مصوبه کنست نشاندهنده تمایل صهیونیست ها به افزایش تنش و ناامنی و بی ثباتی و توسعه درگیری در منطقه و عدم تمایل آنها به برقراری صلح و آرامش است. رژیم صهیونیستی با علم به اینکه بدون تشکیل کشور مستقل فلسطین، امنیت و صلحی برای اسرائیل و شهروندانش نخواهد بود، تصور می کند با خشونت، تحقیر، اعمال زور، نادیده گرفتن حقوق فلسطینیان و صهیونیزه کردن اراضی فلسطنی می تواند برای خود و شهروندانش امنیت ایجاد کند.
درست چند روز قبل از اعلام نظر دیوان بینالمللی دادگستری درباره نقضمستمر حق تعیین سرنوشت مردم فلسطین و پیامدهای حقوقی اشغال سرزمین هایفلسطینی و الحاق کرانه باختری و قدس شرقی توسط اسرائیل از یک سو و سفربرنامه ریزی شده بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی به ایالاتمتحده از سوی دیگر، کنست [پارلمان] اسرائیل در ۱۷ژوییه (۲۷تیر) با اکثریتقاطع ۶۸رای موافق در برابر ۹رای منفی، به «مخالفت اسرائیل با تشکیل کشورفلسطین» رای داد.
این پیش نویس با همکاری مشترک احزاب عضو ائتلاف دولت نتانیاهو با احزابراستگرای مخالف و حمایت حزب «وحدت ملی» به رهبری بنی گانتز تصویب شد. گدعونساعر، رئیس حزب «امید تازه» هدف از این پیش نویس را «اعلام مخالفت تماممردم اسرائیل با تاسیس کشور فلسطین که امنیت اسرائیل و آینده آن را در خطرقرار میدهد» بیان کرد و گفت: «این اقدام پیام اسرائیل به جامعه بین المللبوده و بیانگر آن است که فشارهای بین المللی برای تحمیل کشور فلسطین بهاسرائیل بی فایده است.»
در بخشی از مصوبه کنست آمده است: «کنست اسرائیل قاطعانه با ایجاد یککشور فلسطینی در غرب اردن مخالف است» و «ایجاد یک کشور فلسطینی در قلبسرزمین اسرائیل خطری موجودیتی برای کشور اسرائیل و شهروندانش به همراهخواهد داشت، درگیری اسرائیل و فلسطین را تداوم می بخشد و منطقه را بی ثباتمی کند.» این مصوبه همچنین از اینکه حماس، کشور فلسطین را تحت کنترل درآوردو با همکاری محور تحت رهبری ایران برای از بین بردن کشور اسرائیل اقدامکند، ابراز نگرانی می کند.
پارلمان اسرائیل پیش از این هم در ۲۱فوریه ۲۰۲۴، لایحه ای را با ۹۹رایموافق و ۹رای مخالف در واکنش به اقدام کشورهایی که فلسطین را به رسمیت میشناسند، تصویب کرد که در آن لایحه تشکیل کشور فلسطین و به رسمیت شناختنیکجانبه کشور فلسطین از سوی برخی کشورها را رد می کرد.
لایحه جدید کنست در حالی تصویب شد که نتانیاهو قرار است درسفر خود بهآمریکا، در مقابل کنگره سخنرانی و با جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحدهدیدار کند.
علیرغم وتو پیش نویس قطعنامه پیشنهادی ۱۸آوریل ۲۰۲۴ (۳۰فروردین)الجزایر توسط آمریکا در شورای امنیت که خواهان پذیرش فلسطین به عنوان عضوسازمان ملل بود، نماینده آمریکا در نشست شورای امنیت گفت: «ایالات متحدههمچنان به حمایت قوی از راه حل ایجاد دو کشور ادامه میدهد و «وتو » اینقطعنامه را نباید به مثابه مخالفت ایالات متحده با تشکیل دولت فلسطیندانست، بلکه تاکیدی بر این است که فقط از طریق مذاکرات مستقیم بین طرفینچنین اتفاقی محقق خواهد شد.» اتفاقی که بعد از گذشت دهه ها مذاکره رخ نداد.بایدن هم مانند اسلاف خود، بارها در اظهاراتش از راه حل دو دولتیپشتیبانی کرده و قطعنامه پیشنهادی آمریکا در شورای امنیت هم که ۱۰ژوئن ۲۰۲۴(۲۱خرداد) تصویب شد، از راه حل دو دولتی حمایت و بر «تعهد تزلزل ناپذیر»شورا به چشمانداز راهحل دو دولتی که در آن دو کشور دموکراتیک، اسرائیل وفلسطین، در کنار هم در صلح و آرامش در مرزهای امن و شناختهشده مطابق باقوانین بینالمللی و قطعنامههای مربوطه سازمان ملل زندگی کنند، تاکیدکرده است.
مجمع عمومی سازمان ملل هم در دهم ماه مه ۲۰۲۴ (۲۱اردیبهشت) با اکثریت۱۴۳رای موافق، ۹رای مخالف و ۲۵رای ممتنع قطعنامهای را تصویب کرد که ضمناینکه به فلسطین حقوق و امتیازات ویژه ای می داد، با تاکید بر اینکه فلسطیندارای شرایط لازم برای عضویت کامل در سازمان ملل است، از شورای امنیت میخواست تا درخواست فلسطین را برای تبدیل شدن به یکصد و نود و چهارمین عضوسازمان ملل به طور مطلوب بازنگری کند. در واکنش به این مصوبه، دولت اسرائیلاین تصمیم را رد کرد و نتانیاهو گفت: «ما به آنها اجازه نمیدهیم یک کشورتروریستی ایجاد کنند که از طریق آن بتوانند بیشتر به ما حمله کنند و هیچکسما را از استفاده از حق اساسی خود برای دفاع از خود باز نخواهد داشت؛ نهسازمان ملل متحد، نه مجمع عمومی و نه هیچ ارگان دیگری.»
در حالی که تا این تاریخ، ۱۴۹کشور عضو سازمان ملل کشور فلسطین را بهرسمیت شناختهاند، مصوبه جدید کنست حاوی پیام های مختلف داخلی، منطقه ای وبین المللی است:
نخست: این مصوبه تاکیدی مجدد بر سیاست ثابت و استعماری صهیونیست ها درانکار حقوق مردم فلسطین برای داشتن کشوری مستقل است. بنیامین نتانیاهو در۲۶ژوئن ۲۰۲۳ (کمتر از ۴ماه قبل از عملیات ۷اکتبر) در اظهاراتی در جلسهکمیته امنیت و امور خارجی کنست با اعلام مخالفت شدید با تشکیل کشور فلسطین،تاکید کرده بود که ایده تشکیل کشور فلسطین باید برای همیشه برچیده ورویای فلسطینیان برای تشکیل کشور مستقل خود باید به کلی نابود شود. دیگرمقامات رژیم صهیونیستی هم بارها در مقاطع مختلف، قبل و بعد از عملیات طوفانالاقصی، مخالفت خود را با تشکیل کشور فلسطینی اعلام کرده اند.
دوم:این مصوبه دهن کجی آشکار اسرائیل به سازمان ملل و مصوبات ارگان های اصلیآن و پیامی روشن برای جامعه جهانی است. از جمله بی توجهی به قطعنامهمجمععمومی که از عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل حمایت و قطعنامه شورای امنیتکه بر راه حل دو کشوری تاکید کرده است. این مصوبه همچنین نشانه تحقیر همهمتحدان غربی اسرائیل از جمله آمریکا، بریتانیا و سایر کشورهای اروپایی استکه بارها بر راه حل دو کشوری تاکید کرده اند.
سوم: این مصوبه مبین آن است که اسرائیل ارزشی برای توافق های پیشین خودطی چند دهه گذشته در مذاکرات به اصطلاح صلح قائل نیست. تمرکز و هدف اصلیاسرائیل طی این مذاکرات، خرید زمان برای پیشبرد اهداف استعماری و توسعهطلبانه اش در فلسطین اشغالی بوده است. از جمله تصرف بخشهای بیشتری ازاراضی فلسطینی، صهیونیزه کردن این مناطق، توسعه شهرکسازی، اخراج جمعیتبیتشری از فلسطینیان از سرزمین های خود و تحمیل واقعیتهای مدنظر خویش برملت فلسطین و جهان. این اتفاقات در ۱۰ماهه اخیر در کرانه باختری شدت قابلملاحظه ای گرفته است.
در حالی که توجهات به جنگ اسرائیل در غزه مشغول بود، به گزارش سازمانغیرانتفاعی «صلح اکنون» (Peace Now) اسرائیل ۲۳.۷کیلومتر مربع از زمین هایفلسطینی در کرانه باختری را در سال جاری تصرف کرده است. همچنین، به گفتهدفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد(OCHA) از ۷اکتبر تا کنون،ارتش و شهرک نشینان اسرائیلی در کرانه باختری، ۱۲۸۵فلسطینی را آواره و۶۴۱ساختمان را ویران کرده اند. بر اساس داده های هیأت مقابله با احداثدیوار حائل و شهرکسازی و مرکز حمایت قانونی و حقوق بشری، در سال جاریمیلادی بزرگترین عملیات کوچاندن فلسطینیان در کرانه باختری طی چند سالگذشته ثبت شده است.
چهارم: مصوبه کنست شاید به عنوان مانور قدرت اسرائیل تلقی شود، ولی دربطن این مصوبه ضعف و استیصال اسرائیل در مقابل فلسطینان نهفته است.همانگونه که حوادث ۱۰ماهه اخیر نشان داد و بسیاری اعم از مورخین وتحلیلگران مستقل و مقامات آمریکایی اذعان کرده اند، بدون حمایت و کمک هاینظامی، اطلاعاتی و اقتصادی آمریکا آینده(رژیم) اسرائیل رو به زوال است.
پنجم:مصوبه کنست نشاندهنده تمایل صهیونیست ها به افزایش تنش و ناامنی وبی ثباتی و توسعه درگیری در منطقه و عدم تمایل آنها به برقراری صلح و آرامشاست. رژیم صهیونیستی با علم به اینکه بدون تشکیل کشور مستقل فلسطین، امنیتو صلحی برای اسرائیل و شهروندانش نخواهد بود، تصور می کند با خشونت،تحقیر، اعمال زور، نادیده گرفتن حقوق فلسطینیان و صهیونیزه کردن اراضیفلسطنی می تواند برای خود و شهروندانش امنیت ایجاد کند.
اگر چنین باوری درست بود که مقاومت شکل نمی گرفت، انتفاضه فلسطینی ها درمقاطع مختلف رخ نمی داد وعملیات طوفان الاقصی انجام نمی شد وبعد از ۷۶سالاشغال و خشونت و کشتار و جنایت و قساوت، مردم فلسطین همچنان به مقاومت خودادامه نمی دادند. تردیدی نیست، مردمی که هرگز از مبارزه خود برای تعیینسرنوشت و آزادی سرزمین خود دست برنداشته اند، در آینده ای نه چندان دور، حقخود را برای تاسیس کشور فلسطین به پایتختی قدس و بازگشت آوارگان محقق میسازند.
حماس و جهاد اسلامی فلسطین در واکنش به مصوبه کنست، گروه های ملی رادعوت به اتخاذ موضع متحدی برای مقابله با این تلاش ها برای حذف آرمانفلسطین کرده، از مقامات سازمان آزادیبخش فلسطین هم خواسته اند از تصمیم خوددر به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی عقب نشینی کند.
بعد از گذشت چندین دهه از فرآیند به اصطلاح صلح مبتنی بر تحمیل طرح هایپیشنهادی آمریکایی-اسرائیلی بر فلسطینیان که هیچ نتیجه ای جز تعمیق استعماردر اراضی اشغالی برای طرف فلسطینی در بر نداشته، امروز برای نخستین مرتبه،فلسطینی ها به رغم همه مرارت ها و مشکلات، به عنوان یک بازیگر اصلیمطالبات خود را برای فلسطین پسااستعمار با قدرت دنبال می کنند. این مهممستلزم وحدت ملی میان گروه های مختلف فلسطینی در مقابل دشمن صهیونیست است و مصوباتی از جنس مصوبه کنست، غیر از تقویت اراده فلسطینیان برای مقاومت ومبارزه در مقابل دشمن اشغالگر و انزوای بیشتر رژیم صهیونیستی حاصلی نخواهدداشت.