صالح عاروری از شخصیت های اصلی جنبش حماس بود که هم مرد میدان نظامی و هم فعالیت های سازمانی و سیاسی بود و نقش روزافزون وی در این جنبش بیانگر تغییر و تحولاتی در راهبرد حماس همزمان با بروز چالش های منطقه ای و بین المللی از زمان آزادی وی در سال 2010 بود.
یک سال از ترور عاروری به دست رژیم صهیونیستی در تاریخ 2 ژانویه 2024 و در جریان جنگ نسل کشی بی وقفه این رژیم علیه نوار غزه از روز 7 اکتبر 2023 می گذرد و نام عاروری به عنوان مرد شماره یک توسعه فعالیت های مقاومتی در کرانه باختری و مسائل خارجی جنبش حماس پس از تصدی سمت نایب رئیسی دفتر سیاسی این جنبش مطرح شده بود و او شخصیتی محوری در تدوین راهبرد حماس در سطح منطقه ای شناخته می شد.
صالح عاروری سال 1966 در روستای عاروره در شهرستان رام الله دیده به جهان گشود و تحصیلات دوران ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان را در فلسطین پشت سر گذاشت و لیسانس الهیات خود را از دانشگاه الخلیل در کرانه باختری دریافت کرد.
وی از سنین جوانی وارد فعالیت های اسلامی شد و به عضویت جماعت اخوان المسلمین درآمد و از سال 1985 رهبری فعالیت های دانشجویی اسلامی در دانشگاه الخلیل را بر عهده گرفت تا اینکه در سال 1992 بازداشت شد. عاروری پس از تأسیس جنبش حماس در اواخر سال 1987 به عضویت این جنبش درآمد.
بازداشت و تبعید
در بازه زمانی سال های 1990 تا 1992 ارتش صهیونیستی عاروری را به اتهام فعالیت در جنبش حماس به مدت های کوتاهی تحت بازداشت اداری (بدون محاکمه) قرار داد. وی رد آن زمان در تأسیس شاخه نظامی جنبش حماس و ساماندهی آن در کرانه باختری نقش داشت و این امر به راه اندازی عملی گردان های قسام در کرانه باختری در سال 1992 کمک کرد.
در همان سال 1992 ارتش صهیونیستی بار دیگر عاروری را بازداشت و این بار به اتهام تشکیل هسته های اولیه گردان های قسام در کرانه باختری به 15 سال حبس محکوم کرد تا اینکه در سال 2007 او را آزاد کرد، اما باز تنها پس از 3 ماه دوباره او را بازداشت و به 3 سال حبس محکوم کرد تا اینکه دیوان عالی رژیم صهیونیستی تصمیم به آزادی و تبعید وی به خارج از فلسطین گرفت.
عاروری پس از آزادی به سوریه تبعید شد و 3 سال در آنجا ماند تا اینکه در فوریه سال 2012 و پس از آغاز اعتراضات داخلی در سوریه راهی ترکیه شد و در ادامه در لبنان مستقر شد.
رژیم صهیونیستی در سال 2014 عاروری را به دست داشتن در طراحی نقشه گروگان گیری و کشتن 3 صهیونیست در کرانه باختری متهم کرد و همین حادثه را بهانه ای برای حمله نظامی به غزه در سال 2014 قرار داد.
وظایف و مسئولیت ها
عاروری در تاریخ 5 اکتبر 2017 در جریان انتخاباتی که در چندین مرحله برگزار و منجر به انتخاب «اسماعیل هنیه» به عنوان رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس و نیز انتخاب «یحیی سنوار» به عنوان رئیس این جنبش در نوار غزه شد، به عنوان نایب رئیس دفتر سیاسی حماس انتخاب شد.
پس از عملیات گروگان گیری و کشته شدن 3 شهرک نشین صهیونیست در کرانه باختری، رژیم صهیونیستی منزل عاروری در منطقه عاروره کرانه باختری را در تاریخ 31 اکتبر 2023 با مواد منفجره منهدم کرد و قبل از آن در تاریخ 25 همان ماه 20 نفر از جمله برادر و 9 نفر از برادرزاده های وی را بازداشت کرده بود.
رژیم صهیونیستی عاروری را به نظارت بر عملیات جنبش حماس از کرانه باختری و حمایت از فلسطینیان برای واکنش در برابر حملات زمینی و هوایی به نوار غزه محکوم کرد. وی همچنین در مذاکرات مبادله اسرا با رژیم صهیونیستی در جریان اعلام آتش بس انسانی موقت در جریان جنگ نسل کشی در نوار غزه که در تاریخ 9 اکتبر 2023 مشارکت داشت و در ماه دسامبر گذشته در گفتگو با شبکه الجزیره اعلام کرد که «تا زمانی که توافق آتش بس در غزه امضا نشود، اسرای بیشتری با اسرائیل مبادله نخواهند شد.»
انتشار تصویر عاروری با لباس نظامی در تاریخ 27 آگوست 2024 خشم و ناراحتی مراجع سیاسی و رسانه ای رژیم صهیونیستی را برانگیخت؛ چرا که این تصویر بدین معنا بود که وی فرماندهی اتاق عملیات را بر عهده دارد و با رهبران حماس در ارتباط است که این مساله از لحاظ نظامی، عملیاتی و امنیتی پیام ویژه ای داشت.
ترسی از ترور نداشت
عاروری در واکنش به تهدید رژیم صهیونیستی مبنی بر از سر گیری عملیات ترور رهبران حماس اعلام کرد که ترسی از این مساله ندارد و این حادثه بهترین سرنوشتی است که برای خودش متصور است. گفته می شود که وی مسئول «یکپارچه سازی میادین» در جریان نبرد «شمشیر قدس» در سال 2021 و پس از آن حملات موشکی مقاومت از میادین مختلف؛ غزه، لبنان و سوریه در واکنش به جنایت های رژیم صهیونیستی علیه مسجد الاقصی بود. عاروری در سال 2015 در لیست «تروریسم بین المللی» آمریکا قرار گرفت و وزارت خارجه آمریکا در سال 2018 مبلغ 5 میلیون دلار به عنوان پاداش برای کسی که اطلاعاتی درباره وی ارائه دهد، تعیین کرده بود.