شنبه 03/می/2025

شکست‌های امنیتی نتانیاهو در دوران نخست وزیری از زبان ژنرال اسرائیلی

یکشنبه 25-جولای-2021

ژنرال سابق اسرائیلی در مقاله‌ای که پایگاه خبری شبکه 12 تلویزیون رژیم صهیونیستی منتشر کرده، به بررسی شکست‌های امنیتی این رژیم طی 12 سال نخست وزیری بنیامین نتانیاهو پرداخته است.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، ژنرال “آموس یدلین” رئیس اسبق شعبه اطلاعات نظامی ارتش رژیم صهیونیستی “امان” تصریح کرد که پس از پایان دوران نخست وزیری 12 ساله نتانیاهو، مهم و ضروری است که به این سال‌ها با دیدی وسیع‌تر و ژرف‌تر بنگریم تا بتوانیم به بررسی نتایج و شکست‌های امنیتی در این سال‌ها بپردازیم.
یدلین اظهار داشت که رژیم صهیونیستی در دوران نخست وزیری نتانیاهو با چالش‌های امنیتی زیادی مواجه بوده است، همچون مقابله با برنامه هسته‌ای ایران، نتایج تنش و ناآرامی‌های منطقه بر امنیت این رژیم، حضور ایران در نزدیکی مرزهای شمالی، تقویت توان حزب الله و حفر تونل در مرزهای شمالی، اوضاع امنیتی در کرانه باختری و ادامه مقابله و رویارویی با حماس در غزه.
وی گفت در شرایطی که طرفداران نتانیاهو او را فردی خبره و چیره‌دست و بی‌بدیل در زمینه امنیت می‌دانند، منتقدین و مخالفانش بر این باورند که او در عرصه امنیتی شکست خورده است و با وجود 12 سال نخست وزیری، نتوانست مفهوم جامع و قاطعی در مورد امنیت برقرار کند، چرا که معتقد بود ادغام قدرت نظامی و اقتصادی رژیم صهیونیستی، موجب تقویت جایگاه سیاسی این رژیم در بین جهانیان خواهد شد.
این ژنرال اسرائیلی افزود که نتانیاهو در دوران نخست وزیری طبق یک برنامه تاکتیکی پویا فعالیت می‌کرد اما برنامه مشخصی برای برآورده کردن نیازهای امنیت داخلی رژیم صهیونیستی در بلند مدت نداشت و معتقد بود که تنها او می‌تواند به امنیت معنا و مفهوم ببخشد و در همین راستا خود را همه‌کاره می‌دانست و از سال 2018 مفهومی سری به کابینه امنیتی و سیاسی بخشید و هرگز اجازه نظارت ستاد مشترک ارتش بر فعالیت‌های آن را نداد.
آموس یدلین تاکید کرد که رژیم صهیونیستی این سال‌ها را بدون جنگی بزرگ و هزینه‌بردار سپری کرد، هرچند 3 بار طی سال‌های 2012، 2014 و 2021 با حماس وارد جنگ شد، اما با این حال شاهد جنگی بزرگ همچون جنگ دوم لبنان در تابستان سال 2006 نبودیم. یدلین افزود: درست است که نتانیاهو بازدارندگی “اسرائیل” در برابر دشمنانش را حفظ کرد، اما از آن طرف، یک بازدارندگی متقابل هم در برابر این رژیم ایجاد شد.
یدلین تصریح کرد که در دوره نتانیاهو، بعد دفاعی مفهوم امنیت “اسرائیل” بسیار تقویت شد و سامانه‌های دفاعی ضد موشکی مختلف همچون سامانه گنبد آهنین بکارگرفته شدند که نقش بسزایی در مفهوم امنیت “اسرائیل” داشتند و دیوار امنیتی زیرزمینی در مرز غزه نیز که برای مقابله با تونل‌های حماس احداث شد، نقش بسزایی در توقف نفوذ فلسطینیان به داخل اراضی اشغالی داشت.
رئیس پیشین شعبه اطلاعات نظامی ارتش عنوان کرد که در دوره نتانیاهو، روابط امنیتی با مصر به ریاست جمهوری عبدالفتاح سیسی به طرز قابل ملاحظه ای تقویت شد و او دست به تحرکاتی زد که جایگاه رژیم صهیونیستی در مقابله با قدرت‌های بزرگ را تقویت کرد و ماه عسل این رژیم با دولت دونالد ترامپ، بهترین لحظات را برای امنیت “اسرائیل” رقم زد و روابط ویژه با روسیه منجر به هماهنگی امنیتی بین دو طرف شد و به ارتش صهیونیستی در سوریه آزادی عمل داد، کما اینکه نتانیاهو روابط با چین و هند را نیز به رغم سردی روابط با اروپا، تعمیق بخشید.
آموس یدلین افزود که حزب الله و حماس در دوران نخست وزیری نتانیاهو به رغم استراتژی نبرد بین جنگ‌ها، به طرز چشمگیری توان نظامی و موشکی خود به ویژه در زمینه بالابردن دقت موشک‌ها، پهبادها، سامانه‌های دفاعی و انبارهای تسلیحاتی را تقویت کردند تا جایی که اکنون حزب الله بیش از 100 هزار موشک با قابلیت حمل کلاهک انفجاری و دقت بسیار بالا در اختیار دارد و همین مسئله رژیم صهیونیستی را در مقابل چالش‌هایی بسیار بزرگ‌تر و خطرناک‌تر قرار خواهد داد.
یدلین تاکید کرد که نتانیاهو در مقابله با حماس و حزب الله متحمل شکست بزرگی شد و نتوانست جلوی قدرت گرفتن هرچه بیشتر آن‌ها را بگیرد، با وجود اینکه این دو جنبش تهدیدی به مراتب خطرناک‌تر از ارتش‌های کشورهای منطقه برای رژیم صهیونیستی هستند. علاوه بر این، حماس دستاورد معنوی مهمی را هم کسب و نتانیاهو را مجبور کرد با مبادله شالیت در مقابل آزادی بیش از هزار اسیر فلسطینی موافقت کند.
وی تصریح کرد که نتانیاهو در رابطه با مسئله فلسطین هیچ دستاوردی کسب نکرد و نتوانست پیشرفتی در روند مذاکرات سازش با تشکیلات خودگردان حاصل کند.
یدلین اظهار داشت که نتانیاهو با وجود وعده‌های همیشگی و متعهد شدن به مقابله قاطع با حماس، نتوانست در مقابل این جنبش بازدارندگی ایجاد کند، همانگونه که در مرزهای شمالی هم از انجام چنین ماموریتی عاجز ماند و 3 جنگی هم که برای ایجاد بازدارندگی در برابر حماس بر غزه تحمیل کرد، نتیجه‌ای در پی نداشت و نتوانست بازدارندگی طولانی‌مدت در این منطقه ایجاد کند و طی سال‌های اخیر پس از هر جنگی، مجددا شهرک‌های صهیونیستی مجاور غزه هدف حملات راکتی و خمپاره‌ای قرار گرفته است و این یعنی اینکه او اجازه داده یک قدرت نظامی در غزه همانند حزب الله در لبنان شکل بگیرد و جنگ آتی با این جنبش قطعی و حتمی خواهد بود.
وی اشاره کرد که از طرفی هم، نتانیاهو موجب تضعیف جبهه داخلی رژیم صهیونیستی شد و احساس همبستگی بین طیف وسیعی از یهودیان را از بین برد و پلیس و دستگاه قضایی را تضعیف کرد و جنایت‌های مسلحانه سازماندهی‌شده در دوره او به یک تهدید امنیتی تبدیل شد و اعتماد به نهادها و سازمان‌ها کاهش یافت و انسجام داخلی نیز از بین رفت.
آموس یدلین تصریح کرد که نتانیاهو به ججایگاه وزارت جنگ و ارتش هم خدشه وارد کرد و در روند نظارت دفتر نخست وزیری و کنست بر نهادهای نظامی خلل وارد کرد و طی 5 سال 4 وزیر جنگ را تغییر داد که همین مسئله مانع از برقراری ثبات و آرامش و تدوین یک طرح چندساله برای ارتش شد.
وی گفت که نتانیاهو در مقابله با جنبش تحریم رژیم صهیونیستی هم کاری از پیش نبرد و یهودی‌ستیزی در دوران نخست وزیری او افزایش یافت و فلسطینیان علیه این رژیم به دادگاه جنایی بین‌المللی در لاهه شکایت کردند و علاوه بر این، به روابط راهبردی رژیم صهیونیستی با همسایه شرقی خود یعنی اردن خدشه وارد کرد، در حالیکه طولانی‌ترین مرز را با این کشور دارد و این منطقه از اهمیت ویژه‌ای برای مقابله با محور ایران برخوردار است و همکاری امنیتی با اردن برای امنیت “اسرائیل” بسیار مهم و اساسی است.

لینک کوتاه:

کپی شد