کمتر از شش ماه پس از ورود «دیوید بارنی» به مهمترین نهاد جاسوسی اسرائیل، اختلاف این رئیس جدید با اعضای ارشد موساد به جایی رسید که تعدادی از بلندپایهترین مقامهای این نهاد از سمتهای خود کنارهگیری کردند. به گزارش شبکه 13 اسرائیل، این سه نفر از مقامهای ارشد موساد با درجه سرلشکری ارتش که در روزهای گذشته به دلیل اختلاف با بارنی استعفا دادهاند، رئیس شاخه فناوری، رئیس عملیات و رئیس واحد مربوط به جنگ ضدتروریسم در موساد بودهاند و گفته میشود چهارمین مقام ارشد این نهاد امنیتی نیز در حال کنارهگیری از این سمت است.
طبق گزارشها، استعفای این مقامها مستقیم با تصمیمهای بارنی برای تقسیم مسئولیتها در این سازمان جاسوسی و تقسیم مأموریتها و واحدهای موجود و ایجاد بخشهای جدید مرتبط است. دیوید بارنی در ماه ژوئن جانشین یوسی کوهن بهعنوان رئیس موساد شده است. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر وقت اسرائیل، در زمان تغییر رئیس موساد، در مراسم تقدیر از خدمات کوهن که از سال 2016 ریاست این نهاد را در دست داشت، از دیوید بارنی 56ساله بهعنوان فرد اصلی در عملیات «جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای» نام برد. نتانیاهو اولویت اصلی بارنی را نیز همین موضوع عنوان کرده بود. دیوید بارنی از ۲۵ سال قبل عضو موساد است و پیش از آن در ارتش اسرائیل عضو واحد کماندویی «سایرت ماتکال» بوده و در آنجا مسئول طراحی و اجرای عملیاتهای موساد در سراسر جهان بوده است. بارنی از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۹ مسئول آموزش جاسوسان موساد درخصوص ایران و حزبالله بوده است؛ این مأموران پس از آموزش از سوی بارنی به نقاط مختلف جهان فرستاده میشدند. بارنی در سال 2019 بهعنوان معاون یوسی کوهن منصوب شده بود.
دهانتان را ببندید
بارنی که به «دِدی» مشهور است، از زمان انتصاب در جایگاه رئیس جدید آژانس اطلاعات خارجی اسرائیل، سیاستی کاملا متفاوت با یوسی کوهن به اجرا گذاشته است. او دستوری جدی به مقامات ارشد اطلاعاتی فعلی و سابق موساد ارسال کرد؛ دهانتان را ببندید، مگر من اجازه دهم صحبت کنید. به گفته «یوسی ملمان»، گزارشگر اطلاعاتی کهنهکار روزنامه اسرائیلی هاآرتص، «بارنی به مقامات ارشد سابق و فعلی موساد هشدار داده هرکسی را درباره عملیات جاسوسی فعلی یا گذشته اسرائیل بدون کسب اجازه قبلی، با رسانهها صحبت کند، مجازات خواهد کرد و احتمالا بارنی به کسی اجازه صحبت در این موارد را نخواهد داد». در جامعه بهشدت بسته مقامهای اطلاعاتی اسرائیل، دستورات رئیس موساد برای هرکسی که در مدار این آژانس قرار دارد، از جمله درباره «مقامهای سابق» اعمال میشود و دستور بارنی به احتمال زیاد به این معناست که جزئیات عملیات گذشته موساد نیز در دوران ریاست او پنهان میماند. همچنین به نظر میرسد گزارشهای کلی و پیشزمینهای این آژانس برای خبرنگاران درباره عملیات جاری نیز قطع خواهد شد. بارنی از زمان بهدستگرفتن سکان هدایت موساد در ماه ژوئن، تمامی درخواستها برای مصاحبه با رسانهها را رد کرده است. ملمان میگوید: «بارنی قصد دارد موساد را به روزهای قدیم که سکوتی طلایی بر این سازمان جاسوسی حاکم بود، بازگرداند». این دستور همچنین نشاندهنده دورشدن ناگهانی از وجهه عمومی سلف بارنی در موساد، یوسی کوهن است که بارها به خبرنگاران درمورد مسائل جاری اطلاعاتی توضیح و سخنرانیهای عمومی انجام میداد. کوهن حتی سال گذشته چهرهای دیپلماتگونه پیدا کرد و جداگانه با رهبران امارات متحده عربی، بحرین و سودان ملاقات کرده بود و درباره آنچه در نهایت بهرسمیتشناختن اسرائیل از سوی این کشورها را در پی داشت، مذاکره کرد. برخلاف کوهن که به خاطر چهره و تمایلش به کتوشلوارهای دستدوز از طرف رسانههای اسرائیلی با جیمز باند مقایسه میشود، بارنی ترجیح میدهد در سایه بماند. در چند عکسی که از بارنی در رسانههای اسرائیلی منتشر شده است، این جاسوس نسبتا لاغراندام دارای ویژگیهای چهرهای برای یک جاسوسی ایدئال است؛ چیزی که «ویلیام کولبی» رئیس سابق سیا، زمانی آن را «چهرهای که پیشخدمت فراموش میکند»، مینامید. اما بارنی نیز مانند کوهن و مایر داگان از دیگر مدیران سابق موساد، فردی بهشدت کنشگراست. «رونن برگمن»، نویسنده کتاب «برخیز و اول تو بکش» -کتابی که به جزئیات و تاریخچه ترورهای موساد میپردازد- میگوید که او از اکثر مدیران قبلی موساد متمایز است. برگمن به «اسپایتاک» میگوید: «جاسوسان قبلی مأموریت اصلی موساد را جمعآوری اطلاعات و آمادهسازی قابلیتهایی برای استفاده در عملیاتهای ویژه بهعنوان آخرین راهحل میدانستند، درحالیکه بارنی بیشتر بر جمعآوری اطلاعات فوری تمرکز میکند که میتواند به عملیات تاکتیکی با هدف ایجاد تغییرات استراتژیک تبدیل شود. به عبارت دیگر، عملیات ترور و خرابکاری علیه چهرهها و تأسیسات کلیدی که اسرائیل آن را یک تهدید وجودی علیه خود میداند».
منبع : شرق ، 23/08/1400