جنبش مقاومت اسلامی (حماس) حملاتی قویتر و در فواصل طولانیتر از غزه محاصره شده علیه دشمن صهیونیست انجام داده و از هفته گذشته به چالش اصلی ارتش رژیم صهیونیستی در جنگ کنونی تبدیل شده است.
تحلیلگران به خبرگزاری فرانس پرس میگویند حماس میتواند حملاتی سنگینتر انجام داده و در مقایسه با درگیریهای پیشین قادر است دایره این حملات را به عمق بیشتری از اراضی اشغالی توسعه دهد.
در این گزارش سلاح حماس و چگونگی تحولات آن در سالهای اخیر و تاثیرات آن در مواجهه با ارتش رژیم صهیونیستی به عنوان یکی از قویترین ارتشهای جهان مورد بررسی قرار میگیرد.
– غافلگیری در آغاز درگیریها
حماس که از 15 سال قبل بر نوار غزه محاصره شده تسلط داشته و اداره امور آن را بر عهده دارد “اسرائیل” را با تواناییهای خود در اجرای حملات سنگین علیه تل آویو و دیگر شهرهای اراضی اشغالی غافلگیر کرد. ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرد بیش از 3000 موشک از آغاز دور جدید درگیریها از 10 می به سوی اراضی اشغالی شلیک شده که این ثبت یک میانگین جدید در شلیک موشک علیه “اسرائیل” به شمار میرود.
حماس این بار حملات موشکی خود را به طور متمرکز انجام داده و در برخی عملیاتها 100 موشک در چند دقیقه شلیک کرد تا از این طریق بتواند سامانه پدافندی گنبد آهنین ارتش رژیم صهیونیستی را دچار آشفتگی و اشباع نماید و در نتیجه نتواند تمام موشکهای شلیک شده را منهدم کند.
فابیان هینز کارشناس مستقل در حوزه تسلیحات خاورمیانه در این خصوص گفت: آنچه در این جنگ بسیار عجیب به نظر میرسد آن است که چگونه در این زمان کوتاه گروههای مسلح غزه توانستهاند این تعداد موشک را شلیک کنند و این در حالی است که بسیاری از آنها به صورت همزمان شلیک شدهاند.
گروه بین المللی بحران در گزارش روز جمعه خود اعلام کرد: توان آتش حماس از جهت تعداد موشک و بُرد آنها برتری قابل توجهی نسبت به گذشته پیدا کرده است. “اسرائیل” در عرصه نظامی نسبت به تواناییهای عملیاتی حماس غافلگیر شده است.
جنبش حماس در این دور از درگیریها توانست موشکهای خود را به قدس اشغالی برساند و رسماً اعلام کرد به اندازهای موشک در اختیار دارد که قادر است این درگیری را تا دو ماه ادامه دهد. حماس برای اولین بار موشک عیاش 250 خود با بُرد 250 کیلومتر را به سمت ایلات در جنوب اراضی اشغالی شلیک کرد که البته موفقیت آمیز نبود.
– چه کسی سلاح حماس را تامین میکند؟
تا چند سال گذشته سودان از فلسطین پشتیبانی تسلیحاتی میکرد به ویژه از طریق کارخانههای مونتاژ سلاح که تولیدات آنها از مصر به داخل نوار غزه منتقل میشد اما مصر امروز از انتقال این سلاحها جلوگیری میکند.
همچنین سوریه نیز بخشی از نیازهای موشکی حماس را تامین میکرده است. اما باید توجه داشت که امروز ایران در خط مقدم حمایت از گروهای مسلح فلسطینی قرار دارد.
مرکز بین المللی پژوهشهای استراتژیک در آوریل گذشته اعلام کرد: حمایت از بازیگران تاثیرگذار منطقهای به محور اصلی استراتژی نظامی ایران تبدیل شده است، افزایش حضور ایران در نظام سوریه و حمایت از بازیگران غیر دولتی به ویژه در غزه و همچنین عراق، سوریه، لبنان و یمن در راستای همین استراتژی انجام میشود.
در همین راستا یک کارشناس تسلیحاتی که نمیخواهد هویت وی فاش و نظرات خود را در یک حساب توییتری به نام «کالیبر اوبسکورا» منتشر میکند در این باره نوشت: رویکرد ایران از انتقال سلاح فراتر رفته و این کشور هم اکنون به سمت انتقال دانش و مدلهای طراحی و انتخاب روشهای تاثیر گذار حرکت کرده است. در همین راستا ایران نسبت به تولید سلاحهای سنگین طراحی شده برای گروههای مسلح همسو با خود اقدام نموده که ساخت و مونتاژ آنها با ابزارهای نه چندان پیشرفته امکان پذیر است.
این کارشناس تسلیحاتی ادامه داد: اسرائیل با دشمنی مواجه است که از تواناییهای مناسبی برخوردار است، البته این دشمن موشکهای نقطه زن و بالستیک در اختیار ندارد اما توان پوتخانهای آن بسیار گسترده است.
– حجم ذخایر سلاح حماس چقدر است؟
ارتش اسرائیل اعلام کرده حماس 15000 موشک در اختیار دارد. در عین حال کارشناسانی که فرانس پرس با آنان مشاوره نموده اعلام کردهاند حماس پیش از درگیریهای کنونی 12 تا 13 هزار موشک در اختیار داشته که توان تهاجمی گستردهای محسوب میشود.
تخمین توان تولید گروههای فلسطینی در این زمینه دشوار است اما «کالیبر اوبسکورا» در این خصوص معتقد است: آنها به خوبی برای این لحظه آماده شدهاند، آنها نمیخواند به شرایطی برسند که دیگر موشکی نداشته باشند اما فکر میکنم حجم ذخایر آنان کاهش قابل توجهی داشته است.
وی افزود: حماس عملاً سابقهای طولانی در ساخت موشک داشته و ثابت کردهاند که افرادی باهوش و مبتکر هستند، باید به یاد داشته باشیم که آنان بمبها و خمپارههایی که به دوران جنگ جهانی اول باز میگشت را از کشتی غرق شده انگلیسی در سواحل غزه جمع آوری کردند.
– آیا اسرائیل حمله زمینی به غزه انجام میدهد؟
گروه بین المللی بحران نسبت به افزایش شدید خشونت در صورت اقدام “اسرائیل” برای تهاجم زمینی علیه نواز غزه هشدار داده است.
اما باید توجه داشت که غزه مملو از مناطق مسکونی است که خیابانهای باریک و پُر پیچ و خم دارد و آغاز جنگ زمینی در چنین منطقهای به منزله کابوسی وحشتناک است. جنگجویان ساکن غزه به خوبی میدانند چگونه در خیابانهای غزه جابجا شوند و همین مساله منجر به کشته شدن حدود 60 سرباز اسرائیلی در جریان جنگ 2014 علیه غزه شد.
فابیان هینز در این خصوص به طور خلاصه میگوید: این یک جنگ شهری در یک محیط کاملاً خصمانه است.
