشیه‌های مهم مراسم رونمایی از معامله قرن، غیبتافسری است که قطعاً از اصلی‌ترین معماران آن است. مایکل دی‌آندریا معروف بهآیت‌الله مایک که مسئولیت عملیات سازمان سیا علیه ایران در دولت ترامپ رابر عهده داشته و مطابق بر اخبار و ادعاها در حادثه سرنگونی هواپیمای ارتشآمریکا در ایالت غزنی افغانستان کشته شده است. دنیل مک آدامز کارشناس وتحلیلگر آمریکایی: در ناآرامی‌های بنزین در آبان ۹۸، آیت‌الله مایک یاشاهزاده تاریکی در تشدید ناآرامی‌ها و تنش‌ها نقش مستقیم و کلیدی داشتهاست. همچنین از وی به عنوان طراح ترور شهید قاسم سلیمانی و شهید عماد مغنیهیاد می‌شود.

اگر کشته شدن مایکل در سرنگونی هواپیمای ارتش آمریکا واقعیتداشته باشد، ایالات متحده، یکی از کارآمدترین و باتجربه‌ترین مدیران سیا رااز دست داده است. عدم حضور مایک در مراسمی که بسیاری از سران و شخصیت‌هایآمریکایی و غیر آمریکایی اعم از سیاسی و نظامی و حتی دیپلمات‌ها و سفراحضورداشته‌اند، شایعات را جدی‌تر می‌کند.

  1. تداوم و تکرار علنی نژادپرستی اسرائیل در طرح ترامپ

یکی از حاشیه‌های مهم طرح ذوق‌زدگی نتانیاهو از برخی الفاظطرح‌شده در متن معامله قرن است. نتانیاهو در بخشی از سخنانش گفت طرحپیشنهادی ترامپ تأکید می‌کند که فلسطینی‌ها «باید یهودی بودن اسرائیل را بهرسمیت بشناسند.»

اسرائیل یک کشور یهودی است یا یک کشور دموکراتیک یکی ازبحث‌هایی است که همواره در میان شخصیت‌ها و رسانه‌ها مطرح بوده است. وقتیاز اسرائیل یهودی سخن به میان می‌آید یعنی رژیم صهیونیستی کشوری تنها براییهودیان است و قوانین برای دیگران یکسان نیست. دو سال پیش هم قانونی درپارلمان اسرائیل تصویب شد که با جنجال‌های فراوانی مطرح بود. در قانون«دولت-ملت یهود» در بند نخست به تعریف آنچه «دولت اسرائیل» نامیده شدهمی‌پردازد که در آن آمده است: «اسرائیل» یک سرزمین برای «قوم یهود» براساسحق طبیعی، فرهنگی، دینی و تاریخی معرفی می‌شود.

تاکید بر قوم یهود به جای آیین یهود، نژادپرستانه بودن اینقانون را کاملاً عیان می‌کند. ضمن آنکه طبیعی، مذهبی و تاریخی دانستنسرزمین فلسطین برای قوم یهود کاملاً امری ضد حقوقی و ضد انسانی حتی بر اساستمام قطعنامه‌های سازمان ملل، شورای امنیت و یونسکو است. در این بند تأکیدشده حق تعیین سرنوشت «اسرائیل» تنها منحصر به قوم یهود است؛ این ادعا بهمعنای نادیده گرفتن و کنار گذاشتن اعراب یهودی، دروزی ها و حتی یهودیانفالاشه و آفریقایی است که اکثر صهیونیست‌ها آنان را از قوم یهود نمی‌دانند.

  1. حضور سفیر عمان در غیاب سفیر ریاض

یکی از حاشیه‌های مهم این اجلاس حضور سفرای کشورهای سلطنتیعمان، امارات و بحرین بود. بحرین در سال‌های اخیر گام‌های بسیاری درعادی‌سازی روابطش با اسرائیل برداشته و تابستان هم میزبان نشست اقتصادیمعامله قرن بود؛ اما حضور سفیر عمان که همواره سعی داشته میانه وسط را ایفاکند و پیش از این هم در اتفاقات ماه‌های اخیر چون انتقال سفارت و …موضع‌گیری‌هایی به نفع فلسطینی‌ها داشته؛ حال حضور سفیرش در رونمایی طرحیکه تمام حقوق فلسطینیان را نادیده می‌گیرد دور از انتظار بود. این در حالیاست که حتی سفیر ریاض هم احتمالاً به دلیل واکنش‌های جهان عرب و اسلام دراین اجلاس حاضر نشده است.

  1. غور اردن؛ جزئی از سرزمین‌های اشغالی

یکی از موضوعات جنجالی و پربحث در ماه گذشته، ادعای«نتانیاهو» در تلاش برای الحاق «غور اردن» به اراضی اشغالی اسرائیل است.منطقه غور اردن از دریاچه طبریا در شمال تا دریای بحرالمیت امتداد دارد کهاسرائیل بخشی از آن واقع در میان بحرالمیت و کرانه باختری را اشغال کردهاست. اهمیت غور اردن در این است که یک منطقه طبیعی گرم و حاصل‌خیز است کهمی‌تواند در طول سال برای کشاورزی مورد بهره‌برداری قرار گیرد و در بالایمهم‌ترین حوضه آب فلسطین قرار دارد. منطقه غور اردنیک‌سوم مساحت کرانه باختری است و بیش از پنجاه‌وشش هزار شهروند در آنجا ازجمله در شهر اریحا ساکن هستند. این جمعیت دو درصد از کل جمعیت ساکنانفلسطینی در کرانه باختری را شامل می‌شود.

در رونمایی معامله قرن این منطقه هم جزو اشغالگری‌هایصهیونیست‌ها منظور شده است. این اتفاق را می‌توان یکی از حاشیه‌های بسیارمهم معامله قرن دانست که در مقابل دیگر مفاد مطرح‌شده (مانند پایتختی قدس،خلع سلاح غزه و …) کمی دور از احتمال بود.

منبع: محمدمحسن فایضی، جام جم آنلاین

لینک کوتاه:

کپی شد