چهارشنبه 30/آوریل/2025

بررسی میزان رضایت ساکنین سرزمین‌های اشغالی از اسرائیل

سه‌شنبه 26-ژانویه-2021

مرکز مطالعاتی دموکراسی در اسرائیل(IDI) یکی از مراکز مشهور رژیم صهیونیستی است که درپایان سال های میلادی گزارشات خوبی بر پایه نظرسنجی وسیع از جامعه اسرائیلی به صورت عمومی منتشر می کند. حجم بالای افکارسنجی این موسسه موجب شده گزارشات آن مورد توجه ویژه ای قرار بگیرد.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین به نقل از پایگاه خبری شعوبا،

اندیشکده دموکراسی اسرائیل در سال ۱۹۹۱توسط برنارد مارکوس یکی از ثروتمندترین افراد در جهان تاسیس شده است. وی ازحامیان سرسخت ترامپ هم بود. اما یکی از محققین برجسته این اندیشکده، دکتریووال شانی می‌باشد که او ریاست مرکز امنیت و دموکراسی وابسته به ایناندیشکده را بر عهده دارد. یووال شانی در سال ۲۰۱۸ به ریاست شورای حقوق بشرسازمان ملل و سپس جانشینی این شورا انتخاب شده است. مرکز نظرسنجی گوتمنوابسته به این اندیشکده، بزرگترین و جامع‌ترین پایگاه داده اسرائیل درزمینه نظرسنجی افکار عمومی اسرائیل را داراست.

مرکز دموکراسی اسرائیل در پایان 2020 هم گزارشی کامل از افکارسنجی خود منتشر کرده که در ادامه به بخشی از آنها خواهیم پرداخت.

طبق روال همیشگی نخستین سوال این مرکز،یافتن احساس ساکنان فلسطین اشغالی نسبت به اسرائیل است. در سوالی ازمخاطبین خواسته شده پاسخ دهند که نسبت به زندگی در اسرائیل چه احساس ونگرشی دارند.

1-سوال ساده است: فکر میکنند اسرائیل جای خوبی برای زندگی است؟

در پاسخ به این سوال 77 % جواب عالی و خوبداده اند؛ آماری که بسیار مناسب و قابل تامل اند؛ اما کاهش 8 درصدی نسبتبه سال گذشته زنگ خطری است که باید از سوی سران رژیم صهیونیستی موجب نگرانیشان شود.

اما آنچه این آمار را جالب تر می کند،مقایسه میزان پاسخ به رضایت مندی از زندگی در اسرائیل براساس رویکرد مذهبی وسیاسی پاسخ دهندگان است.

براساس آمار منتشر شده از سوی موسسهدموکراسی اسرائیل، 92 % حریدی ها (یهودی های تندرو) اسرائیل را جای مناسبیبرای زندگی می دانند، اما این آمار برای سکولارها به 65% کاهش می باید. ایناختلاف با همین نسبت میان راست گرایان و چپ های اسرائیل هم نمایان است. درحالی که تنها 55% چپ ها به این سوال پاسخ مثبت داده اند که این رقم برایراست گرایان تا 84% افزایش می یابد.

2- وضعیت امروز اسرائیل را چگونه می بینید؟

در سوالی دیگر خواسته شده پاسخ دهند وضعیتکنونی اسرائیل را چگونه میبینند تا احساس سوال شوندگان از شرایط اسرائیلاستخراج شود. پاسخ ها را باهم مرور می کنیم:

پاسخ ها در قالب مولفه های حریدی ها، ملیگرایان مذهبی، سنتی های مذهبی، سنتی های غیرمذهبی و سکولارها دسته بندی شدهتا نتیجه گیری دقیق تری بدست آید.

68% حریدی ها وضعیت اسرائیل را خوب یاعالی میدانند، در حالی که این احساس در میان سکولارها تنها 27% و سنتی هایغیرمذهبی تنها 33% درصد است. اختلاف فاحش برداشت از وضعیت کنونی محل زندگیشان میتواند نشان دهنده وجود شکاف اجتماعی در اجتماع های گوناگون اسرائیلباشد.

ضمن آنکه جدول های بالا به خوبی نشان میدهد که در واقعیت یا ذهنیت جامعه اسرائیلی، این رژیم و ساختار حاکمیتی اشدر حال حرکت به سمت راست گرایی است. امری که در دهه اخیر قابل مشاهده است.افول احزاب چپ مثل کارگر در انتخابات، کنترل قدرت در چند سال متمادی در دستاحزاب راست، تصویب قانون دولت-ملت یهود با مولفه های راست گرایی ونژادپرستانه و… بخشی از این اتفاق است.

در جدولی دیگر نگرش به وضعیت اسرائیل ازسال 2003 تا کنون را می بینیم. نمودار زیر به خوبی نشان می دهد که وضعیترضایت به کمترین میزان از سال 2014 رسیده، اما در مقایسه با دهه ابتدایی2000 روند بسیار قابل قبولی را طی کرده است. به گونه ای که سهم 60 درصدیگزینه بد به 22 درصد کاهش یافته است. اما در نقطه سهم سبد کسانی که رایمنفی داشته اند، بیشتر به سبد گزینه متوسط رفته و از حدود 25% به 40% رسیدهاست.

3- وضعیت شخصی خودتان را چگونه ارزیابی میکنید؟

پاسخ به این سوال را در جدول زیر نگاهکنید؛ آماری که نشان می دهد احساس رضایت از زندگی شخصی بیش از احساس رضایتاز وضعیت رژیم صهیونیستی است و درصد قابل توجهی مثبت است. به طوری که مرکزدموکراسی اسرائیل این آمار را خوب و امیدوارکننده برای عبور از شرایطکرونایی عنوان کرده است.

در پایان 2020، 61% اسرائیلی ها وضعیتزندگی شان را خوب یا عالی میدانستند، این در حالی است که این رقم در سال2018، رقم قابل توجه 80% بوده. وضعیت اقتصادی، کرونا و قرنطینه های پیاپیاز مهم ترین عوامل این کاهش 20 درصدی است. کاهشی که موجب شده احساس رضایتاز زندگی شخصی به کمترین میزان در 6 سال گذشته برسد. هرچند این کاهش زنگخطری برای سران اسرائیل است، اما هچنان قابل قبول و خوب است.

4- تلفیق احساس رضایت از وضعیت «اسرائیل» و «زندگی شخصی»

مرکز دموکراسی اسرائیل در جدولی دیگر بااقدامی دقیق، پاسخ افراد به دو سوال بالا را با هم ترکیب کرده تا بتوان درکبهتری از پاسخ ها داشت.

این جدول، نتایج جالب توجهی را نشان میدهد. کسانی که از زندگی شخصی شان احساس رضایت داشته اند، 52% شان هم همیناحساس را نسبت به وضعیت اسرائیل دارند، اما 36% آنها وضعیت اسرائیل رامتوسط و 11.5% هم بد و بسیار بد می دانند.

اما کسانی که زندگی شخصی شان را متوسطدانسته اند، تنها 18% از آنها وضعیت اسرائیل خوب فرض کرده اند، این درحالیاست که 31% وضعیت رژیم را بد و بسیار بد می دانند.  هم چنین 58% کسانی کهوضعیت خود را نامناسب و بسیار بد می دانند، همین حس را هم نسبت به اسرائیلدارند.

سه گزاره بالا تا حدودی تائید میکند کهبخش زیادی از نگرش جامعه صهیونیستی به اسرائیل؛ متاثر از وضعیت و یااحساسشان از زندگی شخصی شان است. نارضایتی در طیف متوسط و ناراضی از زندگیشخصی خود بسیار پر رنگ تر از حمایت کسانی است که از وضعیت شخص شان احساسرضایت دارند.

جمع بندی

اگرچه در احساس شهروندان اسرائیلی نسبت بهوضعیت کنونی اسرائیل و مناسب بودن برای زندگی، در میان سکولارها و یهودیانتندرو اختلافی فاحش و قابل توجهی همراه است؛ اما احساس رضایت بسیار بالایینسبت به زندگی شخصی جدا از نگرش سیاسی یهودیان و حتی میان اعراب وجوددارد. امری که میتواند برای عبور اسرائیل از چالش های کرونایی و سیاسیکاتالیزوری مهم و سرنوشت ساز باشد.

لینک کوتاه:

کپی شد