شنبه 09/نوامبر/2024

بیمارستان های جنوب غزه و آخرین ساعات فعالیت

شنبه 6-جولای-2024

کارکنان مجتمع پزشکی ناصر در شهر خان یونس از روز سه شنبه گذشته که بیمارستان اروپایی غزه در نتیجه تصمیم تخلیه از خدمت خارج شد و تمام بیمارانی که در آنجا بودند به بیمارستان ناصر منتقل شدند که آن هم از کمبود امکانات و تجهیزات محدود برای ارائه خدمات پزشکی رنج می برد، تحت فشار زیادی مشغول به کار هستند.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، در حال حاضر سه بیمارستان به نام های مجتمع پزشکی ناصر و بیمارستان صحرایی کویت و بیمارستان صحرایی هیأت پزشکی بین المللی در شهر خان یونس فعالیت می کنند و این سه بیمارستان قادر به تأمین خدمات پزشکی مورد نیاز بیشترین جمعیت آوارگان در داخل نوار غزه پس از مهاجرت جمع زیادی از آوارگان از شهر رفح به این شهر نیستند. علاوه بر این مجتمع پزشکی ناصر و بیمارستان کویتی به دلیل کمبود سوخت همانند چهار مرکز بهداشتی دولتی کوچک در خطر تعطیلی هستند.
آوارگانی که به منطقه المواصی پناه برده اند، نگران توقف ارائه خدمات بهداشتی در مجتمع درمانی ناصر به عنوان بزرگترین بیمارستان در جنوب نوار غزه هستند که اکثر موارد اورژانسی در این منطقه به آنجا اعزام می شود. در همین حال، توقف فعالیت بیمارستان صحرایی کویت نیز کابوسی برای کسانی است که از غرب شهر رفح به این بیمارستان اعزام می شوند و در میان آنها مجروحان جنگ، بیمارستان و زنان نیازمند زایمان و حتی برخی موارد اورژانسی اعزامی از منطقه المواصی هم دیده می شوند. این بیمارستان برای ادامه فعالیت نیازمند سوخت و تجهیزات پزشکی است و مدیریت هر دو مرکز پزشکی اعلام کرده اند که تنها چند ساعت با تعطیلی فاصله دارند. 
در صورت تعطیلی این دو بیمارستان، استان های جنوب غزه از هر گونه دسترسی به بیمارستان مرکزی که خدمات پزشکی لازم را ارائه دهد، محروم خواهند شد. دفتر اطلاع رسانی دولت فلسطین آمار افراد موجود در شهر رفح را تقریبا 100 هزار نفر اعلام کرده است و این در حالی است که در حال حاضر بیش از 850 هزار آواره فلسطینی در شهر خان یونس حضور دارند و علاوه بر این، ساکنان اصلی این شهر نیز پس از عقب نشینی نظامیان صهیونیست به خانه های خود بازگشته اند و همه این افراد؛ به ویژه پس از تعطیلی تمامی مراکز بهداشتی شهر رفح در معرض خطر قرار گرفته اند. 
در حال حاضر 3 بیمارستان و برخی مراکز درمانی در خان یونس فعال هستند
در مجتمع پزشکی ناصر، برای افزایش ظرفیت پذیرش و افزایش دستگاه های مورد نیاز در بخش اورژانس و به ویژه دستگاه های تنفس مصنوعی، مرکز ارائه خدمات به بیماران و مجروحان از اورژانس به بخش بستری انتقال داده شده است، اما با این وجود، مجتمع ناصر همچنان پاسخگوی نیازهای روزافزون به خدمات پزشکی نیست و آمار مجروحان و بیماران در داخل این مرکز که نیاز به دریافت خدمات پزشکی مستمر دارند، از 120 نفر فراتر رفته است. 
«محمد ابو شریفه» پزشک بخش اوژانس مجتمع ناصر تاکید می کند که بسیاری از مجروحانی که هر روز به این مرکز مراجعه می کنند، به خاطر حجم زیاد بیماران و کمبود کادر پزشکی، از دریافت خدمات درمانی اولیه هم محروم می مانند و علاوه بر این، مجتمع ناصر با کمبود شدید تجهیزات پزشکی مواجه است و برخی مجروحان حتی به سرم نرمال سالین هم دسترسی ندارند. از زمان تخلیه بیمارستان اروپایی غزه، مجتمع ناصر پذیرای دهها بیمار و مجروح است و بسیاری از این افراد، با گاری هایی که توسط چهارپایان کشیده می شوند و یا حتی بر دوش اعضای خانواده هایشان به این مرکز انتقال داده می شوند. 
ابو شریفه در گفتگو با «العربی الجدید» اعلام کرد که «تعدادی از پزشکان و کادر درمان بیمارستان اروپایی غزه به مجتمع ناصر منتقل شده اند، اما محیط کار این بیمارستان محدود است و فشارهای زیادی به این افراد وارد می شود و مجتمع ناصر باید به تقریبا 250 هزار نفر خدمات درمانی ارائه دهد که اکثر آنها از پناهندگان منطقه شرقی و نیز دهها نفر از پناهندگان منطقه المواصی و همچنان بیماران اورژانسی شهر رفح هستند. با افزایش جمعیت مجروحان، مدیریت این مرکز درمانی اعلام کرد که نیازمند فعالیت شبانه روزی کادر درمان برای جلوگیری از افزایش آمار تلفات در میان بیماران و مجروحان؛ به ویژه افراد دارای جراحت های شدید و خطرناک است و از همین رو، شیفت کاری میان پزشکان و کادر فنی تقسیم شد تا به بیماران در تمامی بخش ها خدمات لازم ارائه شود.»
وی خاطر نشان کرد که «در این مرکز درمانی با کمبود تجهیزات و لوازم پزشکی؛ به ویژه لوازم تعویض پانسمان و سرم های نرمال سالین مواجه هستیم که باعث می شود مجروحان برای مدت های طولانی در صف انتظار بمانند یا بنا به دستور مدیریت این مرکز،پانسمان آنها برای مدتی تعویض نشود یا سرم های مورد نیازشان به آنها ارائه نشود که البته این امر هم در برخی موارد باعث بروز یک سری عوارض می شود.» به گفته ابو شریفه اوضاع این  بیمارستان در حال حاضر بسیار بد است و هر لحظه در سایه کمبود مواد سوختی امکان تعطیلی آن وجود دارد. از سوی دیگر، تعداد بیماران و مجروحان بخش مراقبت های ویژه «آی سی یو» پس از موج اخیر هجوم آوارگان به این شهر دو برابر شده است که به دنبال آن، مدیریت بیمارستان مجبور به توسعه اتاق های پذیرش موارد اورژانسی شده است که با هر بار بمباران رژیم صهیونیستی، شمار زیادی از آنها راهی این مرکز می شوند و بسیاری از مجروحان به خاطر کمبود تخت بر روی زمین مداوا می شوند؛ چرا که با وجود انتقال تعدادی از تجهیزات و تخت های بیمارستانی از بیمارستان اروپایی غزه، همچنان مشکل کمبود تخت بیمارستانی در مجتمع پزشکی ناصر وجود دارد. 
تخلیه بیمارستان اروپایی غزه باعث تشدید فشارها بر مجتمع پزشکی ناصر شده است
در بیمارستان صحرایی کویت نیز، یک پزشک عمومی به نام «محمد قدیح» می گوید که آنها در آستانه تعطیلی هستند و به منظور کاهش مصرف، میزان استفاده از وسایل برقی کاهش داده شده است، اما این نگرانی وجود دارد که این شرایط، باعث از دست رفتن جان بسیاری از بیماران شود. وی در گفتگو با «العربی الجدید» خاطر نشان کرد که «بیماران و مجروحان شهر خان یونس در مجتمع پزشکی ناصر که بزرگترین مجتمع پزشکی این شهر است، جمع شده‌اند و با وجود خسارات ناشی از حملات رژیم صهیونیستی، با ظرفیت چند برابری کار می‌کنند. اما کاری که ما در بیمارستان صحرایی کویت انجام می دهیم نیز ضروری است؛ چرا که مجبور به انجام عملیات جراحی و رسیدگی به موارد اورژانسی که نیازی به پذیرش در بیمارستان های بزرگ ندارند، هستیم.» 
قدیح در ادامه تاکید کرد: «مجروحان از شهر رفح به ما مراجعه می کنند و ما سعی می‌کنیم تا حد امکان به آنها رسیدگی کنیم، اما بیمارستان‌های صحرایی نمی‌توانند نقش بیمارستان‌های بزرگ را ایفا کنند و بیمارستان موقت هستند و نمی‌توانند عملیات جراحی پیچیده یا مراقبت های پزشکی کامل انجام دهند، اما در عمل، کار ما چند برابر می شود و برخی از پزشکان روزانه به ده ها مراجعه کننده خدمات ارائه می دهند.» 
مشکل بیمارستان های شهر خان یونس، دشواری ارتباط با بیمارستان شهدای الاقصی در دیر البلح برای انتقال بیماران در صورت توقف ناگهانی فعالیت هر کدام از بیمارستان ها و مراکز درمانی فعال در این منطقه است؛ چرا که جاده ها تخریب شده اند و خیابان صلاح الدین که دو شهر را به هم وصل می کند، منطقه خطرناک محسوب می شود که رژیم صهیونیستی آنجا را با خطر قرمز علامت گذاری کرده است و جاده دریا هم تخریب شده و امکان دسترسی سریع از طریق آن وجود ندارد. 
بیمارستان شهدای الاقصی به بیماران و مجروحان این استان در وسط نوار غزه خدمات ارائه می دهد و این در حالی است که آمار آوارگان این منطقه افزایش یافته است و 4 اردوگاه آوارگان فلسطینی در آن وجود دارد که به معنای عدم وجود هر گونه طرح اورژانسی در صورت تعطیلی بیمارستان های خان یونس است.
افراد حاضر در منطقه المواصی از اقشاری هستند که سازمان های بهداشتی، وزارت بهداشت فلسطین در غزه و حتی آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل بیشترین تلاش ها را برای احداث مراکز درمانی به منظور خدمت رسانی به آنها انجام داده اند و بیشترین جمعیت آوارگان شهر رفح را تشکیل می دهند که در میان آنها، شمار زیادی از بیماران و مجروحان نیز که در نزدیکی مراکز پزشکی زندگی می کنند، دیده می شوند، اما این افراد نیز شرایط سختی را تجربه می کنند؛ چرا که خدمات پزشکی تنها به ارائه مشاوره های پزشکی فوری محدود شده است و آنها برای دریافت خدمات اورژانسی باید به بیمارستان ها مراجعه کنند. 
«فایده خضری» شهروند تقریبا 60 ساله روز دوشنبه گذشته به مجتمع پزشکی ناصر منتقل شد تا در زیر دستگاه تنفس مصنوعی قرار بگیرد، اما روز بعد تصمیم گرفته شد که از بیمارستان مرخص شود. با این وجود، وی صبح روز جمعه به بیمارستان بازگشت تا چندین ساعت در این بخش مملو از بیماران در صف انتظار بنشیند و در نهایت بتواند از یکی از دستگاه های تنفسی به صورت مشترک به همراه تعداد دیگری از بیماران استفاده کند. 
«محمد خضری» پسر این شهروند فلسطینی در این باره می گوید:« بیمارستان تا انتها پر است و ما به صورت مکرر مجبور به نقل مکان هستیم تا در نزدیکی مراکز بهداشتی و پزشکی حضور داشته باشیم. ما در خانواده خودمان چندین مجروح و بیمار داریم که همگی به سختی به خدمات درمانی دسترسی پیدا می کنند، اما مادرم نیازمند دستگاه تنفس مصنوعی است و من دنبال محل جدیدی برای اقامت در دیر البلح هستم، اما طی دو روز گشت و گذارم، نتوانسته ام جایی پیدا کنم.» 
«محمد ابو طعیمه» نیز بیمار دیگری است که به خاطر جمعیت زیاد بیماران در بیمارستان، بر روی زمین دراز کشیده است و همان جا خدمات درمانی دریافت می کند، اما به خاطر عدم وجود لوازم تعویض پانسمان و پمادهای مورد نیاز، وضعیت ساق پایش بدتر شده است. وی در گفتگو با العربی الجدید تاکید کرد که «وضعیت بیمارستان به روز محشر شبیه شده است و برخی بخش ها به خاطر صرفه جویی در مصرف انرژی در تاریکی فعالیت می کنند و حتی امکان تهویه هوا هم وجود ندارد و مجروحان به لوازم بهداشتی مورد نیاز دسترسی پیدا نمی کنند.» ابو طعیمه خاطر نشان کرد که «در برخی موارد، درد غیر قابل تحمل می شود. من درد دارم، اما چاره ای جز صبر کردن ندارم و امیدوارم که خدمات درمانی مورد نیاز را دریافت کنم.»

 

لینک کوتاه:

کپی شد