این سخن دکتر عبدالعزیز رنتیسی شیر فلسطینی و فرمانده جنبش حماس در غزه که گفت «ما رهبران خود را بر سربازانمان مقدم میداریم» برای تحریک توده مردم نبود بلکه حاکی از فهم این جنبش و رهبران آن از مفهوم فداکاری بود.
جنبش حماس سخن شهید رنتیسی را در عمل به اثبات رساند چرا که تعدادی از فرماندهان و رهبران درجه اول آن از شهدای راه آزادی فلسطین بوده و علاوه بر آن دهها نفر از رهبران سیاسی و نظامی و صدها نفر از فرزندان این جنبش از شهدای انتفاضه الاقصی بودهاند که امروز مصادف با 23 امین سالگرد آن است.
رهبران در خط مقدم
حماس در جریان انتقاضه الاقصی پیشقراول بوده و بهترین فرزندان و رهبران آن شهید، مجروح و بازداشت شدند و با خون مردان خود راه را مشخص نموده تا به الگویی برای پروژه آزادی تبدیل شود.
اشغالگران به امید خاموش کردن شعله انتفاضه به ترور رهبران مقاومت متوسل شده و در همین راستا در 25 جولای 2001 جنگندههای آنان خودروی شیخ سلاح دروزه از مهمترین فرماندهان گردانهای قسام در کرانه باختری را با چند موشک هدف قرار داده و وی را به شهادت رساندند.
تنها 6 روز بعد یعنی 31 جولای 2001 دو فرمانده ارشد دیگر یعنی جمال منصور و جمال سلیم در دفتر خود در شهر نابلس هدف جنگندههای صهیونیست قرار گرفته و به شهادت رسیدند.
فرمانده کل
در همان سال جنگندههای رژیم صهیونیستی خودروی محمود ابو الهنود فرمانده گردانهای قسام در کرانه باختری را 5 موشک هدف قرار داده و یک ماه بعد شیخ یوسف السرکجی از دیگر فرماندههان گردانهای قسام و از موسسین آن در کرانه باختری هدف قرار گرفت.
در جولای سال 2002 نیروهای اشغالگر نسبت به ترور شیخ صلاح شحاده فرمانده کل گردانهای قسام در محله الدرج شهر غزه اقدام نموده و خانه وی را با یک بمب حدود یک تنی هدف قرار دادند. در این عملیات شیخ صلاح به همراه 17 فلسطینی دیگر از جمله همسر وی و زاهر نصار از دیگر فرماندهان همراه وی و 8 کودک دیگر به شهادت رسیدند.
رهبران سیاسی
پس از ناتوانی اشغالگران برای متوقف نمودن انتفاضه الاقصی از طریق ترور فرمانده ارشد نظامی حماس آنها ترور رهبران سیاسی را در دستور کار قرار دادند. در همین راستا در مارس 2003 خودروی دکتر ابراهیم المقادمه از اعضای دفتر سیاسی حماس در شهر غزه هدف موشک قرار گرفته و 5 روز بعد مهندس اساعیل ابو شنب دیگر عضو دفتر سیاسی در خودروی خود هدف چند موشک قرار گرفته و به شهادت رسید.
در سال 2004 دولت رژیم صهیونیستی دایره ترورهای خود را گسترش داده در ماه مارس آن سال شیخ احمد یاسین رهبر جنبش حماس و یکی از موسسین این جنبش را به شهادت رساند. کمتر از یک ماه بعد اشغالگران خودروی رهبر بعدی حماس یعنی دکتر عبدالعزیز رنتیسی را هدف قرار داده و وی را ترور کردند.
حماس مفهوم فداکاری را به صورت عملی معنا کرده و مهمترین فرماندهان خود را در جریان انتفاضه الاقصی تقدیم کرده است. در همین راستا دهها نفر فرماندهان درجه اول این جنبش به شهادت رسیده اما فرماندهان و رهبران این جنبش همچنان به این راه ادامه میدهند و فرزندان خود را فدا میکند تا ثابت کند هرگز از راه مقاومت و شهادت خارج نشده و این راه را برای نسل بعدی که آزاد کننده فلسطین هستند هموار مینماید.
منبع: وبگاه رسمی جنبش حماس