توافق آتشبس در غزه از ساعت ۸:۳۰ صبح امروز یکشنبه به اجرا درآمد و به ۴۷۱ روز جنگ و نسلکشی که توسط ارتش اشغالگر صهیونیستی علیه این منطقه به راه افتاده بود، پایان داد. با اجرایی شدن آتشبس، صدای تکبیر و تهلیل در سراسر غزه طنینانداز شد و مردم با راهپیماییهای گسترده، پایان جنگ و صحنههای کشتار و ویرانی را جشن گرفتند.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، مردم در مرکز غزه با شعارهایی در حمایت از مقاومت، خوشحالی خود را از اجرایی شدن آتشبس ابراز کردند. آوارگان نیز شروع به بازگشت به خانههای خود در شمال غزه و شهر رفح کردند.
پلیس و نیروهای امنیتی در تمامی مناطق غزه مستقر شدند تا به وظایف خود در خدمترسانی به مردم فلسطین و حفظ اموال عمومی و خصوصی عمل کنند.
دولت فلسطین در غزه روز شنبه اعلام کرد که آماده اجرای یک برنامه جامع برای بازگرداندن تدریجی زندگی به حالت عادی پس از آتشبس تحت نظارت پلیس و شهرداریها است. این برنامه شامل تأمین امنیت مناطق آسیبدیده و ارائه کمکهای انساندوستانه به شهروندان میشود. تیمهای تخصصی از وزارتخانهها و نهادهای دولتی برای نظارت بر اجرای این برنامه در محل آماده شدهاند تا امنیت شهروندان را تضمین و نیازهای اولیه آنها را تأمین کنند.
محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، وزیر خارجه قطر، روز چهارشنبه گذشته از توافق برای آتشبس در غزه خبر داد و توضیح داد که مرحله اول این توافق ۴۲ روزه است و شامل آزادی ۳۳ اسیر اسرائیلی در مقابل بیش از هزار اسیر فلسطینی میشود. وی تأکید کرد که طرفهای مشارکتکننده در مذاکرات تلاشهای زیادی برای پیشبرد گفتوگوها انجام دادهاند و از نقش محوری قطر، مصر و ایالات متحده در دستیابی به این توافق تشکر کرد.
توافق آتشبس و تبادل اسرا در غزه شامل سه مرحله است که هر کدام ۴۲ روز طول میکشد. مرحله اول شامل توقف عملیاتهای نظامی متقابل، خروج نیروهای اشغالگر از مناطق مسکونی غزه از جمله محور “نتساریم” به مناطق مرزی است. در این مرحله، روزانه ۶۰۰ کامیون کمکهای انساندوستانه وارد غزه خواهد شد و به تدریج ۳۳ اسیر اسرائیلی آزاد خواهند شد. همچنین، پس از ۷ روز از اجرای توافق، گذرگاه رفح در جنوب غزه باز خواهد شد.
بر اساس این توافق، “اسرائیل” به تدریج نیروهای خود را در منطقه گذرگاه رفح و محور فیلادلفیا کاهش خواهد داد. مرحله دوم توافق مربوط به بازگشت آرامش پایدار، تبادل تعداد بیشتری از اسرا و خروج کامل نیروهای اشغالگر از غزه است. مرحله سوم نیز بر آغاز برنامه بازسازی غزه در مدت ۳ تا ۵ سال، تبادل اجساد و بقایای کشتهشدگان دو طرف و بازگشایی تمامی گذرگاهها برای آزادی حرکت افراد و کالاها متمرکز است.
جنگ نسلکشی رژیم صهیونیستی علیه غزه تاکنون بیش از ۴۶ هزار شهید فلسطینی، بیش از ۱۱۰ هزار زخمی و بیش از ۱۱ هزار جسد زیر آوار بر جای گذاشته است.