پس از عمری جهاد و مقاومت که چندین دهه به طول انجامید، «محمد ضیف» فرمانده کل گردان های شهید عزالدین قسام شاخه نظامی جنبش مقاومت اسلامی «حماس» در جریان نبرد طوفان الاقصی که خود وی به همراه برادرانش در شورای نظامی طراح و فرمانده آن بود، به افتخار شهادت نائل گشت و تاریخچه ای سرشار از حضور در عرصه نظامی فلسطین از خود بر جای گذاشت و نقش وی در این عرصه کاملا در خاطره ها ماندگار خواهد بود.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، «ابو عبیده» سخنگوی قسام در سخنرانی شامگاه امروز پنجشنبه خود تصریح کرد که «با عزت و افتخار و سربلندی و پس از اتمام تمامی اقدامات لازم و برطرف شدن تمامی هشدارهای امنیتی ناشی از شرایط نبرد و میدان و نیز پس از کسب اطمینان لازم و اتخاذ تمامی اقدامات مرتبط، گردان های شهید عزالدین قسام به ملت بزرگ فلسطین، به امت و تمامی طرفداران ازادی و مقاومت در جهان اعلام می کند که گروهی از مبارزان بزرگ و فرماندهان قهرمان شورای نظامی گردان های قسام و در رأس آنها «محمد ضیف» شهید امت و فرمانده کل گردان های قسام به شهادت رسیده اند.»
نسل بنیانگذار
نام محمد ضیف از دهه 90 با مقاومت فلسطین گره خورد. وی یکی از نخستین بنیانگذاران گردان های شهید عزالدین قسام بود و به نماد رشادت و فعالیت پنهانی تبدیل شد که در هر کدام از عرصه های نظامی فلسطین اثری از او دیده می شد.
ضیف بیش از 3 دهه فرمانده گردان های قسام بود و از چندین عملیات ترور به سلامت نجات پیدا کرد تا به کابوسی برای صهیونیست ها تبدیل شود که خواب راحت را از چشمان آنها گرفت. وی هر بار معادلات منازعه را تغییر می داد تا اینکه نوبت به نبرد طوفان الاقصی رسید که دشمن صهیونیستی را خوار و ذلیل کرد و شکست راهبردی آن با وجود تمامی حملات و نسل کشی ها را ثابت کرد.
تولد و آغاز راه
«محمد دیاب ابراهیم المصری» معروف به «محمد ضیف» سال 1965 در اردوگاه آوارگان خان یونس در جنوب نوار غزه در خانواده ای که از اراضی اشغالی سال 1948 مهاجرت کرده و در اردوگاه خان یونس سکونت گزیده بودند، به دنیا آمد. پدرش در زمینه تولید بالش و لحاف دوزی کار می کرد. محمد تحصیلات دوران ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان را مانند دیگر آوارگان فلسطینی در مدارس اردوگاه خان یونس پشت سر گذاشت.
وی در فضای مقاومت بزرگ شد و از همان دوران کودکی شرایط سخت ناشی از اشغالگری و آوارگی را تجربه کرد که این مساله باعث شد وی در زمان تحصیل در دانشگاه اسلامی غزه به عضویت جنبش اسلامی درآید. او در دانشگاه از فعالان انجمن اسلامی بود.
پیوستن به حماس
محمد ضیف از دوران کودکی به عضویت حماس درآمد و از اعضای فعال آن بود که در فعالیت های انتفاضه بزرگ ـ که اواخر سال 1987 آغاز شد ـ مشارکت داشت و در تابستان سال 1989 به اتهام پیوستن به شاخه نظامی حماس که شیخ «صلاح شحاده» (در تابستان سال 2002 به شهادت رسید) آنرا بنیانگذاری کرده بود، بازداشت شد. این تشکل در آن زمان «حماس مجاهدان» نام داشت و بعدا نامش به «گردان های قسام» تغییر کرد. ضیف یک سال و نیم در زندان ماند تا اینکه رژیم صهیونیستی در سال 1991 او را آزاد کرد تا به عضویت هسته های اولیه گردان های قسام درآید که ساختار نظامی حماس از طریق آن شکل گرفت.
پس از ترور «عماد عقل» که نقش پررنگی در عملیات های شهادت طلبانه نوامبر سال 1993 داشت، نقش ضیف برجسته تر شد و مسئولیت فرماندهی گردان های قسام به وی سپرده شد. وی نقش بزرگی در طراحی عملیات اسارت «نخشون واکسمن» نظامی صهیونیست در سال 1994 داشت که در شهرک بیر نبالا در نزدیکی قدس به اسارت گرفته شد، اما پس از لو رفتن محل حضور وی و عاملان اسارتش، همگی با هم کشته شدند. اما، ضیف در حالی که تفنگ واکسمن را به دست گرفته بود و کارت شناسایی او را به گردن آویخته بود، در انظار عمومی ظاهر شد و صورتش را با چفیه ای قرمزرنگ پوشانده بود.
او همچنین نقش مهمی در انتقال مهندس «یحیی عیاش» یکی از کارشناسان مواد منفجره از کرانه باختری به باریکه غزه پس از تشدید محاصره علیه وی در کرانه باختری را داشت تا از تجربه وی در تولید مواد منفجره استفاده شود. یحیی عیاش هم در سال 1996 به وسیله یک گوشی تلفن بمبگذاری شده ترور شد، اما ضیف ترور او را هم بی پاسخ نگذاشت و «حسن سلامه» را به کرانه باختری فرستاد و در جریان یک عملیات مقاومتی با فرماندهی او نزدیک به 60 صهیونیست را به هلاکت رساند.
ضیف پس از این عملیات انتقام گیری در بهار سال 1996 به طور کامل از دیده ها پنهان شد تا اینکه تشکیلات خودگردان فلسطین به بهانه حمایت از وی در برابر بمباران های رژیم صهیونیستی او را بازداشت کرد، اما در همین مدت به بازجویان سازمان اطلاعات آمریکا اجازه داد که از او تحقیق کنند.
وی با این وجود توانست بعدا از زندان های سازمان حفاظت امنیت غزه آزاد شود و به آغوش گردان های قسام بازگردد و خود را برای اجرای عملیات های بیشتر آماده کند تا اینکه انتفاضه الاقصی در سپتامبر سال 2000 آغاز شد.
با آزادی شیخ صلاح شحاده در سال 2001 ضیف فرماندهی شاخه نظامی را به وی سپرد و شحاده او را مسئول صنایع نظامی گردان های قسام کرد که به خوبی توانست این بخش را توسعه دهد. یک سال پس از آغاز انتفاضه، ضیف در معرض نخستین عملیات ترور قرار گرفت. وی همراه دوستش «عدنان غول» کارشناس مواد منفجره در گردان های قسام (که در سال 2004 به شهادت رسید) و پسرش بلال بود که یک جنگنده صهیونیستی موشکی را به سمت شهرک جحر الدیک شلیک کرد، اما آنها به شکل شگفت انگیزی توانستند از این عملیات جان سالم به در ببرند و تنها بلال پسر عدنان غول شهید شد.
فرماندهی شاخه نظامی
پس از شهادت شحاده در تابستان سال 2002 رهبری جنبش حماس بار دیگر ضیف را مسئول شاخه نظامی این جنبش کرد و وی 3 ماه بعد در معرض دومین عملیات ترور قرار گرفت؛ به طوری که خودروی وی در محله الشیخ بمباران شد و دو محافظ وی شهید شدند و خود نیز به شدت زخمی شد، اما باز به سلامت از این عملیات نجات پیدا کرد.
منابع فلسطینی در تابستان سال 2006 اعلام کردند که ضیف برای سومین بار در معرض ترور قرار گرفته است. جنبش حماس در آن زمان یک نظامی صهیونیست به نام «گلعاد شالیت» را به اسارت گرفته بود که رژیم صهیونیستی در واکنش به آن اقدام به بمباران یکی از منازل کرد و گفته می شد که ضیف در جریان آن به شدت زخمی شده است، اما گردان های قسام این خبر را تایید نکرد.
فرماندهی طوفان الاقصی
در تاریخ 7 اکتبر 2023 ضیف از آغاز نبرد طوفان الاقصی خبر داد و خود مسئولیت نظارت بر اجرای این عملیات را بر عهده داشت و در عین حال، در میدان جنگ نیز نقش آفرینی می کرد تا اینکه به افتخار شهادت نائل گشت.
یکی از مهمترین دلایل وقوع نبرد طوفان الاقصی رفتار رژیم صهیونیستی و طرح های آن برای پایان دادن به منازعه فلسطینی ـ صهیونیستی، اعمال سیطره بر قدس و مقدسات آن، برنامه ریزی برای تقسیم مکانی و زمانی و احداث معبد کذایی در این مکان مقدس بود.