دبیرکل سابق جنبش جهاد اسلامی که شب گذشته دارفانی را وداع گفت تلاشهای زیادی برای حمایت از مسأله فلسطین و حل اختلافات میان گروههای فلسطینی و اتحاد در برابر رژیم صهیونیستی از خود نشان داد.
شب گذشته جنبش جهاد اسلامی ازدرگذشت «رمضان عبدالله شلح» دبیرکل سابق این جنبش خبر داد. در همین خصوص«نافذ عزام» عضو دفتر سیاسی جنبش جهاد اسلامی فلسطین اعلام کرد که رمضانشلح در یکی از بیمارستانهای لبنان درگذشت و قرار است در سوریه به خاکسپرده شود و مجلس عزایی برای وی در شهر غزه برگزار خواهد شد.
رمضان شلح شخصیتی بود که برای حلاختلافات میان گروههای فلسطینی تلاش زیادی کرد به طوری که محمود عباس رئیستشکیلات خودگردان فلسطین در پیام تسلیت خود به مناسبت درگذشت رمضان شلحخاطرنشان کرد که یک شخصیت ملی بزرگ از دست رفت.
رمضان شلح، استاد اقتصاد دانشگاهغزه از پایهگذاران جنبش جهاد اسلامی فلسطین بود که پس از شهادت «فتحیشقاقی» رهبر و پایه گذار این جنبش، دبیرکلی آن را از سال ۱۹۹۵ میلادی(۱۳۷۴) بر عهده داشت.
موضع گیریهای دبیرکل سابق جنبشجهاد اسلامی در حمایت از مسأله فلسطین به ویژه مسأله قدس اشغالی شهره عام وخاص بود به طوری که در یکی از مصاحبههای خود خاطرنشان کرد: قدس برای منبخشی از دین و عقیده شخصیام به شمار میرود. کسی که میگوید باید از قدسدست کشید گویی به من میگوید باید سوره إسراء را از قرآن کریم حذف کرد.
رمضان شلح تلاشهای زیادی برای پایان دادن به شکاف داخلی میان جنبشهای فتح و حماس که از سال ۲۰۰۷ آغاز شده بود از خود نشان داد.
زندگینامه، تحصیلات و فعالیتهای سیاسی
وی متولد سال ۱۹۵۸ در منطقهالشجاعیه واقع در شرق شهر غزه بود و تمام مراحل ابتدایی آکادمیک خود را درنوار غزه گذراند. رمضان شلح برای تکمیل تحصیلات دانشگاهی خود در رشتهاقتصاد در پایان دهه هفتاد به مصر سفر کرد. وی در جریان تحصیل در مصر، بافتحی شقاقی که بعدها جنبش جهاد اسلامی را بنیان نهاد آشنا شد. فتحی شقاقیدر همان دانشگاه در حال گذراندن دروس پزشکی بود.
بعد از آن دیدار دوستی پایداریمیان شلح و شقاقی به وجود آمد. در سال ۱۹۷۸ شلح، پیشنهاد تأسیس یک نهادنظام مند را به شقاقی داد. شقاقی در آن زمان رئیس یک گروه به اسم «الطلائعالإسلامیه» بود و بعدها دهها تن از دانشجویان فلسطینی در دانشگاههای مصربه آن پیوستند و زمینه لازم برای تشکیل جنبش جهاد فراهم شد.
در سال ۱۹۸۱ رمضان شلح مدرک خودرا از دانشگاه الزقازیق مصر در رشته اقتصاد گرفت و بعد از فارغالتحصیلی بهنوار غزه بازگشت و به عنوان استاد بخش اقتصاد در دانشگاه اسلامی نوارغزهمشغول به تدریس شد.
در آن دوره، رمضان شلح با ایرادسخنرانیهای خود با محوریت مقاومت علیه اشغالگران رژیم صهیونیستی معروف شدکه همین مسأله خشم صهیونیستها را برانگیخت. در آن دوره رمضان شلح ازفعالیت در داخل این دانشگاه منع شد.
رمضان شلح و زیاد نخاله دبیرکل کنونی جنبش جهاد اسلامی
وی در سال ۱۹۸۶ نوار غزه را بهمقصد لندن برای تکمیل تحصیلات دانشگاهی خود ترک کرد و مدرک دکترایش را دررشته اقتصاد در سال ۱۹۹۰ گرفت.
شلح در همان دوره اقامت در لندننیز فعالیتهای دینی خود را ادامه داد و انگلیس را به مقصد کویت ترک کرد.وی به مدت ۲ سال (۱۹۹۳-۱۹۹۵) به عنوان استاد پژوهشهای خاورمیانه دردانشگاه فلوریدا مشغول به تدریس بود.
شلح در سال ۱۹۹۵ آمریکا را بهمقصد سوریه ترک کرد. شلح و شقاقی بعد از دیدار با یکدیگر، به مدت ۶ ماه،تلاشهای مضاعفی برای تقویت جنبش جهاد اسلامی از خود نشان دادند. در آن سالسرویس جاسوسی رژیم صهیونیستی شقاقی را ترور کرد و اعضای جنبش جهاد اسلامی،شلح را به عنوان دبیرکل این جنبش انتخاب کردند.
وی تا ۲۸ سپتامبر ۲۰۱۸ در این منصب بود و بعد از ابتلا به بیماری، زیاد نخاله به عنوان دبیرکل جنبش جهاد اسلامی انتخاب شد.
رمضان شلح به دلیل نقش مؤثر درحمایت از فلسطین و مبارزه با رژیم صهیونیستی از سوی دفتر تحقیقات فدرالآمریکا (اف. بی. آی) تحت تعقیب قرار گرفت.
ارتباط با ایران و قدردانی از حمایتهای تهران
رمضان شلح نیز مانند دیگر رهبران فلسطینی بر نقش ایران در حمایت از مسأله فلسطین در برابر رژیم صهیونیستی تاکید داشت.
به عنوان مثال، رمضان شلح زمانیکه دبیرکلی جنبش جهاد اسلامی فلسطین را بر عهده داشت در سال ۱۳۹۴ در گفتگوبا شبکه المیادین در خصوص رابطه با ایران گفت: روابط ما با ایران خوب است.ما با مسئولان ایرانی دیدار داریم. ما با وزیر خارجه ایران ارتباط و تماسداریم. زمان جنگ غزه، وزیر خارجه ایران سه بار با من تماس گرفت. بعد ازامضای توافق هستهای که محمدجواد ظریف به دمشق آمد من در دمشق حضور داشتم ودیداری میان من و وزیر خارجه ایران انجام شد. در این دیدار ما دربارهبسیاری از مسائل صحبت کردیم. مسائلی همچون اوضاع فلسطین، نیازهای ملتفلسطین، سازندگی، میزان ویرانی که ایجاد شده است و اینکه هیچکس دست کمک بهسوی ملت فلسطین دراز نمیکند صحبت کردیم. ما به وزیر خارجه ایران در خصوصدستیابی به توافق هستهای تبریک گفتیم. ظریف با دقت به سخنان ما گوش داد.
وی افزود: در دیدگاه و راهبردایران، فلسطین جایگاه ویژه ای قرار دارد. از این رو ما همیشه میگوییماینکه ایران همیشه سخن از نابودی اسرائیل میگوید این مساله ناشی از آن استکه ایران به خطر اسرائیل برای امت اسلامی و منطقه آگاهی دارد.
رمضان شلح در سال ۱۳۹۵ نیز با سفر به تهران با محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران و دیگر مقامات کشورمان دیدار کرد.
وی در این سفر و در جریان دیداربا دکتر علی اکبر ولایتی خاطرنشان کرد: میدانیم جمهوری اسلامی ایران درشرایط سختی قرار داشته است و توطئههای فراوانی را پشت سر گذاشته، اما امیدمسلمانان به ایران است و از اهتمام مسئولان عالی نظام و به ویژه رهبر معظمانقلاب تقدیر و تشکر میکنیم.
در نهایت باید گفت که درگذشترهبران مقاومت در فلسطین و یا هر کشور دیگری که در محور مقاومت قرار داردنه تنها باعث نمیشود که راه و مسیر مقاومت سست و متزلزل شده بلکه به عزم واراده رهروان آن افزوده و باعث میشود نسل جدید در این کشورها بیش از هرزمان دیگر در این مسیر گام بردارند.
منبع : خبرگزاری مهر، فاطمه صالحی ، 18/03/1399