«ایان بلاک» روزنامه نگار مرکز مطالعات خاورمیانه مدرسه اقتصادی لندن (LSE) در مقاله ای به بررسی طرح رژیم صهیونیستی برای الحاق کرانه باختری پرداخته است.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین به نقل از روزنامه گاردین که این مقاله را منتشر کرده، بلاک تاکید کرد که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی اکنون اوضاع را بیش از پیش در رابطه با طرح الحاق کرانه باختری روشن کرده است.
وی تصریح کرد که در تاریخ 28 می گذشته، نتانیاهو گفت وقتی دولتش طرح الحاق کرانه باختری را به طور یکجانبه عملی کرد، هرگز به هزاران فلسطینی ساکن این مناطق تابعیت اسرائیلی و حقوق برابر نخواهد داد.
قبل از این نیز گروهی از شهرک نشینان صهیونیست تصویری از خود در کنار نقشه به اصطلاح “یهودا و سامره” ( نامی که صهیونیست ها بر کرانه باختری نهاده اند) منتشر کردند که واکنش گسترده فلسطینیان و اسرائیلی های لیبرال را در پی داشت. آن ها تاکید کردند که انتشار چنین تصویری به معنی نهادینه کردن رسمی نظام آپارتاید و تبعیض نژادی است و سخت است که بتوان برداشت دیگری از این مساله داشت.
نتانیاهو پس از 3 دور انتخابات رسمی این اظهارات را بیان کرد و اخیرا توانست دولت جدید را با مشارکت بنی گانتز رقیب سابقش و رهبر ائتلاف آبی سفید تشکیل دهد. به موجب توافق حاصل شده بین دو طرف برای تشکیل دولت ائتلافی، طرح الحاق کرانه باختری و غور اردن به طور رسمی از ابتدای جولای آینده با هماهنگی آمریکا وارد فاز اجرایی خواهد شد.
هنوز مشخص نیست که چه اتفاقی خواهد افتاد، زیرا پیروزی مجدد دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری با توجه به اوضاع ملتهب داخلی آمریکا امری بسیار مهم برای اسرائیلی ها است و در کنار آن باید واکنش های اردن و مصر ـ به عنوان تنها کشورهای عربی که با رژیم صهیونیستی توافق صلح امضا کرده اند ـ را نیز مدنظر داشت.
این روزنامه نگار در مقاله خود آورده است که الحاق هر بخشی از اراضی فلسطینی نقض صریح قوانین بین الملل و قطعنامه های سازمان ملل به شمار می رود و چنین اقدامی قطعا بی پاسخ نخواهد ماند و همانگونه که روسیه پس از الحاق کریمه مورد تحریم قرار گرفت، رژیم صهیونیستی نیز به همان شیوه باید تحریم شود.
فعالان و تحلیلگران معتقدند که رژیم صهیونیستی با اجرای طرح الحاق کرانه باختری، مسیر نظام آپارتاید در آفریقای جنوبی را در پیش خواهد گرفت.
ایان بلاک افزود که اکنون دیگر بسیار سخت است که بتوان گفت راه حل تشکیل دو کشور همچنان محقق شدنی است و از سال 2014 تاکنون نیز مذاکرات سازش بین طرفین فلسطینی و اسرائیلی متوقف شده و ازسرگرفته نشده است.
ایهود اولمرت و محمود عباس سال 2008 به توافق سازش بسیار نزدیک شدند اما این توافق در نهایت بی نتیجه ماند و به جایی نرسید.
قبل از این نیز آمال و آرزوهای انتفاضه نخست در سال 1987 بی نتیجه ماند، زیرا مشخص شد که معاهده اسلو هرگز به تشکیل کشور مستقل فلسطین منتهی نخواهد شد، کما اینکه انتفاضه دوم نیز این رویاها را محقق نکرد اما آیا جایگزین دیگری وجود دارد؟
این مقاله بیان می کند که الحاق کرانه باختری اوضاع را به مراتب بدتر و پیچیده تر خواهد کرد، زیرا در کوتاه مدت احتمال فروپاشی و انحلال تشکیلات خودگردان، نابودی کامل معاهده اسلو و بحران در روابط اردن و مصر با رژیم صهیونیستی و برخی همپیمانان این رژیم در حوزه خلیج فارس وچود دارد و مهم تر از همه این موارد، مساله بازگشت مقاومت است که می تواند به شعله ور شدن انتفاضه ای دیگر منجر شود و اوضاع منطقه را که خود ناگوار است، بیش از پیش متشنج و پیچیده تر کند.
میخائیل سفارد وکیل اسرائیلی هشدار داده که الحاق کرانه باختری به مصادره گسترده املاک و اراضی فلسطینیان منجر خواهد شد که بخشی از این عملیات به صورت کاملا اتوماتیکی انجام خواهد گرفت و این وضعیت به کوچانده شدن هزاران نفر از ساکنان اراضی الحاق شده منجر خواهد شد و اوضاع در نوار غزه نیز که دو میلیون فلسطینی در آنجا با محاصره دست و پنجه نرم می کنند، تغییری نخواهد کرد.
سفارد اظهار داشت که در حالت کلی، الحاق کرانه باختری نقطه عطفی تاریخی برای فلسطینیان خواهد بود و مورخان آن را با وعده بالفور در سال 1917 و جنگ های سال 1948 و 1967 مقایسه کرده اند و مبنای اصلی که کمیته بیل در سال 1937 و سازمان ملل نوپا در سال 1947 به رسمیت شناختند، تغییر خواهد کرد که این مبنای اصلی عبارت بود از اینکه تنها راه حل ممکن تقسیم سرزمین فلسطین و تشکیل دو کشور یهودی و عربی در آن و تضمین حق تعیین سرنوشت برای هر دو ملت یهود و عرب است.
در بخش دیگری از این مقاله آمده است که جو بایدن نامزد دمکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا قادر به اصلاح خسارت ها و ضررهایی که ترامپ مسبب آن شده، نخواهد بود، از طرفی هم اتحادیه اروپا دچار چنددستگی شده و انگلیس نیز به مسائل حل نشده پس از ماجرای برگزیت مشغول است و بعید به نظر می رسد بتواند اقدامی صورت دهد.