در حالی که صدها فلسطینی در شرایط سخت ناشی از نکبت دوم در اردوگاهها زندگی میکنند رژیم صهیونیستی برای ممنوعیت شاهد اولین نکبت آنها یعنی آژانس امداد رسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی (آنروا) تصمیم گیری کرده است.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین کنست رژیم صهیونیستی دوشنبه 28 اکتبر 2024 به دو قانون برای پایان دادن به خدمت رسانی آنروا در سراسر اراضی اشغالی فلسطینی رای مثبت داد.
یکی از قوانین توافق امضا شده در سال 1976 میان دولت رژیم صهیونیستی و آنروا را فوراً پایان داده و قانون دیگر فعالیت آنروا در آنچه «اراضی تحت حاکمیت (کشور) اسرائیل» (اراضی اشغالی فلسطینی) نامیده شده است را ممنوع کرده است. این قانون که طی 90 روز قابلیت اجرا پیدا میکند مقر آنروا در قدس شرقی را تعطیل میکند که هم اکنون در حال مدیریت عملیات آنروا در تمام اراضی اشغالی فلسطین است. در نتیجه میلیونها آواره و پناهجوی فلسطینی در سراسر اراضی اشغالی فلسطین از خدمات اساسی ارائه شده توسط آنروا به ویژه در عرصههای آموزشی و بهداشتی محروم میشوند.
از اولین روز تجاوز رژیم صهیونیستی به غزه در 7 اکتبر 2023 اشغالگران به عمد آنروا را هدف قرار داده و طرح پایان دادن به اقدامات آن و جایگزینی سازمانهای بین المللی دیگر به جای آن را آغاز کرد تا جایی که در نهایت قوانین جدید محدود کننده خدمات آنروا و مصادره مقر اصلی آن در قدس اشغالی را به تصویب رساند.
نگرانیهای مشروع
آوارگان فلسطینی نوار غزه و کرانه باختری نسبت به این تصمیم اشغالگران و پایان یافتن خدمات آنروا در عرصه بهداشتی و آموزشی ابراز نگرانی کرده و تاکید دارند این مصوبات به عملکرد بیش از 70 ساله این سازمان خاتمه میدهد.
محمود بصله آواره 66 ساله فلسطینی گفت: کشتن ما با موشک کافی نیست؟ آنها میخواهند آخرین شاهد نکبت ما را نیز نابود کنند، میخواهند ما با را گرسنگی و بیماری به قتل برسانند، الان که آنروا در حال خدمت رسانی است شرایط فاجعه بار است، پس وضعیت پس از نابودی آن چگونه خواهد شد؟
وی از خانوادهای است که در سال 1948 از روستای الجوره مهاجرت کردند و هم اکنون پس از حمله رژیم صهیونیستی به شهر خانیونس در دیر البلح زندگی میکند.
از زمان آغاز حمله بصله به همراه خانواده خود زندگی سختی در اردوگاههای فرسوده منطقه دیر البلح داشته است به طوری که این منطقه نیازمند زیرساختهای اساسی است و آنروا در حال خدمت رسانی در آن است.
وی در ادامه افزود آنروا با محدویتهای صهیونیستها برای خدماتی رسانی مواجه شده که از دهها سال قبل آنها را ارائه کرده است و این سازمان در نسل کشی کنونی با شدیدترین خطرات برای نابودی آن روبرو شده است که از جمله آنها تحریک مستمر علیه آن در عالیترین سطوح دولت رژیم اشغالگر تا تصویب قانون در این خصوص است.
اقدامی در چارچوب نسل کشی
بسیاری از آوارگان ساکن دیر البلح تصمیم جدید اشغالگران علیه آنروا را در راستای نسل کشی گسترده علیه ملت فلسطین و تلاش برای حل و فصل کامل مساله فلسطین و پایان دادن به حضور فلسطینیان در این سرزمین میدانند.
ام ایاد یونس یکی از شهروندان فلسطینی از روستای بربره در این خصوص اعلام کرد تصمیم اشغالگران علیه آنروا به معنای نابودی حق هزاران آواره است. وی گفت: ما در شرایطی که این سازمان در حال فعالیت است گویی گرسنهایم و مانند مردگان هستیم، پس شرایط پس از نابودی کامل آن چگونه خواهد شد؟
این شهروند فلسطینی افزود مصوبه جدید اشغالگران علیه آنروا سیاسی است و هدف آن نابودی مساله فلسطینی یهودی سازی هر آن چیزی است که در این سرزمین باقی مانده است ولی آنها شکست میخورند.
حسن عطا الله شهروند دیگر فلسطینی است که تاکید دارد این مصوبه تقابل با آنروا است که البته اولین اقدام اشغالگران در این نوع نیست چرا که آنروا از سالها قبل در معرض جنگ رژیم اشغالگر قرار داشته و آنها به دنبال نابودی این سازمان بین المللی به عنوان شاهد نکبت 1948 هستند.
رویارویی در سازمان ملل متحد
در همین رابطه عدنان ابوحسنه مشاور رسانهای سازمان آنروا اعلام کرد تصویب دو قانون محدود کننده خدمات آنروا در اراضی اشغالی 1948 و قدس توسط کنست اقدامی فراتر از آنروا بوده و تحرک علیه آن باید در سازمان ملل متحد و کشورهای مخالف با این مصوبات صورت پذیرد.
وی افزود دبیرکل سازمان ملل به مجمع عمومی خواهد رفت تا این اقدام را به عنوان رویدادی مهم که منجر به ممنوعیت خدمات آنروا میشود مطرح کند تا امیدوار به آن باشد که تحرکی برای توقف اجرای این تصمیم و پیامدهای خطرناک آن رخ دهد.
آنتویو گوترش دبیرکل سازمان ملل تاکید کرد این تصمیم جدید کنست را در مجمع عمومی مطرح خواهد کرد و عدم جایگزینی هر گزینهای با آنروا را خاطر نشان کرد.
از سوی دیگر فیلیپو گراندی کمسیر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهجویان نیز اعلام کرد اگر خدمت رسانی آنروا متوقف شود میلیونها فلسطینی از خدمات آموزشی و بهداشتی محروم میشوند چرا که تنها این سازمان قادر به ارائه این حجم از خدمات است.
گراندی افزود: من نیز در فراخوان برای ادامه کار آنروا با دبیرکل سازمان همراهی میکنم.
حافظه جمعی آوارگان
تمارا الرفاعی رئیس بخش رسانهای و روابط خارجی آنروا در واکنش به مصوبه کنست گفت: آنروا حافظه جمعی و حکایت کننده وضعیت آوارگان فلسطینی است که در کنار آن خدمات آموزشی، بهداشتی و حمایتی نیز به آنها ارائه میکند.
وی تاکید کرد آوارگان فلسطین آنروا را آژانسی بین المللی و وابسته به سازمان ملل میدانند که مجمع عمومی و جامعه بین الملل با تاسیس آن موافقت کردهاند و همچنان پس از 75 سال به آوارگان خدمت رسانی میکند و این هویت آنروا است حتی اگر خدمات آن پایان یابد.
جنگ سازمان یافته
در همین رابطه رامی عبده رئیس دیدهبان حقوق بشر اروپا مدیترانه اعلام کرد: اصرار اسرائیل برای قانونی کردن اقدامات خود از سالها پیش علیه آنروا نوعی اعلام جنگ علیه آوارگان است در حالی که به بیشترین حمایت انسانی در جامعه فلسطین نیاز دارند.
عبده افزود این قانون در زمانی تصویب شد که آوارگان در بدترین شرایط معیشتی قرار داشته و در بیشتر عرصهها دچار وضعیتی وخیم هستند که ناشی از نسل کشی مستمر علیه غزه از یکسال گذشته و عملیات نظامی و محاصره همه جانبه کرانه باختری است.
وی تاکید کرد ممنوعیت فعالیت آنروا صفحه سیاهی در تاریخ سازمان ملل متحد و ناتوانی آن در حمایت از نهادهای وابسته به آن و حوزه عملکردی آنها است.
رئیس دیدهبان حقوق بشر ادامه داد این آژانس بین المللی عملاً از ارائه خدمات انسانی، آموزشی و خدمات اساسی دیگر ناتوان خواهد شد و نتیجه آن محرومیت میلیونها نفر از غذا، آموزش و خدمات بهداشتی به ویژه در نوار غزه است.
عبده در پایان گفت: اسرائیل میخواهد از سکوت بین المللی ننگین در برابر سیاستهایش سوء استفاده کند و از آنروا برای همیشه خلاص شود و مساله آوارگان را نابود کند، علاوه بر آنکه قطحی در غزه را تشدید نماید و این در چارچوب نسل کشی در این منطقه است که در راستای طرح تخلیه غزه و اخراج ساکنان آن در دستور کار قرار دارد.