جمعه 06/دسامبر/2024

اولویت‌ها و رویکردهای داخلی و خارجی حماس از زبان ابومرزوق

یکشنبه 19-دسامبر-2021

نایب رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی حماس به تشریح اولویت ها و رویکردهای داخلی و خارجی جنبش متبوعش برای مرحله آتی پرداخت.
موسی ابومرزوق در گفتگوی ویژه با مرکز اطلاع رسانی فلسطین به مناسبت 34امین سالروز تاسیس جنبش حماس با اشاره به اینکه اولویت نخست این جنبش تقویت توان خود است، تصریح کرد که حماس یک نقشه راه منسجم را برای امضای یک قرارداد مبادله اسرای ارزشمند ارائه داده است.
متن این گفتگو به شرح زیر است:
در 34امین سالروز تاسیس حماس، حرف و حدیث هایی در مورد رویکرد این جنبش برای تحقق آشتی ملی و برچیدن دودستگی و اختلافات داخلی مطرح شده است. این رویکرد در چه چارچوبی ارائه شده و نشانه های کلی آن چیست؟
رویکرد حماس در چارچوب پایان دادن به دودستگی و اختلافات داخلی و خروج از بحران ملی ارائه شده که این رویکرد نتیجه انگیزه های ذاتی حماس برای تحقق وحدت ملی است تا فلسطینیان موضع و رویکردی واحد و یک مرجع رهبری واحد داشته باشند. کما اینکه حماس اوضاع کنونی را لحاظ کرده، چرا که اتخاذ دو موضع متفاوت در فلسطین (برنامه سازش و مقاومت) موجب تضعیف کلی موضع داخلی شده است و دشمن صهیونیستی نیز همچنان رهبران تشکیلات خودگردان را متهم می کند که نماینده ملت فلسطین نیستند و هیچ طرفی نیست که با آن وارد مذاکره شود و از طرفی هم کشورهای عربی را به عادی سازی روابط با این رژیم تحت فشارهای آمریکا تشویق می کند تا بتواند اینگونه مسئله فلسطین را به نابودی بکشاند.
ما در مقابل دو برنامه قرار داریم، نخست سازش سیاسی که مشروعیت مردمی و انقلابی جنبش فتح را سلب کرده و تنها یک مشروعیت خارجی منطقه ای و بین المللی برای آن باقی گذاشته است و دوم برنامه مقاومت که مورد حمایت اکثریت ملت فلسطین در داخل و خارج است.
رویکرد حماس حول 3 اصل و محور و 2 ساز و کار می چرخد: اصل نخست بازسازی ساختار رهبری سازمان آزادی بخش از طریق انتخابات است تا همه گروه ها و جریان های فلسطینی در آن مشارکت داشته باشند که در غیر اینصورت، بر سر چارچوب رهبری موقت طبق یک سقف زمانی مشخص اجماع خواهد شد تا خلأ ایجاد شده در مرحله انتقالی پر شده و اوضاع برای برگزاری انتخابات سراسری فراهم شود.
اصل دوم توافق بر سر یک استراتژی ملی مورد اجماع تمامی طرف ها است. سومین اصل بر توافق بر سر ساز و کارهای اقدامات ملی، میدانی و سیاسی و تمامی مسائلی که مرتبط با اداره نبرد با دشمن صهیونیستی است، تاکید دارد.
کرانه باختری در کانون نبرد با دشمن صهیونیستی قرار داشته و تا آزادسازی فلسطین و برچیدن تمامی شهرک های صهیونیستی نیز عنوان اصلی نبرد با دشمن خواهد بود و تخلیه تمامی شهرک ها چه در عرصه ملی و چه از نظر مقاومت یک مسئولیت ملی است و نباید اجازه داد که دشمن هیچگونه عمق جغرافیایی داشته باشد و پایه ها و ارکان آن همچنان باید ضعیف باشد و کانون درگیری ها با نظامیان و اشغالگران اسرائیلی داغ باشد.
مقاومت فردی و سازماندهی شده در کرانه باختری یک مسئله طبیعی برای ملت تحت اشغال و بیانگر عزم این ملت و تلاش آن برای رهایی از قبضه همکاری امنیتی با دشمن است که سهم بسزایی در سرکوب عملیات های مقاومتی داشته است و به یاری خداوند همه ما امیدواریم که در مرحله پیش رو شاهد تشدید عملیات های قهرمانانه فلسطینیان باشیم و ضربات سختی به دشمن وارد کنیم.
با این حال، امروز شاهد توسعه شهرک سازی تحت حمایت مستقیم آمریکا در سازمان ملل هستیم و از طرفی هم می بینیم که کشورهای عربی تحت فشار قرار می گیرند تا با ادغام دشمن صهیونیستی در منطقه و عادی سازی روابط با آن موافقت کنند.
از توافق آرام سازی اوضاع و آتش بس طولانی مدت با رژیم صهیونیستی در کنار ارائه تسهیلات اقتصادی به غزه زیاد سخن گفته می شود، حقیقت چیست و حماس چه موضع و رویکردی در این زمینه دارد؟
مردم غزه دست به فداکاری های زیادی زدند و همواره با مشکلات و بحران های اقتصادی شدید مواجه بودند و به خاطر مقاومت در برابر پروژه صهیونیسم، تحت یک محاصره غیرانسانی و ظالمانه قرار دارند و هرگونه طرح و پیشنهاد وسوسه انگیز در مقابل چشم پوشی از آرمان فلسطین و توقف مقاومت یا به رسمیت شناختن رژیم اشغالگر رد کرده اند، حماس نیز مخالفت قاطع خود را با چنین طرح هایی اعلام کرده و هرگز آن را نمی پذیرد.
ما همواره به دنبال حل بحران ها و مشکلات نوار غزه بوده ایم تا رنج و محنت های ساکنان این باریکه را کاهش دهیم و برای این منظور به هر دری زده ایم و هرگونه تسهیلات اقتصادی مرتبط با توافق آرام سازی موقت اوضاع بدون اتخاذ مواضع سیاسی است و تجربه ما با دشمن صهیونیستی ثابت کرده که این رژیم به هیچ شرط و تعهدی پایبند نیست، به همین خاطر، مقاومت هر لحظه آماده و دست به سلاح است.
پرونده اسرا همواره مطرح بوده و اخیرا نیز در مورد قرارداد مبادله احتمالی اسرا و وجود تفاهماتی در این زمینه زیاد شنیده ایم، چه چیز تازه ای در این زمینه وجود دارد؟
در سالروز انتفاضه و تاسیس جنبش حماس، نخست باید به اسرای فلسطینی سلام و درود فرستاد و برای آزادی هرچه سریع تر آنان دعا کنیم. جنبش حماس طرحی منسجم و یکپارچه را برای امضای یک قرارداد ارزشمند مبادله اسرا به برادران مصری تحویل داده است و طی آن سناریوهای مختلفی مطرح و بررسی شده است، اما دشمن صهیونیستی همچنان فاقد عزم جدی برای امضای چنین قراردادی است، چرا که دولت کنونی ضعیف و ناپایدار و متشکل از احزاب مختلف راست، چپ و میانه است و جرات بررسی مسائل مهم و حساس را ندارد چه برسد که بخواهد در این زمینه ها تصمیم گیری هم کند و ترس این را دارد که از هم فروپاشد، اما ما به مقاومت و ادامه تلاش های آن دل بسته ایم و بالاخره دشمن را وادار به امضای قراردادی که دنبال آن هستیم، خواهیم کرد.
اولویت های داخلی و خارجی حماس برای مرحله آتی پس از انتخابات اخیر خود چیست؟
رهبران حماس همواره در اولویت های خود بازنگری می کنند و ما رهبران کنونی یک سری اولویت هایی داریم که همگی حول آزادسازی فلسطین، بازگشت آوارگان، مقاومت و حفظ مقدسات می چرخد و این اولویت ها را در طرح ها و برنامه های خود پیاده می کنیم و اما در سایه وجود دشمنی غدار و به خاطر ضرورت هایی که اقتضا می کند، این طرح ها و برنامه ها را علنا اعلام نمی کنیم.
در هر صورت، اولویت نخست ما ادامه تلاش برای تقویت توانمندی خود با تمامی شیوه های مقاومت و به هر شیوه ممکن برای مقابله با پروژه صهیونیسم است و این بهترین و موفق ترین راه ممکن است و در کنار آن تلاش برای خروج از بحران ملی از رهگذر تحقق وحدت ملی، انسجام داخلی، مقابله با دشمن، دفاع از قدس شریف و لغو محاصره غزه خواهد بود.
نظر شما در مورد نقش فلسطینیان خارج چیست و چه انتظاری از آنان برای مرحله آتی دارد؟
فلسطینیان مقیم خارج فضای کاری زیادی در اختیار دارند، به ویژه اینکه آن ها در محیط راهبردی پیرامون فلسطین ساکن هستند و از آنجایی که مسئله فلسطین مرتبط با یک پروژه غربی است و رژیم اشغالگر تحت زور و قدرت در نتیجه موازنه های بین المللی در سرزمین فلسطین تاسیس شد، اهمیت بهبود محیط راهبردی پیرامونی فلسطین بیش از پیش مشخص خواهد شد و لازم است که این محیط همسو و حامی مقاومت باشد و پروژه مقاومت را با آن پیش ببرد.
فلسطینیان خارج از محیط راهبردی فلسطین، زمینه های زیادی برای مقاومت در برابر پروژه صهیونیسم  پیش روی خود دارند، اعم از زمینه های رسانه ای، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی.
همانگونه که مشخص است، بیش از نیمی از ملت فلسطین خارج از این سرزمین ساکن هستند و این افراد از توانمندی و قابلیت های فراوانی برخوردارند، بنابراین علاوه بر اینکه حامی و پشتیبان فلسطینیان ساکن اراضی اشغالی هستند. باید تمام تلاش خود را برای مقابله با پروژه صهیونیسم بکار گیرند.
پیام شما برای فلسطینیان در داخل و خارج چیست؟
ما بخشی از این ملت بزرگ هستیم که لحظه ای از نبرد با دشمن صهیونیستی کوتاه نیامده است و نسل کنونی همانند نسل نخست فلسطین در حال مبارزه است و بیش از پیش به حقوق خود پایبند است، بنابراین پیام نخست من این است که از این ملت بزرگ که مایه افتخار ماست، تقدیر و تشکر کنم.
دومین پیام در رابطه با پایبندی به گزینه مقاومت است. هر ملتی مقاومت را کنار بگذارد، آرمانش نابود و به فراموشی سپرده می شود و قطعا بهای دفاع از حقوق و کرامت امت، به مراتب کمتر از هزینه ترک مقاومت خواهد بود و ما عهد می بندیم که حامی و مدافع امت باشیم و به وارد کردن ضربات سخت و کاری به دشمن ادامه دهیم همانگونه که خداوند متعال نیز می فرمایند: اگر شما به رنج و زحمت می‌افتید آنها نیز (از دست شما) رنج می‌کشند با این فرق که شما به لطف خدا امیدوارید و آنها امیدی ندارند.
پیام سوم من این است که 3 دهه از روند سازش سیاسی با دشمن صهیونیستی گذشت و روز به روز ما لطمه بیشتری خوردیم و دشمن توانست دستاوردهایی راهبردی برای خود کسب کند، بنابراین لازم است که همه در برابر این روند بایستیم و عملا مخالفت خود را با آن نشان دهیم و اشتباه خود را تصحیح کنیم و به همان مسیری بازگردیم که دشمن از آن متضرر خواهد شد.
پیام چهارمم این است که ما چه اشخاص و چه جنبش ها باید ابزارها و ساز و کارهای مقاومت را متناسب با تمامی عرصه ها تهیه کنیم و این درخواست متوجه همه است و همه باید هر کجا که ممکن بود با دشمن مقابله کنیم تا دیگر کسی نتواند با این رژیم همکاری کند و این رژیم از همه جا رانده و منزوی شود.
پنجمین پیام از نظر ترتیب و البته اولین پیام از نظر اهمیت نیز تحقق وحدت ملی، اتحاد و یکپارچگی و حمایت از قدس و مسجد الاقصی در برابر حملات و تجاوزات نظامیان و شهرک نشینان صهیونیست است.

لینک کوتاه:

کپی شد