چهارشنبه 30/آوریل/2025

بن بست ابومازن در افکار عمومی فلسطینی‌ها

شنبه 4-سپتامبر-2021

محمود عباس که از حفظ موقعیت خود در تشکیلات خودگردان ناامید شده، برای ادامه حاکمیتش دست به دامن مقامات صهیونیست شده است.

دیدار محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین با بنی گانتس  وزیر جنگ رژیم صهیونیستی که بعد از سفر نفتالی بنت نخست وزیر اسرائیل به آمریکا و دیدار وی با جو بایدن رئیس جمهور این کشور صورت گرفت، موج گسترده‌ای از خشم و نفرت عمومی فلسطینیان را برانگیخته و مردم این کشور به ویژه گروه های مقاومت را به موضع گیری در برابر اصرار ابو مازن در ادامه هماهنگی‌های امنیتی و نظامی با اسرائیل با وجود سرکوبگری‌های ملت فلسطین واداشت
برگزاری این دیدار ناگهانی، سطح ابومازن را در حد یک کارمند امنیتی رژیم صهیونیستی پایین آورد که در پی احضار توسط مقام ارشد خود بلافاصله به این جلسه شتافته است. بر اساس  گزارش‌های رسانه‌ای این دیدار در شرایطی برگزار شد که اسرائیلی‌ها وعده هیچ امتیاز قابل توجهی برای تامین مطالبات فلسطینیان و حل پرونده‌های معلق فیمابین را ارائه نکرده‌اند و تنها با افزایش هماهنگی‌های امنیتی و بهبود قطره‌چکانی شرایط اقتصادی تشکیلات خودگردان به دنبال سرکوب اعتراضات مردمی هستند. این موضوع را رسانه‌های صهیونیستی از جمله سایت عبری زبان «کان» و روزنامه «یدیعوت آحارونوت» نیز مورد توجه قرار دادند.
عباس گرچه حدود ده سال بود که با مقامات امنیتی و سیاسی تل‌آویو دیداری نداشته، اما در این مدت هرگز هماهنگی‌های امنیتی وی با رژیم صهیونیستی متوقف نشده است. منابع اسرائیلی و دفتر وزیر جنگ رژیم صهیونیستی محور این گفتگوها را مسائل امنیتی سیاسی و اقتصادی  برشمرده و اعلام کردند که گانتس در این دیدار به عباس گفته است که اسرائیل آمادگی لازم برای مجموعه‌ای از اقدامات در راستای تقویت اقتصاد تشکیلات خودگردان در کرانه باختری را دارد.
 
برگزاری جلسه با عباس؛ تصمیمی آمریکایی- صهیونیستی
برگزاری این دیدار بعد از سفر بنت به آمریکا نشان می‌دهد این مذاکرات با  دستور کار آمریکایی-اسرائیلی و برای تقویت موقعیت ابومازن به عنوان متحد راهبردی تل‌آویو در برابر افکار عمومی عربی صورت گرفته است. در این راستا به نظر می‌رسد تل‌آویو مجموعه‌ای از تسهیلات اقتصادی و  معیشتی را برای بهبود شرایط اقتصادی فلسطینیان در سرزمین های اشغالی در دستور کار خود قرار خواهد داد تا شاید بتواند از موج اعتراضات مردمی ضد محمود عباس بکاهد
البته ماهیت امنیتی این دیدار نیز  نشان می‌دهد همچنان اوضاع متشنج فلسطین و دستورالعمل های اسرائیلی برای سرکوب اعتراضات مردمی در شهرهای کرانه باختری و مرزهای غزه محور اصلی هماهنگی‌ها میان  تشکیلات خودگردان و رژیم‌صهیونیستی خواهد بود.
در طرف مقابل ابومازن که از سال 2010 با هیچ مقام رسمی اسرائیل دیدار نکرده بود، در شرایطی تن به این دیدار داده که مبانی حاکمیت خود در تشکیلات خودگردان را متزلزل می بیند و برای  حفظ موقعیت خود دست به دامان اسرائیل شده است. این در حالی است که بر اساس گزارش‌های راهبردی رژیم صهیونیستی، تل‌آویو نیز عباس را مهره راهبردی خود در مهار افکار عمومی و خشم فلسطینیان و جلوگیری از اعتراضات مردمی ضد کابینه اسرائیل می‌داند و حاضر است برای حفظ وی در رأس قدرت تشکیلات خودگردان هزینه کند.
این دیدار دو و نیم ساعته با حضور برخی شخصیت‌های امنیتی و هماهنگ کننده میان تل‌آویو و تشکیلات خودگردان برگزار شد که 40 دقیقه از آن به نشست خصوصی دوجانبه بین گانتس و عباس اختصاص یافت. این نشان می دهد مطالبی در این نشست دو جانبه مورد بررسی قرار گرفت که حتی افراد بسیار نزدیک به عباس نیز نباید از آن مطلع می‌شدند. موضوعاتی که می تواند مربوط به شرایط امنیتی کنونی تشکیلات خودگردان و موقعیت ابومازن در این شرایط بغرنج باشد
 
دیدار با گانتس، تثبیت موقعیت ابومازن یا تشدید شیب سقوط
در مجموع گرچه به نظر می رسد این دیدار با هدف ابقای حاکمیت محمود عباس در تشکیلات خود گردان برگزار شده، اما خشم گسترده فلسطینیان و انتقادات تند گروههای مقاومت و دیگر جریان‌های فلسطینی پیامدی متفاوت از تصورات عباس درباره نتایج این نشست را نشان می دهد. عبد اللطیف القانوع  سخنگوی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین «حماس»  با انتقاد شدید از برگزاری این دیدار آن را خنجری از پشت به ملت فلسطین و جانفشانی آنها و خیانت به خون شهیدان دانست.
طارق سلمی سخنگوی جهاد اسلامی نیز برگزاری این نشست در ادامه اشغالگری و محاصره و تجاوز به ملت فلسطین توسط صهیونیست‌ها را محکوم کرده و گفت که این دیدار در حالی برگزار شده که خون کودکان فلسطینی که توسط ارتش اسرائیل کشته شده اند، هنوز بر روی زمین خشک نشده است.

ولید العوض عضو دفتر سیاسی حزب خلق نیز این دیدار را نتیجه گرایش محمود عباس به راه‌حل اقتصادی بر خلاف راه حل سیاسی عنوان کرد.
در شرایطی که ملت فلسطین دیگر امیدی به سیاست‌های تشکیلات خودگردان در تامین مطالبات خود ضد اشغالگران ندارد و این موضوع خود را در اعتراضات مردمی ضد تشکیلات خودگردان نیز نشان داده، به نظر می رسد این دیدار به جای تثبیت موقعیت عباس، شیب سقوط وی را تندتر می‌کند. آنهم در شرایطی که اوضاع کنونی فلسطین اشغالی در نتیجه تجاوزات رژیم صهیونیستی به مسجد الاقصی و بدعهدی در پرونده آتش‌بس در جنگ اخیر غزه به خودی خود ملتهب است و این دیدار می تواند باعث شعله‌ورتر شدن آن گردد.

 

منبع : الف ، 09/06/1400

لینک کوتاه:

کپی شد