تونلهای اشغالگران اسرائیلی و حفاریهای آنان در شهر قدس اشغالی و مسجد الاقصی به سرطانی شباهت دارند که این شهر را در معرض ویرانی و قلب این مکان مقدس را هدف قرار داده است.
همچنان هشدارها نسبت به طرحهای یهودی سازی و شهرک سازی سریع در قدس و مسجد الاقصی ادامه داشته که اخیراً در مورد حفاریها در منطقه جنوب غربی مسجد الاقصی افزایش یافته است.
از جمله تونلهایی که این شهر و مسجد را در خطر قرار داده «الیبوسی» نام دارد که در سنگ و آب و امتداد یافته است. دو تونل دیگر نیز از این تونل منشعب میشوند که از زیر ورودی تپه سلوان در جنوب مسجد الاقصی آغاز شده و در محله البستان پایان مییابد.
تونل «حمام العین» نیز زیر حمام العین که از موقوفات اسلامی است واقع گردیده و حفاری آن از سال 2004 آغاز شده است و هدف از آن ایجاد اتصال میان طرحهای یهودی سازی زیر زمینی و تونل غربی است.
زیر دیوار غربی مسجد الاقصی نیز تونل «سلسلة الاجیال» قرار دارد که تونلی طولانی بوده و دارای برخی تاسیسات ادعایی یهودیان است.
همچنین «تونل غربی» در راستای دیوار غربی مسجد الاقصی حفاری شده و طول آن حدود 450 متر و در عمق 2.5 متری زمین است.
در نزدیکی سلوان در جنوب مسجد الاقصی تونل «سلوان الجدید» وجود دارد که عمق آن 12 متر بوده و انجمن شهرک سازی «العاد» بر حفاری آن نظارت دارد.
تونل «مغارة سلوان» نیز یک تونل سنگی محسوب میشود که از سمت راست باب العامود به سمت شمال و از زیر خانههای قدس به طول 300 متر امتداد یافته و نقطه نهایی برای آن مشخص نشده است.
اهالی قدس در سال 2007 به وجود تونل «سلوان شرقی» پی بردند که از پایین محله سلوان در سمت راست مسجد الاقصی به سمت شمال امتداد یافته است.
از منطقه وادی حلوه نیز تونل «وادی حلوه» به سمت سلوان در جنوب امتداد یافته که کار آن در سال 2008 آغاز شد. این تونلی سنگی است که هنوز کار در آن ادامه دارد.
سال 2009 مردم قدس تونل «سلوان – وادی الحلوه» را کشف کردند که در زیر سمت غربی مسجد عین سلوان قرار داشته و با تونل «وادی حلوة» تقاطع دارد و طول آن حدود 600 متر است.
حفاریهای «زیر پایههای مسجد الاقصی» زیر دیوار غربی این مکان مقدس واقع شده و از زاویه جنوب غربی آن به سمت شمال امتداد یافته و پس از طی 80 متر به زیر باب المغاربه میرسد و هنوز کار در آن ادامه دارد.
تونل «وادی حلوه در زاویه جنوب غربی مسجد الاقصی» زیر منطقه وادی حلوه به سمت شمال قرار دارد و از زیر دیوار تاریخی بخش قدیمی قدس عبور کرده و به زاویه جنوب غربی مسجد الاقصی میرسد.
تونل «باب القطانین» نیز از باب القطانین به طور مستقیم به سمت قبه الصخره امتداد یافته است.
