بیماری همهگیر ناشی از ویروس کرونا، واقعیتهای دیگری از رژیم صهیونیستی نشان داد که روزگاری با استفاده از ابزار تبلیغی و رسانهای، خود را به عنوان امنترین رژیم و قویترین اقتصاد و اجتماع جلوه میداد.
مقالهای زیر نگاهی دقیق و آماری به واقعیتهای رژیم صهیونیستی پس از مواجهه با پاندمی کووید-19 است.
کرونا در خانه عنکبوت
سال2002 و ساخت دیوار حائل پس از انتفاضه فلسطینیها، پایانی بر افسانه نیلتا فرات بود. سال 2005 خروج اسرائیلیها از غزه و سال 2006 خروجاسرائیلیها از جنوب لبنان، پایانی بر افسانه شکست ناپذیری ارتش اسرائیلبود. سال 2014 و جنگ 51 روزه غزه، پایانی بر افسانه سامانه دفاع موشکی گنبدآهنین بود. سال 2020 و درمانده شدن اسرائیل در مقابل ویروس کرونا، پایانیبر افسانه پیشرفته ترین کشور منطقه و بلکه جهان در عرصه فناوری پزشکی است.
رژیمیکه ادعای قرار داشتن میان برترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان درفناوریهای پزشکی در جهان را دارد و حتی مدعی کشف واکسن کرونا است، اکنونمتوسل به آموزش سگهای ارتش برای شناسایی مبتلایان احتمالی به کرونا شدهاست. رژیمی که سالهاست در بین 10 کشور برتر شادترین مردم و شاخص بالای امیدبه زندگی قرار میگیرد، اکنون شاخص خودکشی مردم آن از ترس کرونا و معضلاقتصادی، در عرض سه ماه، 10 برابر شده و با افزایش 58 درصدی در قیاس با سالقبل مواجه میشود.
مقاماترژیم صهیونیستی از جمله نخست وزیر نتانیاهو و رئیس رژیم صهیونیستی ریولیننیز سرانجام بعد از ماهها پنهان کاری و انکار ناتوانی دولت در مهار کرونا،سرانجام در پی فشار مخالفان و معترضان خیابانی، به شکست خود در این زمینهاعتراف کردند و این رژیم بعنوان نخستین منطقه جهان برای بار دوم واردقرنطینه شد.
در نوشتار حاضر، در قالب 9 اپیزود به تشریح موضوع کرونا در سرزمینهای اشغالی پرداخته میشود:
جدیدترین وضعیت اسرائیل در جدول جهانی
اپیزود1: سال 2013 تا آوریل2020
اسرائیل در بین «ترینهای سلامت»
در یک تحقیق از 48 کشور جهان در 2013 اسرائیل بالاتر از آمریکا در رتبه چهارم «بهترین نظام سلامت از نظر کارایی» در جهان معرفی شد[1] و در سال 2014 رتبه هفتم از بین 51 کشور جهان را به خود اختصاص داد[2].
در سال 2015 اسرائیل در رتبه ششم «سالمترین کشور» در جهان توسط بلومبرگ رتبهبندی شد[3]. بلومبرگ در سال 2019 نیز اسرائیل را در رده دهم سالم ترین کشورهای جهان از منظر سلامت عمومی قرار داد[4]. همچنین اسرائیل در آوریل 2020 از سوی یک مرکز هنگ کنگی به عنوان «امنترین» کشور جهان در مقابل ویروس کرونا معرفی شد.[5]
اپیزود2 : 15مارس2020 تا 30آوریل 2020
موج اول کرونا و تبدیل «امن ترین» به «ناامن ترین»
در15 مارس، کابینه اسرائیل به شین بت (سرویس امنیت داخلی) پیشنهاد داد تابدون اخذ دستور دادگاه، حرکات شهروندان مبتلا به کرونا را از طریق تلفنهایهمراه آنها ردیابی کند و مانع تردد آنها شود. این پیشنهاد در 17 مارس بهتصویب کنست رسید.
اینتدبیر جاسوسی از شهروندان نتیجه نداد تا اینکه در 19 مارس، نتانیاهو وضعیتاضطراری ملی اعلام کرد و متخلفین را به جریمه تهدید کرد. ادوارد اسنودنافشاگر سرشناس آمریکایی در گفتگو با روزنامه اسرائیلی یدیعوت آحرونوت گفتکه جاسوسی اسرائیل از تلفنهای همراه شهروندان، از کرونا خطرناکتر است[6].سرانجام در 19 مارس دیوان عالی اسرائیل به خاطر اعتراضات معترضین و شکایاتگروههای مدنی به نقض حریم خصوصی شهروندان، طرح جاسوسی از تلفن همراهمبتلایان به کرونا را متوقف کرد. اکنون امنترین منطقه دنیا در مقابلکرونا، در موج اول (تا اواخر آوریل) تبدیل به بدترین و ناامن ترین منطقه دربین کشورهای غرب و شرق آسیا، آفریقا و اقیانوسیه شده است.
اپیزود3 : 30 اکتبر2018 تا 30 اکتبر2020
اقتصاد سست اسرائیل
بر اساس گزارش منابع اسرائیلی، در سال 2008 تولید سالیانه در اسرائیل به ازای سرانه نیروی کار برابر با 70 درصد این میزان در ایالات متحده آمریکا بوده است. در همین سال در زمینه میزان تولیدات و خدمات با فناوری بالا نیز اسرائیل رتبه دوم بعد از ایرلند را در بین کشورهای سازمان همکاری اقتصادی و توسعه داشته است.[7] همچنین بر اساس این منابع، اسرائیل دومین کشور بعد از ایالات متحده در داشتن شرکتهای نوپا و خارج از آمریکای شمالی است که بیشترین تعداد شرکتهای فهرست شده در بورس نزدک را دارد. [8]موسسه تحقیقاتی سوئیسی IMDدر سال 2010 اسرائیل را در رتبه 17 میان کشورهای جهان از لحاظتوسعهیافتگی اقتصادی قرار داد و اقتصاد اسرائیل به عنوان «با دوامترین»اقتصاد جهان در برابر بحرانها رتبهبندی شد.[9]
سایت رادیو اسرائیل در اکتبر 2018 گزارشی از وضعیت اقتصادی اسرائیل به نقل از بانک مرکزی اسرائیل ارائه داد و رشد اقتصادی.
اینرادیو می نویسد: «در گزارش کارشناسی که اخیرا درباره وضع اقتصادی اسرائیلانتشار یافت آمده است که از میان هشت و نیم میلیون نفر جمعیت اسرائیل، شمارکل بیکاران به 126 هزار نفر کاهش یافته و برای نخستین بار در تاریخاسرائیل، شمار آنانی که اشتغال دارند، از چهار میلیون نفر فراتر رفته است.این درصد، در مقایسه با اکثر کشورهای جهان بی نظیر است.[10]»این در حالیست که در همین سال 2018، بعد از انتشار بیانیه نتانیاهو درمورد پیشرفت برجام، به یکباره شاخص سهام اسرائیل با سقوط چشمگیری مواجه شد.[11]
همچنینپس از شیوع کرونا در اسرائیل، روزنامه هاآرتص با انتشار یک تحقیق اجتماعی،اعلام کرد که 40 % ساکنان شهر تل آویو به خاطر افزایش بیکاری در سایهبحران کرونا، قادر به پرداخت اجاره خانه و مغازه نیستند. بر اساس اینتحقیق، تا اواخر ماه مارس نرخ بیکاری در اسرائیل به 20% رسید که این رقم درتاریخ اسرائیل بیسابقه است. این در حالیست که نرخ بیکاری در اسرائیل درماه فوریه 3.4 %بوده است[12]. اداره ملی اشتغال اسرائیل نیز در اواخر ماه مارس اعلام که شمار بیکاران اسرائیل به مرز یک میلیون نفر رسیده است.[13] در یکم آوریل، نرخ بیکاری ملی در اسرائیل به 24.6 درصد رسیده بود[14]و بانک مرکزی اسرائیل پیش بینی کرده است که کرونا نرخ بیکاری در اسرائیلرا تا 30دسامبر2020، حدود 7 % دیگر[به بیش از 30%] افزایش خواهد داد[15].همچنین روزنامه تخصصی اقتصادی «گلوبز» اسرائیل با اشاره به پیش بینیپیشاکرونای وزیر دارایی اسرائیل مبنی بر رشد 3 درصدی تولید ناخالص اسرائیلدر سال 2020 نوشت: « در خوشبینانه ترین حالت، تولید ناخالص ملی اسرائیل درسال 2020، صفر درصد خواهد بود[16] ». تاکنون حدود 12.5 میلیارد دلار به اقتصاد اسرائیل ضربه وارد شده است[17]و بر اساس نظرسنجی انجام گرفته از سوی آژانس گالای اسرائیل، یک چهارماسرائیلی ها مطمئن نیستند که بتوانند از بحران اقتصادی ناشی از کرونا جانسالم به در ببرند. [18]
دکتراوهاد شاکد، رئیس بخش فناآوری اطلاعات در دپارتمان بازاریابی دانشکدهساپیر اسرائیل در مورد وضعیت اقتصادی اسرائیل در دوران کرونا گفت: «اسرائیل در بزرگترین بحران اقتصادیِ تاریخ خود قرار دارد و روزهای وخیمتر،در راه است[19]». کارشناسان معتقدند که وابستگی مستقیم اقتصاد اسرائیل به اقتصاد آمریکا واروپا از جمله عوامل تاثیرپذیری اسرائیل از بحرانهای اقتصادی این دو شریکاصلی است و آینده اقتصادی آمریکا و اروپا در دوران پساکرونا تعیین کنندهآینده اقتصادی و حتی بقای اسرائیل است. دکتر زوی اِکشتین، رئیس موسسهاقتصاد سیاسی عاآرون اسرائیل و معاون سابق بانک مرکزی اسرائیل معتقد است: «بحران اقتصاد جهانی اخیر با بحران اقتصاد جهانی 2008-2009 متفاوت است.اکنون وضعیت اقتصاد اسرائیل دقیقا مانند وضعیت بسیاری از کشورهای غربی بودهو به همان میزان در خطر بحران “رکود بزرگ” قرار دارد. شباهت اوضاع اسرائیلبا غرب به قدری است که نرخ بیکاری اسرائیل در مدت کوتاهی به حدود 25%رسیده و نرخ بیکاری آمریکا نیز اکنون دقیقا همین 25 % است ». جان جرکم ودکتر جورج نونز، از تحلیلگران اقتصادیِ مرکز مطالعات سیاسی اروپا در بروکسلمعتقدند که اروپا به خاطر زیرساختهای اقتصادی و اجتماعی مناسبتر نسبت بهآمریکا، بحران اقتصادی ناشی از کرونا را زودتر از آمریکا پشت سر خواهدگذاشت[20]».این مسئله به معنای خروج اسرائیل از دامن آمریکا و قرار گرفتن در چترحمایتی اروپا است و اسرائیلیها به شدت از این مسئله نگران هستند؛ زیرااروپا اختلافات عمیقی با اسرائیل در خصوص شهرک سازیها، بازگشت به مرزهای1967، تشکیل کشور فلسطینی و نقض حقوق بشر دارد.
شایداکنون بتوان متوجه شد که چرا اسرائیلیها تا این حد عجله دارند تاروابطشان با کشورهای ثروتمند حاشیه خلیج فارس را آشکار کنند و حتی پیش ازامضای رسمی توافق ابراهیم، با شتاب فراوان اقدام به ارسال هیئتهای اقتصادیاسرائیلی به امارات برای انعقاد قرادادهای تجاری کردند. نتانیاهو نیزاعلام کرد که روابط جدید با کشورهای عربی بر اساس دکترین «اقتصاد برایاقتصاد» پایه ریزی شده است. شایان ذکر است که اسرائیل در واقع یک رژیم «شبهرانتیر» است. کشورهای شبه رانتیر کشورهایی هستند که از طریق کمکهایسیاسی، نظامی و اقتصادی قدرتهای بزرگ و منطقهای به حیات خود ادامه میدهند؛ مانند کشور سومالی که توسط آمریکا و روسیه حمایت میشود وگرنه عملاقدرت ادامه حیات ندارد. البته اسرائیلیها شبه رانتیر بودن خود را علنااعلام نمیکنند و از طریق آمارسازیها طوری وانمود میکنند که متکی بهاقتصاد و قدرت درونی هستند. توضیح اقتصاد اسرائیل در ویکی پدیا با این جملهآغاز میشود: « اقتصاد اسرائیل اقتصادی مبتنی بر بازار و تکنولوژی است.[21]»
اپیزود4 :
نظام سست اجتماعی اسرائیل
درحالیکه قشر مذهبی در ایران در مقابل کرونا یک عامل مهم بازدارندگی بوده واز طریق اقدامات سازمان یافته بسیج و همچنین اقدامات خودجوش مردمی اقدام بهسمپاشی شهرها و تولید مواد شوینده و ماسک و رساندن کمکهای مومنانه بهمردم کرده و مراسمات مذهبی را کنترل شده پشت سر گذاشتند، اما در اسرائیلوضعیت کاملا معکوس است. رادیو فردا در آوریل 2020 در گزارشی با عنوان «اسرائیل و معضل رشد سریع ابتلا به کرونا در محلات مذهبی» مینویسد: « رشدابتلا به کرونا در شهرها و محلههای مذهبیون محافظهکار در اسرائیل، بالاتراز سایر نقاط است.
خاخامیاکوف لیتزمن، وزیر بهداشت و یکی از سیاستمداران حزب محافظهکار مذهبی”یهودیت توراتی” متهم است که در آگاهی دادن به جامعه مذهبیون در مورد خطراتکرونا سکوت کرد.[22]»لیتزمن، نخستین عضو کابینه سی و چهارم دولت بود که به کرونا مبتلا شد و در26 آوریل از سِمت خود استعفا داد. رادیو اسرائیل نیز در این بارهمینویسد: «کرونا در اسرائیل همچنان بالا میرود، ولی مشکل اساسی، قشریهودیان مذهبی است.[23]»این معضل تا حدی پیش رفت که حتی پلیس اسرائیل در چند مقطع با شهروندانمذهبی درگیر شد. بی بی سی در این باره نوشت که پلیس اسرائیل حریف یهودیانمذهبی نمیشود و شیوع کرونا در بین مذهبیها هشت برابر بیشتر از سایرقشرهای جامعه است.[24]
اپیزود5 :
نگاه یهودیان خارج به بحران کرونا در اسرائیل
منابعیهودی خارج از سرزمینهای اشغالی در تحلیل اوضاع بحرانی داخل اسرائیل،مسئله کرونا و عدم توانایی دولت در کنترل آن را اصلیترین دلیلناراضایتیها و تظاهرات مستمر اخیر در اسرائیل میدانند. مجله آمریکایی jewish journalمینویسد که اسرائیل در 72 سال گذشته بحرانهای زیادی را پشت سر گذاشتهاست اما بحران ویروس کرونا یکی از قویترین و عجیب ترین بحرانهایی است کهیک چالش هیبریدی(ترکیبی) به وجود آورده است.[25] منابع مورد بررسی قرار گرفته عبارتند از:
- روزنامه های Algemeiner،Jweekly وJewishnews
- مجله های Jewishjournal و Forward
- هفته نامه Jewishvoice
- سایت های خبری تحلیلیJTA، EJP و Vox
نکته جالب، نگاه پَست یهودیان خارج به جامعه داخل اسرائیل است. هفته نامه آمریکایی Jewishvoice در توصیه سیاستی خود برای مهار معترضان اسرائیلی مینویسد: « بستهبودن کافه ها، کلوپها، باشگاههای ورزشی، استخرها و پاساژها باعث شده تاحوصله جوانان اسرائیلی سر برود و در خیابان کنار هم جمع شوند؛ از آنرو باباز کردن میخانهها میتوان آنها را از تجمعات خیابانی دور کرد.»[26] این نوع نگاه به جامعه اسرائیل از سوی یهودیان خارج، یادآور اتفاقی استکه در انتخابات سال 2019 در اسرائیل رخ داد و شعار آزادی مصرف مواد مخدر«ماری جوانا» از سوی موشه فیگلین(رهبر حزب راست گرای افراطی «هویت» و معاونپیشین رئیس مجلس اسرائیل) باعث شد تا جایگاه او در نظرسنجیها جهش قابلتوجهی پیدا کند و ترکیب ناهمگونی از رای دهندگان را به خود جلب کند.بطوریکه سایر نامزدها از جمله بنیامین نتانیاهو نیز از احتمال قانونی شدنماری جوانا صحبت به میان آوردند.[27]بر اساس نظرسنجیها، در آن مقطع حزب هویت به عنوان محبوبترین حزب پس ازحزب آبی-سفید در بین دانشجویان اسرائیلی شناخته شد. این در حالیست که تاپیش از شعار آزادی مصرف ماری جوانا، این حزب تازه تاسیس(2015) اصلا درنظرسنجی ها قرار نمیگرفت.[28]
هفته نامه آمریکاییjewish voice در مورد تفاوت دغدغه یهودیان آمریکا با معترضین 2020 اسرائیل مینویسد: «در حالیکه یهودیان آمریکایی تمرکزشان را بر اشغال کرانه باختری معطوفکردهاند، اما اسرائیلیها نشان دادند که دغدغه اصلی امروز آنها رویایالحاق کرانه باختری نیست. از نظر اسرائیلیها، مسئله الحاق صرفا یک بحرانسازی برای پرت کردن حواسها از اولویتهای مردم است.»[29]افزایش شکافهای ذهنی و ادراکی یهودیان داخل و خارج از اسرائیل به نوعییادآور پیش بینی هانا آرنت، فیلسوف مشهور یهودی سده بیستم است که 13 روزقبل از تشکیل رسمی دولت جعلی اسرائیل گفت: « در نتیجه تشکیل کشوری یهودی درفلسطین، این یهودیان خود را از پیکره یهودیان جهان جدا کرده و در انزوا، به یک مردم کاملاً جدید تبدیل خواهند شد.[30]»
اپیزود6:
سستی در علم پزشکی
اسرائیلسالها ادعای پیشرو بودن در علم پزشکی چه از منظر علم پزشکی و تولید دارو وچه ساخت تجهیزات پیشرفته در این عرصه را داشته است و این مسئله تبدیل بهیک فرضیه غالب حتی در اذهان دشمنان این رژیم شده بود. ویروس کرونا در پسهمه تلخیها و معظلاتش، حداقل برای نخستین بار موجب سنجش حقیقی عیار تمامکشورها و دولتها شده است. ویروس کرونا علاوه بر تلفات جانی بالا در اراضیاشغالی، تلفات آبرویی وسیعی از منظر علمی و امنیتی بر این رژیم تحمیل کردهاست. وضعیت اسرائیلیها به جایی رسید که ارتش و موساد وارد عمل شد و یکرسوایی دیگر به موزه رسواییهای اسرائیل اضافه شد. موساد در موج اولفراگیری کرونا در جهان که معضل کمبود ماسک و سایر مایحتاج پزشکی را بههمراه داشت، اقدام به سرقت کالاهای خریداری شده سایر کشورها در پایانههایهوایی و زمینی در اروپا میکرد. روزنامه اشپیگل آلمان در یک افشاگری اعلامکرد که موساد به همه بخشهای خود در کشورها اعلام کرده تا به هر ترتیبممکن، اقدام به تهیه اقلام مورد نیاز از خارج کنند[31].دویچه وله آلمان نیز می نویسد: « ماموران موساد در کشورهای گوناگون بهشکار وسایل میپردازند و حتی پیش آمده است که آنها محمولهای را که درحال انتقال به کشور دیگر بود را خریدهاند. مثلا در یک مورد، موساد در تلاشبود تا اقلامی را از آلمان به اسرائیل قاچاق کند اما مقامات مسئول آلمانیبه موقع متوجه شده و جلوی آن را گرفتند[32]». دنی یاتوم رئیس سابق موساد در این باره میگوید: « اکنون بحث مرگ وزندگی مطرح است. ما برای دستیابی به آنچه که نیاز داریم، دست به هر کاریمیزنیم[33]».
روننبرگمن، روزنامهنگار، نویسنده کتاب «جنگ پنهان اسرائیل در ایران» و یکی ازبرجسته ترین تحلیلگران امور نظامی-امنیتی اسرائیل درباره این ماموریتموساد نوشت: « دکتر کریس، رئیس بزرگترین بیمارستان اسرائیل در ملاقات بایوسی کوهن رئیس موساد، به او در مورد وضعیت اضطراری در اسرائیل هشدار داده واز او خواست تا به هر قیمت ممکن، وسایل مورد نیاز برای مبارزه با کروناتهیه شود. برگمن ادامه میدهد: « علاوه بر موساد، واحد خرید وزارت دفاع وواحد فوق سری اطلاعات ارتش موسوم به واحد81 نیز در این ماموریت مشارکتدارند[34]».یوسی ملمن، یکی دیگر از تحلیلگران برجسته امور امنیتی-نظامی در اسرائیل درسرمقالهای نوشت که حتی در میان کارکنان موساد هم منتقدانی به این مسئلهوجود دارد. ملمن مینویسد: « خیلیها در موساد میگویند، مبارزه با کروناجزو وظایف ما نیست ». ملمن ادامه میدهد: « به جز موساد، هیچ کدام از سرویسهای امنیتی غربی از سازمان سیا گرفته تا MI6و سازمانهای اطلاعاتی فرانسه و آلمان، خود را درگیر موضوع کرونانکردهاند… از اینرو مشخص است که اسرائیل خود را در یک مخمصه بیسابقهیافته است[35]». ملمن همچنین میافزاید که اسرائیل برای تهیه تجهیزات، حتی به برخی کشورهای خلیج فارس متوسل شده است.[36]روزنامه اشپیگل آلمان ضمن تائید این موضوع می نویسد: « امارات متحده عربی وعربستان سعودی از جمله کشورهایی هستند که اسرائیل تجهیزات مورد نیاز برایکرونا را از آنجا تامین میکند. ملمن این مسئله که اسرائیل مجبور است براینجات خود از تهدید کرونا، به کشورهای عربیِ بدون علم و فناآوری درعرصههای مختلف همچون پزشکی متوسل شود را یک طعنه و ضعف تمام عیار برایحیثیت اسرائیل میداند.[37]
حالسوال اینجاست که رژیمی که سالها ادعای پیشرو بودن در علم پزشکی داشته وانواع و اقسام «ترینها» برای خود در این عرصه اختصاص داده، چرا در چنینوضعیتی قرار گرفته است که حتی برای تهیه سادهترین مایحتاج خود در ماراتنکشورها، مجبور به استفاده از نیروی نظامی-امنیتی آنهم از راه دزدی کالایدیگران و توسل به امارات و عربستان شده است؟ برای پاسخ، باز هم باید بههمان مثال «خانه عنکبوت» بازگشت.
اپیزود 7:
قرنطینه دوم؛ از توسل به «های تک» تا توسل به «سگ»
اسرائیلدر ماه شهریور(سپتامبر) سال جاری، طعم تابستان داغ کرونا را چشید و وضعیتاین رژیم به مرحله فوق اضطراری رسیده است. تا جاییکه در روز پنجشنبه 13شهریور (سوم سپتامبر) رونی گامزو، رئیس ستاد مقابله با کرونا به ساکناناراضی اشغالی با لحنی بسیار تند هشدار داد. او گفت: «تمامی اسرائیل در جنگبهسر میبرد. متأسفم که احساساتی میشوم، اما ما در لحظاتی سرنوشتسازبهسر میبریم.»
بهگفته وزارت بهداشت اسرائیل از شروع پاندمی کرونا تاکنون هرگز شمار افرادمبتلا به اندازه روز چهارشنبه 12 شهریور نبوده است. برای اولین بار در اینروز آمار ابتلای تازه به کرونا (در عرض 24 ساعت) به بیش از سههزار نفررسید. به همین خاطر اسرائیل از ظهر روز جمعه 28 شهریور دومین قرنطینهسراسری در مقابله با شیوع ویروس کرونا را آغاز کرد. بدین ترتیب اسرائیلنخستین رژیم در میان کشورهای دیگر است که بار دیگر شرایط قرنطینه سراسری رابرقرار کرد. این مسئله باعث گسترش اعتراضات و خشم معترضین شد که سه ماهاست علیرغم همه غافلگیریهای نتانیاهو همچون عادی سازی روابط با کشورهایخلیج فارس، همچنان در خیابانها به اعتراض در خصوص بیکفایتی دولت در مهارکرونا مشغولند. استعفای مجدد خاخام یاکوف لیتزمن در اعتراض به قرنطینه دوماین بار به عنوان وزیر مسکن، بحران اسرائیل را پیچیده تر کرده است. لیتزمندر ماه آوریل نیز در اعتراض به بیکفایتی دولت در مهار کرونا از سمت وزارتبهداشت استعفا داده بود. [38]
اسرائیلیهاکه سالهاست ادعای پیشرفته بودن در زمینههای مختلف علمی بویژه فناوری هایبالا(های تک) را داشتند و در آمارهایشان اعلام میکنند که در فناوری پزشکیجزو کشورهای برتر صادرکننده و تولیدکننده جهان هستند[39] و حتی در ماه می سال جاری مدعی نزدیک شدن به کشف واکسن کرونا بودند[40]،حالا با ناامید شدن از نیروی انسانی خود، متوسل به سگ شده اند. ارتشاسرائیل در اواخر ماه مارس اعلام کرد که در حال آموزش سگهای یگان «عوکِتس»ارتش برای شناسایی مبتلایان به ویروس کرونا است[41]. این مسئله موجی از تمسخر علیه اسرائیلیها و ادعاهای آنان در خصوص فناوری های پزشکی به همراه داشت.
اپیزود8 :
خودکشیِ شادترینها
طبق رتبه بندی OECD، اسرائیل در سال 2015 در رتبه پنجم شادترین مردم دنیا قرار داشت[42] و در همین سال توسط بلومبرگ در رتبه هشتم از نظر «امید به زندگی» قرار گرفت.[43]حالسوال اینجاست که این چه شادی و چه امید به زندگی است که با یک ویروس بهیکباره وارد بحرانیترین منطقه از منظر روانی میشود و نرخ خودکشی در آن ازترس کرونا و مشکلات اقتصادی تا ده برابر افزایش پیدا میکند؟
لییارون روزنامه نگار هاآرتص در گزارش میدانی از اوضاع اجتماعی و روانیجامعه اسرائیل خبر داد شیوع ویروس کرونا و تبعات اقتصادی پس از آن وناامیدی جامعه صهیونیستی باعث شد تا شمار اقدام به خودکشی نسبت به مدتمشابه سال قبل از آن 10 برابر شود. بر اساس این گزارش، طی ماه می2020تعداد 70 مورد گزارش خودکشی به ثبت رسیده است در حالیکه این رقم در سال2019 فقط 10 مورد بوده است. همچنین شمار اقدام به خودکشی در ماه ژوئن 2020نیز نسبت به سال قبل از آن (2019) نیز 58 درصد افزایش نشان می دهد. گفتنیاست این آمار با استناد به گزارش سازمان اورژانس اجتماعی اسرائیل و بر اساسمکالمات به ثبت رسیده درآن ارائه شده و به گفته ناظران، به طور حتم شماراین خودکشیها بالاتر از شمار ذکر شده است.[44]
اپیزود9:
دومینوی اعتراف
پروفسورایلی واچسمن، مشاور ارشد علمی بنیامین نتانیاهو، اولین مقام نزدیک به نخستوزیر بود که در ژوئن 2020 در گفتوگو با شبکه 12 اسرائیل، اعتراف کرد که «اسرائیل قدرت مهار ویروس کرونا را از دست داده است.»[45] در جولای 2020 نظرسنجی شبکه 13 اسرائیل نشان داد که 76درصد اسرائیلیها نتانیاهو را در مقابل کرونا شکست خورده می دانند؛[46] این در حالیست که در ماه آوریل اکثر اسرائیلیها معتقد بودند نتانیاهو در مهار کرونا موفق عمل کرده است.[47]نتانیاهو علیرغم انکارهای هفتههای قبل خود در خصوص خطر وجودی کرونا برایاسرائیل، در 12 مارس2020 با اشاره به اظهارات «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمانکه گفته بود 60 تا 70 درصد جمعیت این کشور احتمالا به ویروس کرونا مبتلاخواهند شد، همین واقعه را برای اسرائیل نیز محتمل دانست.[48]یائیر لاپید رئیس حزب اقلیت کنست رژیم صهیونیستی و از جمله رقبای جدیبنیامین نتانیاهو، در توئیتی در 13سپتامبر2020 خطاب به نخست وزیر رژیمصهیونیستی نوشت: « به شکست در مقابله با ویروس کرونا اعتراف کن!»[49] سرانجام در 14 سپتامبر2020 (29شهریور) رئوون ریولین، رئیس اسرائیل، به خاطر ناتوانی نهادهای اسرائیل در مهار کرونا، از ساکنان اراضیاشغالی عمیقا پوزش خواست و اعتراف کرد که در امر مقدس محافظت از جان وسلامت سانان اشغالی، اهمال صورت گرفته است.[50]
منبع : تسنیم ، وحید مردانه، 19/07/1399