پنج شنبه 01/می/2025

همه آنچه باید در مورد میدان گازی غزه دانست

جمعه 26-فوریه-2021

توافق امضا شده بین تشکیلات خودگردان و رژیم صهیونیستی برای توسعه میدان گازی غزه، موجب طرح مجدد مسائل و اقداماتی در این زمینه شده که موانع زیادی پیش‌روی آن است که در راس آن رژیم صهیونیستی قرار دارد.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، در همین راستا، یادداشت تفاهمی بین چندین طرف از جمله صندوق سرمایه گذاری فلسطین و شرکت گاز طبیعی مصر “ایجاس” به منظور همکاری در زمینه توسعه میدان گازی غزه و زیرساخت‌ های مورد نیاز آن به منظور تامین نیازهای گازی ملت فلسطین و تقویت روابط بین دو طرف و بررسی امکان صادرات بخشی از آن به مصر به امضا رسید.
سایت “عربی 21” به بررسی جزئیاتی کامل در رابطه با میدان گازی غزه که رژیم صهیونیستی در تلاش برای ایجاد مانع بر سر راه بهره برداری فلسطینیان از آن است، پرداخته است.
یک میدان گازی بزرگ در فاصله 23 مایلی ساحل غزه سال هاست با وجود امضای توافقنامه ای جهت بهره برداری فلسطینیان، به خاطر ممانعت رژیم صهیونیستی بدون استفاده مانده است.
این میدان گازی که “غزه مارین” نامگذاری شده، حدود 20 سال پیش کشف شد. به گفته کارشناسان، این میدان گازی حاوی مقادیر زیادی گاز طبیعی است که می تواند نیازهای ملت فلسطین در کرانه باختری و نوار غزه را برای بیش از 20 سال تامین کند و بخشی از آن هم صادر شود.
این میدان گازی سال هاست که فرصتی طلایی برای تشکیلات خودگردان به حساب می آید که برای پیوستن به جمع کشورهای بهره مند از گاز طبیعی در خاورمیانه با کمبود نقدینگی مواجه است که بهره برداری از این میدان گازی می تواند موجب کاهش وابستگی آن به کمک های خارجی باشد.
موقعیت میدان گازی
این میدان گازی در فاصله 36 کیلومتری غرب نوار غزه در آب های دریای مدیترانه واقع شده و اواخر دهه 90 کشف شد. میدان گازی مذکور سال 2000 توسط شرکت گاز انگلیسی “بریتیش گاز” تاسیس و همان سال توسط رهبر فقید تشکیلات خودگردان افتتاح شد.
مساحت این میدان گازی بالغ بر 1000 کیلومتر است و این یعنی اینکه میدان مذکور مشتمل بر ذخایر گازی زیادی است.
در فاصله نه چندان دور از میدان “غزه مارین”، یک میدان گازی کوچکتر هم وجود دارد که حدود 3 میلیارد متر مکعب گاز دارد، اما رژیم صهیونیستی طبق سیاست هایی که در پیش گرفته، مانع از بهره برداری فلسطینیان از این میدان گازی که میدان “مارین 2″نامگذاری شده، شد و در نهایت این رژیم سال 2012 تمامی گاز موجود در این میدان گازی را به نفع خود مصادره و بهره برداری کرد.
مقادیر گاز موجود در میدان “غزه مارین”
مقادیر گاز طبیعی موجود در میدان گازی “غزه مارین” حدود 33 میلیارد متر مکعب است که می تواند در صورت بهره برداری، نیازهای گازی ساکنان نوار غزه و کرانه باختری را برای 25 سال تامین کند. طبق برآوردهای رسمی، مجموع سود سالانه تشکیلات خودگردان از تولید و صادرات داخلی و خارجی گاز به حدود 150 میلیون دلار خواهد رسید.
به نظر می رسد که سواحل غزه غنی از گاز طبیعی است. در سال 2014 یک میدان گازی جدید در فاصله صدها متری سواحل غزه کشف شد. این میدان گازی را گروهی از صیادان فلسطینی که شاهد خروج حباب هایی در فاصله 300 متری ساحل استان مرکزی غزه بودند، کشف کردند. پس از بررسی این حباب ها توسط کارشناسانی از غزه مشخص شد که مربوط به یک میدان گاز طبیعی است.
سهم فلسطینیان
تشکیلات خودگردان فلسطین حق جست و جو و اکتشاف گاز در نزدیکی سواحل غزه را منحصرا به صندوق سرمایه گذاری فلسطین و مجموعه ای از شرکت ها واگذار کرده است، از جمله گروه شرکت های (BG- British Gas Group) و اتحادیه پیمانکاران (CCC). به موجب توافقنامه ای که با تشکیلات خودگردان به امضا رسیده، سهم صندوق سرمایه گذاری فلسطین از این میدان گازی 10 درصد (که اخیرا به 17.5 درصد افزایش یافت)، سهم شرکت (BG) 60 درصد و سهم شرکت (CCC) نیز 30 درصد است.
کارشکنی های رژیم صهیونیستی
رژیم صهیونیستی مانع از اجرای طرح های تولیدی در این میدان گازی می شود و تاکنون اجازه کشیدن لوله های انتقال گاز به این میدان یا ایجاد زیرساخت های لازم برای آن را نداده است و هرگونه انتقال گاز از این میدان را به انتقال از طریق خطوط اسرائیلی مشروط کرده است.
رژیم صهیونیستی در راستای سیطره بر این میدان گازی، شرط گذاشته که گاز استخراج شده ابتدا به ایستگاه تولید گاز مایع عسقلان انتقال داده شود و از آنجا به غزه و کرانه باختری یا هر مکان دیگری ارسال شود، اما شرکت فلسطینی حاضر به تن دادن به خواسته و شروط رژیم صهیونیستی نشد.
این رژیم اکنون مانع از هرگونه بهره برداری و استخراج گاز از میدان گازی مذکور می شود. فلسطینیان تنها اجازه دارند تا 6 مایل از ساحل غزه دریانوردی کنند،  حال آنکه این میدان گازی تقریبا 23 مایل از سواحل غزه فاصله دارد.
این در حالی است که به موجب قانون بین المللی دریانوردی، هر کشوری برای استفاده از آب های منطقه ای خود می تواند تا فاصله 200 مایل دریانوردی کند.
اسرار مخفیانه
ماهر طباع تحلیلگر امور اقتصادی در گفتگو با “عربی 21” اظهار داشت که غاز غزه جعبه سیاهی است که حاوی اسرار مخفیانه زیادی است که تا به امروز نیز کشف نشده است.
طباع تصریح کرد که سرمایه گذاری در میادین گازی غزه در صورتی که انجام می شد، از طریق تحقق درآمدهای مالی هنگفت که به حل بحران مالی تشکیلات خودگردان و رهایی از باج خواهی سیاسی رژیم صهیونیستی و سلطه این رژیم بر منافع انرژی نوار غزه و کرانه باختری منجر می شد، نهضتی حقیقی را در تمامی بخش های زندگی در نوار غزه ایجاد می کرد.
وی افزود که سرمایه گذاری در این میدان گازی می تواند به فعال سازی نیروگاه تولید برق غزه با تکیه بر گاز فلسطین و حل بحران برق نوار غزه کمک کند که این مسئله کاهش بهای برق را در پی خواهد داشت؛ مسئله ای که بازتابی مثبت بر تمامی شهروندان فلسطینی در بخش های مختلف اقتصادی و تولیدی خواهد داشت.
رژیم صهیونیستی به هر شیوه ای تلاش می کند تا منابع طبیعی فلسطین از جمله گاز غزه را تحت سیطره خود بگیرد و مانع از هرگونه بهره برداری فلسطینیان از این منابع به منظور رهایی از سلطه اقتصادی و مالی این رژیم شود، چرا که هم اکنون فلسطینیان 95 درصد از انرژی مورد نیاز خود (برق و گاز و سوخت) را از “اسرائیل” تامین می کنند که سالانه 1.4 میلیارد دلار برای آنان هزینه در پی دارد.

لینک کوتاه:

کپی شد