با نزدیک شدن به بیستمین سالروز شهادت محمد الدره کودک شهید فلسطینی در روز 30 سپتامبر سال 2000، که در تقویم ایران با عنوان روز همبستگی و همدردی با کودکان فلسطینی نامگذاری شده در نظر داریم در سلسله گزارش هایی به حقوق از دست رفته کودکان فلسطینی که در هفت دهه اخیر گرفتار رژیم بدخیم صهیونیستی شده اند، بپردازیم.
با نزدیک شدن به بیستمین سالروز شهادت محمد الدره کودک شهید فلسطینی درروز 30 سپتامبر سال 2000، که در تقویم ایران با عنوان روز همبستگی و همدردیبا کودکان فلسطینی نامگذاری شده در نظر داریم در سلسله گزارش هایی به حقوقاز دست رفته کودکان فلسطینی که در هفت دهه اخیر گرفتار رژیم بدخیمصهیونیستی شده اند، بپردازیم:
مرکز خبری و اطلاع رسانی فلسطین وفا در گزارشی با عنوان «کودکان اسیر فلسطینی» نوشت: ازسال ۱۹۶۷ تا ژوئن ۲۰۲۰ قریب به یک میلیون فلسطینی از سوی رژیم صهیونیستیبازداشت شدهاند که در بین آنها ۵۰ هزار مورد بازداشت کودکان فلسطینی زیر۱۸ سال بوده است. (براساس قوانین بین المللی افراد زیر 18 سال کودک محسوبشده و از حقوق کودکان برخوردار می شوند).
بنابراین گزارش، در حال حاضر ۱۶۰کودک فلسطینی همچنان در زندان های رژیم صهیونیستی به سر می برند، اینکودکان فلسطینی شامل دختر و پسر بوده و در زندان های صهیونیستی مجدو، عوفر ودامون همچنان در بازداشت صهیونیستها قرار دارند.
البته در این آمار شمار کودکان فلسطینی که از اهالی قدس بوده و در بازداشت بسر می برند لحاظ نشده است.
بر اساس آمار کمیته اسرا و آزادگان فلسطینی این کودکان فلسطینی هماننددیگر اسرای فلسطینی تحت شدیدترین نوع شکنجهها و احکام جائرانه و ظالمانه وهمچنین رفتارهای ضد انسانی صهیونیستی که حقوق اساسی آنها را نقض میکند،قرار دارند.
این اقدامات صهیونیست ها آینده کودکان فلسطینی را کاملا از بین برده و باقوانین بینالمللی و حقوق کودکان در کنوانسیون های بینالمللی در تضاد کاملقرار دارد.
اقدامات اسرائیل همچنین کنوانسیون بین المللی حقوق کودکان اسیر به ویژه ماده 16 آن را نقض میکند، در اینماده بر این مسئله تاکید شده که کودکان نباید به صورت غیر قانونی بازداشتشده و زندگی آنها و خانواده شان در معرض خطر قرار گیرد.
همچنین در این کنوانسیون به این مسئله اشاره شده که کودکان حقوقی دارند کهقانون آنها را تضمین کرده و نباید به این حقوق دست اندازی شود.
البته اسرائیل هیچ کدام از این قوانین در ارتباط با کودکان را اجرایینکرده و به آنها وقعی نمی نهد. از سوی دیگر کودکان فلسطینی در «دادگاه هایویژه اطفال» محاکمه نمی شوند و در دادگاه های عادی مورد محاکمه قرار میگیرند که این مسئله نیز نقض قوانین بین المللی محسوب می شود.
همچنین در قوانین قضایی رژیمصهیونیستی بر اساس قانون نظامی شماره ۱۳۲ سن قانونی کودکان زیر ۱۶ سالاعلام شده در حالیکه این مسئله با قانون کنوانسیون کودک و ماده یک آن کهکودکان را افراد زیر ۱۸ سال تعریف کرده در تناقض است. براین اساس، درقوانین اسرائیلی کودکان فلسطینی بالای 16 سال، همچون افراد بزرگسال محسوبشده و از قوانین ویژه اطفال بهره مند نیستند.
محرومیت کامل از حقوق اساسی
رژیم صهیونیستی کودکان اسیر فلسطینی را از کمترین حقوق تضمین شده آنها درقوانین بین المللی محروم کرده است. این قوانین بین المللی بر حقوق اساسیکودکان بدون در نظر گرفتن دین ، قومیت و تابعیت آنها تاکید ورزیده است.
بر اساس قوانین بین المللی کودکان از حقوق زیر برخوردارند:
– عدم بازداشت های بی دلیل، حق دانستن دلیل بازداشت، حق گرفتن وکیلمدافع، حق خانواده برای دانستن دلیل و مکان بازداشت، حق بهره مندی ازمحاکمه قضایی عادلانه در دادگاه ویژه اطفال، حق اعتراض علیه حکم صادره ازسوی دادگاه، حق تماس با خارج از زندان، حق بهرهمندی از برخورد انسانی باحفظ کرامت طفل بازداشت شده
با وجود همه قوانین و توافقات بین المللی در زمینه حقوق بشر و به ویژه حقوقکودکان که بر ضرورت حمایت از کودکان و فرصت های رشد و نمو آنها در زندگیشان تاکید کرده، اما رژیم صهیونیستی هیچکدام از این قوانین را محترم نمیشمارد و همواره در سالهای پیش و پس از اشغال فلسطین حقوق کودکان فلسطینی رانقض کرده است. صهیونیستها بازداشت کودکان را به عنوان یک سیاست و رویهروزانه انجام داده و آن را در میان نظامیان و نیروهای امنیتی خود به عنواناقدامی روتین جا انداخته اند.
براساس گزارش مرکز اسرای فلسطینی، اشغالگران صهیونیست به بهانه اینکهکودکان فلسطینی اقدام به خرابکاری می کنند، آنها را از همه حقوقشان محرومنموده و در بدترین شرایط موجود در زندانهای خود قرار می دهند. آنها کودکانفلسطینی را مورد ضرب و شتم قرار داده و آنها را از بهره مندی از غذا محرومکرده در گرسنگی قرار میدهند. آنها را با انواع تهدیدات و الفاظ رکیک مورد بی احترامی قرار داده و از دیدار خانواده هایشان محروم می کنند.بدترین ابزارهای روانی و جسمی شکنجه را علیه آنان به اجرا میگذارد.
با وجود اینکه کودکان فلسطینی جرمی مرتکب نشده و تنها براساس قوانین بینالمللی و حقوق پذیرفته شده جهانی در برابر اشغالگری از خود مقاومت نشانداده اند، تحت شدیدترین شکنجه ها قرار گرفته تا اعترافات مورد نظر سرویسهای اطلاعاتی امنیتی رژیم صهیونیستی را ارائه دهند.
دستورات نظامی و تبعیض نژادی علیه کودکان
رژیم صهیونیستی سیاست تبعیض نژادی را علیه کودکان فلسطینی به اجرامیگذارد. صهیونیست ها با کودکان از طریق سیستم قضایی خود برخورد کرده وهیچ اعتقادی به برگزاری دادگاه ویژه اطفال ندارند. از سوی دیگر صهیونیست هابر خلاف همه قوانین بین المللی برای کودکان فلسطینی دادگاه های نظامیبرگزار کرده و آن ها را از کوچکترین حقوقشان محروم می نمایند. حتی بر اساسقانون نظامی شماره ۱۳۲ نظامیان و نیروهای امنیتی رژیم صهیونیستی اجازهدارند کودکان زیر ۱۲ سال را نیز بازداشت کنند.
شرایط سخت زندان و مراکز بازداشت
کودکان فلسطینی اسیر در زندانهای و بازداشتگاههای رژیم صهیونیستی در بدترینشرایط تحت بازداشت و حبس قرار دارند و متاسفانه همه معیارهای بین المللی وقوانین کودک در این مراکز نقض می شود: کمبود غذا و کیفیت بد آن، فقداننظافت و شرایط بهداشتی لازم، انتشار بیماری ها و حشرات موذی، شلوغیبازداشتگاهها، سلول های زندان بدون تهویه و نور مناسب، کوتاهی در زمینهدرمان بیماران، کمبود پوشاک مناسب، قطع کامل ارتباط کودکان با جهان خارج،محرومیت از دیدار اعضای خانواده، عدم بهره مندی از روانشناسان و افرادمتخصص، بازداشت در کنار اشخاص بالغ و حتی صهیونیستهای دارای پرونده جنایی وقتل، اسائه ادب لفظی و ضرب و شتم بدنی، قرار دادن کودکان در سلول هایانفرادی، مجازات های دسته جمعی… همه و همه از جمله شرایطی هستند کهکودکان فلسطینی با آن در زندان ها و مراکز بازداشت اسرائیلی روبرو می شوند.
احکام قضایی سنگین
نگاهی به احکام صادره علیه کودکانفلسطینی اسیر نشان میدهد که مقامات رژیم صهیونیستی هیچ توجهی به اصل زیرسن قانونی بودن کودکان ندارند. به عنوان نمونه یکی از کودکان فلسطینی درزندان های رژیم صهیونیستی محکوم به حبس ابد شده است. همچنین سه کودکفلسطینی به ۱۵ سال حبس محکوم شده اند. ۴ کودک فلسطینی بین ۵ تا ۹ سالمحکومیت دارند و چندین کودک فلسطینی نیز از یک سال تا سه سال به زندانمحکوم شده اند، محکومیت این کودکان به اتهام وابستگی به گروههای فلسطینیبوده است.
دیگر کودکان فلسطینی نیز به اتهامپرتاب سنگ از ۶ تا ۱۸ ماه به حبس محکوم شده و باید غرامت های مالی از1000شکل تا 6000 شکل پرداخت کنند.
اسرائیل تنها رژیم در جهان محسوبمیشود که کودکان را در دادگاه های نظامی مورد محاکمه قرار میدهد و سالانه۵۰۰ تا ۷۰۰ کودک فلسطینی در دادگاه های نظامی مورد محاکمه قرار میگیرند.بر اساس آمار کمیته اسرای فلسطینی تنها از سال ۲۰۰۰ تا سپتامبر ۲۰۱۵رژیمصهیونیستی ۸۵۰۰ کودک فلسطینی را بازداشت کرده و آنها را به اتهامپرتاب سنگ در دادگاههای نظامی مورد محاکمه قرار داده است.
غرامت های مالی بسیار شدید
رژیم صهیونیستی از موضوع اسرای کودک فلسطینی به عنوان یکی از منابع درآمدخود استفاده میکند و با اعمال غرامت های مالی ظالمانه و سنگین دادگاه هاینظامی خود را تبدیل به محلی برای غارت اموال فلسطینیها و اهالی خانواده آنها تبدیل کرده است. این در شرایطی است که اکثر خانوادههای فلسطینی درشرایط بد اقتصادی قرار دارند و نمی توانند غرامتهای مالی سنگین رابپردازند.
بر این اساس صهیونیستها با در نظر گرفتن قوانین و احکام تعزیری کودکان رامجبور به حبس در زندان می کنند، دادگاه های نظامی عوفر و سالم دو دادگاهنظامی اصلی اسرائیلی هستند که قوانین و احکام ظالمانه را علیه کودکان راصادر میکنند.
کودکان اسیر بیمار بدون بهره مندی از درمان
کودکان اسیر فلسطینی از درمان مناسب و شرایط بهداشتی عادی و طبیعی برخوردارنیستند. به طور مشخص صهیونیستها بنا بر گفته خود کودکان اسیر در اکثرموارد تنها برای کودکان قرص های مسکن را به عنوان دارو تجویز می کنند.
همچنین مقامات زندان های صهیونیستی از خروج کودکان از زندانها برای انجامدرمان جلوگیری می کنند. حتی در مواردی دیده شده که کودکان فلسطینی برایاینکه مورد معالجه قرار گیرند مورد ضرب و شتم قرار گرفته و از سوی پزشکان وپرستارها تحت فشار قرار می گیرند. زندان های صهیونیستی پزشک دائمی برایرسیدگی به امور اسرا ندارند و مقامات صهیونیست همچنان در مورد درمان کودکانو عمل های جراحی فوری آنان کوتاهی می ورزند، این در شرایطی است که برخی ازکودکان فلسطینی به عمل های جراحی برای خارج کردن ترکش ها و یا تیرهایاصابت کرده به بدن هایشان نیازمند هستند. همچنین برخی از کودکان به بیماریهای گوش، حلق و بینی و یا بیماری های روانی دچار هستند اما مورد درمانقرار نمیگیرند. بر اساس آمار وزارت اسرای فلسطینی ۴۰ درصد از بیماری های کودکان فلسطینی ناشی از شرایط نامناسب و غیرقانونی بازداشت آنهاست.
از طرفی کودکان فلسطینی از دیدار با خانواده های خود محروم بوده و از عیادتپزشکی نیز برخوردار نیستند، این در حالی است که در کنوانسیون چهارم ژنوماده های ۹۱ و ۹۲ باید هر فرد بازداشت شده و یا زندانی از عیادت پزشکی ازسوی پزشک آموزشدیده و شرایط بهداشتی مناسب برخوردار باشد. همچنین همه اسراباید از آزمایشات پزشکی و رسیدگی پزشکی ماهانه برخوردار باشند.
روایت کودکان فلسطینی از وضعیت بغرنج بازداشت و حبس در زندان
کودکان فلسطینی پس از آزادی از زندان های رژیم صهیونیستی در اظهاراتی شرایطنامناسب بازداشت خود را روایت کرده اند، که می توان مهمترین آنها را درموارد ذیل خلاصه کرد:
1.ضرب و شتم شدید از زمان بازداشت تا حبس در زندان از سوی نظامیان
2.رها کردن سگهای وحشی پلیسی به سوی کودکان
3.استفاده از کودکان به عنوان سپر انسانی در جریان عملیات بازداشت
۴.شکنجه، اهانت و تهدید در زمان بازجویی ها
۵.رها کردن کودکان پس از تیراندازی که باعث خونریزی های شدید آنها به مدت طولانی می شود.
6. انتقال مجروحان به مراکز بازداشت و تحقیق با وجود وضعیت بد بهداشتی مراکز مذکور
۷.اجبار کودکان به اعتراف تحت ضرب و شتم شدید و شکنجه و حتی تهدید اعضای خانواده
8.حبس کودکان در سلول های انفرادی و ممنوعیت دیدار خانواده و وکیل مدافع با آنها
قوانین و دستورات نظامی مورد استناد صهیونیستها در بازداشت کودکان فلسطینی؛
قانون فوق العاده سال ۱۹۴۵
بر اساس این قانون رژیم صهیونیستی برای بازداشت شهروندان فلسطینی در مناطقتحت اداره فلسطینی ها حق ورود و دخالت دارد. این قانون که در سال ۱۹۴۵ بهتصویب رسیده با وجود این که از سوی قانون اساسی فلسطین لغو شد اما همچناناز سوی صهیونیست ها مورد استناد قرار می گیرد.
قانون نظامی شماره ۱۵۰۰
این قانون دست اشغالگران صهیونیست برای بازداشت هر شهروند فلسطینی را بازگذاشته که در آن هیچ توجهی به سن افراد بازداشتی نشده است. بر اساس اینقانون صهیونیستها میتوانند هر فردی را به مدت ۱۸ روز بدون حکم دادگاه وگرفتن وکیل و حتی تفهیم اتهام مورد بازداشت قرار دهند. در این قانون اینمجوز داده شده که بر اساس دستور فرمانده نظامی اسرائیلی مدت بازداشت نیزتمدید شود.
قانون نظامی شماره ۱۰۱
در این قانون صهیونیست ها اجازه دارند فلسطینی ها را به اتهام تجمع ۱۰ نفرو یا بیشتر به حداکثر 10 سال زندان محکوم کنند. چون بر اساس قوانینصهیونیستی حضور ۱۰ فلسطینی و یا بیشتر از آن در یک جمع جرم محسوب می شود! ومترتب محکومیت است. همچنین برافراشتن پرچم فلسطین و یا توزیع اعلامیه علیهاشغالگران نیز محکومیت های ۱۰ ساله را در پی خواهد داشت.
قانون نظامی شماره ۱۳۲
در این قانون کودکان فلسطینی بالای ۱۶ سال یک فرد بالغ محسوب شده و از قوانین کودکان برخوردار نمی شوند.
منبع : قدس ، 05/07/1399