شنبه 09/نوامبر/2024

آیا نتانیاهو پس از سخنرانی بایدن در بحران گرفتار شده است؟ (گزارش)

یکشنبه 2-ژوئن-2024

با وجود تلاش «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا برای بردن «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی به گوشه رینگ و مجبور کردن وی به موافقت با طرح پیشنهادی سه مرحله ای روز جمعه گذشته خود برای پایان جنگ غزه، به نظر نمی رسد که موفقیت این اقدام وی کاملا قطعی باشد؛ به ویژه که نتانیاهو پس از آن طی بیانیه ای اعلام کرد که «شروط اسرائیل برای پایان جنگ تغییری نکرده است» و همچنان شامل «نابودی توانمندی های نظامی و حاکمیتی حماس» هم می شود.

این اولین باری نیست که نتانیاهو به منظور خریدن زمان و تأخیر تعلل با هدف تامین منافع خود و دولتش مدعی موافقت با طرح آتش بس و توقف جنگ در غزه می شود، اما خیلی زود از این موضع خود عقب نشینی می کند؛ انگار که این طرح از سوی طرف دیگری ارائه شده است و او آمادگی پذیرش آنرا ندارد. نتانیاهو در جریان مبادله «گلعاد شالیت» نظامی صهیونیست اسیر جنبش مقاومت اسلامی «حماس» در غزه نیز رفتار مشابهی از خود بروز داده بود.

هر چند که نتانیاهو قبل از این نیز بارها مواضع بایدن را به چالش کشیده و از آغاز جنگ فعلی در غزه به کرات به دیدگاه های وی؛ چه در جریان حمله به رفح که با وجود هشدارهای متعدد واشنگتن انجام شد و چه در موارد دیگر بی توجهی کرده است، اما به نظر می رسد سخنرانی اخیر بایدن و اعلام مهمترین مفاد توافق آتش بس باعث بحران برای نتانیاهو و ائتلاف حاکم تحت رهبری وی شود و واکنش اولیه دو وزیر صهیونیست؛ «ایتمار بن گویر» وزیر امنیت داخلی و «بزالل اسموتریچ» وزیر دارایی که نتانیاهو را تهدید به انحلال دولت در صورت توافق با این طرح کرده اند، یکی از نشانه های این بحران بود.

 

درک اشتباه از نتانیاهو

«آلون بنکاس» سرکنسول اسبق رژیم صهیونیستی در نیویورک طی مقاله ای که در روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» منتشر شد، تاکید کرد که بایدن بار دیگر نشان داد که نتانیاهو را درست نمی شناسد و خواه او پرده از روی یک طرح صهیونیستی برداشته باشد یا تفسیر دولت آمریکا از ایده های رژیم صهیونیستی را بیان کرده باشد، به احتمال زیاد جنجال گسترده ای را به پا کرده است که منجر به مخالفت نتانیاهو با طرح وی خواهد شد؛ چرا که اگر این یک طرح صهیونیستی باشد، با تمامی اظهارات نتانیاهو طی ماه های اخیر مبنی بر تحقق «پیروزی کامل» در نوار غزه منافات دارد.

بنکاس خاطر نشان کرد که بی تجربگی بایدن در این اقدام کاملا آشکار بود و «او بار دیگر در شناخت نتانیاهو … و بازی ها و مانورها و ترفندهایش برای خریدن زمان بیشتر اشتباه کرد. او بار دیگر سیاست عمدی نتانیاهو در برابر آمریکا را نادیده گرفت. او باز در تشخیص هدف نهایی نتانیاهو که همان ایجاد تأخیر و تعلل تا ماه سپتامبر به منظور درگیر شدن کامل کاخ سفید با انتخابات ریاست جمهوری است، اشتباه کرد. بایدن نمی داند که هدف نتانیاهو از حضور در کنگره، تضعیف وی در آستانه انتخابات و در مقابل، بهبود موقعیت خودش در اسرائیل است. به احتمال زیاد، سخنرانی بایدن با تهدیدات و جنجال های گسترده ای از سوی جریان تندروی ائتلاف حاکم اسرائیل مواجه خواهد شد.»

«رونین پراگمان» روزنامه نگار یدیعوت أحرونوت و کارشناس مسائل امنیت قومیتی رژیم صهیونیستی هم اظهار داشت که سخنرانی بایدن غافلگیر کننده بود و نتانیاهو را به گوشه رینگ برد و او را بر آن داشت که به منظور جلوگیری از بروز بحران در روابطش با شرکای دولتی اش، نامه ای خطاب به تیم مذاکره کننده این رژیم نوشته و سوالاتی از اعضای این گروه درباره میزان جدیت در امضای این توافقنامه بپرسد.»

پراگمان خاطر نشان کرد که این رفتار نتانیاهو یادآور رفتار وی با توافقی است که در سال 2009 ابتدا با آن موافقت کرده بود، اما سپس آنرا رد کرد. وی به نقل از یک مسئول که نامش را ذکر نکرده است، تاکید کرد که در سال 2009 نتانیاهو با طرح پیشنهادی «هگای هداس» برای توافق آزادی «گلعاد شالیت» موافقت کرد، اما پس از اینکه این طرح در اختیار طرف میانجی آلمانی قرار داده شد و پس از متقاعد شدن حماس از سوی طرف آلمانی، دوباره به هداس برگردانده شد، نتانیاهو در چرخشی 180 درجه ای با توافق مذکور مخالفت کرد.

 

چشم به راه ترامپ

پراگمان درباره طرح پیشنهادی بایدن، به نقل از یک مسئول صهیونیست آگاه اعلام کرد که نتانیاهو به تیم مذاکره کننده این رژیم صرفا اختیار داده بود که مسائلی را که ممکن است جنبش حماس با آنها موافقت کند، بررسی کنند، اما این تفویض اختیار صرفا در حد بررسی بود، تا وی بعدا در صورتی که احساس کند پذیرش آن به ائتلاف دولتیش ضربه می زند، از زیر پذیرش آن شانه خالی کند، اما پس از آن بایدن این طرح را در ملأ عام اعلام کرد و رژیم صهیونیستی را در تنگنا قرار داد.

این نویسنده صهیونیست در ادامه افزوده است که نتانیاهو با واکنشی که در بیانیه صادره از سوی دفترش به طرح بایدن داشت، گام بزرگ دیگری به سمت مخالفت با این طرح برداشت و این در حالی است که بایدن گفته بود که نتانیاهو خود این طرح را پیشنهاد داده است. وی به نقل از یک مسئول بلندپایه صهیونیست که نامش را ذکر نکرد، اعلام کرد که «اتفاقاتی که خواهد افتاد به میزان حضور شهرک نشینان صهیونیست در خیابان ها به منظور اعمال فشار علیه نتانیاهو برای نهایی کردن توافق مبادله بستگی دارد؛ چرا که نتانیاهو علاقه مند به مخالفت با طرح بایدن و عدم پذیرش توافق پیشنهادی برای مبادله اسراست. بایدن حقیقت را گفت که اسرائیل آمادگی چنین توافقی را دارد، اما اسرائیل، بن گویر نیست.»

از سوی دیگر، «گدعون لیوی» روزنامه نگار هاآرتص هم تاکید کرد:« در صورت مخالفت نتانیاهو با طرح پیشنهادی رئیس جمهور آمریکا، نه تنها دیوان بین المللی دادگستری در لاهه، بلکه خود اسرائیل هم باید نتانیاهو را جنایتکار جنگی معرفی کند».

ویی افزود: مخالفت با طرح پیشنهادی بایدن که بهترین طرح است و فرصتی برای موفقیت بایدن به شمار می رود، به منزله یک جنایت جنگی خواهد بود؛ چرا که به معنای گفتن «بله» به ریختن خون های بیشتر خواهد بود که هیچ فایده ای برای سربازان اسرائیلی و ساکنان غزه ندارد. گفتن «نه» به طرح بایدن، به معنای گفتن «بله» به کشته شدن نظامیان اسیر و همچنین «بله» به نسل کشی و جنگ در جبهه شمال خواهد بود.

لینک کوتاه:

کپی شد