چهارشنبه 30/آوریل/2025

آیا پیروزی بایدن به تغییر سیاست‌های آمریکا درقبال فلسطین منجر خواهدشد؟

جمعه 30-اکتبر-2020

تحلیلگران و نویسندگان نظرات مختلفی دارند در مورد اینکه آیا پیروزی جو بایدن نامزد حزب دمکرات در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا می‌تواند تغییری در سیاست‌های دولت این کشور در قبال مساله فلسطین ایجاد کند یا سد راه اجرای طرح‌های دونالد ترامپ شده و اجرای معامله قرن را به تعویق بیاندازد.
تحلیلگران و کارشناسان امور فلسطین در گفتگوهای جداگانه با خبرگزاری فلسطینی “صفا” تاکید کردند که اظهارات بایدن صرفا تلاشی برای کسب آرای بیشتر آمریکایی‌ها است و دل بستن به تغییری حقیقی در سیاست‌های دولت آمریکا در قبال فلسطین، توهمی بیش نیست. جهانیان روز سوم نوامبر به نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا چشم خواهند دوخت تا ببینند ترامپ برای بار دوم رئیس جمهور خواهد شد یا راه برای ورود جو بایدن به کاخ سفید هموار خواهد شد.
فلسطینیان بر این باورند که در صورت پیروزی مجدد ترامپ، آن‌ها بیش از هر طرف دیگری متضرر خواهند شد.
سیاست‌های خارجی دونالد ترامپ کاملا همسو با منافع رژیم صهیونیستی است؛ او اواخر سال 2017 در اقدامی یکجانبه قدس را به عنوان پایتخت این رژیم به رسمیت شناخت و سفارت آمریکا را از تل آویو به این شهر منتقل کرد، کما اینکه کمک‌های سالانه آمریکا به تشکیلات خودگردان فلسطین را هم متوقف کرد.
از سوی دیگر، فلسطینیان به شدت نگران الحاق بخش‌های وسیعی از کرانه باختری به اراضی اشغالی به موجب طرح ترامپ موسوم به معامله قرن هستند.
برخی تحلیلگران پیش‌بینی کرده‌اند که بایدن در صورت پیروزی و ورود به کاخ سفید، به شیوه‌ای دیپلماتیک عمل خواهد کرد و این می‌تواند زمان بیشتری را در اختیار فلسطینیان قرار دهد.
مصطفی صواف نویسنده و تحلیلگر فلسطینی معتقد است که امید داشتن به اینکه ترامپ یا بایدن تغییری در سیاست‌های آمریکا در قبال مساله فلسطین ایجاد کنند، بی‌فایده و اشتباه است.
صواف در گفتگو با خبرگزاری صفا تاکید کرد که باراک اوباما از حزب دمکرات 8 سال رئیس جمهور بود و چیزی تغییر نکرد و هرکه به سخنرانی او در دانشگاه قاهره گوش داده بود، فکر می‌کرد راه حل (برای مساله فلسطین) کاملا آماده است اما او نیز صرفا کار را پیچیده‌تر کرد.
وی اظهار داشت که تصمیم‌گیری در آمریکا توسط چندین نهاد انجام می‌گیرد و رئیس جمهور نیز در آن تاثیرگذار است و به آن پایبند است. وی اشاره کرد که روسای جمهور آمریکا هیچکدام حامی حقوق فلسطینیان نبوده‌اند، بلکه بالعکس همواره حامی دیدگاه‌های طرف صهیونیستی بوده و سیاست‌های خود را نیز بر همین اساس پایه‌ریزی کرده‌اند.
این تحلیلگر فلسطینی اظهار داشت: آیا بایدن در صورت پیروزی سفارت آمریکا را به قدس بازخواهد گرداند؟ یا در به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی تجدیدنظر خواهد کرد؟ آیا جولان را به عنوان منطقه‌ای عربی به رسمیت می‌شناسد؟ یا طرح ترامپ موسوم به معامله قرن را لغو خواهد کرد؟
مصطفی صواف عنوان کرد که چنین امیدها و دل بستن‌هایی کاملا اشتباه و بی‌نتیجه است و کسی که حمایت از دیدگاه صهیونیست‌ها و ظلم در حق ملت فلسطین را در پیش گرفته، هرگز نمی‌تواند از حقوق فلسطینیان حمایت کند.
از سوی دیگر، اشرف الغلیظ تحلیلگر و کارشناس امور بین‌الملل تصریح کرد که اظهارات بایدن صرفا تلاشی در جهت کسب آرای جامعه عرب و مسلمان آمریکا و بهبود وجهه واشنگتن پس از انزجار بسیاری از جهانیان از سیاست‌های کاخ سفید است.
الغلیظ تاکید کرد که در دوره روسای جمهور سابق آمریکا هرگز سیاست‌های اصولی این کشور تغییری نکرده است.
وی اشاره کرد که شاید روش کار روسای جمهور آمریکا با یکدیگر متفاوت بوده باشد، اما برنامه‌ها و سیاست‌های کلی یکی بوده و ممکن است اختلافاتی در چگونگی اجرای سیاست‌های این کشور در حمایت از رژیم صهیونیستی وجود داشته باشد.
این تحلیلگر فلسطینی دل بستن به تغییر سیاست‌های دولت آمریکا در قبال مساله فلسطین را به کسی تشبیه کرد که در حال غرق شدن است و خود را را به پر کاهی معلق کرده است. وی تصریح کرد که این ناتوانی و ورشکستی سیاسی محض است.
اشرف الغلیظ خاطر نشان کرد که تشکیلات خودگردان با تسلیم شدن در برابر دیکته‌ها و شروط آمریکا و رژیم صهیونیستی عملا اعتبار مساله فلسطین را از بین برده است و توافقنامه‌های بیهوده‌ای را با این رژیم به امضا رسانده که موجب بدتر شدن اوضاع در فلسطین و عادی‌سازی روابط برخی کشورهای عربی با این رژیم شده است.
وی راه حل را در توافق فلسطینیان بر سر یک برنامه ملی مبارزاتی و همراه ساختن ملت‌های اسلامی و عربی با خود دانست.
همچنین ایاد البرغوثی تحلیلگر فلسطینی از رام الله بر این باور است که سیاست‌های آمریکا در قبال رژیم صهیونیستی و فلسطین تقریبا به یک شیوه است و حفظ روابط خوب و مستحکم با “اسرائیل” یک مصلحت و هدف ناگزیر است.
البرغوثی در گفتگو با بخش عبری شبکه آلمانی “دویچه وله” تصریح کرد که دولت رژیم صهیونیستی کاملا تحت حمایت دولت ترامپ قرار دارد و به هیچ وجه به دنبال مذاکره با تشکیلات خودگردان نیست و با توجه به اینکه آمریکا تشکیلات خودگردان را کاملا به حاشیه رانده، این رژیم به هرآنچه که می‌خواست دست یافته است و اکنون این نگرانی وجود دارد که در صورت پیروزی مجدد ترامپ، او به این سیاست خود ادامه دهد.
وی اظهار داشت که این وضعیت به تشدید بحران مالی تشکیلات خودگردان و توسعه شهرک‌سازی رژیم صهیونیستی در اراضی اشغالی فلسطین منجر خواهد شد.
از سوی دیگر، نادر الغول تحلیلگر سیاسی امور آمریکا معتقد است که بایدن به رغم مواضعی که در حمایت از رژیم صهیونیستی دارد، گزینه بهتری برای فلسطینیان خواهد بود.
الغول تصریح کرد که بایدن اعلام کرده که کمک مالی به فلسطینیان را ازسرخواهد گرفت و در تلاش برای احیای روند مذاکرات سازش بین طرفین فلسطینی و اسرائیلی خواهد بود و از راه حل تشکیل دو کشور حمایت می‌کند.
به گفته این تحلیلگر فلسطینی، ممکن است بایدن سیاست سازش با فلسطینیان را در پیش گیرد و دفتر نمایندگی سازمان آزادی‌بخش را که توسط ترامپ تعطیل شد، مجددا بازگشایی کند.

لینک کوتاه:

کپی شد