چهارشنبه 30/آوریل/2025

فیلم‌هایی که در سالگرد نکبت فلسطین تماشای آن ها به شما پیشنهاد می‌شود

جمعه 20-می-2022

عرب‌ها معمولاً در 15 می هر سال سالگرد خسارت وارد شده به فلسطین و تاسیس اسرائیل بر روی ویرانه‌های آن را یادآور می‌شوند.

پس از گذشت بیش از 7 دهه از نکبت فلسطینی و عربی و در شرایط نابسامان عربی و اختلافات داخلی در فلسطین ملت این کشور که در سال 1948 از وطن خود اخراج شده به طور خاص و کشورهای عربی به طور کلی این روز را بزرگ داشته در حالی که همچنان سوالاتی زیادی در خصوص آنچه روزی مسئله عرب‌ها نامیده می‌شد وجود دارد.

در ذیل مشاهده لیستی از فیلم‌های اختصاصی «الجزیره الوثائقیة» که برای بزرگداشت این واقعه تولید شده را به شما توصیه می‌نماییم.

 

نکبت … «توطئه‌ای در امتداد تاریخ»/بخش اول

بخش اول از سلسله مستند «نکبت» به بررسی ریشه‌های نکبت فلسطینی پرداخته و بیانگر آن است که این اتفاق در سال 1948 آغاز نشد بلکه ریشه‌های آن به سال 1799 بازمی‌گردد، زمانی که ناپلئون بناپارت شهر عکا را محاصره کرده و از یهودیان جهان برای نقل مکان به فلسطین دعوت کرد.

 

نکبت …. «سرکوب انقلاب»/بخش دوم

بخش دوم این سلسله مستند به سرکوب مقاومت‌های انجام شده در سال‌های 1936 تا 1947 می‌پردازد. در این بخش چگونگی جرم‌انگاری مقاومت فلسطینی در دوران قیمومیت انگلیس و رها شدن انقلاب فلسطین بدون رهبری تاثیرگذار مورد بررسی قرار گرفته است.

 

نکبت … «پاکسازی نژادی»/بخش سوم

بخش سوم مستند «نکبت» به مسئله پاکسازی نژادی پرداخته و بیانگر آن است که اخراج اصلی فلسطینیان در نیمه اول سال 1948 اتفاق افتاده و نیمی از مردم فلسطین که آواره شدند در ماه می 1948 از خانه‌های خود اخراج شدند.

 

«تداوم نکبت»/بخش چهارم

چهارمین بخش از این مستند به بلعیده شدن اراضی فلسطینی و پاکسازی نژادی آنها توسط اشغالگران پرداخته و بی توجهی و عدم اجرای مداوم تمام قطعنامه‌های بین المللی که به نفع ملت فلسطین بوده است را به تصویر می‌کشد. همچنین بر این مسئله تاکید شده که تل آویو تمام اطلاعات مربوط به چگونگی نکبت را مخفی می‌نماید.

 

گفتگوی من قدس

در این فیلم به محله‌های واقع شده در دیوارهای قدیمی شهر قدس و چگونگی تغییر محدوده آنها و نامگذاری و ساختمان‌های مسکونی آنها می‌پردازد. اینها مسائلی است که فیلم «گفتگوی من قدس» در پی پاسخ دادن به آنهاست که البته در این روند بر تنوع فرهنگی، نژادی و مذهبی در این شهر متمرکز شده است.

 

قصه‌های دریا در عکا

این فیلم شما را با شهر فلسطینی عکا آشنا کرده و به معرفی آن از نگاه فرزندان این شهر و رابطه آنان با شهرشان و خاطرات آنان از این شهر می‌پردازد.

 

الخلیل مقاوم

در این فیلم مهمترین اطلاعات تاریخی از این شهر ارائه شده و مسائلی چون تاریخ شهر، تعداد ساکنان و طبقه بندی آنان و وجه نامگذاری این شهر مورد بررسی قرار گرفته است. سپس مهمترین آداب و رسوم مردم این شهر و چگونگی آنها و مشهورترین محله‌های شهر الخلیل معرفی شده است.

 

یهودی سازی الخلیل

این فیلم به قتل عام الخلیل که از جمله خاطراتی است که شدیدترین لطمه روحی را به مردم این شهر وارد کرد می‌پردازد. همچنین قصه‌های پایداری شهروندان این شهر و ایستادگی در سرزمینشان و اقداماتی که برای حفظ حضور خود در این شهر و مقابله با شهرک سازی انجام شده است را روایت می‌کند.

 

آواره‌ای از زمان تولد

این فیلم روایتگر داستان کودکی است که 11 سال از عمرش گذشته و در یکی از اردوگاه‌های فلسطینی و دور از وطن خود زندگی می‌کند.

 

قاچاق زندگی

این مستند تلاش‌ها برای قاچاق اسپرم اسرای فلسطینی از زندان‌های اشغالگران اسرائیلی برای همسران آنها را به تصویر می‌کشد تا بتوانند به حق تولید مثل دست یابند.

 

زندانی ورای میله‌ها

این مستند زندگی روزانه زنان اسیر آزاد شده‌ از لحظه اعلام آزادی آنان از زندان‌های اسرائیلی تا زمان خروج آنها را روایتگری می‌نماید.

 

داستان یک اسیر و سفری عذاب آور/بخش اول

مستندی در مورد داستان اسرای فلسطینی که در ابتدای اشغالگری تاکنون حدود 20 درصد از مردم فلسطینی وارد زندان شدند. این مستند زندگی اسرای فلسطینی از ابتدای حبس تا آزاد شدن آنها را به تصویر می‌کشد.

 

داستان یک اسیر و سفری عذاب آور/بخش دوم

در ادامه بخش اول است که سفر اسرای فلسطینی از زمان بازداشت تا خروج آنها از زندان را نشان می‌دهد.

 

ابو عرب ساربان بازگشت

در این فیلم زندگی ابراهیم صالح مطر «ابو عرب» خواننده و شاعر فلسطینی و حافظه زنده میراث خوانندگی فلسطین به نمایش درآمده است. در این مستند بر روحیه انقلابی به عنوان مشی ویژه وی و مبارزه کلام و آوا که تا زمان مرگ متوقف نمی‌شود و همچنین آثاری که از وی به عنوان شاعر ملی فلسطینی در مورد مسئله فلسطین و مشکلات آوارگان از وطن در قالب سرودها و قصائد مختلف برجای مانده تمرکز شده است. در این فیلم مواضع و تعاملات این هنرمند فلسطینی با مهمترین تحولات مسئله فلسطین و موضع‌گیری‌های وی در چارچوب کلام و آوا و توجه به صحنه‌هایی که مردم فلسطین در جریان نکبت، آوارگی و پناهندگی در آن به سر برده و همچنین آرزوی آنان برای بازگشت مورد بررسی قرار گرفته است.

 

غزه … نمک و آب

مستندی در مورد کمبود همیشگی آب شرب در غزه به دلیل افزایش سطح آب دریا و بی توجهی سازمان یافته و رو به افزایش اسرائیل نسبت به این مسئله.

 

وعده بالفور

چگونه یک نامه که به وعده بالفور شهرت یافت توسط لورد روچیلد از مرکز لندن توانست به عرصه فلسطین منتقل شده و به عاملی تعیین کننده برای افق‌های سیاسی بلند مدت در راستای منافع انگلیس و آرزوهای صهیونیست تبدیل شود؟

 

غریبه‌ای در کشور خود

این فیلم مبارزات جوانان فلسطینی برای حفظ هویت و فرهنگ باستانی خود با استفاده از ابزرهای متعدد مانند نمایشگاه عکس، مدارس سوادآموزی، پویش‌های حمایت از مقدسات و ساختمان‌های باستانی و بسیاری از ابزارهای دیگر را به نمایش در آورده است.

 

زنان الاقصی

در این فیلم بر نقض قوانین و اقدامات نژاد پرستانه روزانه علیه زنان شهر قدس اشغالی و حافظان مسجد الاقصی تمرکز شده است. این مستند جریان زندانی شدن زنان قدس که بر حلقه‌های علمی و حفظ قرآن برگزار شده بر روی سکوهای اطراف مسجد الاقصی نظارت داشتند توسط اشغالگران و همچنین مجبور کردن آنان برای امضای تعهد به عدم ورود به مسجد الاقصی را به تصویر می‌کشد.

 

خیابان انبیا

خیابان انبیا با طول بیش از یک کیلومتر از میدان باب العامود در مرکز شهر قدس به سمت شمال امتداد یافته و مرزی توهمی میان قدس شرقی و آنچه قدس غربی نامیده می‌شود را قطع کرده و به میدان دیفدکا منتهی می‌شود که از تقاطع‌های مهم قدس غربی به حساب می‌آید. فیلم خیابان انبیا داستان این خیابان قدیمی را نقل می‌کند که بخش مهمی از تاریخ این شهر به شمار می‌رود.

 

صندلی خالی

در این فیلم قصه دانش آموزان، چگونگی شهادت و تاثیرگذاری بر همشاگردی‌های آنان را به نمایش می‌گذارد. ندیم نواره شهید سالگرد نکبت در سال 2014 و نجیه الحلو شهید قتل عام شجاعیه تاثیرات زیادی بر دوستان خود داشته‌اند. در این مستند چگونگی مواجهه همشاگردی‌های آنان با خبر فقدان آنها و اینکه چگونه می‌توانند بارقه‌های امید برجای مانده برای ادامه برتری و پیروزی را حفظ کنند به مخاطب نشان داده شده است.

 

لفتا … آخرین پایداری

در این فیلم مستند به تشریح میراث معماری متمایز روستای لفتا در فلسطین پرداخته که در بخش غربی قدس واقع گردیده و مردم آن اخراج شده‌اند. در این مستند غنای اجتماعی و فرهنگی جامعه فلسطینی که صدها سال پیش از سال 1948 در آن زندگی می‌کرده‌اند بررسی شده است. این سطح از معماری نمونه‌ای اصیل و بی بدیل برای مهندسی معماری سنتی در فلسطین به شمار می‌رود.

 

بیسان

داستان این فلیم سرشار از احساسات انسانی است چرا که در آن یک تیم آمبولانس فلسطینی برای بیرون کشیدن بازماندگان خانواده ضاهر از زیر آوار منزلشان در غزه تلاش می‌کنند که در جریان بمباران اسرائیل در آگوست 2014 تخریب شده است. در این شرایط بسیار خطرناک در این فیلم یک حس مهربانی عمیق به نمایش درآمده که در آن علاء أبو شعیر یکی از افراد تیم آمبولانس برای کمک به کودکی به نام بیسان ضاهر تلاش می‌کند و در نهایت می‌تواند وی را به همراه همسر بردارش از زیر آوارها خارج کند.

لینک کوتاه:

کپی شد