جمعه 20/سپتامبر/2024

وعده‌های آمریکا به سودان برای عادی‌سازی روابط/ سَراب در قالب صلح!

سه‌شنبه 27-اکتبر-2020

ایالات متحده آمریکا برای عادی سازی روابط سودان با رژیم صهیونیستی وعده‌هایی را به مقامات این کشور داده است که در پوشش صلح، آنها را به سوی سَراب هدایت می‌کند.
اخیراً گمانه زنی‌های فراوانی پیرامون عادی سازی قریب الوقوع روابط میان سودان و رژیم صهیونیستی مطرح شده است. در همین راستا، رسانه‌های مختلف گزارش‌های متعددی را در خصوص اعلام موافقت اولیه سودان با عادی سازی روابط، منتشر کرده‌اند.

ایالات متحده آمریکا از حدود دو هفته پیشمذاکرات خود با مقامات سودانی اعم از دولت انتقالی و شورای حاکمیتی اینکشور را کلید زده است. آمریکایی‌ها در جریان مذاکرات صورت گرفته، در ازایحذف نام سودان از لیست سیاه سلسله شروطی را برای این کشور تعیین کردند کهعادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی مهمترین شرط در میان آنها محسوب می‌شود.پس از تعلل مقامات سودانی در پاسخ گفتن به معامله واشنگتن، کاخ سفید سیاست تهدید را در پیش گرفت.

آمریکا اصراردارد تا سودانی‌ها پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور در تاریخ۱۳ آبان رسماً عادی سازی روابط خود با تل‌آویو را اعلام کنند بدین ترتیب، آمریکایی‌ها مقامات سودان را تهدید کردند که در صورت عدم موافقت با توافق عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی پیش از موعد برگزاری انتخابات ریاست جمهوریِ آمریکا در تاریخ ۱۳ آبان ماه، دیگر گام نهادن در این مسیربی فایده خواهد بود. تشدید فشارها علیه سودان نیز موجب شد تا طی ۴۸ ساعتگذشته منابع رسانه‌ای از موافقت اولیه دولت انتقالی سودان با معامله پیشنهادی واشنگتن، خبر دهند.

در همین ارتباط، گفته شد که «عبدالله حمدوک»نخست‌وزیر دولت انتقالی سودان برای عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی درصورت موافقت پارلمان اعلام آمادگی کرده است. این در حالی است که «عبدالفتاحالبرهان» رئیس شورای حاکمیتی انتقالی سودان نیز حدود ۹ ماه پیش یعنی در فوریه سال جاریمیلادی در جریان دیدار با «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستیموافقت خود با عادی سازی روابط با این رژیم را صراحتاً اعلام کرده بود.

بنابراین، به نظر می‌رسد که مقامات سودان از یک سویبا وعده‌های ایالات متحده آمریکا تطمیع شده و از سوی دیگر تحت تأثیرتهدیدات آن قرار گرفته و قصد دارند تا پیش از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده به صورت رسمی عادی سازی روابط خود با صهیونیست‌ها رااعلام کنند. مقامات سودان معتقدند که با عادی سازی روابط با تل‌آویو ناماین کشور از لیست سیاه آمریکا حذف می‌شود اما هیچگاه به این سؤال پاسخنگفته‌اند که آیا متعاقب حذف نامشان از لیست سیاه، تحریم‌های اعمالی علیهخارطوم نیز لغو خواهند شد؟

نکته قابل تأمل این است که آمریکا قصد ندارد حتی پس از حذف نام سودان از لیست سیاه به تحریم‌های تأثیرگذاری که پیشتر علیه این کشور وضع شده بود، پایان دهدکارشناسان و ناظران مسائل سیاسی و بین‌المللی معتقدند که حذف نام سودان ازلیست سیاه آمریکا منجر به لغو تحریم‌ها علیه این کشور نخواهد بود و یاحداقل تحریم‌های تأثیرگذار لغو نخواهد شد. از همین روی، به نظر می‌رسد کهآمریکایی‌ها لغو تحریم‌های تأثیرگذار علیه سودان را به تحقق شروط دیگری منوط سازند. لذا پُر واضح است که آمریکایی‌ها به بهانه صلح در حال سوق دادن سودان به سمت سَراب هستند.

در حقیقت، مقامات کشور سودان از مسألهغافل شده‌اند که دولت دونالد ترامپ در حال استفاده ابزاری از آنهاست تا ازاین رهگذر، با یک تیر دو هدف را نشانه برود. هدف اول، وادار ساختن سودانبه عادی سازی روابط با صهیونیسم و تأمین منافع رژیم صهیونیستی است و هدفدوم، خلق یک دستاورد سیاسی برای ترامپ در آستانه برگزاری انتخابات ریاستجمهوری است. از همین روی، اینگونه به نظر می‌رسد که سودانی‌ها نیز مانند آلخلیفه و آل نهیان بدون دریافت کوچک‌ترین امتیازی قصد دارند به عنوان ابزاری در دستان واشنگتن و تل‌آویو نقش آفرینی کنند.

نکته قابل تأمل در این زمینه، آن است که ملتسودان یک‌صدا با عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی کاملاً مخالف است و طیروزهای اخیر نیز بارها این مخالفت را ابراز داشته است. به عنوان نمونه،می‌توان به سلسله اعتراضات و تظاهرات اخیر در نقاط مختلف سودان از جمله شهرخارطوم اشاره کرد که سودانی‌ها طی آن پرچم رژیم صهیونیستی را به آتش کشیدهو رسماً خواستار توقف فرایند عادی سازی روابط با این رژیم شدند.

مردم سودان از طریق به آتش کشاندن پرچم صهیونیست‌ها صراحتاً اعلام کردند که معتقدند سازش با تل‌آویو ارمغان‌آور صلح نخواهد بودناگفته پیداست که مقامات سودانی برخلاف ملت خود فریب همان سناریویی راخوردند که همتایانشان در دیگر کشورها نظیر عربستان، امارات و بحرین فریفتهآن شدند. در واقع، مقامات سودان حاضر شده‌اند مبلغی بالغ بر ۳۳۵ میلیوندلار را به آمریکایی‌ها به بهانه جبران خسارت مربوط به قربانیان انفجار دوسفارت آمریکا در کنیا و تانزانیادر سال ۱۹۹۸ بپردازند و در عین حال روابطشان با تل‌آویو را نیز عادی سازند ودر ازای تمامی این امتیازات تنها نامشان از لیست سیاه حذف شود؛ بدون اینکهتحریم‌ها لغو شوند.

این معامله نابرابر به خوبی حاکی از آن استکه مقامات سودان نیز فریب سناریوی مشترک آمریکا و صهیونیسم را خورده‌اند واز این پس به جای صلح باید منتظرجنگ‌ها و تنش‌های دیگری نیز باشند. عادی سازی روابط سودان با رژیمصهیونیستی نه تنها برای خارطوم صلحی را به ارمغان نخواهد آورد بلکه اینکشور را بیش از پیش به سمت درگیری، مناقشه، تنش و جنگ سوق خواهد داد.

به عبارت دیگر، می‌توان گفت که واشنگتن و تل‌آویو، توافق عادی سازی روابط با صهیونیسم را در پوشش برقراری صلح در مقابلسودانی‌ها قرار دادند؛ صلحی که سَرابی بیش نیست و مقامات خارطوم هیچگاه بهآن دست پیدا نخواهند کرد؛ همانطور که پیش از آنها امارات و بحرین موفق بهتحقق چنین دستاوردی نشدند.

منبع : خبرگزاری مهر،رامین حسین آبادیان ، 02/08/1399

لینک کوتاه:

کپی شد