موضع الجزایر در شرایطی که برخی کشورهای عربی راه سازش با رژیم صهیونیستی را در پیش گرفته اند و برخی دیگر یا تردید دارند یا سکوت کرده اند، از نگاه ناظران امور جهان عرب قابل تحسین است.
امارات در ۲۳ مرداد و بحرین در ۲۱ شهریور بانظارت آمریکا از عادی سازی روابط خود با رژیم صهیونیستی خبر دادند و توافقعادی سازی روابط این کشورها با تل آویو شامگاه سه شنبه ۲۵ شهریور ماه (وهمزمان با سالگرد جنایت هولناک صهیونیستها در قتل عام زنان و کودکانبیگناه فلسطینی در اردوگاه صبرا و شتیلا در لبنان به سرکردگی آریل شارونجنایتکار)، در کاخ سفید امضا شد. این اقدام ابوظبی و منامه با مخالفتگسترده تمام گروههای فلسطینی و شماری از ملتها و دولتهای اسلامی همراهشد.
این در شرایطی است که برخی از کشورهای عربی به صورت تمام قد از آرمان فلسطین همچنان دفاع میکنند برخی از کشورهای عربی به صورت تمام قد از آرمان فلسطین همچنان دفاع میکنند. الجزایر یکی از کشورهایی است که به صراحت مخالفت خود را با عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی اعلام کرده است.
عبدالمجید تبون رئیس جمهورالجزایر در دیدار با اصحاب رسانه این کشور با اشاره به روند عادی سازیروابط برخی کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی گفت: آرمان فلسطین مقدس است وموضع ما در این زمینه ثابت است و آن برپایی دولت مستقل فلسطینی با مرکزیتقدس شریف درمرزهای سال ۱۹۶۷ است.
الجزایر هرگز به سازشکان شادباش نمیگوید
وی با بیان اینکه نوعی شتابزدگیدرعادی سازی روابط برخی کشورهای عربی (امارات و بحرین) با رژیم صهیونیستیمشاهده شد، تصریح کرد: الجزایر هرگز به این کشورها تبریک نمیگوید و هرگزبه روند عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی نخواهد پیوست.
عبدالمجید تبون رئیس جمهور الجزایر، همین موضع را در سخنرانی بعدی خود نیز تکرار کرد.
این سخنان رئیس جمهور الجزایر سببشد تا حماس اعلام کند: حماس از سخنان رئیس جمهور الجزایر در مخالفتقاطعانه با روند عادی سازی روابط با تل آویو و حمایت از آرمان فلسطینقدردانی میکند و این سخنان نشان میدهد که موضع اصلی الجزایر درخصوصفلسطین همین است که از زبان رئیس جمهور این کشور بیان شد.
همچنین «عمار بلحیمر» سخنگوی رسمیدولت الجزایر در مصاحبه با شبکه خبری المیادین گفت: «مسئله فلسطین، یکمسئله مقدس است. الجزایر آن را مهمترین مسئله میداند. این مسئله، یکمسئله عادلانه بوده و موضع ما روشن، صریح و ثابت است. ما از عادیسازیاستقبال و حمایت نمیکنیم. مسئله فلسطین در سیاست خارجی الجزایر، یک مسئلهمهم بوده و در قلب ملت الجزایر باقی خواهد ماند».
موضع شجاعانه در زمانه هروله سازشکاران به سوی تل آویو
این موضع گیری الجزایر در شرایطیکه رژیمهای مرتجع برای حرکت به سوی تل آویو از یکدیگر سبقت گرفتهاند،قابل توجه و تمجید است. «عبدالمجید تبون» رئیس جمهور الجزایر، موضع شجاعانهو جوانمردانه ای ضد این هروله رژیمهای عربی به سوی رژیم صهیونیستی اتخاذکرده و به شدت با افتادن حکام عرب در آغوش تل آویو و امضای توافق سازش باآن مخالف است.
موضع الجزایر قابل توجه است زیراهم بر حق ملت فلسطین بر تشکیل کشور مستقل فلسطین به پایتختی قدس تاکید داردو آنرا غیرقابل سازش میداند و هم اقدام رژیمهای عرب به ویژه شیخ نشینها را در برقراری روابط با صهیونیستها آنهم به شکل مجانی به شدت موردانتقاد قرار میدهد و از عدم ورود به قطار سازش با رژیم صهیونیستی حکایتدارد.
البته این موضع گیری الجزایرموضوع تازه ای نیست و این کشور همواره در کنار فلسطین و آرمان آنها قرارداشته است و حمایت همه جانبه ای را ضد اشغالگران اسرائیلی داشته است وموضوع هواری بومدین رئیس جمهور فقید الجزایر برای فلسطینیها، جهان عرب واسلام در حمایت از محور ضد اسرائیلی هرگز از یادها محو نخواهد شد.
همچنین موضع الجزایر در قبالسوریه و حمایت از تمامیت ارضی آن در حالی که دمشق با توطئهها و هجومگروههای مسلح مورد حمایت سعودیها و آمریکا و غرب روبرو بوده است نیز قابلفراموش شدن نیست.
موضع گیری الجزایر در حمایت ازفلسطین از این حیث اهمیت دارد که اتحادیه عرب که دیگر نمیتوان آنرااتحادیه نامید بلکه باید نام تکه پارههای عرب بر آن نهاد حتی در سطحوزیران خارجه عرب هم نشستی برگزار نمیکند تا به موضوع توافقات ننگینامارات و بحرین با رژیم صهیونیستی بپردازد.
شاهی که در حرف از حمایت دم میزند اما در مقام عمل اجازه عبور هواپیمای اسرائیلی از حریم هوایی کشورش را میدهد
برخی مانند شاه سعودی دم ازفلسطین میزنند در حالی که هواپیماهای اسرائیلی از حریم هوایی عربستان بهامارات و بحرین میروند و به عبارت دیگر موضع توخالی و پوچ.
چطور است که ملک سلمان به ایراندر راستای اهداف ارباب خود دونالد ترامپ حمله میکند اما یک کلمه هم بهتوافقات ننگین امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی اشارهای نمیکند.
خشم اسرائیل از الجزایر و تشدید تحرکات ضد آن
موضع گیری الجزایر نه تنهاکشورهای سازشکار عرب را خشمگین کرده است بلکه دوست این کشورها یعنی رژیمصهیونیستی را بسیار ناراحت کرده است و آنها تحرکات خود را علیه الجزایرتشدید کردهاند تا روسها فعلاً، جنگنده پیشرفته سوخو ۵۷ را به الجزایرنفروشند به ویژه که این جنگنده تنها جنگندهای است که میتواند با جنگندهاف -۳۵ آمریکا مقابله کند و فقط رژیم صهیونیستی و ایتالیا در حوزه مدیترانهاف ۳۵ آمریکا را دارند و ترکیه به خاطر خرید سامانه اس ۴۰۰ از روسیه درزمینه دریافت آن از آمریکا با مشکلاتی روبرو است.
علت مخالفت تل آویو با دست یابیالجزایر به سوخو ۵۷ هم کاملاً مشخص است زیرا نوعی توازن برقرار میکند واین در حالی که الجزایر مخالف عادی سازی روابط با اسرائیل است، سازگاریندارند و تل آویو این توازن را نمیخواهد و از این رو صهیونیستها به دنبالتلاش برای به تعویق انداختن فروش این جنگندهها از سوی روسیه به الجزایرهستند.
از سویی صهیونیستها به خوبیمیدانند که روابط الجزایر و روسیه به ویژه در زمینه تسلیحاتی محکم و قویاست و نمیتوانند به این دلخوش باشند که روسیه این جنگندهها را به الجزایرنفروشد زیرا الجزایر حدود ۹۰ درصد از تسلیحاتش روسی است؛ بلکه هدف تل آویواین است که فروش را تا ۲۰۲۵ به تعویق اندازد تا بتواند سلاحی که بر جنگنده نسل پنجم روسیه برتری داشته باشد، دریافت کند.
هدفاز تحرکات رژیم صهیونیستی علیه الجزایر تنها حفظ برتری تل آویو از نظرنظامی نیست بلکه فشار بر کشورهای مخالف سازش با اسرائیل است هدف ازتحرکات رژیم صهیونیستی علیه الجزایر تنها حفظ برتری تل آویو از نظر نظامینیست بلکه فشار بر کشورهای مخالف سازش با اسرائیل است و اینکه این موضعالجزایر سبب نشود که کشورهای عربی که میان سازش و عدم سازش تردید دارند،تشویق نشوند که راه الجزایر را در پیش بگیرند.
قدر مسلم آن است که این موضعالجزایر در مخالفت با عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی، سخت تل آویو راآشفته ساخته است و دیوار سکوت عربی در قبال عادی سازی روابط میان شیخنشینان و رژیم صهیونیستی را شکسته است و الجزایر را به عنوان حامی موضوعاتعادلانه و جهان عرب و اسلام بیش از پیش مطرح ساخته است.
این موضع گیری الجزایر در شرایطیاتخاذ شده است که برخی رژیمهای عربی با تل آویو سازش کرده و برخی همهمسویی میکنند یا در بهترین حالت سکوت اختیار کردهاند. این موضع تأثیر بهسزایی در روحیه ملتهای جهان عرب و اعتماد به نفس آنها در برابر اشغالگراناسرائیلی ایفا خواهد کرد.
منبع : مهر ، 06/07/1399